Важно за захарността на гроздето и добавяната захар

04 септември 2017 В лозята 0     
Няма снимка
1 2 3
 

Всяка година читатели ни питат колко захар могат да добавят при нисък захарен градус, забравяйки правилото за 1 кг захар на 100 кг грозде, даващи 1% нагоре

Важните цифри за винаря

Започва гроздоберът на десертното грозде, а малко по-късно и на виненото.

Повечето любители лозари ще се захващат да направят домашно вино и вече стягат съдовете.

Припомняме някои цифри, които ще им бъдат полезни, а понякога се забравят:

Гроздето се бере при захарност:

* 21-23% за червените вина

* 18-20% за белите вина

От 100 кг грозде се получава:

* 70-75 л мъст

* 60-70 л вино

Гpешка се допуска при изчисляване на количеството захар която трябва да се добави.

Трябва да се помни правилото, че с добавянето на 1 кг захар на 100 кг гроздова каша, респективно на 100 литра мъст

захарността се повишава с 1%

Върху правилното протичане на ферментацията оказват влияние температурата, кислородът, захарите, алкохолът, серният двуокис и др.

Най-бързо протича ферментацията при температура 20-26°С.

При температура 35°С дейността на дрождите е силно подтисната, а при 40°С те вече престават да действат.

При 12-15°С ферментацията започва трудно. Това налага де се регулира температурата на ферментиращата каша. 

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Защо гроздовете стават проредени

Едно от средствата за борба са зелените резитби Тази година немалко лозари се оплакват от пълно или частично окапване на цветните бутони, цветчетата или младите завързи.

Няма снимка

Какво става след лошо опрашване на лозите

Тогава се появяват дефекти, за които любители ни питат По-ниска от 15 C температура по време на повечето дни от цъфтежа винаги пречи на опрашването, защото при такива обстоятелства прашецът просто

Няма снимка

Нелечими вируси по лозата

Това ни попита читателката Вяра Недялкова от Петрич. Искаме да й кажем, че става дума за вируси по лозите. Един от тях причинява късовъзлието, което се разпространява чрез посадъчен материал или

Няма снимка

Как да се направи вино от стафиди

Рецептата e на д-р инж.техн.Николай Бакалов Стафидите съдържат 15,5% вода и 79,2% въглехидрати, от които 60% ферментируеми захари. Съотношението между глюкоза и фруктоза е 40:60%, а 19,

Няма снимка

Домашна ракия за пазара

Европейски малки дестилерии продават, ,но у нас е нелегално, защо? Този въпрос ни зададоха няколко производители и помолиха да получат компетентен отговор,

Няма снимка

Капковото напояване в двора и на вилата

Това днес е оптималният начин за поливане Това, че капковото напояване е най-перспективният начин на доставка на вода до земеделските култури на нивата или в двора е вече ясно почти на всеки

Още от Фермер
Няма снимка

Интензивната работа по защита на означението „Странджански манов мед“ дава резултати

Манол Тодоров, Пчелар №1 на България за 2000 г., Царево: Много хора в България вече знаят за качествата на мановия мед от Странджа. Добри експериментални научни резултати излязоха и при изследванията

Няма снимка

Десет собственици на земя в България имат по над 100 000 декара

Десет собственици на земя в България имат по над 100 000 декара. Това  сочи справка на Министерството на земеделието, съобщава БНР. Според нея 1 861 410 граждани и фирми притежават общо близо 44

Няма снимка

Износът на зърно от Черноморския регион се забави

На черноморския пазар операторите се готвят за новия сезон, а напоследък дейността в пристанищата се забави. Украйна миналата седмица изнесе 75 000 тона пшеница и 65 000 тона царевица.

Няма снимка

САЩ и Китай отново покачиха напрежението на агропазарите

Напрежението в търговските отношения между САЩ и Китай се покачи до нови висоти и зададе тон за движението на пазара по-рано през изминалата седмица,

Няма снимка

Предупреждават за опасност от валежи и градушки в Монтанско

Във връзка с постъпилата в Националния оперативен център на ГДПБЗН-МВР прогноза за времето на 26.06.2018 г. от НИМХ–БАН и Метеорологичен център на ВВС за очакване на краткотрайни,

Няма снимка

Въпроси за начинаещи пчелари: Различавате ли маточниците?

Предлагаме ви съветите на опитни пчелари как да ги разпознавате: * Свищевите маточници се намират в плоскостта на питата, по средата, захранвани са личинки за работнички и това предопределя