Как казанът ще лъсне

12 септември 2017 В лозята 0     
Няма снимка
 

И с помощта на народни рецепти

След многократна употреба казанът за варене на ракия, който обикновено е изработен от меден - месингов материал, силно се замърсява в резултат на варенето при висока температура.

Трябва да се почиства както външно, така и вътрешно, особено, когато пращината се "запече" или прегори.

Какво споделят стари майстори из страната?

- Замърсен меден казан се изтрива отначало с мека кърпа, намокрена с газ, а след това с помощта на вълнен плат се изтрива със сапун, стрит на прах.

- Ако е силно зацапан, тогава се почиства с разредена оцетна киселина.

Оцетът се нанася върху вътрешната и външна повърхност, после с чиста кърпа, съдържаща натрит сапун на прах, повърхностите силно се търкат. Накрая се изтриват с вълнена кърпа и изплакват с вода.

При наличие на нагар

който е съпроводен с твърдо отложение, измиването става с калцинирана сода или с дървесна пепел. След това пак се използват гореописаните начини.

Може да се ползва и горещ содов разтвор, който се излива в казана почти врящ и престоява в него 20-30 минути.

- Ако казанът е месингов може добре да се почисти с изсушен тютюн - той се търка с четка, после с разтвор от оцет и сол.

За почистване става и лимон, разрязан на две, а после се изплаква с топла вода.

Месинговият казан може да лъсне и със стрити на ситно стърготини от месинг.

И една последна полезна рецепта - замърсените участъци се премахват със спирт, разреден амоняк или зехтин - след кратко време се изтриват с вълнена кърпа. Тази операция се повтаря двукратно.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Технология за анасонлийка

Анасонлийка се произвежда чрез втора дестилация на плодове или гроздова ракия. Преди зареждане на казана, ракията се разрежда с вода до 30 градуса. Важно: когато се използва гроздова джибра или

Няма снимка

Как да берем правилно, за да запазим гроздето

И любителите би трябвало да знаят кои са най-елементарните правила на лозаря по време на гроздобер, но не е така, защото обикновено в двора и на вилата консумацията е на по-първо място.

Няма снимка

Как боледуват ракиите от грешки при производството

За 100 кг джибри да се отдели един литър първак - задължително Читателски въпроси ни дадоха повод да напомним: За ракия с добри вкусови качества задължително проверявайте състоянието на джибрите.

Няма снимка

Ракия от джанки

Имам много късен сорт джанка и искам да направя ракия, как да постъпя, като при другите плодове ли? Пита ни Рангел Стойчев от Копривщица. Отговор При брането да се отделят повредените и зелени

Няма снимка

Ремонт на кацата в дворни условия

Навреме проверете има ли теч, напуквания и издатини... и действайте Всички знаят, че смачканото грозде за ракия “втасва” най-добре в класическа каца, а ракията има съвсем друг вкус,

Няма снимка

Казанът ви да е чист като аптека

Остатъците от загаряне или от прекипяване са опасни - да се отстранят идеално Почистването на дестилатора на казана е много важно, защото от него зависи чистия аромат на дестилата.

Още от Фермер
Няма снимка

Нови прогнози: С 8,9 млн. т повече ще е добивът на пшеница

Конкуренцията на Черноморския регион потиска пазара в Европа Нови прогнози: Алма Давидова Главните световни анализатори, по които се равняват агропазарите,

Няма снимка

Щe може ли риболовът и в бъдеще да храни 9 млрд. души

Океаните могат да осигурят продукти за 700 млн. порции дневно l 15 процента от животинския протеин са в тях, напомнят от международната екологична организация Oceana Европа провежда правилна

Няма снимка

Алън Матюс: След 2020 г. в ОСП ще трябва да правим повече с по-малък бюджет

Общата аграрна политика на ЕС след 2020 г. не би могла да е същата като досега по никакъв начин, и реформата й не може да е като предишната. Определено ще се наложи да е по-модерна, по-иновативна,

Няма снимка

Само мотивирани и грамотни стопани създават високопродуктивни овцеферми

Това са определящи фактори за ефективността на сектора Проф. Десимир Неделчев Освен правилния избор на порода за ефективното производство на овче мляко с цел реализиране на устойчиви печалби за

Няма снимка

Министър Порожанов: Българският земеделски сектор е на много добро ниво по отношение позиции и анализ на Общата селскостопанска политика

„Българският земеделски сектор е на много добро ниво по отношение позиции и анализ на Общата селскостопанска политика (ОСП). Това каза министърът на земеделието,

Няма снимка

Насоки за кандидатите по мярка 14 от ПРСР 2014-2020 г. пусна фонд "Земеделие

ДФ „Земеделие“ информира животновъдите, че приемът на заявления за подпомагане по мярка 14 „Хуманно отношение към животните“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г.