Класическо тирамису

29 август 2017 Кулинария 0     
Няма снимка
 

Продукти за 6 порции: 500 г маскарпоне, 4 яйца, 1/2 ч. лъж. сол, 5 суп. лъжици пудра захар, черен шоколад на вкус, 300 мл еспресо кафе, 1 каф. чаша марсала (коняк), 200 г бишкоти

Приготвяне: Белтъците заедно със солта се разбиват на твърд сняг. За да е по-устойчив към края на разбиването прибавете малко пудра захар. От това колко гъст сняг ви се е получил, зависи дали по-късно ще ви се разтича тирамисуто. Жълтъците се разбиват заедно с пудрата захар до побеляване. Прибавя се маскарпонето и бавно и внимателно се разбърква с тел. Към получения гладък крем се прибавят и разбитите на сняг белтъци. Разбърква се внимателно с шпатула, като се бърка само в едната посока, за да не се загуби обема на сместа. Завива се с фолио и се оставя в хладилника за около 10 минути.

През това време се приготвя сместа за напояване на бишкотите. За целта в дълбока чиния се смесват марсалата и студеното кафе. В тази течност се потапя за секунда и от двете страни всяка бишкота. Подреждат се в тавичка, така че да покрият дъното. Напоените бишкоти се заливат с част от крема, той се заглажда с лъжица и следва отново ред напоени бишкоти. Това продължава до изчерпване на количествата, като е важно десертът да се завърши с крем.

Поставете тирамисуто за 5-6 часа в хладилника. През това време кремът ще се сгъсти. Вместо Амарето, можете да използвате бадемовата есенция. Ако не намерите марсала можете да го замените с малко (3-4 суп. лъж.) качествен коняк или ликьор и 1-2 кафени лъжици течна бадемова есенция.

Преди да сервирате настържете равномерно отгоре черен шоколад директно върху крема. Можете да използвате и какао, но тогава сладкишът не изглежда така добре, а какаото може да се вдиша при ядене и да ви задави. Ако решите да използвате какао, наръсете го с малка цедка.

Внимание! Класическото тирамису се яде с лъжица, а не се реже на парчета, както много често ни го предлагат.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Италианска орехова торта

Продукти: За тестото: 1 ч.л. брашно, 150 г орехи, 150 г захар, 4 белтъка, щипка сол и лимонена киселина; За крема: 80 + 30 + 5 г черен шоколад, 1 суп. лъж. пудра захар, 300 мл сладкарска сметана.

Няма снимка

Шоколадови кексчета с извара

Продукти: 270 г брашно, 2 суп. лъж. какао на прах, захар (100 грама за тесто и 4 супени лъжици за пълнежа), 100 г разтопено масло, 100 г разтопен тъмен шоколад, 200 мл кефир,

Няма снимка

Нежни пилешки топчета със сос от кашкавал и сметана

Продукти: 500 г пилешко филе, 1 глава лук, яйце, 3 скилидки чесън, 200 мл сметана, 150 г кашкавал Приготвяне: Пилешкото филе трябва да бъде леко начукано и ситно нарязано.

Няма снимка

Кексчета с “Нутела”

Продукти: 140 г меко масло, 3/4 ч. чаша захар, 3 яйца, 1/2 ч. лъж. ванилия, 200 г пресято брашно, 1/4 ч. л. сол, 2 ч.л. бакпулвер, 1/3 чаша течен шоколад Nutella Приготвяне: Загрейте фурната до

Няма снимка

Вкусна салата от патладжани

Продукти: 4 патладжана, 4-5 твърдо сварени яйца, 2 средно големи глави лук, оцет, майонеза, сол и захар на вкус, масло за пържене Приготвяне: Патладжаните се режет на сламки, а лукът - на полумесеци.

Няма снимка

Панирано пилешко филе на тиган

Златистите късчета с хрупкава коричка се приготвят за нула време Продукти: 300 г пилешко филе, 3 суп. лъж. брашно, 2 суп. лъж. майонеза, 1/2 лимон, 1/4 ч. лъж. сол, 1/4 ч. лъж.

Още от Фермер
Няма снимка

Ароматът на цветя може да успокои и най-агресивните пчели!

За да не ви ужили пчела, използвайте флорален парфюм: насекомите са по-малко агресивни, когато "миришат" цветни аромати, съветват от mybeeline.co.  Учени във Франция и Австралия установяват,

Няма снимка

Подхранете патиците с клони от иглолистни

Сега те са меки и съдържат минимално количество танини Безспорен източник на полезни и хранителни вещества за птиците са иглолистните игли. Те могат да бъдат събрани от всяко иглолистно дърво и

Няма снимка

ДФ „Земеделие“ изплати над 91 млн. лв. за необлагодетелствани райони

Държавен фонд „Земеделие“ преведе 91 170 646 лева на 32 791 земеделски стопани по мярка 13 „Плащания за райони с природни или други специфични ограничения“ от Програмата за развитие на селските

Няма снимка

Фирма представи камилско мляко на прах за бебета

Фирма със седалище в ОАЕ представи първото мляко на прах за бебета, произведено на основата на камилско мляко и предназначено за пеленачета, които са алергични към кравето мляко, предаде Франс прес,

Няма снимка

Грижи за ранните разсади

Грижете се разсада се състоят в поддържане на необходимият топлинен, воден, светлинен, хранителен и въздушно-газов режим. . След поникването на растенията трябва да ги преглеждате за плевели и при

Няма снимка

След като роди свинята, стимулирайте млечността ѝ

Така ще има достатъчно мляко Ако предстои свинята ви да ражда, трябва да знаете, че не трябва да се храни по-рано от 10-12 часа след опрасването За да повишите млечността на свинята майка,