Класическо тирамису

29 август 2017 Кулинария 0     
Няма снимка
 

Продукти за 6 порции: 500 г маскарпоне, 4 яйца, 1/2 ч. лъж. сол, 5 суп. лъжици пудра захар, черен шоколад на вкус, 300 мл еспресо кафе, 1 каф. чаша марсала (коняк), 200 г бишкоти

Приготвяне: Белтъците заедно със солта се разбиват на твърд сняг. За да е по-устойчив към края на разбиването прибавете малко пудра захар. От това колко гъст сняг ви се е получил, зависи дали по-късно ще ви се разтича тирамисуто. Жълтъците се разбиват заедно с пудрата захар до побеляване. Прибавя се маскарпонето и бавно и внимателно се разбърква с тел. Към получения гладък крем се прибавят и разбитите на сняг белтъци. Разбърква се внимателно с шпатула, като се бърка само в едната посока, за да не се загуби обема на сместа. Завива се с фолио и се оставя в хладилника за около 10 минути.

През това време се приготвя сместа за напояване на бишкотите. За целта в дълбока чиния се смесват марсалата и студеното кафе. В тази течност се потапя за секунда и от двете страни всяка бишкота. Подреждат се в тавичка, така че да покрият дъното. Напоените бишкоти се заливат с част от крема, той се заглажда с лъжица и следва отново ред напоени бишкоти. Това продължава до изчерпване на количествата, като е важно десертът да се завърши с крем.

Поставете тирамисуто за 5-6 часа в хладилника. През това време кремът ще се сгъсти. Вместо Амарето, можете да използвате бадемовата есенция. Ако не намерите марсала можете да го замените с малко (3-4 суп. лъж.) качествен коняк или ликьор и 1-2 кафени лъжици течна бадемова есенция.

Преди да сервирате настържете равномерно отгоре черен шоколад директно върху крема. Можете да използвате и какао, но тогава сладкишът не изглежда така добре, а какаото може да се вдиша при ядене и да ви задави. Ако решите да използвате какао, наръсете го с малка цедка.

Внимание! Класическото тирамису се яде с лъжица, а не се реже на парчета, както много често ни го предлагат.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Сладък нектар от свежи праскови

Плодовете се пасират, добавя се захар Продукти: 3 кг праскови, добре узрели, килограм захар. Начин на приготвяне: Прасковите се обелват, почистват се от костилките и се попарват с вряла вода.

Няма снимка

Панирано пиле с кашкавал

Предварително се обезкостява Необходими продукти: Едно пиле, 200 г кашкавал, 4 яйца, чашка брашно, чаена чаша растително масло, връзка магданоз, нарязан на ситно, сол и черен пипер на вкус.

Няма снимка

Пълнени патладжани с телешка кайма

Престояват осолени докато добре се отцеди сокът им Необходими продукти: Патладжани - 200 г, лук - 20 г, домати - 50 г, кълцано телешко месо или телешка кайма - 90 г, олио - 25 г, чесън, магданоз,

Няма снимка

Мързелива лютеница

Продукти за една доза: Около 3 кг червени чушки (може да има и зелени измежду тях), 2 кг домати, 1 кг патладжан, 600 гр моркови, 2-3 глави кромид лук, 2/3 ч.ч. захар, 1/3 ч.ч. оцет, 1/3 ч.ч.

Няма снимка

Сладко от бяло грозде с индрише

Приготвя се също и специален сироп, който се вари Необходими продукти: 500 г бяло грозде, килограм захар, чаена лъжичка лимонена киселина, индрише. Начин на приготвяне: Избира се добре узряло бяло

Няма снимка

Сладкиш с плодове

Може да се приготви със сини сливи, грозде или кайсии, а ако не разполагате с пресни плодове - със стафиди или различни конфитюри. Продукти: 2 яйца, 1 ч. ч. захар, 1/2 ч. ч. олио, 1 ч. ч.

Още от Фермер
Няма снимка

Щe може ли риболовът и в бъдеще да храни 9 млрд. души

Океаните могат да осигурят продукти за 700 млн. порции дневно l 15 процента от животинския протеин са в тях, напомнят от международната екологична организация Oceana Европа провежда правилна

Няма снимка

Алън Матюс: След 2020 г. в ОСП ще трябва да правим повече с по-малък бюджет

Общата аграрна политика на ЕС след 2020 г. не би могла да е същата като досега по никакъв начин, и реформата й не може да е като предишната. Определено ще се наложи да е по-модерна, по-иновативна,

Няма снимка

Само мотивирани и грамотни стопани създават високопродуктивни овцеферми

Това са определящи фактори за ефективността на сектора Проф. Десимир Неделчев Освен правилния избор на порода за ефективното производство на овче мляко с цел реализиране на устойчиви печалби за

Няма снимка

Министър Порожанов: Българският земеделски сектор е на много добро ниво по отношение позиции и анализ на Общата селскостопанска политика

„Българският земеделски сектор е на много добро ниво по отношение позиции и анализ на Общата селскостопанска политика (ОСП). Това каза министърът на земеделието,

Няма снимка

Насоки за кандидатите по мярка 14 от ПРСР 2014-2020 г. пусна фонд "Земеделие

ДФ „Земеделие“ информира животновъдите, че приемът на заявления за подпомагане по мярка 14 „Хуманно отношение към животните“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г.

Няма снимка

Пчелният восък може да осигури значителен доход

Един килограм пчелен восък е с по-висока стойност от един килограм мед. За разлика от меда восъкът не е хранителен продукт и се третира по-лесно – не се изисква прецизна опаковка,