Как казанът ще лъсне

12 септември 2017 В лозята 0     
Няма снимка
 

И с помощта на народни рецепти

След многократна употреба казанът за варене на ракия, който обикновено е изработен от меден - месингов материал, силно се замърсява в резултат на варенето при висока температура.

Трябва да се почиства както външно, така и вътрешно, особено, когато пращината се "запече" или прегори.

Какво споделят стари майстори из страната?

- Замърсен меден казан се изтрива отначало с мека кърпа, намокрена с газ, а след това с помощта на вълнен плат се изтрива със сапун, стрит на прах.

- Ако е силно зацапан, тогава се почиства с разредена оцетна киселина.

Оцетът се нанася върху вътрешната и външна повърхност, после с чиста кърпа, съдържаща натрит сапун на прах, повърхностите силно се търкат. Накрая се изтриват с вълнена кърпа и изплакват с вода.

При наличие на нагар

който е съпроводен с твърдо отложение, измиването става с калцинирана сода или с дървесна пепел. След това пак се използват гореописаните начини.

Може да се ползва и горещ содов разтвор, който се излива в казана почти врящ и престоява в него 20-30 минути.

- Ако казанът е месингов може добре да се почисти с изсушен тютюн - той се търка с четка, после с разтвор от оцет и сол.

За почистване става и лимон, разрязан на две, а после се изплаква с топла вода.

Месинговият казан може да лъсне и със стрити на ситно стърготини от месинг.

И една последна полезна рецепта - замърсените участъци се премахват със спирт, разреден амоняк или зехтин - след кратко време се изтриват с вълнена кърпа. Тази операция се повтаря двукратно.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Нападенията по лозите в началото на пролетта

Обикновено през настъпващия вече почти пролетен месец март се събуждат и немалка част от вредителите в лозовите насаждения. И тази пролет има опасност от листозаивачки, листни въшки, молци,

Няма снимка

Топ рецепта за хубаво домашно вино

От елитния винар от столичния квартал Княжево Лъчо Нинов - След доста четене на специализирани форуми и книжки и вече 5-годишен опит, си избрах, казва той,

Няма снимка

Огледайте лозите още в началото на вегетацията

Проверете за петна от антракноза по най-долните междувъзлия на леторастите Първите растителнозащитни пръскания в началото на вегетацията на лозата се провеждат първо в насажденията с установени

Няма снимка

Внимателно с торовете в лозята

Какво да е съотношението азот-фосфор-калий Хармоничната комбинация от хранителни вещества е основният принцип при прилагането на минерални торове при лозите и асмите.

Няма снимка

Има разлики при формировките за десертни и винени сортове

Десертните сортове грозде изявяват своя биологичен потенциал много по-добре на стъблен Гюйо или Пергола. Винените сортове съответно се изявяват най-добре съответно на Омбрела, Мозер и Вертико.

Няма снимка

Сортовете изискват своята “подстрижка”

От нея зависят и междуредовите разстояния Изборът на формировка за лозата или асмата се определя не само от желанието на собственика, но и от екологичните условия и специфичните особености на

Още от Фермер
Няма снимка

Ниските температури ще държат посевите в покой

Очакваните валежи ще попречат на подхранването на зимните житни култури Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ - БАН През второто десетдневие на февруари агрометеорологичните условия се определяха

Няма снимка

Трус от 4,8 събуди Пловдив

Трус събуди Пловдив преди минути. Земетресението е усетено и в съседни градове. Към момента няма информация за щети и пострадали. По първоначални данни на европейския сеизмологичен център трусът е

Няма снимка

Прегледът на кошерите през февруари е осведомителен, не е задължителен. Освен ако няма признаци, че нещо не е наред

Февруари е последният зимен месец. Времето започва осезателно да се променя. Цъфтят и първите растения: кокиче, минзухар, леска, дрян. Хубаво е да ги имате на пчелина си - това са първите източници

Няма снимка

Напомняме: Заради ниските температури има опасност от конденз по стените на кошера!

Превенция на влагата Една от големите опасности за пчелите през зимата е влагата. Влагата е по-страшна от студа и е в състояние да доведе до заболявания и дори смърт в семейството.

Няма снимка

Анализ обобщава най-честите грешки при тръжните процедури по ПРСР 2014-2020 г.

ДФ „Земеделие” – Разплащателна агенция изготви анализ, в който обобщава най-често допусканите грешки по Закона за обществените поръчки, които правят възложителите при подготовката и провеждането на

Няма снимка

Вино и кафе на Андреа Бочели за първи път на „Вкусове от Италия 2018“

Фамилията на известния италиански певец Андреа Бочели презентира на зоната „Вкусове от Италия“ за първи път вина и кафе. Марката на световноизвестния тенор, продал повече от 75 милиона плочи по света,