Лозето на баир иска изглед и формировка

08 септември 2017 В лозята 0     
Няма снимка
1 2
 

Трябва предварително да съобразите това

Само сортът не е гаранция за успех на високото лозарство.

Макар и гроздето да придобива достатъчно сладост и аромат, дървесината при ниски зимни температури измръзва.

Затова е желателно лозите при по-голяма надморска височина да се отглеждат приземно по формировките чашовидна и подобрен единичен или двоен Гюйо, за да се улесни загребването им.

Може да се отглеждат и асмовидно, но трябва също да се загребват - тогава се снемат от носещата конструкция, плодните звена се заравят, а стъблата се обвиват със слама, хартия или друг топлоизолационен материал.

Изгледът...

От много голямо значение е изборът на мястото.

То трябва да е защитено от студените северни ветрове по естествен път или от постройки и други дървесни насаждения.

Южното и югоизточното изложение ще подпомогнат узряването.

По-добре е лозите да се поставят в близост до стените на постройките или до зидани огради. ака поемат топлина през деня, а вечер я изпускат и си създават по-благоприятен микроклимат.

Много е важно храненето!

В никакъв случай лозите не бива да се торят само с азотни торове (амониева селитра). Тук повече трябва да се обръща внимание на фосфорното и калиево торене. Ако не се използват фосфор или калий, по-добре да не се тори.

С тези познания и старание може да се ражда грозде и на повече от 700 м надморска височина.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Колко топло обичат винените дрожди

Малките невидими с просто око живи организми са капризни към условията на средата Независимо че химичните промени, които стават по време на алкохолната ферментация, е известна причината,

Няма снимка

Ферментацията на виното да е под редовен контрол

Алкохолната ферментация при производството на вино протича на два етапа, знаят вече всички производители в домашни условия. Тя е бурна и тиха. Бурната продължава средно около 5-6 дни и се

Няма снимка

Приготвяне на квас (мая)

Как да стане в домашни условия от диви дрожди Умерените дози серен двуокис потискат или убиват всички плесени, бактерии и диви дрожди. Това дава възможност алкохолната ферментация да протича с

Няма снимка

Болните от бактериален рак лози трябва да се изкореняват

И да се унищожават, а бактерията причинител е в почвата Дукена Жолева Бактериалният рак по лозата се причинява се от бактерията Agrobacterium tumefaciens.

Няма снимка

Как да направите вино от дюли

От дюли с кисел и едновременно сладък вкус, напомнящ и ябълка и круша, може да се получи много ароматно вино, вкусно за зимните вечери. От тези плодове могат да станат и пенливи,

Няма снимка

Календар на лозаря

Важните задачи за ноември През първата половина на месец ноември приключва прибирането на винените сортове грозде. През ноември в лозовите насаждения се провеждат мероприятия,

Още от Фермер
Няма снимка

Немска овчарка вие, как да я отуча?

Има породи кучета, които са предразположени към виене. Немската овчарка е една от тях. Другите са хъски, доберман и лайка. Кучетата обикновено вият, когато остават сами.

Няма снимка

Близо 15 000 животновъди получиха помощ de minimis

6 158 609 лева са изплатени днес, 17 ноември, на 14 902 земеделските стопани по държавна помощ de minimis съгласно Регламент (ЕС) 1408/2013, които отглеждат млечни крави и/или биволици,

Няма снимка

Бременна се снима с 20 хиляди пчели

Бременната Емили Мюлер и нейният съпруг притежават компания, която се бори за спасяването на пчелите. За да затвърди страстта си към жилещите насекоми,

Няма снимка

Още любопитни факти за пчелите

0 Пчели, лишени от храна, живеят най-дълго при температура около 16-18°С, а най-кратко при 35-36°С. Младите пчелни майки може да издържат на глад до 17 часа след излюпването им.

Няма снимка

ЕС подпомогна производителите на плодове и зеленчуци с 490 млн. евро

Помощта от страна на Европейския съюз за производителите на плодове и зеленчуци, лишени от руския пазар, след въведеното от РФ ембарго за внос, е общо 490 млн. евро.

Няма снимка

Краставиците се нуждаят от снабдяване с макро- и микроелементи

Нуждаят се от снабдяване с макро- и микроелементи Краставиците се нуждаят от равномерно разпределение на хранителните вещества през вегетацията си. Това налага внасянето на по-високи количества