За качеството на бъдещето вино

08 септември 2017 В лозята 0     
Няма снимка
1 2
 

Важно е да се определи технологичната зрелост на гроздето

Припомняме пак важните правила.

Ако лозето е натоварено с повече грозде, тогава технологичната зрелост се забавя в зависимост от степента на натоварването.

Технологичната зрелост на гроздето се определя на основа на механичен и органолептичен анализ на средни проби от грозде.

Берат се типични за сорта гроздове, отразяващи средното захарно съдържание на гроздето в количество от 2 до 4 килограма.

Гроздето се смачква в малък съд, налива се в мерителен цилиндър и се мери захарното съдържание на сока със захаромер /плътномер/.

Съдържанието на захар се отчита директно в проценти или се мери плътността, като се определя захарното съдържание по таблици.

Когато гроздето от даден сорт достигне технологична зрелост, която е специфична за всеки сорт, то развива в максимална степен своите най-добри качества за производство на вино.

Те са мек и приятен вкус без груби танини и подчертана зелена киселинност, дължаща се на ябъчната киселина, слаб или интензивен аромат типичен за сорта, интензивна обагреност при червеното грозде.

Семките на зърното от зелени на цвят стават тъмно кафяви.

Оптималното захарно съдържание на гроздето при най-често използуваните сортове грозде е следното:

Червени сортове грозде:

- Мерло от 24,5 до 26 об.%.

- Каберне от 23 до 25 об.%

- Сира от от 23 до 25 об.%

- Памид от 21 до 24 об.%

Бели сортове грозде :

- Совиньон Блан от 20,5 до 23 об.%

- Мускат отонел от 21 до 23,5 об.%

- Шардоне от 20,5 до 23 об.%

- Мискет от 21 до 23,5 об.%

Гроздето се бере само напълно узряло и здраво. Плесенясало и загнило не трябва да се поставя в касетките.

Най-подходящи за бране са по-хладните часове от денонощието.

Внимание:

Повтаряме, че брането и транспортирането в пластмасови чували не е добро решение, защото ферментацията започва още при транспортирането и в случая лесно може да се зарази с вредни микроорганицми. Смачкването и ронкането трябва да стане възможно най-бързо.

За дрождите

За по-нататък използуването на селекционирани дрожди от пазара и серниста киселина е по-добро решение, отколкото да разчитате на дивите дрожди особено при хладна есен.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Има два начина да се разбере мръзнат ли пъпки

Мръзнало ли е лозето през зимата от ниските отрицателни температури, резитбата му през февруари ще трябва да се извърши по по-специален начин. Съветите за това обаче ще дадем малко по-късно,

Няма снимка

Как да бутилираме виното

Има устройства за затапване, които гарантират пълно опазване Бутилирането може да се извърши в бутилки, с които разполагате. Те могат да бъдат и стъклени, и пластмасови.

Няма снимка

Преди да налеете в бутилки домашното вино

На въпроси на читатели отговор дава консултантът ни д-р инж.техн. Николай Бакалов Студовете през месец януари, дори и не силни, са много благоприятни за избистренето и стабилизирането на виното от

Няма снимка

Велика - най-раннозреещият и едроплоден десертен сорт

Става и за полупланински хълмове до около 500 метра надморска височина Стотици читателски въпроси имахме през 2017 г. за сорта Велика. Интересът към него не стихва,

Няма снимка

Какво се иска за дворовете на високо

Да се засаждат буйно растящи и високодобивни сортове Развитието на лозата може свободно да се направлява от човешката ръка и да се създават най-разнообразни красиви форми.

Няма снимка

От лозето на баир се прави по-добро вино

Наш читател от Врачанско, отглеждащ на две места лозя, разказва как от тях става по-ароматна напитка Едното лозе на Александър Василев, наш читател, е недалеч от Враца.

Още от Фермер
Няма снимка

Румънски холдинг инвестира 10 млн. евро в разширяване на птицепроизводство си

Румънският агрохолдинг Agricola Group планира до вложи 10 млн. евро за разширяване на птицевъдното си производство, съобщава Globalmeatnews. В рамките на планираните инвестиции Agricola Group ще

Няма снимка

Оранжев код за вятър и валежи от дъжд и сняг е в сила за 19 области утре

Оранжев код за силен вятър и валежи от дъжд и сняг е в сила за 19 области в страната. Това сочи справка на сайта на НИМХ. Оранжев код: В областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Русе,

Няма снимка

Европейският съюз е вторият по големина световен производител на мед след Китай

Колониите на пчелите са от съществено значение за селското стопанство и околната среда, като осигуряват възпроизводството на растенията чрез опрашване,

Няма снимка

Утре валежи от сняг и дъжд над цялата страна, максимални температури до 3°

През следващото денонощие под влиянието на средиземноморския циклон "Албена", който ще преминава през Гърция, Егейско към Черно море, метеорологичната обстановка ще се усложни.

Няма снимка

Утре ще е ветровито с валежи от сняг и дъжд. В Източна България - виелици!

 През следващото денонощие под влиянието на средиземноморския циклон „Албена“, който ще преминава през Гърция, Егейско към Черно море метеорологичната обстановка ще се усложни,

Няма снимка

Специалисти откриха лек срещу стареенето

Оказа се, че здравословният начин на живот и спазването на диети нямат никакъв принос - човек може да доживее до дълбока старост благодарение на протеин, съобщи Лента.