За качеството на бъдещето вино

08 септември 2017 В лозята 0     
Няма снимка
1 2
 

Важно е да се определи технологичната зрелост на гроздето

Припомняме пак важните правила.

Ако лозето е натоварено с повече грозде, тогава технологичната зрелост се забавя в зависимост от степента на натоварването.

Технологичната зрелост на гроздето се определя на основа на механичен и органолептичен анализ на средни проби от грозде.

Берат се типични за сорта гроздове, отразяващи средното захарно съдържание на гроздето в количество от 2 до 4 килограма.

Гроздето се смачква в малък съд, налива се в мерителен цилиндър и се мери захарното съдържание на сока със захаромер /плътномер/.

Съдържанието на захар се отчита директно в проценти или се мери плътността, като се определя захарното съдържание по таблици.

Когато гроздето от даден сорт достигне технологична зрелост, която е специфична за всеки сорт, то развива в максимална степен своите най-добри качества за производство на вино.

Те са мек и приятен вкус без груби танини и подчертана зелена киселинност, дължаща се на ябъчната киселина, слаб или интензивен аромат типичен за сорта, интензивна обагреност при червеното грозде.

Семките на зърното от зелени на цвят стават тъмно кафяви.

Оптималното захарно съдържание на гроздето при най-често използуваните сортове грозде е следното:

Червени сортове грозде:

- Мерло от 24,5 до 26 об.%.

- Каберне от 23 до 25 об.%

- Сира от от 23 до 25 об.%

- Памид от 21 до 24 об.%

Бели сортове грозде :

- Совиньон Блан от 20,5 до 23 об.%

- Мускат отонел от 21 до 23,5 об.%

- Шардоне от 20,5 до 23 об.%

- Мискет от 21 до 23,5 об.%

Гроздето се бере само напълно узряло и здраво. Плесенясало и загнило не трябва да се поставя в касетките.

Най-подходящи за бране са по-хладните часове от денонощието.

Внимание:

Повтаряме, че брането и транспортирането в пластмасови чували не е добро решение, защото ферментацията започва още при транспортирането и в случая лесно може да се зарази с вредни микроорганицми. Смачкването и ронкането трябва да стане възможно най-бързо.

За дрождите

За по-нататък използуването на селекционирани дрожди от пазара и серниста киселина е по-добро решение, отколкото да разчитате на дивите дрожди особено при хладна есен.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Колко топло обичат винените дрожди

Малките невидими с просто око живи организми са капризни към условията на средата Независимо че химичните промени, които стават по време на алкохолната ферментация, е известна причината,

Няма снимка

Ферментацията на виното да е под редовен контрол

Алкохолната ферментация при производството на вино протича на два етапа, знаят вече всички производители в домашни условия. Тя е бурна и тиха. Бурната продължава средно около 5-6 дни и се

Няма снимка

Приготвяне на квас (мая)

Как да стане в домашни условия от диви дрожди Умерените дози серен двуокис потискат или убиват всички плесени, бактерии и диви дрожди. Това дава възможност алкохолната ферментация да протича с

Няма снимка

Болните от бактериален рак лози трябва да се изкореняват

И да се унищожават, а бактерията причинител е в почвата Дукена Жолева Бактериалният рак по лозата се причинява се от бактерията Agrobacterium tumefaciens.

Няма снимка

Как да направите вино от дюли

От дюли с кисел и едновременно сладък вкус, напомнящ и ябълка и круша, може да се получи много ароматно вино, вкусно за зимните вечери. От тези плодове могат да станат и пенливи,

Няма снимка

Календар на лозаря

Важните задачи за ноември През първата половина на месец ноември приключва прибирането на винените сортове грозде. През ноември в лозовите насаждения се провеждат мероприятия,

Още от Фермер
Няма снимка

Немска овчарка вие, как да я отуча?

Има породи кучета, които са предразположени към виене. Немската овчарка е една от тях. Другите са хъски, доберман и лайка. Кучетата обикновено вият, когато остават сами.

Няма снимка

Близо 15 000 животновъди получиха помощ de minimis

6 158 609 лева са изплатени днес, 17 ноември, на 14 902 земеделските стопани по държавна помощ de minimis съгласно Регламент (ЕС) 1408/2013, които отглеждат млечни крави и/или биволици,

Няма снимка

Бременна се снима с 20 хиляди пчели

Бременната Емили Мюлер и нейният съпруг притежават компания, която се бори за спасяването на пчелите. За да затвърди страстта си към жилещите насекоми,

Няма снимка

Още любопитни факти за пчелите

0 Пчели, лишени от храна, живеят най-дълго при температура около 16-18°С, а най-кратко при 35-36°С. Младите пчелни майки може да издържат на глад до 17 часа след излюпването им.

Няма снимка

ЕС подпомогна производителите на плодове и зеленчуци с 490 млн. евро

Помощта от страна на Европейския съюз за производителите на плодове и зеленчуци, лишени от руския пазар, след въведеното от РФ ембарго за внос, е общо 490 млн. евро.

Няма снимка

Краставиците се нуждаят от снабдяване с макро- и микроелементи

Нуждаят се от снабдяване с макро- и микроелементи Краставиците се нуждаят от равномерно разпределение на хранителните вещества през вегетацията си. Това налага внасянето на по-високи количества