Нахутът е новият хит сред протеиновите култури

03 септември 2017 Растениевъдство 1     
Няма снимка
 

Може да се отглежда навсякъде у нас, особено подходящ е за Южна България, тъй като е сухоустойчива култура

Препоръчително е да се засяват
качествени семена, които да гарантират високи добиви

Ваня Велинска

Европейското финансиране по схемата за протеиновите култури провокира интереса на фермерите към тях. Първоначално производителите се насочиха към отглеждането на соя, после на грах, а от няколко години и на нахут.

Бобовата култура, макар че за съвременното ни земеделие звучи доста екзотично, не е напълно непозната, тъй като в миналото се е отглеждала у нас. През този сезон много производители от Южна България, които развалиха рапичните посеви, се насочиха именно към нахута. Така че интересът към него сериозно се увеличи.

Справка в Министерството на земеделието показва, че площите през 2016 г. са били 47 220 декара. Производството за миналата година е 6 065 тона.

Очакванията за следващия сезон са площите да нараснат още повече, тъй като нахутът се отглежда лесно доколкото това може да се каже за някоя от земеделските култури. Той е сравнително устойчив на неблагоприятните фактори на средата, а от друга страна изисква по-малко грижи при отглеждането.

Едно от най-големите качества на нахута е, че е сухоустойчив. Това прави протеиновата култура изключително подходяща за условията на Южна България, където сушата е лимитиращ фактор. Затова и много производители от този район през настоящия сезон заложиха на нахут и твърдят, че ще го направят и през следващия.

От друга страна културата е сред най-студоустойчивите бобови растения. Семената поникват при 2 градуса. Растенията издържат студове до минус 8 градуса, а при снежна покривка и до минус 22 градуса. Недостатък на нахута е, че не понася преовлажняване, тъй като не образува достатъчно плодове, а може и да се нападне от гъбни болести.

Въпреки че не е капризна култура и нахутът има изисквания, с които производителите трябва да се съобразят.

Добрите практики при отглеждането са гаранция че посевът ще се развива отлично и ще се получат добри производствени резултати.

В сеитбообращението нахутът се редува със зимните житни култури, но успешно може да се комбинира и с някои други. Добри предшественици за него са и окопните култури - царевица картофи, памук. От своя страна той е отличен предшественик, защото освобождава рано площта за следващата култура. Тъй като с остатъците се разпространяват някои опасни за него болести, не бива да се засява като повторка и да се отглежда като монокултура.

Подготовката започва още след освобождаване на предшественика - през лятото или есента. Необходимо е и почвата да се култивира и бранува още при първа възможност през зимата, обикновено февруари. Нахутът е бобова култура и нуждите от азот не са големи, но е препоръчително с есенната обработка да се внасят по 20-30 кг на декар суперфосфат. На бедни и леки почви е подходящо и торенето с калиев сулфат - по 10-15 кг на декар. Когато не се внася оборски тор, трябва да се даде по 8-10 кг на декар амониева селитра по време на пролетната обработка.

Сеитбата на нахута се прави при първа възможност да се влезе на полето, още през февруари. Добре е технологията на засяване да се препоръча от семенарската фирма, от която се купуват семената, тъй като има разлика в зависимост от едрината на семената.

Много важно е какви семена ще се засеят, коментира производител. От това зависи както реколтата, която ще се получи, така и цената. Препоръката му е стопаните да засяват сорта Кабуле, който е едър нахут.

При получаване на нахут с размери 7-8 мм, фермерите могат да получат много по-висока цена за продукцията си

Ето защо е от значение и какви сортове ще изберат да засеят.

Добрите практики за културата са гаранция, че растенията ще развият потенциала на семената, заложен в тях.

При ранна сеитба на нахут рядко се случва да се образува почвена кора.

Най-важната грижа е борбата с плевелите. Нахутът е устойчив на всички хербициди, които се използват при фасула и може да се отглежда без окопаване.

Бобовата култура са напада от малко вредители, води се борба само при доказана нужда, коментират специалистите по растителна защита. Важно е да се води мониторинг на посева, като при опасност, да се реагира навреме.

