Важно за захарността на гроздето и добавяната захар

04 септември 2017 В лозята 0     
Няма снимка
1 2 3
 

Всяка година читатели ни питат колко захар могат да добавят при нисък захарен градус, забравяйки правилото за 1 кг захар на 100 кг грозде, даващи 1% нагоре

Важните цифри за винаря

Започва гроздоберът на десертното грозде, а малко по-късно и на виненото.

Повечето любители лозари ще се захващат да направят домашно вино и вече стягат съдовете.

Припомняме някои цифри, които ще им бъдат полезни, а понякога се забравят:

Гроздето се бере при захарност:

* 21-23% за червените вина

* 18-20% за белите вина

От 100 кг грозде се получава:

* 70-75 л мъст

* 60-70 л вино

Гpешка се допуска при изчисляване на количеството захар която трябва да се добави.

Трябва да се помни правилото, че с добавянето на 1 кг захар на 100 кг гроздова каша, респективно на 100 литра мъст

захарността се повишава с 1%

Върху правилното протичане на ферментацията оказват влияние температурата, кислородът, захарите, алкохолът, серният двуокис и др.

Най-бързо протича ферментацията при температура 20-26°С.

При температура 35°С дейността на дрождите е силно подтисната, а при 40°С те вече престават да действат.

При 12-15°С ферментацията започва трудно. Това налага де се регулира температурата на ферментиращата каша. 

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Ракия от дюли

На няколко читатели, сред които и Снежана Петрова, отговаря консултантът ни д-р инж.техн. Николай Бакалов Идва есента и дюлята е родила много плодове.

Няма снимка

През периода на покой при лозите да се извършват наблюдения за екскориоза

Дукена Жолева През невегетационният период признаците на гъбната болест се наблюдават по узрелите леторасти. Кората в основата на първото и второто междувъзлие е побеляла и покрита с малки черни

Няма снимка

Ферментацията на кашата страда - от какво?

Нормалната ферментация се характеризира с видимо кипене при бурната / ферментация/ и шум от леко пукане при тихата. През това време намалява относителната плътност на материала и се повишава

Няма снимка

Колко топло обичат винените дрожди

Малките невидими с просто око живи организми са капризни към условията на средата Независимо че химичните промени, които стават по време на алкохолната ферментация, е известна причината,

Няма снимка

Ферментацията на виното да е под редовен контрол

Алкохолната ферментация при производството на вино протича на два етапа, знаят вече всички производители в домашни условия. Тя е бурна и тиха. Бурната продължава средно около 5-6 дни и се

Няма снимка

Приготвяне на квас (мая)

Как да стане в домашни условия от диви дрожди Умерените дози серен двуокис потискат или убиват всички плесени, бактерии и диви дрожди. Това дава възможност алкохолната ферментация да протича с

Още от Фермер
Няма снимка

Ползата от стайните растения

Зелените листа, нежните цветове и чудесните аромати подобряват настроението, разтоварват и успокояват, способстват за пълноценен отдих. Растенията не само украсяват интериора и предизвикват

Няма снимка

Облачно, но почти без валежи и с максималните температури до 15°

Днес над страната ще преобладава облачно време, но ще е почти без валежи. Това съобщи за Агенция "Фокус" Мартин Славчев, дежурен синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ)

Няма снимка

За да са здрави дръвчетата при засаждането

* Добре е корените да се обработят с пресен говежди тор За да се ускори зарастването на отрезите, което прави по-сигурно прихващането на дръвчета, корените се потапят в каша от 1 част пресен говежди

Няма снимка

Кога пчелата носи товар, два пъти по тежък от нея и колко тежат пчелите

Пчелата носи товар, два пъти по тежък от нея, когато изнася търтеи от кошера, съобщава pchelata.com В резултат на изследвания са получени следните данни за теглото на пчелите: 0 пчела,

Няма снимка

Здравното министерство: Няма радиоактивно замърсяване в България

Към момента няма данни за пренос на рутений-106 на територията на страната, съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването, цитирани от БТА.

Няма снимка

Катеричка “кара” такси вместо да събира лешници

Необикновено такси вози пътници по улиците на беларуската столица Минск. Шофьорът Пьотр Панкратов всеки ден ходи на работа с домашния си любимец - катеричето Масик.