Бързо сладко от праскови

03 септември 2017 Кулинария 0     
Няма снимка
1 2
 

Първи вариант:

Продукти: праскови, захар, ванилия, лимон, пръчки канела

Прасковите и захарта трябва да са в съотношение 1:1, т.е. за 1 кг праскови трябват килограм захар, щипка ванилия, пръчка канела и сок от 1 лимон. За онези, които не обичат много сладко, захарта може да се намали до 750-800 г. Прасковите е добре да са малко недозрели. Така плодовете по-лесно ще се режат и няма да се разкашкват по време на приготвянето.

От 1,5 кг праскови се получават около 1,200 кг сладко, но всичко зависи от сочността на плодовете и гъстотата, която искате да постигнете.

Прасковите трябва да се измият и нарежат на тънки парчета, например на 16 резена. Прехвърлят се в дълбока тенджера, в която по-късно ще се варят. Засипват се със захарта, покриват се с кърпа и се оставят за през нощта. За това време захарта трябва да се разтвори, а прасковите трябва да си пуснат сока. Сутринта тенджерата се поставя на котлона и се добавя щипка ванилия и канела (ако нямате пръчка, може да използвате щипка мляна канела) и лимонов сок. Когато заври, котлонът се намалява и се вари около 40 минути.

Горещото сладко се налива в буркани, като предварително се махне пръчката канела.

Втори вариант:

Продуктите са същите, разликата е в начина на приготвяне. Прасковите не се оставят за през нощта. Вземете 70 мл вода и заедно с 1 кг захар сварете сироп. Когато захарта се разтвори се прибавят почистените и нарязани праскови, ванилията, лимоновия сок и канелата и се вари до желаната консистенция.

Ако варите 20 минути след като кипне, ще получите прозрачен и течен сироп, а сладкото по-скоро ще прилича на турските деликатеси. Когато варите повече, то и сладкото ще стане по-гъсто. За да проверите гъстотата, капнете капка от сладкото върху чинийка и оставете да изстине. Ако не се взема под внимание нощта, през която прасковите киснат със захар, времето за приготвяне на сладкото е около час - 15 минути за нарязването на плодовете и 45 мин. за варене.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Сладък нектар от свежи праскови

Плодовете се пасират, добавя се захар Продукти: 3 кг праскови, добре узрели, килограм захар. Начин на приготвяне: Прасковите се обелват, почистват се от костилките и се попарват с вряла вода.

Няма снимка

Панирано пиле с кашкавал

Предварително се обезкостява Необходими продукти: Едно пиле, 200 г кашкавал, 4 яйца, чашка брашно, чаена чаша растително масло, връзка магданоз, нарязан на ситно, сол и черен пипер на вкус.

Няма снимка

Пълнени патладжани с телешка кайма

Престояват осолени докато добре се отцеди сокът им Необходими продукти: Патладжани - 200 г, лук - 20 г, домати - 50 г, кълцано телешко месо или телешка кайма - 90 г, олио - 25 г, чесън, магданоз,

Няма снимка

Мързелива лютеница

Продукти за една доза: Около 3 кг червени чушки (може да има и зелени измежду тях), 2 кг домати, 1 кг патладжан, 600 гр моркови, 2-3 глави кромид лук, 2/3 ч.ч. захар, 1/3 ч.ч. оцет, 1/3 ч.ч.

Няма снимка

Сладко от бяло грозде с индрише

Приготвя се също и специален сироп, който се вари Необходими продукти: 500 г бяло грозде, килограм захар, чаена лъжичка лимонена киселина, индрише. Начин на приготвяне: Избира се добре узряло бяло

Няма снимка

Сладкиш с плодове

Може да се приготви със сини сливи, грозде или кайсии, а ако не разполагате с пресни плодове - със стафиди или различни конфитюри. Продукти: 2 яйца, 1 ч. ч. захар, 1/2 ч. ч. олио, 1 ч. ч.

Още от Фермер
Няма снимка

Щe може ли риболовът и в бъдеще да храни 9 млрд. души

Океаните могат да осигурят продукти за 700 млн. порции дневно l 15 процента от животинския протеин са в тях, напомнят от международната екологична организация Oceana Европа провежда правилна

Няма снимка

Алън Матюс: След 2020 г. в ОСП ще трябва да правим повече с по-малък бюджет

Общата аграрна политика на ЕС след 2020 г. не би могла да е същата като досега по никакъв начин, и реформата й не може да е като предишната. Определено ще се наложи да е по-модерна, по-иновативна,

Няма снимка

Само мотивирани и грамотни стопани създават високопродуктивни овцеферми

Това са определящи фактори за ефективността на сектора Проф. Десимир Неделчев Освен правилния избор на порода за ефективното производство на овче мляко с цел реализиране на устойчиви печалби за

Няма снимка

Министър Порожанов: Българският земеделски сектор е на много добро ниво по отношение позиции и анализ на Общата селскостопанска политика

„Българският земеделски сектор е на много добро ниво по отношение позиции и анализ на Общата селскостопанска политика (ОСП). Това каза министърът на земеделието,

Няма снимка

Насоки за кандидатите по мярка 14 от ПРСР 2014-2020 г. пусна фонд "Земеделие

ДФ „Земеделие“ информира животновъдите, че приемът на заявления за подпомагане по мярка 14 „Хуманно отношение към животните“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г.

Няма снимка

Пчелният восък може да осигури значителен доход

Един килограм пчелен восък е с по-висока стойност от един килограм мед. За разлика от меда восъкът не е хранителен продукт и се третира по-лесно – не се изисква прецизна опаковка,