Важно за захарността на гроздето и добавяната захар

04 септември 2017 В лозята 0     
Няма снимка
1 2 3
 

Всяка година читатели ни питат колко захар могат да добавят при нисък захарен градус, забравяйки правилото за 1 кг захар на 100 кг грозде, даващи 1% нагоре

Важните цифри за винаря

Започва гроздоберът на десертното грозде, а малко по-късно и на виненото.

Повечето любители лозари ще се захващат да направят домашно вино и вече стягат съдовете.

Припомняме някои цифри, които ще им бъдат полезни, а понякога се забравят:

Гроздето се бере при захарност:

* 21-23% за червените вина

* 18-20% за белите вина

От 100 кг грозде се получава:

* 70-75 л мъст

* 60-70 л вино

Гpешка се допуска при изчисляване на количеството захар която трябва да се добави.

Трябва да се помни правилото, че с добавянето на 1 кг захар на 100 кг гроздова каша, респективно на 100 литра мъст

захарността се повишава с 1%

Върху правилното протичане на ферментацията оказват влияние температурата, кислородът, захарите, алкохолът, серният двуокис и др.

Най-бързо протича ферментацията при температура 20-26°С.

При температура 35°С дейността на дрождите е силно подтисната, а при 40°С те вече престават да действат.

При 12-15°С ферментацията започва трудно. Това налага де се регулира температурата на ферментиращата каша. 

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Технология за анасонлийка

Анасонлийка се произвежда чрез втора дестилация на плодове или гроздова ракия. Преди зареждане на казана, ракията се разрежда с вода до 30 градуса. Важно: когато се използва гроздова джибра или

Няма снимка

Как да берем правилно, за да запазим гроздето

И любителите би трябвало да знаят кои са най-елементарните правила на лозаря по време на гроздобер, но не е така, защото обикновено в двора и на вилата консумацията е на по-първо място.

Няма снимка

Как боледуват ракиите от грешки при производството

За 100 кг джибри да се отдели един литър първак - задължително Читателски въпроси ни дадоха повод да напомним: За ракия с добри вкусови качества задължително проверявайте състоянието на джибрите.

Няма снимка

Ракия от джанки

Имам много късен сорт джанка и искам да направя ракия, как да постъпя, като при другите плодове ли? Пита ни Рангел Стойчев от Копривщица. Отговор При брането да се отделят повредените и зелени

Няма снимка

Ремонт на кацата в дворни условия

Навреме проверете има ли теч, напуквания и издатини... и действайте Всички знаят, че смачканото грозде за ракия “втасва” най-добре в класическа каца, а ракията има съвсем друг вкус,

Няма снимка

Казанът ви да е чист като аптека

Остатъците от загаряне или от прекипяване са опасни - да се отстранят идеално Почистването на дестилатора на казана е много важно, защото от него зависи чистия аромат на дестилата.

Още от Фермер
Няма снимка

Нови прогнози: С 8,9 млн. т повече ще е добивът на пшеница

Конкуренцията на Черноморския регион потиска пазара в Европа Нови прогнози: Алма Давидова Главните световни анализатори, по които се равняват агропазарите,

Няма снимка

Щe може ли риболовът и в бъдеще да храни 9 млрд. души

Океаните могат да осигурят продукти за 700 млн. порции дневно l 15 процента от животинския протеин са в тях, напомнят от международната екологична организация Oceana Европа провежда правилна

Няма снимка

Алън Матюс: След 2020 г. в ОСП ще трябва да правим повече с по-малък бюджет

Общата аграрна политика на ЕС след 2020 г. не би могла да е същата като досега по никакъв начин, и реформата й не може да е като предишната. Определено ще се наложи да е по-модерна, по-иновативна,

Няма снимка

Само мотивирани и грамотни стопани създават високопродуктивни овцеферми

Това са определящи фактори за ефективността на сектора Проф. Десимир Неделчев Освен правилния избор на порода за ефективното производство на овче мляко с цел реализиране на устойчиви печалби за

Няма снимка

Министър Порожанов: Българският земеделски сектор е на много добро ниво по отношение позиции и анализ на Общата селскостопанска политика

„Българският земеделски сектор е на много добро ниво по отношение позиции и анализ на Общата селскостопанска политика (ОСП). Това каза министърът на земеделието,

Няма снимка

Насоки за кандидатите по мярка 14 от ПРСР 2014-2020 г. пусна фонд "Земеделие

ДФ „Земеделие“ информира животновъдите, че приемът на заявления за подпомагане по мярка 14 „Хуманно отношение към животните“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г.