За качеството на бъдещето вино

08 септември 2017 В лозята 0     
Няма снимка
1 2
 

Важно е да се определи технологичната зрелост на гроздето

Припомняме пак важните правила.

Ако лозето е натоварено с повече грозде, тогава технологичната зрелост се забавя в зависимост от степента на натоварването.

Технологичната зрелост на гроздето се определя на основа на механичен и органолептичен анализ на средни проби от грозде.

Берат се типични за сорта гроздове, отразяващи средното захарно съдържание на гроздето в количество от 2 до 4 килограма.

Гроздето се смачква в малък съд, налива се в мерителен цилиндър и се мери захарното съдържание на сока със захаромер /плътномер/.

Съдържанието на захар се отчита директно в проценти или се мери плътността, като се определя захарното съдържание по таблици.

Когато гроздето от даден сорт достигне технологична зрелост, която е специфична за всеки сорт, то развива в максимална степен своите най-добри качества за производство на вино.

Те са мек и приятен вкус без груби танини и подчертана зелена киселинност, дължаща се на ябъчната киселина, слаб или интензивен аромат типичен за сорта, интензивна обагреност при червеното грозде.

Семките на зърното от зелени на цвят стават тъмно кафяви.

Оптималното захарно съдържание на гроздето при най-често използуваните сортове грозде е следното:

Червени сортове грозде:

- Мерло от 24,5 до 26 об.%.

- Каберне от 23 до 25 об.%

- Сира от от 23 до 25 об.%

- Памид от 21 до 24 об.%

Бели сортове грозде :

- Совиньон Блан от 20,5 до 23 об.%

- Мускат отонел от 21 до 23,5 об.%

- Шардоне от 20,5 до 23 об.%

- Мискет от 21 до 23,5 об.%

Гроздето се бере само напълно узряло и здраво. Плесенясало и загнило не трябва да се поставя в касетките.

Най-подходящи за бране са по-хладните часове от денонощието.

Внимание:

Повтаряме, че брането и транспортирането в пластмасови чували не е добро решение, защото ферментацията започва още при транспортирането и в случая лесно може да се зарази с вредни микроорганицми. Смачкването и ронкането трябва да стане възможно най-бързо.

За дрождите

За по-нататък използуването на селекционирани дрожди от пазара и серниста киселина е по-добро решение, отколкото да разчитате на дивите дрожди особено при хладна есен.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Бичът филоксера у нас е унищожил 1 млн. декара лозя

Малцина знаят и днес, че това не е болест, а листна въшка, Наши читатели ни зададоха въпроса защо е такъв бич филоксерата и всъщност какво представлява, защото са чували ужасяващи нея за нея.

Няма снимка

Изключително опасен неприятел в лозята

Това е лозовата пъстрянка Пеперудата й е красива и с метален блясък, но това да не ви заблуждава. Гъсеницата й е окосмена с характерни белезникави и жълти дълги космици - на гърба има четири реда

Няма снимка

Листното хранене е много полезно след него добивът расте и над 20%

Любители лозари ни зададоха въпроса необходимо ли е и защо да правят листно подхранване, след като редовно торят лозите почвено. Отговорът: Подхранването чрез листата е много важно мероприятие,

Няма снимка

Торовете могат да увеличат захарността

Те помагат и след градушка, и при преовлажняване Днешните листни торове, които се предлагат, са от най-модерните формулации.Те може да бъдат обогатени с магнезий, желязо, бор и др.

Няма снимка

Как да се намери безсеменният сорт Кишмиш молдовски

Сортът е получен в Научно-изследователския институт по лозарство и винарство в Кишинев, чрез кръстосване на сортовете Победа и Кишмиш розов. В България го има засаден на неголеми площи в почти

Няма снимка

Летните резитби в лозята

Спасeте с тях лозите и асмите от зашумяване, осигурявайки им въздух и светлина Резитбите на зелено при лозата и асмата още се наричат летни, защото се провеждат през периода на вегетацията.

Още от Фермер
Няма снимка

Подготовка на терена за охлювната ферма

Циклите по открития метод започват през пролетта Подготовката на терена се състои в засаждане и изграждане на ламаринена ограда. После се извършва химическа обработка срещу вредители.

Няма снимка

Следете влажността на въздуха и почвата във фермата за охлюви

 особено по време на летните горещини За да се развиват добре охлювите, трябва да следите още за: * състоянието на растителността; * при необходимост да се додават растения за дохранване.

Няма снимка

Ефектни висящи столове от подръчни материали

Висящите столове са перфектно място за отдих и почивка, независимо дали сте ги сложили на двора или на балкона. Още по-хубави и удобни стават, ако сами си ги направите.

Няма снимка

При много нектар пчелите стигат до пълно изтощение

За по-бързото изпаряване на водата от нектара пчелите вентилират усилено с крила. Те застават на входа на кошера, по дъното и по долните части на питите и непрекъснато махат с крилата си.

Няма снимка

Разплащателните агенции в ЕС сами ще определят критериите, по които ще работят след 2020 г.

Успешно приключи 43-тата конференция на директорите им, чиито домакин беше ДФ „Земеделие“ Успешно приключи 43-тата конференция на директорите на РА в ЕС която се състоя от 23-ти до 25-ти май в НДК и

Няма снимка

Ако искате да отглеждате охлюви

Съобразете се с почвата - тя е основен фактор За да изградите семейна ферма за охлюви, ви трябват от 1 до 5 дка земя и воден източник. Но предварително трябва да изследвате и почвата, и водата.