Белият лебед на Софийското поле

17 август 2017 Агротехника 1     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6
 

Тракторът VALTRA T234А е незаменим помощник и в зърнопроизводството, и животновъдството, пести гориво и не създава проблеми

Ася Василева

Цветанка Стоева от софийското село Желява обработва 3400 дка зърнени култури и отглежда месодайни крави. В земеделското производство е заета цялата фамилия - съпругът Иван, дъщерите и зетьовете, че и четирите внучета. Но от пръв поглед се вижда, че именно Цветанка - енергична жена, неуморна и с висок дух е двигателят на работата. Разбира се, без добра техника, работата няма как да върви както трябва, особено когато работници няма. Затова в стопанството са заложили на техника от фирма ЗЛАТЕКС. По мярка 121 са взели доста машини- трактор VALTRA T234A, дискова брана KNOCHE SEM 61H- 38/ RP 595, телескопичен товарач KRAMER KT 256, продълбочител KNOCHE BISON BS 625, торачка RAUCH MDS 19.1M, ремарке FARMTECH ZDK 1100.

"Когато подготвяхме проекта се обърнахме към ЗЛАТЕКС за цялата техника и сме много доволни, че направихме този избор. Гордостта ни е тракторът Valtra. Не само, че ни върши перфектна работа, но е и с прекрасен дизайн. Както го сравни Живка Димова, продуктов мениджър на фирма ЗЛАТЕКС за бранда Valtra - истински бял лебед. С трактора работим вече втора година. Много сме доволни.

Досега не сме имали проблеми с нито една от техниките, които взехме от ЗЛАТЕКС. Единствено мишките бяха изяли един кабел на товарача и кофата не можеше да се вдига. Това естествено не е по вина на фирмата, но те реагираха изключително бързо и оправиха проблема", разказва Цветанка и добавя:

"Работници нямаме, сами си работим. Аз съм по документацията, а зетьовете и съпругът ми - по машините и нивите. Машините ни помагат много да си вършим работата и са много икономични. Откакто ги взехме консумацията ни на гориво намаля наполовина. От работата със ЗЛАТЕКС също съм изключително доволна. Щом им се обадим и реагират на момента. Поддържат си машините, идват веднага, нямаме никакъв проблем".

С машините Цветанка няма проблеми, но такива не липсват в ежедневието:

"Нашите проблеми са като на всички земеделци в България. Първо забавиха субсидиите, след това ги изплатиха, но ние вече бяхме забавили всякакви плащания. После ги изплатихме, но доста се озорихме".

- Заслужава ли си да се занимаваш със земеделие в България?

- Нервите са много, но няма с какво друго да се занимаваш. На тази възраст каква друга работа мога да върша. Земеделието е поминък за моето семейство.

По-голямата част от земята е под аренда, собствената е около 150 дка. Рентите при нас вървят по 30-35 лв, но вече се говори и за 40 лв.

Това обаче е много за нас. Тази година добивите от пшеницата са около 600 кг. Можеше да е и по-добре, но есента беше суха, пролетта - студена и развитието се забави. Цената е от 25 до 28 ст най-много, но с триста зора.

- Връзва ли се сметката?

- С рентите много трудно. Много са високи за нашия район, но има силна конкуренция.

- Има ли полза от проектите?

- Има. Ние никога нямаше да можем да си купим такава модерна техника, ако не бяха ни одобрили по проекта. Аз в живота си не съм виждала 600 000 лв на куп. Когато одобриха проекта и трябваше да се плати техниката, взехме кредит от банката. От ЗЛАТЕКС също много ни съдействаха - изчакаха ни, помогнаха ни с документи и регистрации. След това Фонд "Земеделие" ни върна около 68 на сто от цената на проекта - около 280 000 лв. И това не е малка сума за нас, която остана да плащаме, но все пак е помощ. Иначе никога нямаше да можем да купим толкова техника на веднъж. А иначе като купиш едно, след 3-4 години - друго, то първото вече е остаряло и се получава омагьосан кръг.

Докато разговаряме, съпругът Иван се занимава с машините. Човърка по стария руски трактор, който е работил тук преди да дойде новата Valtra.

