10 начина за съхраняване и сушене на подправки

11 септември 2017 Цветя 0     
Няма снимка
1 2
 

Сушене на въздух:

Ако имате достатъчно време и място, можете да изсушите подправките на снопове (по 4-5 стебла) и да ги закачите да висят надолу с листата в тъмно, топло и добре проветриво помещение. Сушенето отнема около 2 до 4 седмици, ако искате подправките да са добре изсъхнали и да се ронят между пръстите ви. Поставете подправките в кутии или бурканчета, едва когато са напълно изсъхнали.

На проветриво място:

Измийте и изсушете подправките. Подредете ги в плитък съд на един ред и ги покрийте с кухненска хартия, след което ги поставете в хладилника, докато напълно изсъхнат.

Във фурната:

Подредете измитите подправки на един ред в тавичка върху хартия за печене и включете фурната на 80 градуса. Сушете подправките така около 4 часа, като държите вратата на фурната отворена през цялото време, за да излиза навън влагата. Разбърквайте от време на време. Поставете подправките в кутии или бурканчета, едва когато са напълно изсъхнали.

В микровълновата:

Ако имате спешна нужда от сушени подправки, това е може би идеалният метод да се сдобиете с тях. Трябва обаче да сте много внимателни, защото всички микровълнови печки имат различна мощност и особености и трябва точно да се спазват инструкциите им за употреба.

Някои насоки:

Измийте добре подправките, отцедете ги и ги оставете настрана за около час. Не трябва да остава никаква влага по тях, преди да ги загреете. Подредете стръковете на един ред, върху лист кухненска хартия и ги покрийте с друг лист. Поставете ги в микровълновата за 2 минути на максимална мощност. Обърнете горния лист хартия и и върнете подправките в микровълновата за още 1 минута, докато станат напълно сухи и започнат да се трошат.

Съхранете на сухо и тъмно място в контейнер, който се затваря плътно, или в найлонов плик с цип. По този начин изсушени, подправките могат да се използват около година.

Може и така:

l Със сол и захар:

Можете да изсушите зелени подправки, като просто ги положите върху слой сол или захар и отгоре също ги покриете с тях. Оставете ги така, докато изсъхнат, след което махнете само листата и ги сложете в плътно затварящи се контейнери. Според вкуса и аромата на подправката, прецените сами, кое е по-добре - захар или сол.

l Песто:

Накълцайте зелените подправки в кухненския робот, като добавите мазнина, най-добре зехтин (около 2 ч.чаши свежи подправки и 1/3 ч.чаша зехтин). Сместа трябва да стане кремообразна. Съхранете пестото в малки найлонови пликчета /с цип/ или други плътно затварящи се контейнери, във фризера. Преди употреба трябва да размразите пестото и с лъжичка да отделите нужното количество. Останалото песто замразете повторно. Най-често песто се приготвя от босилек, но могат да се използват и комбинации от няколко вида зелени подправки.

l Във фризера, на кубчета:

Накълцайте на ситно подправките и ги разпределете във формички за лед. Покрийте с вода и замразете. Вместо вода можете да използвате зехтин или бульон. След като замръзнат, прехвърлете кубчетата в найлонов плик и го завържете, така че в него да не остане почти никакъв въздух.

l Цели във фризера:

Много подправки могат да бъдат замразени във фризера директно след измиването им, в найлонови пликчета. Накълцват се на ситно веднага преди употреба и се връщат обратно във фризера.

l Ароматно масло:

Измийте подправките и ги накълцайте на ситно, след което ги объркайте с меко масло. Замразете маслото във формички за лед. Така при всяко готвене можете да извадите необходимата порция, според рецептата.

l Ароматна сол:

Направете си сами комбинирана подправка за приготвяне на супи, ястия и заливки, като комбинирате стрити наситно вече изсушени подправки с готварска сол.

Запомнете: 1 ч.л. сушени подправки се равнява на 1 с.л. пресни. (ХФ)

l Ако градината ви е дарила с многобройни

свежи зелени, можете да ги запазите

за кулинарна употреба през цялата година

10 начина за съхраняване

и сушене на подправки

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Цветя
Няма снимка

Ползата от стайните растения

Зелените листа, нежните цветове и чудесните аромати подобряват настроението, разтоварват и успокояват, способстват за пълноценен отдих. Растенията не само украсяват интериора и предизвикват

Няма снимка

Разделяне на храст

Не всички храсти могат да се разделят. Тези с едно основно стъбло, каквато е вейгелата например, не са никак подходящи. Разделяне се прилага на храсти, които се разклоняват от основата още в почвата.

Няма снимка

Основните грижи за лимона

Гергана Младенова Лимоните и като цяло цитрусовите не са типични за нашите ширини, но успешно се приспособяват на открито през топлата част от годината. През зимата трябва да се защитят от студа.

Няма снимка

Как се размножават многогодишни храсти

Колко са методите и кои са най-подходящи Гергана Младенова Много от цъфтящите и декоративно листни храсти се размножават вегетативно. Това размножаване има редица предимства.

Няма снимка

Как да си засадим джиджифил

Стъпка по стъпка 1. Снабдете се с пресен корен от джинджифил. 2. Оставете джинджифила в съд с топла вода за една нощ. 3. Пригответе саксия с размери 35 сантиметра дълбочина и 30 сантиметра широчина.

Няма снимка

Кои цветя зимуват на балкона

Много от любителите на цветя са изправени пред проблем, когато мястото за поставяне на растенията в апартамента стане твърде ограничено. Изход от ситуацията: изнесете цветята на остъклена тераса.

Още от Фермер
Няма снимка

Облачно, но почти без валежи и с максималните температури до 15°

Днес над страната ще преобладава облачно време, но ще е почти без валежи. Това съобщи за Агенция "Фокус" Мартин Славчев, дежурен синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ)

Няма снимка

За да са здрави дръвчетата при засаждането

* Добре е корените да се обработят с пресен говежди тор За да се ускори зарастването на отрезите, което прави по-сигурно прихващането на дръвчета, корените се потапят в каша от 1 част пресен говежди

Няма снимка

Кога пчелата носи товар, два пъти по тежък от нея и колко тежат пчелите

Пчелата носи товар, два пъти по тежък от нея, когато изнася търтеи от кошера, съобщава pchelata.com В резултат на изследвания са получени следните данни за теглото на пчелите: 0 пчела,

Няма снимка

Здравното министерство: Няма радиоактивно замърсяване в България

Към момента няма данни за пренос на рутений-106 на територията на страната, съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването, цитирани от БТА.

Няма снимка

Катеричка “кара” такси вместо да събира лешници

Необикновено такси вози пътници по улиците на беларуската столица Минск. Шофьорът Пьотр Панкратов всеки ден ходи на работа с домашния си любимец - катеричето Масик.

Няма снимка

За любители: Кои пчели хранят пчелната майка и с каква храна

При младите пчели между 6-12 дни са развити глътъчните жлези. Отделяният от тях секрет служи за храна на пчелната майка, пилото, включително и за майката в стадий ларва.