Как се отглежда подправката шафран

24 юни 2010 Зеленчукова градина / Полезни съвети 24     
Няма снимка
 

Шафранът е подправка, която се получава от цветовете, т.е. по-точно от плодника им. Добива се от шафрановия минзухар, който е културен вид. Трите близалца на цвета и част от стъблото, свързващо близалцата с останалата част на растението, се изсушават и се използват в готварството като подправка и оцветител.

ТОВА Е НАЙ-СКЪПАТА ПОДПРАВКА В СВЕТА
Шафранът е най-ценната подправка по тегло в света. Расте при естествени условия в Югозападна Азия. Отглежда се предимно в Индия, Иран, Турция, култивиран е и в Гърция, Испания, Франция, Италия и др. У нас шафран не се отглежда. Технологията и процеса на отглеждане е доста сложен и трудоемък.

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
За производството на 1 кг шафран са необходими между 110 000-165 000 цвята. Площта, необходима за толкова растения е около две футболни игрища. За да се наберат 150 000 цвята, необходими са 40 часа интензивен денонощен труд.

ПАЗАРИ
Цените на шафрана на едро и дребно варират от близо 1000 до близо 10 000 евро за килограм. В западните страни средната цена на дребно е около 1 550 евро за килограм. В един килограм има между 160 000 и 450 000 нишки. Яркият тъмночервен цвят, леката влажност, еластичността, скорошната дата на събиране и липсата на отчупени парчета от нишки са белези на пресния шафран.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Зеленчукова градина / Полезни съвети
Няма снимка

Динени семки – новата суперхрана

Според специалистите по хранене, динените семки скоро ще се наредят в списъка на суперхраните. Очаква се те да присъстват в менюто на всички почитатели на това хранене.

Няма снимка

Някои тънкости при отглеждането на бататите

Както и картофите бататите се консумират само сготвени. Стават за гарнитура към основно ястие, за супи, като пюрета, в салати, влагат се в кейкове, торти, мармалади, сладка и др.

Няма снимка

Производство на зеленчуци чрез разсад

* Зеленчуците узряват по-рано По принцип отглеждането на разсад се определя от това, кога ще се засаждат растенията в градината - по-ранно или по-късно, както и вида на културата.

Няма снимка

Бататите - сладките капризни картофи

По-нежни са, съхраняват се по-трудно Ако искате да съхраните батати по-дълго време, избирайте клубени с гладка повърхност, без цепнатини, дупки и натъртвания.

Няма снимка

Обработете почвата сега

Може, дори да е замръзнала Обръщането на почвата е дейност, която трябва да се свърши след почистването на растителните остатъци в градината. Може да се направи както през есента, така и през зимата.

Няма снимка

Отгледайте разсад навън или вкъщи

* Засяването на семената ще определите от това кога ще засаждате в градината Производството на разсад се осъществява в различни култивационни съоражения, а за много малки градини - и вкъщи.

Още от Фермер
Няма снимка

Специалисти откриха лек срещу стареенето

Оказа се, че здравословният начин на живот и спазването на диети нямат никакъв принос - човек може да доживее до дълбока старост благодарение на протеин, съобщи Лента.

Няма снимка

Кметица на Тутраканско село ще ходи на работа облечена в народна носия по време на европредседателството

Предизвиква депутатките да облекат носия в Парламента или на 3-ти март Интересна идея по случай българското председателство на Съвета на ЕС започва да осъществява Калина Михайлова - кмет на

Няма снимка

Кромидът и чесънът са сред храните, които предпазват от рак

Британски диетолози посочиха продуктите, които при постоянна употреба значително понижават риска от рак. Това са кромидът, доматите, горските плодове, гъбите и магданозът, съобщи в. "Дейли телеграф".

Няма снимка

Прекрасният свят на пчелите във Франция

Различните видове пчели във Франция са най-малко 874 вида пчели, които попадат в широките категории на медоносните пчели и самотните пчели, съобщава bees-in-france.com.

Няма снимка

Тест за кълняемост в домашни условия

В домашни условия може да се направи тест за кълняемост на зеленчуковите семена. За целта е важно температурата на въздуха да е от 18-22 градуса и семената да са постоянно навлажнени,

Няма снимка

В кои ферми по света ще продължат да произвеждат повече мляко?

Аналитици очакват, че през 2030 г. световното производство на мляко ще надвиши 1 млрд. т. Това означава ежегоден прираст от 16 млн. т, което е съпоставимо със средногодишния ръст за последното