Важно за захарността на гроздето и добавяната захар

04 септември 2017 В лозята 0     
Няма снимка
1 2 3
 

Всяка година читатели ни питат колко захар могат да добавят при нисък захарен градус, забравяйки правилото за 1 кг захар на 100 кг грозде, даващи 1% нагоре

Важните цифри за винаря

Започва гроздоберът на десертното грозде, а малко по-късно и на виненото.

Повечето любители лозари ще се захващат да направят домашно вино и вече стягат съдовете.

Припомняме някои цифри, които ще им бъдат полезни, а понякога се забравят:

Гроздето се бере при захарност:

* 21-23% за червените вина

* 18-20% за белите вина

От 100 кг грозде се получава:

* 70-75 л мъст

* 60-70 л вино

Гpешка се допуска при изчисляване на количеството захар която трябва да се добави.

Трябва да се помни правилото, че с добавянето на 1 кг захар на 100 кг гроздова каша, респективно на 100 литра мъст

захарността се повишава с 1%

Върху правилното протичане на ферментацията оказват влияние температурата, кислородът, захарите, алкохолът, серният двуокис и др.

Най-бързо протича ферментацията при температура 20-26°С.

При температура 35°С дейността на дрождите е силно подтисната, а при 40°С те вече престават да действат.

При 12-15°С ферментацията започва трудно. Това налага де се регулира температурата на ферментиращата каша. 

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Топ рецепта за хубаво домашно вино

От елитния винар от столичния квартал Княжево Лъчо Нинов - След доста четене на специализирани форуми и книжки и вече 5-годишен опит, си избрах, казва той,

Няма снимка

Огледайте лозите още в началото на вегетацията

Проверете за петна от антракноза по най-долните междувъзлия на леторастите Първите растителнозащитни пръскания в началото на вегетацията на лозата се провеждат първо в насажденията с установени

Няма снимка

Внимателно с торовете в лозята

Какво да е съотношението азот-фосфор-калий Хармоничната комбинация от хранителни вещества е основният принцип при прилагането на минерални торове при лозите и асмите.

Няма снимка

Има разлики при формировките за десертни и винени сортове

Десертните сортове грозде изявяват своя биологичен потенциал много по-добре на стъблен Гюйо или Пергола. Винените сортове съответно се изявяват най-добре съответно на Омбрела, Мозер и Вертико.

Няма снимка

Сортовете изискват своята “подстрижка”

От нея зависят и междуредовите разстояния Изборът на формировка за лозата или асмата се определя не само от желанието на собственика, но и от екологичните условия и специфичните особености на

Няма снимка

Според какво се избира лозовата формировка

Какво е необходимо, за да се формира правилно храстът В процеса на растежа си лозите изискват да се оформят, както и да им се осигурява редовно необходмата подкрепа.

Още от Фермер
Няма снимка

Ароматът на цветя може да успокои и най-агресивните пчели!

За да не ви ужили пчела, използвайте флорален парфюм: насекомите са по-малко агресивни, когато "миришат" цветни аромати, съветват от mybeeline.co.  Учени във Франция и Австралия установяват,

Няма снимка

Подхранете патиците с клони от иглолистни

Сега те са меки и съдържат минимално количество танини Безспорен източник на полезни и хранителни вещества за птиците са иглолистните игли. Те могат да бъдат събрани от всяко иглолистно дърво и

Няма снимка

ДФ „Земеделие“ изплати над 91 млн. лв. за необлагодетелствани райони

Държавен фонд „Земеделие“ преведе 91 170 646 лева на 32 791 земеделски стопани по мярка 13 „Плащания за райони с природни или други специфични ограничения“ от Програмата за развитие на селските

Няма снимка

Фирма представи камилско мляко на прах за бебета

Фирма със седалище в ОАЕ представи първото мляко на прах за бебета, произведено на основата на камилско мляко и предназначено за пеленачета, които са алергични към кравето мляко, предаде Франс прес,

Няма снимка

Грижи за ранните разсади

Грижете се разсада се състоят в поддържане на необходимият топлинен, воден, светлинен, хранителен и въздушно-газов режим. . След поникването на растенията трябва да ги преглеждате за плевели и при

Няма снимка

След като роди свинята, стимулирайте млечността ѝ

Така ще има достатъчно мляко Ако предстои свинята ви да ражда, трябва да знаете, че не трябва да се храни по-рано от 10-12 часа след опрасването За да повишите млечността на свинята майка,