Чистите от плевели посеви се прибират с комбайн, когато плодовете са пожълтели, но още здраво се държат за стъблата. Тъй като бобовете узряват почти едновременно и не се разпукват, при своевременна жътва реколтата се прибира без загуби. Семената се почистват, изсушават и съхраняват при 14% влажност.

Много полезен за хора и животни

Нахутът е едно от най-богатите на белтъчини културни растения. Съдържа също така въглехидрати, както и малко мазнини, което го прави подходящ за храна за хората. Тъй като зърната му се разваряват трудно, той се предпочита по-малко от другите бобови култури, като фасула и лещата, но по хранителност стойност не им отстъпва.

Нахутът се използва за зърна за печене, както и като заместител на кафе. Брашното от него се влага за направата на гевреци, на симид, рахат локум, халви и др.

Стъблата и листата на това растение също са богати на белтъчни вещества, което ги прави добър фураж за животните, предимно за овцете. Трябва да се използват изсушени, защото в зелените е много високо съдържанието на оксалова, лимонена и ябълчена киселина. Зърното също е добър фураж смляно като компонент на концентрираната смеска.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Растениевъдство
Няма снимка

На Агра ще бъде представена иновативна технология за защита на трайните насаждения

По време на изложението Агра ще бъде представена нова иновативна технология за защита на лозя и овощни култури от зимен слънчев пригор, късни пролетни слани и зимуващи форми на голям брой вредители.

Няма снимка

Атрактивни решения за растителна защита представи Агрофарм

Фирма Агрофарм проведе годишния си семинар в Пловдив, където събра над 100 земеделски производители от различни райони на страната. Безспорно фирмата е по-различна от повечето дистрибуторски и

Няма снимка

Всяко поле се нуждае от индивидуални решения

Фирма Пестицид е един от най-големите дистрибутори на семена, торове, продукти за растителна защита, но не само това. Фирмата прави собствена селекция, както и семепроизводство.

Няма снимка

Качествени и добивни родни пшеници

Въпреки добрите перспективи за производство на зърно у нас, ние искаме да работим за по-доброто райониране на сортовете в страната, казва Пламен Петров от фирма Пестицид.

Няма снимка

Сеитбата на спанак за пролетно производство

Спанакът е ценна зеленчукова култура, широко реколтирана в целия свят. За родина на спанака се счита Югозападна Азия, по-точно Персия. През VII век спанакът е разпространен в Китай,

Няма снимка

Зимното пръскане на овощните дръвчета с бордолезов разтвор

С него се цели унищожаването на зимуващите форми на редица патогени - къдравост по прасковата, ранно кафяво гниене, мехурки по сливата, гъбна сачмянка и др.

Още от Фермер
Няма снимка

Ниските температури ще държат посевите в покой

Очакваните валежи ще попречат на подхранването на зимните житни култури Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ - БАН През второто десетдневие на февруари агрометеорологичните условия се определяха

Няма снимка

Трус от 4,8 събуди Пловдив

Трус събуди Пловдив преди минути. Земетресението е усетено и в съседни градове. Към момента няма информация за щети и пострадали. По първоначални данни на европейския сеизмологичен център трусът е

Няма снимка

Прегледът на кошерите през февруари е осведомителен, не е задължителен. Освен ако няма признаци, че нещо не е наред

Февруари е последният зимен месец. Времето започва осезателно да се променя. Цъфтят и първите растения: кокиче, минзухар, леска, дрян. Хубаво е да ги имате на пчелина си - това са първите източници

Няма снимка

Напомняме: Заради ниските температури има опасност от конденз по стените на кошера!

Превенция на влагата Една от големите опасности за пчелите през зимата е влагата. Влагата е по-страшна от студа и е в състояние да доведе до заболявания и дори смърт в семейството.

Няма снимка

Анализ обобщава най-честите грешки при тръжните процедури по ПРСР 2014-2020 г.

ДФ „Земеделие” – Разплащателна агенция изготви анализ, в който обобщава най-често допусканите грешки по Закона за обществените поръчки, които правят възложителите при подготовката и провеждането на

Няма снимка

Вино и кафе на Андреа Бочели за първи път на „Вкусове от Италия 2018“

Фамилията на известния италиански певец Андреа Бочели презентира на зоната „Вкусове от Италия“ за първи път вина и кафе. Марката на световноизвестния тенор, продал повече от 75 милиона плочи по света,