Белият лебед на Софийското поле

17 август 2017 Агротехника 1     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6
 

Тракторът VALTRA T234А е незаменим помощник и в зърнопроизводството, и животновъдството, пести гориво и не създава проблеми

Ася Василева

Цветанка Стоева от софийското село Желява обработва 3400 дка зърнени култури и отглежда месодайни крави. В земеделското производство е заета цялата фамилия - съпругът Иван, дъщерите и зетьовете, че и четирите внучета. Но от пръв поглед се вижда, че именно Цветанка - енергична жена, неуморна и с висок дух е двигателят на работата. Разбира се, без добра техника, работата няма как да върви както трябва, особено когато работници няма. Затова в стопанството са заложили на техника от фирма ЗЛАТЕКС. По мярка 121 са взели доста машини- трактор VALTRA T234A, дискова брана KNOCHE SEM 61H- 38/ RP 595, телескопичен товарач KRAMER KT 256, продълбочител KNOCHE BISON BS 625, торачка RAUCH MDS 19.1M, ремарке FARMTECH ZDK 1100.

"Когато подготвяхме проекта се обърнахме към ЗЛАТЕКС за цялата техника и сме много доволни, че направихме този избор. Гордостта ни е тракторът Valtra. Не само, че ни върши перфектна работа, но е и с прекрасен дизайн. Както го сравни Живка Димова, продуктов мениджър на фирма ЗЛАТЕКС за бранда Valtra - истински бял лебед. С трактора работим вече втора година. Много сме доволни.

Досега не сме имали проблеми с нито една от техниките, които взехме от ЗЛАТЕКС. Единствено мишките бяха изяли един кабел на товарача и кофата не можеше да се вдига. Това естествено не е по вина на фирмата, но те реагираха изключително бързо и оправиха проблема", разказва Цветанка и добавя:

"Работници нямаме, сами си работим. Аз съм по документацията, а зетьовете и съпругът ми - по машините и нивите. Машините ни помагат много да си вършим работата и са много икономични. Откакто ги взехме консумацията ни на гориво намаля наполовина. От работата със ЗЛАТЕКС също съм изключително доволна. Щом им се обадим и реагират на момента. Поддържат си машините, идват веднага, нямаме никакъв проблем".

С машините Цветанка няма проблеми, но такива не липсват в ежедневието:

"Нашите проблеми са като на всички земеделци в България. Първо забавиха субсидиите, след това ги изплатиха, но ние вече бяхме забавили всякакви плащания. После ги изплатихме, но доста се озорихме".

- Заслужава ли си да се занимаваш със земеделие в България?

- Нервите са много, но няма с какво друго да се занимаваш. На тази възраст каква друга работа мога да върша. Земеделието е поминък за моето семейство.

По-голямата част от земята е под аренда, собствената е около 150 дка. Рентите при нас вървят по 30-35 лв, но вече се говори и за 40 лв.

Това обаче е много за нас. Тази година добивите от пшеницата са около 600 кг. Можеше да е и по-добре, но есента беше суха, пролетта - студена и развитието се забави. Цената е от 25 до 28 ст най-много, но с триста зора.

- Връзва ли се сметката?

- С рентите много трудно. Много са високи за нашия район, но има силна конкуренция.

- Има ли полза от проектите?

- Има. Ние никога нямаше да можем да си купим такава модерна техника, ако не бяха ни одобрили по проекта. Аз в живота си не съм виждала 600 000 лв на куп. Когато одобриха проекта и трябваше да се плати техниката, взехме кредит от банката. От ЗЛАТЕКС също много ни съдействаха - изчакаха ни, помогнаха ни с документи и регистрации. След това Фонд "Земеделие" ни върна около 68 на сто от цената на проекта - около 280 000 лв. И това не е малка сума за нас, която остана да плащаме, но все пак е помощ. Иначе никога нямаше да можем да купим толкова техника на веднъж. А иначе като купиш едно, след 3-4 години - друго, то първото вече е остаряло и се получава омагьосан кръг.

