За качеството на бъдещето вино

08 септември 2017 В лозята 0     
Няма снимка
1 2
 

Важно е да се определи технологичната зрелост на гроздето

Припомняме пак важните правила.

Ако лозето е натоварено с повече грозде, тогава технологичната зрелост се забавя в зависимост от степента на натоварването.

Технологичната зрелост на гроздето се определя на основа на механичен и органолептичен анализ на средни проби от грозде.

Берат се типични за сорта гроздове, отразяващи средното захарно съдържание на гроздето в количество от 2 до 4 килограма.

Гроздето се смачква в малък съд, налива се в мерителен цилиндър и се мери захарното съдържание на сока със захаромер /плътномер/.

Съдържанието на захар се отчита директно в проценти или се мери плътността, като се определя захарното съдържание по таблици.

Когато гроздето от даден сорт достигне технологична зрелост, която е специфична за всеки сорт, то развива в максимална степен своите най-добри качества за производство на вино.

Те са мек и приятен вкус без груби танини и подчертана зелена киселинност, дължаща се на ябъчната киселина, слаб или интензивен аромат типичен за сорта, интензивна обагреност при червеното грозде.

Семките на зърното от зелени на цвят стават тъмно кафяви.

Оптималното захарно съдържание на гроздето при най-често използуваните сортове грозде е следното:

Червени сортове грозде:

- Мерло от 24,5 до 26 об.%.

- Каберне от 23 до 25 об.%

- Сира от от 23 до 25 об.%

- Памид от 21 до 24 об.%

Бели сортове грозде :

- Совиньон Блан от 20,5 до 23 об.%

- Мускат отонел от 21 до 23,5 об.%

- Шардоне от 20,5 до 23 об.%

- Мискет от 21 до 23,5 об.%

Гроздето се бере само напълно узряло и здраво. Плесенясало и загнило не трябва да се поставя в касетките.

Най-подходящи за бране са по-хладните часове от денонощието.

Внимание:

Повтаряме, че брането и транспортирането в пластмасови чували не е добро решение, защото ферментацията започва още при транспортирането и в случая лесно може да се зарази с вредни микроорганицми. Смачкването и ронкането трябва да стане възможно най-бързо.

За дрождите

За по-нататък използуването на селекционирани дрожди от пазара и серниста киселина е по-добро решение, отколкото да разчитате на дивите дрожди особено при хладна есен.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Технология за анасонлийка

Анасонлийка се произвежда чрез втора дестилация на плодове или гроздова ракия. Преди зареждане на казана, ракията се разрежда с вода до 30 градуса. Важно: когато се използва гроздова джибра или

Няма снимка

Как да берем правилно, за да запазим гроздето

И любителите би трябвало да знаят кои са най-елементарните правила на лозаря по време на гроздобер, но не е така, защото обикновено в двора и на вилата консумацията е на по-първо място.

Няма снимка

Как боледуват ракиите от грешки при производството

За 100 кг джибри да се отдели един литър първак - задължително Читателски въпроси ни дадоха повод да напомним: За ракия с добри вкусови качества задължително проверявайте състоянието на джибрите.

Няма снимка

Ракия от джанки

Имам много късен сорт джанка и искам да направя ракия, как да постъпя, като при другите плодове ли? Пита ни Рангел Стойчев от Копривщица. Отговор При брането да се отделят повредените и зелени

Няма снимка

Ремонт на кацата в дворни условия

Навреме проверете има ли теч, напуквания и издатини... и действайте Всички знаят, че смачканото грозде за ракия “втасва” най-добре в класическа каца, а ракията има съвсем друг вкус,

Няма снимка

Казанът ви да е чист като аптека

Остатъците от загаряне или от прекипяване са опасни - да се отстранят идеално Почистването на дестилатора на казана е много важно, защото от него зависи чистия аромат на дестилата.

Още от Фермер
Няма снимка

Щe може ли риболовът и в бъдеще да храни 9 млрд. души

Океаните могат да осигурят продукти за 700 млн. порции дневно l 15 процента от животинския протеин са в тях, напомнят от международната екологична организация Oceana Европа провежда правилна

Няма снимка

Алън Матюс: След 2020 г. в ОСП ще трябва да правим повече с по-малък бюджет

Общата аграрна политика на ЕС след 2020 г. не би могла да е същата като досега по никакъв начин, и реформата й не може да е като предишната. Определено ще се наложи да е по-модерна, по-иновативна,

Няма снимка

Само мотивирани и грамотни стопани създават високопродуктивни овцеферми

Това са определящи фактори за ефективността на сектора Проф. Десимир Неделчев Освен правилния избор на порода за ефективното производство на овче мляко с цел реализиране на устойчиви печалби за

Няма снимка

Министър Порожанов: Българският земеделски сектор е на много добро ниво по отношение позиции и анализ на Общата селскостопанска политика

„Българският земеделски сектор е на много добро ниво по отношение позиции и анализ на Общата селскостопанска политика (ОСП). Това каза министърът на земеделието,

Няма снимка

Насоки за кандидатите по мярка 14 от ПРСР 2014-2020 г. пусна фонд "Земеделие

ДФ „Земеделие“ информира животновъдите, че приемът на заявления за подпомагане по мярка 14 „Хуманно отношение към животните“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г.

Няма снимка

Пчелният восък може да осигури значителен доход

Един килограм пчелен восък е с по-висока стойност от един килограм мед. За разлика от меда восъкът не е хранителен продукт и се третира по-лесно – не се изисква прецизна опаковка,