10 начина за съхраняване и сушене на подправки

11 септември 2017 Цветя 0     
Няма снимка
1 2
 

Сушене на въздух:

Ако имате достатъчно време и място, можете да изсушите подправките на снопове (по 4-5 стебла) и да ги закачите да висят надолу с листата в тъмно, топло и добре проветриво помещение. Сушенето отнема около 2 до 4 седмици, ако искате подправките да са добре изсъхнали и да се ронят между пръстите ви. Поставете подправките в кутии или бурканчета, едва когато са напълно изсъхнали.

На проветриво място:

Измийте и изсушете подправките. Подредете ги в плитък съд на един ред и ги покрийте с кухненска хартия, след което ги поставете в хладилника, докато напълно изсъхнат.

Във фурната:

Подредете измитите подправки на един ред в тавичка върху хартия за печене и включете фурната на 80 градуса. Сушете подправките така около 4 часа, като държите вратата на фурната отворена през цялото време, за да излиза навън влагата. Разбърквайте от време на време. Поставете подправките в кутии или бурканчета, едва когато са напълно изсъхнали.

В микровълновата:

Ако имате спешна нужда от сушени подправки, това е може би идеалният метод да се сдобиете с тях. Трябва обаче да сте много внимателни, защото всички микровълнови печки имат различна мощност и особености и трябва точно да се спазват инструкциите им за употреба.

Някои насоки:

Измийте добре подправките, отцедете ги и ги оставете настрана за около час. Не трябва да остава никаква влага по тях, преди да ги загреете. Подредете стръковете на един ред, върху лист кухненска хартия и ги покрийте с друг лист. Поставете ги в микровълновата за 2 минути на максимална мощност. Обърнете горния лист хартия и и върнете подправките в микровълновата за още 1 минута, докато станат напълно сухи и започнат да се трошат.

Съхранете на сухо и тъмно място в контейнер, който се затваря плътно, или в найлонов плик с цип. По този начин изсушени, подправките могат да се използват около година.

Може и така:

l Със сол и захар:

Можете да изсушите зелени подправки, като просто ги положите върху слой сол или захар и отгоре също ги покриете с тях. Оставете ги така, докато изсъхнат, след което махнете само листата и ги сложете в плътно затварящи се контейнери. Според вкуса и аромата на подправката, прецените сами, кое е по-добре - захар или сол.

l Песто:

Накълцайте зелените подправки в кухненския робот, като добавите мазнина, най-добре зехтин (около 2 ч.чаши свежи подправки и 1/3 ч.чаша зехтин). Сместа трябва да стане кремообразна. Съхранете пестото в малки найлонови пликчета /с цип/ или други плътно затварящи се контейнери, във фризера. Преди употреба трябва да размразите пестото и с лъжичка да отделите нужното количество. Останалото песто замразете повторно. Най-често песто се приготвя от босилек, но могат да се използват и комбинации от няколко вида зелени подправки.

l Във фризера, на кубчета:

Накълцайте на ситно подправките и ги разпределете във формички за лед. Покрийте с вода и замразете. Вместо вода можете да използвате зехтин или бульон. След като замръзнат, прехвърлете кубчетата в найлонов плик и го завържете, така че в него да не остане почти никакъв въздух.

l Цели във фризера:

Много подправки могат да бъдат замразени във фризера директно след измиването им, в найлонови пликчета. Накълцват се на ситно веднага преди употреба и се връщат обратно във фризера.

l Ароматно масло:

Измийте подправките и ги накълцайте на ситно, след което ги объркайте с меко масло. Замразете маслото във формички за лед. Така при всяко готвене можете да извадите необходимата порция, според рецептата.

l Ароматна сол:

Направете си сами комбинирана подправка за приготвяне на супи, ястия и заливки, като комбинирате стрити наситно вече изсушени подправки с готварска сол.

Запомнете: 1 ч.л. сушени подправки се равнява на 1 с.л. пресни. (ХФ)

l Ако градината ви е дарила с многобройни

свежи зелени, можете да ги запазите

за кулинарна употреба през цялата година

10 начина за съхраняване

и сушене на подправки

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Цветя
Няма снимка

Кога да сеем семената на петунията

Ако искате да се радвате на прекрасните цветове на петунията в градината още през юни, може да пристъпите към засяването на семената й още от 15 февруари.

Няма снимка

Разсад на цветята през февруари и март

Чрез разсад се отглеждат много от цветните култури. Отглеждането им от семена е лесно и значително по-евтино. Първо е почвата Какво да е качеството на почвата за производството на цветен разсад е

Няма снимка

Ананасово цвете

Може да се отглежда в контейнер Ананасовото цвете (Eucomis) може да изглежда екзотично заради интересната шапка на всеки цветонос, но се отглежда лесно.

Няма снимка

Камасия в синьо

Луковицата е студоустойчива Камасията се предлага на българския пазар отскоро. Цената за 10 луковици е около 3-4 лв. Факт е, че тя се чувства добре във всякакъв тип почви.

Няма снимка

Орхидея в градината

Не бива да е на пряко слънце Ако искате да си отглеждате орхидея в градината или на балкона (без да нарушавате закона, защото орхидеите у нас са защитени), то плейонето е точно за вас.

Няма снимка

Полиантесът е подходящ за начинаещи градинари

Polianthes tuberosa цъфти през най-горещите летни месеци. Цветоносните стъбла достигат до 120 см, което ги прави идеални за рязан цвят. Стръковете издържат свежи във вода над 2 седмици.

Още от Фермер
Няма снимка

Ниските температури ще държат посевите в покой

Очакваните валежи ще попречат на подхранването на зимните житни култури Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ - БАН През второто десетдневие на февруари агрометеорологичните условия се определяха

Няма снимка

Трус от 4,8 събуди Пловдив

Трус събуди Пловдив преди минути. Земетресението е усетено и в съседни градове. Към момента няма информация за щети и пострадали. По първоначални данни на европейския сеизмологичен център трусът е

Няма снимка

Прегледът на кошерите през февруари е осведомителен, не е задължителен. Освен ако няма признаци, че нещо не е наред

Февруари е последният зимен месец. Времето започва осезателно да се променя. Цъфтят и първите растения: кокиче, минзухар, леска, дрян. Хубаво е да ги имате на пчелина си - това са първите източници

Няма снимка

Напомняме: Заради ниските температури има опасност от конденз по стените на кошера!

Превенция на влагата Една от големите опасности за пчелите през зимата е влагата. Влагата е по-страшна от студа и е в състояние да доведе до заболявания и дори смърт в семейството.

Няма снимка

Анализ обобщава най-честите грешки при тръжните процедури по ПРСР 2014-2020 г.

ДФ „Земеделие” – Разплащателна агенция изготви анализ, в който обобщава най-често допусканите грешки по Закона за обществените поръчки, които правят възложителите при подготовката и провеждането на

Няма снимка

Вино и кафе на Андреа Бочели за първи път на „Вкусове от Италия 2018“

Фамилията на известния италиански певец Андреа Бочели презентира на зоната „Вкусове от Италия“ за първи път вина и кафе. Марката на световноизвестния тенор, продал повече от 75 милиона плочи по света,