Докато разговаряме, съпругът Иван се занимава с машините. Човърка по стария руски трактор, който е работил тук преди да дойде новата Valtra.

"Няма никакво сравнение между двете машине, но ако се наложи може да помогне, обяснява причината Иван. Valtra-та е много добър трактор, аз по-хубав не съм карал. Използваме го за всичко - и за плуга и за дисковата брана, зимата торихме. Всичко върши, доволни сме. Много е икономичен. Откакто минахме на него сигурно 6 тона нафта по-малко плащаме на година".

Единственото главоболие от новите машини е, че трябва да се опазят от кражби. Цветанка и семейството й са купили част от стопанския двор в селото и са направили една от постройките на кокетна къщичка.

"Откакто купихме техниката се преместихме да живеем тук, защото иначе е опасно. Всички крадат, на никой не му се работи".

Тъжно, но факт. Да си земеделец в България не е лесно, но е много достойно. Цветанка и цялата и фамилия изкарват прехраната си с честен труд и правят хляба на България. Поне за надеждността на машините си не трябва да се притесняват, което не е никак малко.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агротехника
Няма снимка

Агритехника 2017: Машините на “Раломекс” се радват на голям интерес

Българската следа на световното агротехшоу Първите снимки от оригиналните иновативни български плугове на най-големия за годината форум за агротехника в Хановер Ексклузивно за "Български

Няма снимка

JOHN DEERE правят машини, все по-независими от човека

Моделът на фермерство у нас следва американския и това дава широка основа за внедряването на иновациите, в които компанията е световен лидер Ася Василева Винаги е удоволствие да поговориш с хората,

Няма снимка

Новите гуми Bridgestone Premium VX-TRACTOR представят на Агритехника2017

За първи път новите гуми Bridgestone Premium VX-TRACTOR, с която фермерите могат да превозват по-големи товари както на полето, така и на пътя, се представят на посетителите на Агритехника,

Няма снимка

Как да продадем изгодно трактора

Всяка машина е инвестиция, която след време може да бъде реализирана на вторичния пазар Подготовката за продажбата на употребявана машина трябва да започне още в момента,

Няма снимка

Правилно съхраняване на машините

То е особено актуално в зимния период Ася Василева Правилното съхраняване на земеделските машини е условие да получите добра цена за тях при продажбата им на вторичния пазар.

Няма снимка

АГРИТЕХНИКА 2017 : Най-важният световен форум за бъдещето на агросектора

На АГРИТЕХНИКА 2017 в продължение на седем дни 2900 изложители от 52 страни ще покажат най-новото от своите производствени листи, иновационни модели на машини,

Още от Фермер
Няма снимка

Ползата от стайните растения

Зелените листа, нежните цветове и чудесните аромати подобряват настроението, разтоварват и успокояват, способстват за пълноценен отдих. Растенията не само украсяват интериора и предизвикват

Няма снимка

Облачно, но почти без валежи и с максималните температури до 15°

Днес над страната ще преобладава облачно време, но ще е почти без валежи. Това съобщи за Агенция "Фокус" Мартин Славчев, дежурен синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ)

Няма снимка

За да са здрави дръвчетата при засаждането

* Добре е корените да се обработят с пресен говежди тор За да се ускори зарастването на отрезите, което прави по-сигурно прихващането на дръвчета, корените се потапят в каша от 1 част пресен говежди

Няма снимка

Кога пчелата носи товар, два пъти по тежък от нея и колко тежат пчелите

Пчелата носи товар, два пъти по тежък от нея, когато изнася търтеи от кошера, съобщава pchelata.com В резултат на изследвания са получени следните данни за теглото на пчелите: 0 пчела,

Няма снимка

Здравното министерство: Няма радиоактивно замърсяване в България

Към момента няма данни за пренос на рутений-106 на територията на страната, съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването, цитирани от БТА.

Няма снимка

Катеричка “кара” такси вместо да събира лешници

Необикновено такси вози пътници по улиците на беларуската столица Минск. Шофьорът Пьотр Панкратов всеки ден ходи на работа с домашния си любимец - катеричето Масик.