10 начина за съхраняване и сушене на подправки

11 септември 2017 Цветя 0     
Няма снимка
1 2
 

Сушене на въздух:

Ако имате достатъчно време и място, можете да изсушите подправките на снопове (по 4-5 стебла) и да ги закачите да висят надолу с листата в тъмно, топло и добре проветриво помещение. Сушенето отнема около 2 до 4 седмици, ако искате подправките да са добре изсъхнали и да се ронят между пръстите ви. Поставете подправките в кутии или бурканчета, едва когато са напълно изсъхнали.

На проветриво място:

Измийте и изсушете подправките. Подредете ги в плитък съд на един ред и ги покрийте с кухненска хартия, след което ги поставете в хладилника, докато напълно изсъхнат.

Във фурната:

Подредете измитите подправки на един ред в тавичка върху хартия за печене и включете фурната на 80 градуса. Сушете подправките така около 4 часа, като държите вратата на фурната отворена през цялото време, за да излиза навън влагата. Разбърквайте от време на време. Поставете подправките в кутии или бурканчета, едва когато са напълно изсъхнали.

В микровълновата:

Ако имате спешна нужда от сушени подправки, това е може би идеалният метод да се сдобиете с тях. Трябва обаче да сте много внимателни, защото всички микровълнови печки имат различна мощност и особености и трябва точно да се спазват инструкциите им за употреба.

Някои насоки:

Измийте добре подправките, отцедете ги и ги оставете настрана за около час. Не трябва да остава никаква влага по тях, преди да ги загреете. Подредете стръковете на един ред, върху лист кухненска хартия и ги покрийте с друг лист. Поставете ги в микровълновата за 2 минути на максимална мощност. Обърнете горния лист хартия и и върнете подправките в микровълновата за още 1 минута, докато станат напълно сухи и започнат да се трошат.

Съхранете на сухо и тъмно място в контейнер, който се затваря плътно, или в найлонов плик с цип. По този начин изсушени, подправките могат да се използват около година.

Може и така:

l Със сол и захар:

Можете да изсушите зелени подправки, като просто ги положите върху слой сол или захар и отгоре също ги покриете с тях. Оставете ги така, докато изсъхнат, след което махнете само листата и ги сложете в плътно затварящи се контейнери. Според вкуса и аромата на подправката, прецените сами, кое е по-добре - захар или сол.

l Песто:

Накълцайте зелените подправки в кухненския робот, като добавите мазнина, най-добре зехтин (около 2 ч.чаши свежи подправки и 1/3 ч.чаша зехтин). Сместа трябва да стане кремообразна. Съхранете пестото в малки найлонови пликчета /с цип/ или други плътно затварящи се контейнери, във фризера. Преди употреба трябва да размразите пестото и с лъжичка да отделите нужното количество. Останалото песто замразете повторно. Най-често песто се приготвя от босилек, но могат да се използват и комбинации от няколко вида зелени подправки.

l Във фризера, на кубчета:

Накълцайте на ситно подправките и ги разпределете във формички за лед. Покрийте с вода и замразете. Вместо вода можете да използвате зехтин или бульон. След като замръзнат, прехвърлете кубчетата в найлонов плик и го завържете, така че в него да не остане почти никакъв въздух.

l Цели във фризера:

Много подправки могат да бъдат замразени във фризера директно след измиването им, в найлонови пликчета. Накълцват се на ситно веднага преди употреба и се връщат обратно във фризера.

l Ароматно масло:

Измийте подправките и ги накълцайте на ситно, след което ги объркайте с меко масло. Замразете маслото във формички за лед. Така при всяко готвене можете да извадите необходимата порция, според рецептата.

l Ароматна сол:

Направете си сами комбинирана подправка за приготвяне на супи, ястия и заливки, като комбинирате стрити наситно вече изсушени подправки с готварска сол.

Запомнете: 1 ч.л. сушени подправки се равнява на 1 с.л. пресни. (ХФ)

l Ако градината ви е дарила с многобройни

свежи зелени, можете да ги запазите

за кулинарна употреба през цялата година

10 начина за съхраняване

и сушене на подправки

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Цветя
Няма снимка

Специално внимание за розите

Почистете храстите от пожълтели или изсъхнали листа. Проверете внимателно за наличието на някакво заболяване или паразити - черни петна, брашнеста мана, ръжда и т.н.

Няма снимка

Есенна подготовка за пъстра пролет

Гергана Младенова Когато стане въпрос за двугодишни цветя, веднага в съзнанието ни изплуват веселите теменужки. По-опитните цветари знаят, че за да са пищни и здрави виолите през пролетта,

Няма снимка

Кои цветя да се садят през есента

Сега да се планира пролетната градина Цветята са най-главното украшение на всяка градина. За да се наслаждават на красотата им и през следващата година,

Няма снимка

Цветята през есента

Повечето стайни растения се изнасят през лятото в градината или на балкона на сенчесто място. Те се чувстват прекрасно на свеж въздух. След като времето захладнее,

Няма снимка

Какви торове да внасяме през есента и как

Времето преди зимата е най-важно за виладжиите и градинарите Всеки градинар навярно се тревожи за пагубното действие на зимните студове. На всеки му се иска любимите му растения да презимуват без

Няма снимка

Тайната на вечните божури

Прието е да се смята, че те растат на едно място без проблеми до 10 години, а след това трябва да се разсадят и пресадят Всъщност божурите могат да се чувстват прекрасно на едно и също място дори и

Още от Фермер
Няма снимка

Щe може ли риболовът и в бъдеще да храни 9 млрд. души

Океаните могат да осигурят продукти за 700 млн. порции дневно l 15 процента от животинския протеин са в тях, напомнят от международната екологична организация Oceana Европа провежда правилна

Няма снимка

Алън Матюс: След 2020 г. в ОСП ще трябва да правим повече с по-малък бюджет

Общата аграрна политика на ЕС след 2020 г. не би могла да е същата като досега по никакъв начин, и реформата й не може да е като предишната. Определено ще се наложи да е по-модерна, по-иновативна,

Няма снимка

Само мотивирани и грамотни стопани създават високопродуктивни овцеферми

Това са определящи фактори за ефективността на сектора Проф. Десимир Неделчев Освен правилния избор на порода за ефективното производство на овче мляко с цел реализиране на устойчиви печалби за

Няма снимка

Министър Порожанов: Българският земеделски сектор е на много добро ниво по отношение позиции и анализ на Общата селскостопанска политика

„Българският земеделски сектор е на много добро ниво по отношение позиции и анализ на Общата селскостопанска политика (ОСП). Това каза министърът на земеделието,

Няма снимка

Насоки за кандидатите по мярка 14 от ПРСР 2014-2020 г. пусна фонд "Земеделие

ДФ „Земеделие“ информира животновъдите, че приемът на заявления за подпомагане по мярка 14 „Хуманно отношение към животните“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г.

Няма снимка

Пчелният восък може да осигури значителен доход

Един килограм пчелен восък е с по-висока стойност от един килограм мед. За разлика от меда восъкът не е хранителен продукт и се третира по-лесно – не се изисква прецизна опаковка,