"Няма никакво сравнение между двете машине, но ако се наложи може да помогне, обяснява причината Иван. Valtra-та е много добър трактор, аз по-хубав не съм карал. Използваме го за всичко - и за плуга и за дисковата брана, зимата торихме. Всичко върши, доволни сме. Много е икономичен. Откакто минахме на него сигурно 6 тона нафта по-малко плащаме на година".

Единственото главоболие от новите машини е, че трябва да се опазят от кражби. Цветанка и семейството й са купили част от стопанския двор в селото и са направили една от постройките на кокетна къщичка.

"Откакто купихме техниката се преместихме да живеем тук, защото иначе е опасно. Всички крадат, на никой не му се работи".

Тъжно, но факт. Да си земеделец в България не е лесно, но е много достойно. Цветанка и цялата и фамилия изкарват прехраната си с честен труд и правят хляба на България. Поне за надеждността на машините си не трябва да се притесняват, което не е никак малко.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агротехника
Няма снимка

Новата серия японски трактори ISEKI TLE - върхово качество на достъпна цена

В началото на 2018 г. най-новата серия трактори на престижния японски производител ISEKI  влезе и в България. След успешните премиери на редица европейски аграрни изложения,

Няма снимка

Deutz-Fahr Серия C9300 - още по-ефективна

Германският производител представи обновената си гама зърноприбиращи комбайни В новата серия е модернизирано електронното управление на четиристепенната хидростатична трансмисия.

Няма снимка

Valtra - компанията, родена от Valmet и Volvoот

Финландските трактори се произвеждат в точно съответствие с индивидуалните изисквания на клиента Компания Valtra e основана още през през 19-и век, а трактори произвежда от 1951 г.

Няма снимка

Историята на големите: Fendt

През годините на съществуването си германската компания винаги първа е представяла на пазара технологиите, които преобръщат бъдещето на тракторите Ася Василева Fendt е германската компания,

Няма снимка

Най-мощните трактори на всички времена

Средната мощност на тези машини през далечната 1920-а е била 25 конски сили, сега надхвърля 600 Представяме ви колосите, построени през последните 100 г., класирани от британското сп.

Няма снимка

Нови технологии извличат повече сок

PEF технологията може да революционира начина, по който обработваме храната - като спестява време, ресурси и средства, съобщава Euronews.  Семейна ферма в Ирландия отглежда 600 тона ябълки на година.

Още от Фермер
Няма снимка

Ниските температури ще държат посевите в покой

Очакваните валежи ще попречат на подхранването на зимните житни култури Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ - БАН През второто десетдневие на февруари агрометеорологичните условия се определяха

Няма снимка

Трус от 4,8 събуди Пловдив

Трус събуди Пловдив преди минути. Земетресението е усетено и в съседни градове. Към момента няма информация за щети и пострадали. По първоначални данни на европейския сеизмологичен център трусът е

Няма снимка

Прегледът на кошерите през февруари е осведомителен, не е задължителен. Освен ако няма признаци, че нещо не е наред

Февруари е последният зимен месец. Времето започва осезателно да се променя. Цъфтят и първите растения: кокиче, минзухар, леска, дрян. Хубаво е да ги имате на пчелина си - това са първите източници

Няма снимка

Напомняме: Заради ниските температури има опасност от конденз по стените на кошера!

Превенция на влагата Една от големите опасности за пчелите през зимата е влагата. Влагата е по-страшна от студа и е в състояние да доведе до заболявания и дори смърт в семейството.

Няма снимка

Анализ обобщава най-честите грешки при тръжните процедури по ПРСР 2014-2020 г.

ДФ „Земеделие” – Разплащателна агенция изготви анализ, в който обобщава най-често допусканите грешки по Закона за обществените поръчки, които правят възложителите при подготовката и провеждането на

Няма снимка

Вино и кафе на Андреа Бочели за първи път на „Вкусове от Италия 2018“

Фамилията на известния италиански певец Андреа Бочели презентира на зоната „Вкусове от Италия“ за първи път вина и кафе. Марката на световноизвестния тенор, продал повече от 75 милиона плочи по света,