Класическо тирамису

29 август 2017 Кулинария 0     
Няма снимка
 

Продукти за 6 порции: 500 г маскарпоне, 4 яйца, 1/2 ч. лъж. сол, 5 суп. лъжици пудра захар, черен шоколад на вкус, 300 мл еспресо кафе, 1 каф. чаша марсала (коняк), 200 г бишкоти

Приготвяне: Белтъците заедно със солта се разбиват на твърд сняг. За да е по-устойчив към края на разбиването прибавете малко пудра захар. От това колко гъст сняг ви се е получил, зависи дали по-късно ще ви се разтича тирамисуто. Жълтъците се разбиват заедно с пудрата захар до побеляване. Прибавя се маскарпонето и бавно и внимателно се разбърква с тел. Към получения гладък крем се прибавят и разбитите на сняг белтъци. Разбърква се внимателно с шпатула, като се бърка само в едната посока, за да не се загуби обема на сместа. Завива се с фолио и се оставя в хладилника за около 10 минути.

През това време се приготвя сместа за напояване на бишкотите. За целта в дълбока чиния се смесват марсалата и студеното кафе. В тази течност се потапя за секунда и от двете страни всяка бишкота. Подреждат се в тавичка, така че да покрият дъното. Напоените бишкоти се заливат с част от крема, той се заглажда с лъжица и следва отново ред напоени бишкоти. Това продължава до изчерпване на количествата, като е важно десертът да се завърши с крем.

Поставете тирамисуто за 5-6 часа в хладилника. През това време кремът ще се сгъсти. Вместо Амарето, можете да използвате бадемовата есенция. Ако не намерите марсала можете да го замените с малко (3-4 суп. лъж.) качествен коняк или ликьор и 1-2 кафени лъжици течна бадемова есенция.

Преди да сервирате настържете равномерно отгоре черен шоколад директно върху крема. Можете да използвате и какао, но тогава сладкишът не изглежда така добре, а какаото може да се вдиша при ядене и да ви задави. Ако решите да използвате какао, наръсете го с малка цедка.

Внимание! Класическото тирамису се яде с лъжица, а не се реже на парчета, както много често ни го предлагат.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Грах на фурна с летни билки

* Ястието е много подходящо за хора с чувствителен стомах Продукти: 150 г грах, 3 яйца, 2 суп. лъж. кисело мляко, 2 счукани скилидки чесън, 1 с.л. горчица, шепа смесени меки билки, като копър, риган,

Няма снимка

Яйчен омлет с плънка

Продукти: 4 яйца, 1 глава лук, 1 чушка, 1 домат, около 300 г пушен колбас или пушени пилешки гърди, 3 суп. лъж. кетчуп, 20 г твърд кашкавал, сол и черен пипер на вкус,

Няма снимка

Зеленчуково предястие с патладжани и домати

Продукти: 2-3 патладжана, 3-4 домата, 2 скилидки чесън, пресен магданоз, майонеза, сол, олио или зехтин Приготвяне: Патладжаните се измиват, подсушават и нарязват на кръгчета.

Няма снимка

Пилешки дробчета на фурна

Ароматни пилешки дробчета с картофи и гъби запечени в гюведже на фурна. Вкусна вечеря, която ще хареса и на гостите. Продукти: 300 г пилешки дробчета, 150 г гъби, 3-4 картофа, 1 морков, 1 глава лук,

Няма снимка

Сочно ястие от пилешки гърди

Който го опита ще поиска допълнително В последно време все по-често се налага да прибягваме до пилешкото месо - хем е месо, хем цената му не гони космическите стойности на свинско, телешко и агне.

Няма снимка

Салата от домати и маслини със зехтин

Настърган зеленчук се смесва със зехтина Необходими продукти: 2 домата, 5-6 едри маслини, супена лъжица зехтин, лимонов сок, магданоз, сол. Начин на приготвяне: Доматите се измиват и почистват,

Още от Фермер
Няма снимка

Интензивната работа по защита на означението „Странджански манов мед“ дава резултати

Манол Тодоров, Пчелар №1 на България за 2000 г., Царево: Много хора в България вече знаят за качествата на мановия мед от Странджа. Добри експериментални научни резултати излязоха и при изследванията

Няма снимка

Десет собственици на земя в България имат по над 100 000 декара

Десет собственици на земя в България имат по над 100 000 декара. Това  сочи справка на Министерството на земеделието, съобщава БНР. Според нея 1 861 410 граждани и фирми притежават общо близо 44

Няма снимка

Износът на зърно от Черноморския регион се забави

На черноморския пазар операторите се готвят за новия сезон, а напоследък дейността в пристанищата се забави. Украйна миналата седмица изнесе 75 000 тона пшеница и 65 000 тона царевица.

Няма снимка

САЩ и Китай отново покачиха напрежението на агропазарите

Напрежението в търговските отношения между САЩ и Китай се покачи до нови висоти и зададе тон за движението на пазара по-рано през изминалата седмица,

Няма снимка

Предупреждават за опасност от валежи и градушки в Монтанско

Във връзка с постъпилата в Националния оперативен център на ГДПБЗН-МВР прогноза за времето на 26.06.2018 г. от НИМХ–БАН и Метеорологичен център на ВВС за очакване на краткотрайни,

Няма снимка

Въпроси за начинаещи пчелари: Различавате ли маточниците?

Предлагаме ви съветите на опитни пчелари как да ги разпознавате: * Свищевите маточници се намират в плоскостта на питата, по средата, захранвани са личинки за работнички и това предопределя