Малиново вино

05 септември 2017 Кулинария 0     
Няма снимка
1 2
 

Малината е плод, към който никой не остава равнодушен. Децата я обожават заради нейния аромат, сладост или просто заради красивия й вид.

Домакините приготвят от малини всякакви вкусни изкушения - компоти, сладка, мусове, перфета и торти. Дори и онези, които са равнодушни към сладкото са открили за какво да ползват малините - от плодовете се приготвя великолепно плодово вино.

Виното е ароматно, сладко, напомня на ликьор и с красив рубинен цвят. Можете да го сервирате заедно със скъпи и квалитетни вина и те по никакъв начин няма да го засенчат.

За да направите обаче качествено вино трябва да познавате някои конкретни правила.

Тънкости при приготвянето на вино

* Малините са отлична суровина за вино. Тя добре ферментира и се използва за приготвянето на закваската на вина от други плодове.

* Малиновото вино бързо се избистря.

* Най-добре е за приготвяне на вино да се използват червените сортове малини. От тях се получават чудесни ликьорни вина. Не ви съветваме да се мъчите да правите сухи вина от малини.

* Белите и жълтите сортове не са подходящи за вино. Макар, че има някои специалисти, които твърдят че от тях се получава вино със светъл цвят, подобно на бялото гроздово вино, но с по-изтънчен аромат.

* При приготвянето на вино малините не се мият, тъй като по повърхността на плодовете има бактерии, които са отговорни за ферментацията. Това са некултивирани дрожди и при измиването на малините се отнасят от водата.

Вино, направено от измити плодове, не може да ферментира самостоятелно и към него обезателно трябва да се прибави предварително приготвена закваска.

* За да се получи качествено вино плодовете трябва да са здрави и добре узрели. Не се подлъгвайте да използвате смачкани и презрели малини с идеята, че те така или иначе ще се мачкат. Може да вземете и някой презрял плод, но най-важното е по него да няма плесен, иначе виното ще е безвъзвратно съсипано.

* Алкохолният градус на виното зависи от количеството добавена захар. Колкото е повече захарта, тойкова по-висок е градуса на виното. За вино с 11% алкохолно съдържание на 1 л сок се добавят 200 г захар, но трябва да се отчита и захарността на самите плодове.

* Малиновото вино не трябва да киселее. Ето защо след пресоването към сока се добавят захар и вода, които разреждат киселия сок. За да може захарта да се разтваря по-добре и ферментацията да тече по-интензивно, захарта се прибавя на няколко порции - веднъж преди ферментацията и 2-3 пъти по време на ферментацията.

* За да се получи по-сладко вино се добавя захарен сироп, но той може да възобнови ферментацията на вече разлятото по бутилки вино. За да се предотврати това е добре напитката да се пастьоризира. За целта бутилките се затварят с тапи, които се укрепват с тел (като при шампанското) и се загряват до 65 градуса на водна баня за 20 минути.

Така напитката по-добре се съхранява, по-бързо "зрее" и има по-изтънчен вкус.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Палачинки с месо и гъби

Вкусно и оригинално ястие, което спокойно можете да предложите на изискани гости Продукти: 500 мл прясно мляко, 300 г кайма, 150 г брашно, 3 печурки, 2 яйца, глава лук, 5 суп. лъж. олио, 1 суп. лъж.

Няма снимка

Домашно маскарпоне

Предлагаме прекрасна рецепта за сирене Маскарпоне, което хем е по-вкусно от това в магазина, хем е по-евтино. От маслеността на заквасената сметана ще зависи и тази на маскарпонето.

Няма снимка

Пълнени пилешки бутчета

Вероятно вече сте приготвяли пълнено пиле. Ако е така, тогава знаете, че трябва рецептата изисква опит и много търпение, но резултатът си заслужава. С пълнените бутчета е по-лесно,

Няма снимка

Картофени котлети с гъбен сос

Продукти: 600 г картофи, 50 г масло, 2 яйца, 2 суп. лъж. брашно, 1 суп. лъж. олио, 30 г гъби (пресни или сушени), 1 стрък пресен лук, 100 г сметана, галета Приготвяне: Обелените и почистени картофи

Няма снимка

Оригинални “гнезда”

Продукти: За каймата: 800 г свинско месо, 300 г пилешко месо, 1 глава лук, 70 г твърд хляб, 100 мл прясно мляко + 100 мл за да накиснете хляба, сол и черен пипер на вкус За плънката: 200 г сметана,

Няма снимка

Сок от тиква за зимата

С ябълки Продукти: 2 сладки средно големи тикви, 2 кг ябълки, 2 щипки индийско орехче, захар или мед - на вкус. Приготвяне: Измийте старателно тиквите, разрежете наполовина,

Още от Фермер
Няма снимка

Ползата от стайните растения

Зелените листа, нежните цветове и чудесните аромати подобряват настроението, разтоварват и успокояват, способстват за пълноценен отдих. Растенията не само украсяват интериора и предизвикват

Няма снимка

Облачно, но почти без валежи и с максималните температури до 15°

Днес над страната ще преобладава облачно време, но ще е почти без валежи. Това съобщи за Агенция "Фокус" Мартин Славчев, дежурен синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ)

Няма снимка

За да са здрави дръвчетата при засаждането

* Добре е корените да се обработят с пресен говежди тор За да се ускори зарастването на отрезите, което прави по-сигурно прихващането на дръвчета, корените се потапят в каша от 1 част пресен говежди

Няма снимка

Кога пчелата носи товар, два пъти по тежък от нея и колко тежат пчелите

Пчелата носи товар, два пъти по тежък от нея, когато изнася търтеи от кошера, съобщава pchelata.com В резултат на изследвания са получени следните данни за теглото на пчелите: 0 пчела,

Няма снимка

Здравното министерство: Няма радиоактивно замърсяване в България

Към момента няма данни за пренос на рутений-106 на територията на страната, съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването, цитирани от БТА.

Няма снимка

Катеричка “кара” такси вместо да събира лешници

Необикновено такси вози пътници по улиците на беларуската столица Минск. Шофьорът Пьотр Панкратов всеки ден ходи на работа с домашния си любимец - катеричето Масик.