Резниците да се събират само след листопада

08 септември 2017 В лозята 0     
Няма снимка
 

Първо да се знае, че резникът, който е част от добре узряла едногодишна лозова пръчка, трябва да е дълъг около 40 см.

Събират се след листопада

Първо трябва правилно да се изберат, а след това се искат специални грижи за съхраняването.

Избират се добре развити и узрели лозови пръчки - отрязват се, като се оставят по 2-2,5 см над най-горното и най-долното коляно. Почистват се колтуците, ако има такива.

Връзват се снопчета и непременно е добре да се сложат етикети с надпис на сорта или вида на подложката, защото после се забравя.

Може да се съхраняват в изба при температура от 2 до 8 градуса.

Нареждат се вертикално и се заравят до около 10 см от основата в леко навлажнен пясък.

До напролет

Тогава пръчките се засаждат за вкореняване.

Нужно е почвата на педя от повърхността да е станала вече топла - 12-13 градуса.

Освет това тя трябва да бъде дълбока, рохкава и да има начини за поливане.

Преди засаждането се премахват с лозарска ножица зимните очи по тях, с изключение на най-горното.

Боцкат се на разстояние 10 см едно от друго и на дълбочина 20 см и се загърлят с тирове.

Върховете им се покриват със слой от рохкава пръст с дебелина около 5-6 см.

От най-горните очи на пръчките до месец ще се развият филизи, които ще пробият почвата.

Когато се появят първите мустаци, тировете се разравят.

Изрязват се всички корени без най-долните и пак се правят тировете.

За втори път се премахват росните корени в средата на август - тогава се оставят открити леторастите, за да се закалят и узреят.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Технология за анасонлийка

Анасонлийка се произвежда чрез втора дестилация на плодове или гроздова ракия. Преди зареждане на казана, ракията се разрежда с вода до 30 градуса. Важно: когато се използва гроздова джибра или

Няма снимка

Как да берем правилно, за да запазим гроздето

И любителите би трябвало да знаят кои са най-елементарните правила на лозаря по време на гроздобер, но не е така, защото обикновено в двора и на вилата консумацията е на по-първо място.

Няма снимка

Как боледуват ракиите от грешки при производството

За 100 кг джибри да се отдели един литър първак - задължително Читателски въпроси ни дадоха повод да напомним: За ракия с добри вкусови качества задължително проверявайте състоянието на джибрите.

Няма снимка

Ракия от джанки

Имам много късен сорт джанка и искам да направя ракия, как да постъпя, като при другите плодове ли? Пита ни Рангел Стойчев от Копривщица. Отговор При брането да се отделят повредените и зелени

Няма снимка

Ремонт на кацата в дворни условия

Навреме проверете има ли теч, напуквания и издатини... и действайте Всички знаят, че смачканото грозде за ракия “втасва” най-добре в класическа каца, а ракията има съвсем друг вкус,

Няма снимка

Казанът ви да е чист като аптека

Остатъците от загаряне или от прекипяване са опасни - да се отстранят идеално Почистването на дестилатора на казана е много важно, защото от него зависи чистия аромат на дестилата.

Още от Фермер
Няма снимка

Щe може ли риболовът и в бъдеще да храни 9 млрд. души

Океаните могат да осигурят продукти за 700 млн. порции дневно l 15 процента от животинския протеин са в тях, напомнят от международната екологична организация Oceana Европа провежда правилна

Няма снимка

Алън Матюс: След 2020 г. в ОСП ще трябва да правим повече с по-малък бюджет

Общата аграрна политика на ЕС след 2020 г. не би могла да е същата като досега по никакъв начин, и реформата й не може да е като предишната. Определено ще се наложи да е по-модерна, по-иновативна,

Няма снимка

Само мотивирани и грамотни стопани създават високопродуктивни овцеферми

Това са определящи фактори за ефективността на сектора Проф. Десимир Неделчев Освен правилния избор на порода за ефективното производство на овче мляко с цел реализиране на устойчиви печалби за

Няма снимка

Министър Порожанов: Българският земеделски сектор е на много добро ниво по отношение позиции и анализ на Общата селскостопанска политика

„Българският земеделски сектор е на много добро ниво по отношение позиции и анализ на Общата селскостопанска политика (ОСП). Това каза министърът на земеделието,

Няма снимка

Насоки за кандидатите по мярка 14 от ПРСР 2014-2020 г. пусна фонд "Земеделие

ДФ „Земеделие“ информира животновъдите, че приемът на заявления за подпомагане по мярка 14 „Хуманно отношение към животните“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г.

Няма снимка

Пчелният восък може да осигури значителен доход

Един килограм пчелен восък е с по-висока стойност от един килограм мед. За разлика от меда восъкът не е хранителен продукт и се третира по-лесно – не се изисква прецизна опаковка,