Малиново вино

05 септември 2017 Кулинария 0     
Няма снимка
1 2
 

Малината е плод, към който никой не остава равнодушен. Децата я обожават заради нейния аромат, сладост или просто заради красивия й вид.

Домакините приготвят от малини всякакви вкусни изкушения - компоти, сладка, мусове, перфета и торти. Дори и онези, които са равнодушни към сладкото са открили за какво да ползват малините - от плодовете се приготвя великолепно плодово вино.

Виното е ароматно, сладко, напомня на ликьор и с красив рубинен цвят. Можете да го сервирате заедно със скъпи и квалитетни вина и те по никакъв начин няма да го засенчат.

За да направите обаче качествено вино трябва да познавате някои конкретни правила.

Тънкости при приготвянето на вино

* Малините са отлична суровина за вино. Тя добре ферментира и се използва за приготвянето на закваската на вина от други плодове.

* Малиновото вино бързо се избистря.

* Най-добре е за приготвяне на вино да се използват червените сортове малини. От тях се получават чудесни ликьорни вина. Не ви съветваме да се мъчите да правите сухи вина от малини.

* Белите и жълтите сортове не са подходящи за вино. Макар, че има някои специалисти, които твърдят че от тях се получава вино със светъл цвят, подобно на бялото гроздово вино, но с по-изтънчен аромат.

* При приготвянето на вино малините не се мият, тъй като по повърхността на плодовете има бактерии, които са отговорни за ферментацията. Това са некултивирани дрожди и при измиването на малините се отнасят от водата.

Вино, направено от измити плодове, не може да ферментира самостоятелно и към него обезателно трябва да се прибави предварително приготвена закваска.

* За да се получи качествено вино плодовете трябва да са здрави и добре узрели. Не се подлъгвайте да използвате смачкани и презрели малини с идеята, че те така или иначе ще се мачкат. Може да вземете и някой презрял плод, но най-важното е по него да няма плесен, иначе виното ще е безвъзвратно съсипано.

* Алкохолният градус на виното зависи от количеството добавена захар. Колкото е повече захарта, тойкова по-висок е градуса на виното. За вино с 11% алкохолно съдържание на 1 л сок се добавят 200 г захар, но трябва да се отчита и захарността на самите плодове.

* Малиновото вино не трябва да киселее. Ето защо след пресоването към сока се добавят захар и вода, които разреждат киселия сок. За да може захарта да се разтваря по-добре и ферментацията да тече по-интензивно, захарта се прибавя на няколко порции - веднъж преди ферментацията и 2-3 пъти по време на ферментацията.

* За да се получи по-сладко вино се добавя захарен сироп, но той може да възобнови ферментацията на вече разлятото по бутилки вино. За да се предотврати това е добре напитката да се пастьоризира. За целта бутилките се затварят с тапи, които се укрепват с тел (като при шампанското) и се загряват до 65 градуса на водна баня за 20 минути.

Така напитката по-добре се съхранява, по-бързо "зрее" и има по-изтънчен вкус.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Италианска орехова торта

Продукти: За тестото: 1 ч.л. брашно, 150 г орехи, 150 г захар, 4 белтъка, щипка сол и лимонена киселина; За крема: 80 + 30 + 5 г черен шоколад, 1 суп. лъж. пудра захар, 300 мл сладкарска сметана.

Няма снимка

Шоколадови кексчета с извара

Продукти: 270 г брашно, 2 суп. лъж. какао на прах, захар (100 грама за тесто и 4 супени лъжици за пълнежа), 100 г разтопено масло, 100 г разтопен тъмен шоколад, 200 мл кефир,

Няма снимка

Нежни пилешки топчета със сос от кашкавал и сметана

Продукти: 500 г пилешко филе, 1 глава лук, яйце, 3 скилидки чесън, 200 мл сметана, 150 г кашкавал Приготвяне: Пилешкото филе трябва да бъде леко начукано и ситно нарязано.

Няма снимка

Кексчета с “Нутела”

Продукти: 140 г меко масло, 3/4 ч. чаша захар, 3 яйца, 1/2 ч. лъж. ванилия, 200 г пресято брашно, 1/4 ч. л. сол, 2 ч.л. бакпулвер, 1/3 чаша течен шоколад Nutella Приготвяне: Загрейте фурната до

Няма снимка

Вкусна салата от патладжани

Продукти: 4 патладжана, 4-5 твърдо сварени яйца, 2 средно големи глави лук, оцет, майонеза, сол и захар на вкус, масло за пържене Приготвяне: Патладжаните се режет на сламки, а лукът - на полумесеци.

Няма снимка

Панирано пилешко филе на тиган

Златистите късчета с хрупкава коричка се приготвят за нула време Продукти: 300 г пилешко филе, 3 суп. лъж. брашно, 2 суп. лъж. майонеза, 1/2 лимон, 1/4 ч. лъж. сол, 1/4 ч. лъж.

Още от Фермер
Няма снимка

Ниските температури ще държат посевите в покой

Очакваните валежи ще попречат на подхранването на зимните житни култури Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ - БАН През второто десетдневие на февруари агрометеорологичните условия се определяха

Няма снимка

Трус от 4,8 събуди Пловдив

Трус събуди Пловдив преди минути. Земетресението е усетено и в съседни градове. Към момента няма информация за щети и пострадали. По първоначални данни на европейския сеизмологичен център трусът е

Няма снимка

Прегледът на кошерите през февруари е осведомителен, не е задължителен. Освен ако няма признаци, че нещо не е наред

Февруари е последният зимен месец. Времето започва осезателно да се променя. Цъфтят и първите растения: кокиче, минзухар, леска, дрян. Хубаво е да ги имате на пчелина си - това са първите източници

Няма снимка

Напомняме: Заради ниските температури има опасност от конденз по стените на кошера!

Превенция на влагата Една от големите опасности за пчелите през зимата е влагата. Влагата е по-страшна от студа и е в състояние да доведе до заболявания и дори смърт в семейството.

Няма снимка

Анализ обобщава най-честите грешки при тръжните процедури по ПРСР 2014-2020 г.

ДФ „Земеделие” – Разплащателна агенция изготви анализ, в който обобщава най-често допусканите грешки по Закона за обществените поръчки, които правят възложителите при подготовката и провеждането на

Няма снимка

Вино и кафе на Андреа Бочели за първи път на „Вкусове от Италия 2018“

Фамилията на известния италиански певец Андреа Бочели презентира на зоната „Вкусове от Италия“ за първи път вина и кафе. Марката на световноизвестния тенор, продал повече от 75 милиона плочи по света,