Класическо тирамису

29 август 2017 Кулинария 0     
Няма снимка
 

Продукти за 6 порции: 500 г маскарпоне, 4 яйца, 1/2 ч. лъж. сол, 5 суп. лъжици пудра захар, черен шоколад на вкус, 300 мл еспресо кафе, 1 каф. чаша марсала (коняк), 200 г бишкоти

Приготвяне: Белтъците заедно със солта се разбиват на твърд сняг. За да е по-устойчив към края на разбиването прибавете малко пудра захар. От това колко гъст сняг ви се е получил, зависи дали по-късно ще ви се разтича тирамисуто. Жълтъците се разбиват заедно с пудрата захар до побеляване. Прибавя се маскарпонето и бавно и внимателно се разбърква с тел. Към получения гладък крем се прибавят и разбитите на сняг белтъци. Разбърква се внимателно с шпатула, като се бърка само в едната посока, за да не се загуби обема на сместа. Завива се с фолио и се оставя в хладилника за около 10 минути.

През това време се приготвя сместа за напояване на бишкотите. За целта в дълбока чиния се смесват марсалата и студеното кафе. В тази течност се потапя за секунда и от двете страни всяка бишкота. Подреждат се в тавичка, така че да покрият дъното. Напоените бишкоти се заливат с част от крема, той се заглажда с лъжица и следва отново ред напоени бишкоти. Това продължава до изчерпване на количествата, като е важно десертът да се завърши с крем.

Поставете тирамисуто за 5-6 часа в хладилника. През това време кремът ще се сгъсти. Вместо Амарето, можете да използвате бадемовата есенция. Ако не намерите марсала можете да го замените с малко (3-4 суп. лъж.) качествен коняк или ликьор и 1-2 кафени лъжици течна бадемова есенция.

Преди да сервирате настържете равномерно отгоре черен шоколад директно върху крема. Можете да използвате и какао, но тогава сладкишът не изглежда така добре, а какаото може да се вдиша при ядене и да ви задави. Ако решите да използвате какао, наръсете го с малка цедка.

Внимание! Класическото тирамису се яде с лъжица, а не се реже на парчета, както много често ни го предлагат.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Палачинки с месо и гъби

Вкусно и оригинално ястие, което спокойно можете да предложите на изискани гости Продукти: 500 мл прясно мляко, 300 г кайма, 150 г брашно, 3 печурки, 2 яйца, глава лук, 5 суп. лъж. олио, 1 суп. лъж.

Няма снимка

Домашно маскарпоне

Предлагаме прекрасна рецепта за сирене Маскарпоне, което хем е по-вкусно от това в магазина, хем е по-евтино. От маслеността на заквасената сметана ще зависи и тази на маскарпонето.

Няма снимка

Пълнени пилешки бутчета

Вероятно вече сте приготвяли пълнено пиле. Ако е така, тогава знаете, че трябва рецептата изисква опит и много търпение, но резултатът си заслужава. С пълнените бутчета е по-лесно,

Няма снимка

Картофени котлети с гъбен сос

Продукти: 600 г картофи, 50 г масло, 2 яйца, 2 суп. лъж. брашно, 1 суп. лъж. олио, 30 г гъби (пресни или сушени), 1 стрък пресен лук, 100 г сметана, галета Приготвяне: Обелените и почистени картофи

Няма снимка

Оригинални “гнезда”

Продукти: За каймата: 800 г свинско месо, 300 г пилешко месо, 1 глава лук, 70 г твърд хляб, 100 мл прясно мляко + 100 мл за да накиснете хляба, сол и черен пипер на вкус За плънката: 200 г сметана,

Няма снимка

Сок от тиква за зимата

С ябълки Продукти: 2 сладки средно големи тикви, 2 кг ябълки, 2 щипки индийско орехче, захар или мед - на вкус. Приготвяне: Измийте старателно тиквите, разрежете наполовина,

Още от Фермер
Няма снимка

Ползата от стайните растения

Зелените листа, нежните цветове и чудесните аромати подобряват настроението, разтоварват и успокояват, способстват за пълноценен отдих. Растенията не само украсяват интериора и предизвикват

Няма снимка

Облачно, но почти без валежи и с максималните температури до 15°

Днес над страната ще преобладава облачно време, но ще е почти без валежи. Това съобщи за Агенция "Фокус" Мартин Славчев, дежурен синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ)

Няма снимка

За да са здрави дръвчетата при засаждането

* Добре е корените да се обработят с пресен говежди тор За да се ускори зарастването на отрезите, което прави по-сигурно прихващането на дръвчета, корените се потапят в каша от 1 част пресен говежди

Няма снимка

Кога пчелата носи товар, два пъти по тежък от нея и колко тежат пчелите

Пчелата носи товар, два пъти по тежък от нея, когато изнася търтеи от кошера, съобщава pchelata.com В резултат на изследвания са получени следните данни за теглото на пчелите: 0 пчела,

Няма снимка

Здравното министерство: Няма радиоактивно замърсяване в България

Към момента няма данни за пренос на рутений-106 на територията на страната, съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването, цитирани от БТА.

Няма снимка

Катеричка “кара” такси вместо да събира лешници

Необикновено такси вози пътници по улиците на беларуската столица Минск. Шофьорът Пьотр Панкратов всеки ден ходи на работа с домашния си любимец - катеричето Масик.