Малиново вино

05 септември 2017 Кулинария 0     
Няма снимка
1 2
 

Малината е плод, към който никой не остава равнодушен. Децата я обожават заради нейния аромат, сладост или просто заради красивия й вид.

Домакините приготвят от малини всякакви вкусни изкушения - компоти, сладка, мусове, перфета и торти. Дори и онези, които са равнодушни към сладкото са открили за какво да ползват малините - от плодовете се приготвя великолепно плодово вино.

Виното е ароматно, сладко, напомня на ликьор и с красив рубинен цвят. Можете да го сервирате заедно със скъпи и квалитетни вина и те по никакъв начин няма да го засенчат.

За да направите обаче качествено вино трябва да познавате някои конкретни правила.

Тънкости при приготвянето на вино

* Малините са отлична суровина за вино. Тя добре ферментира и се използва за приготвянето на закваската на вина от други плодове.

* Малиновото вино бързо се избистря.

* Най-добре е за приготвяне на вино да се използват червените сортове малини. От тях се получават чудесни ликьорни вина. Не ви съветваме да се мъчите да правите сухи вина от малини.

* Белите и жълтите сортове не са подходящи за вино. Макар, че има някои специалисти, които твърдят че от тях се получава вино със светъл цвят, подобно на бялото гроздово вино, но с по-изтънчен аромат.

* При приготвянето на вино малините не се мият, тъй като по повърхността на плодовете има бактерии, които са отговорни за ферментацията. Това са некултивирани дрожди и при измиването на малините се отнасят от водата.

Вино, направено от измити плодове, не може да ферментира самостоятелно и към него обезателно трябва да се прибави предварително приготвена закваска.

* За да се получи качествено вино плодовете трябва да са здрави и добре узрели. Не се подлъгвайте да използвате смачкани и презрели малини с идеята, че те така или иначе ще се мачкат. Може да вземете и някой презрял плод, но най-важното е по него да няма плесен, иначе виното ще е безвъзвратно съсипано.

* Алкохолният градус на виното зависи от количеството добавена захар. Колкото е повече захарта, тойкова по-висок е градуса на виното. За вино с 11% алкохолно съдържание на 1 л сок се добавят 200 г захар, но трябва да се отчита и захарността на самите плодове.

* Малиновото вино не трябва да киселее. Ето защо след пресоването към сока се добавят захар и вода, които разреждат киселия сок. За да може захарта да се разтваря по-добре и ферментацията да тече по-интензивно, захарта се прибавя на няколко порции - веднъж преди ферментацията и 2-3 пъти по време на ферментацията.

* За да се получи по-сладко вино се добавя захарен сироп, но той може да възобнови ферментацията на вече разлятото по бутилки вино. За да се предотврати това е добре напитката да се пастьоризира. За целта бутилките се затварят с тапи, които се укрепват с тел (като при шампанското) и се загряват до 65 градуса на водна баня за 20 минути.

Така напитката по-добре се съхранява, по-бързо "зрее" и има по-изтънчен вкус.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Грах на фурна с летни билки

* Ястието е много подходящо за хора с чувствителен стомах Продукти: 150 г грах, 3 яйца, 2 суп. лъж. кисело мляко, 2 счукани скилидки чесън, 1 с.л. горчица, шепа смесени меки билки, като копър, риган,

Няма снимка

Яйчен омлет с плънка

Продукти: 4 яйца, 1 глава лук, 1 чушка, 1 домат, около 300 г пушен колбас или пушени пилешки гърди, 3 суп. лъж. кетчуп, 20 г твърд кашкавал, сол и черен пипер на вкус,

Няма снимка

Зеленчуково предястие с патладжани и домати

Продукти: 2-3 патладжана, 3-4 домата, 2 скилидки чесън, пресен магданоз, майонеза, сол, олио или зехтин Приготвяне: Патладжаните се измиват, подсушават и нарязват на кръгчета.

Няма снимка

Пилешки дробчета на фурна

Ароматни пилешки дробчета с картофи и гъби запечени в гюведже на фурна. Вкусна вечеря, която ще хареса и на гостите. Продукти: 300 г пилешки дробчета, 150 г гъби, 3-4 картофа, 1 морков, 1 глава лук,

Няма снимка

Сочно ястие от пилешки гърди

Който го опита ще поиска допълнително В последно време все по-често се налага да прибягваме до пилешкото месо - хем е месо, хем цената му не гони космическите стойности на свинско, телешко и агне.

Няма снимка

Салата от домати и маслини със зехтин

Настърган зеленчук се смесва със зехтина Необходими продукти: 2 домата, 5-6 едри маслини, супена лъжица зехтин, лимонов сок, магданоз, сол. Начин на приготвяне: Доматите се измиват и почистват,

Още от Фермер
Няма снимка

Интензивната работа по защита на означението „Странджански манов мед“ дава резултати

Манол Тодоров, Пчелар №1 на България за 2000 г., Царево: Много хора в България вече знаят за качествата на мановия мед от Странджа. Добри експериментални научни резултати излязоха и при изследванията

Няма снимка

Десет собственици на земя в България имат по над 100 000 декара

Десет собственици на земя в България имат по над 100 000 декара. Това  сочи справка на Министерството на земеделието, съобщава БНР. Според нея 1 861 410 граждани и фирми притежават общо близо 44

Няма снимка

Износът на зърно от Черноморския регион се забави

На черноморския пазар операторите се готвят за новия сезон, а напоследък дейността в пристанищата се забави. Украйна миналата седмица изнесе 75 000 тона пшеница и 65 000 тона царевица.

Няма снимка

САЩ и Китай отново покачиха напрежението на агропазарите

Напрежението в търговските отношения между САЩ и Китай се покачи до нови висоти и зададе тон за движението на пазара по-рано през изминалата седмица,

Няма снимка

Предупреждават за опасност от валежи и градушки в Монтанско

Във връзка с постъпилата в Националния оперативен център на ГДПБЗН-МВР прогноза за времето на 26.06.2018 г. от НИМХ–БАН и Метеорологичен център на ВВС за очакване на краткотрайни,

Няма снимка

Въпроси за начинаещи пчелари: Различавате ли маточниците?

Предлагаме ви съветите на опитни пчелари как да ги разпознавате: * Свищевите маточници се намират в плоскостта на питата, по средата, захранвани са личинки за работнички и това предопределя