Мързелива лютеница

13 септември 2017 Кулинария 0     
Няма снимка
 

Продукти за една доза: Около 3 кг червени чушки (може да има и зелени измежду тях), 2 кг домати, 1 кг патладжан, 600 гр моркови, 2-3 глави кромид лук, 2/3 ч.ч. захар, 1/3 ч.ч. оцет, 1/3 ч.ч. червено вино, 3 с.л. сол, 1 1/4 ч.ч. олио, 1 глава чесън, 1 1/2 връзки магданоз, подправки по желание (черен пипер, кимион и др.), по желание можете да добавите и няколко люти чушки

Приготвяне: Всичко се слага сурово. Обелете патладжана и го нарежете на едри кубчета. Посолете леко и оставете да се отцеди. Доматите се попарват за 3-4 минути във вряща вода и се обелват. След това се нарязват на едри парчета и също леко се посоляват. Оставете ги на наклонена повърхност, за да отделят известно количество вода, която никак не е малко и ще трябва така или иначе да се изпари във фурната. През това време измийте и почистете чушките и морковите и ги нарежете на парчета.

Лукът се почиства и нарязва на парчета. Слагаме зеленчуците в голяма и дълбока тава. Прибавяме отцедените домати и патладжани и поръсваме със солта, захарта, оцета, виното и олиото. Виното и оцетът не са задължителни и можете да ги пропуснете. Те не се усещат, понеже се изпаряват, но придават неповторим вкус на лютеничката.

Захарта по рецепта е 1 ч.чаша, но ако слагате повече моркови, тази захар може да ви дойде в повече. Цялата смес се обърква добре и се слага във фурната, за да се пече. Градусите трябва да са на максимум.

Тавата се поставя на средна скара и се покрива с алуминиево фолио, за да не изгарят зеленчуците. Фолиото не бива да уплътнява тавата, защото целта е водата от зеленчуците да се изпарява. Просто сложете листа свободно над тавата. Печете, докато сместа остане на мазнина, като разбърквате 2-3 пъти.

Печенето отнема около 2-3 часа в зависимост от градусите, тавата и водното съдържание на зеленчуците. Когато сместа е останала почти само на мазнина, махнете алуминиевото фолио, прибавете обеления и нарязан на филийки чесън и печете още около 10 минути. Сега е моментът и да добавите черен пипер, кимион или др. подправка по ваш вкус.

Извадете тавата от фурната и започнете да пасирате зеленчуците.

Ако гъстотата не ви хареса, сложете отново тавата във фурната и печете още малко. Изчакайте зеленчуците да изстинат и тогава пасирайте.

След като сте получили гладка смес, добавете измития и нарязан на ситно магданоз. Ако не харесвате парченцата магданоз из лютеницата, сложете го преди пасирането. Готовата пасирана смес насипете в чисти, сухи бурканчета, затворете и стерилизирайте за около 15-20 минути. Извадете, обърнете бурканите с капачката надолу и ще имате за зимата 10 буркана страхотна лютеница. Да ви е сладко! (ХФ)

Мързелива лютеница

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Сладък нектар от свежи праскови

Плодовете се пасират, добавя се захар Продукти: 3 кг праскови, добре узрели, килограм захар. Начин на приготвяне: Прасковите се обелват, почистват се от костилките и се попарват с вряла вода.

Няма снимка

Панирано пиле с кашкавал

Предварително се обезкостява Необходими продукти: Едно пиле, 200 г кашкавал, 4 яйца, чашка брашно, чаена чаша растително масло, връзка магданоз, нарязан на ситно, сол и черен пипер на вкус.

Няма снимка

Пълнени патладжани с телешка кайма

Престояват осолени докато добре се отцеди сокът им Необходими продукти: Патладжани - 200 г, лук - 20 г, домати - 50 г, кълцано телешко месо или телешка кайма - 90 г, олио - 25 г, чесън, магданоз,

Няма снимка

Сладко от бяло грозде с индрише

Приготвя се също и специален сироп, който се вари Необходими продукти: 500 г бяло грозде, килограм захар, чаена лъжичка лимонена киселина, индрише. Начин на приготвяне: Избира се добре узряло бяло

Няма снимка

Сладкиш с плодове

Може да се приготви със сини сливи, грозде или кайсии, а ако не разполагате с пресни плодове - със стафиди или различни конфитюри. Продукти: 2 яйца, 1 ч. ч. захар, 1/2 ч. ч. олио, 1 ч. ч.

Няма снимка

Сладко малиново вино

Продукти (за 10 л вино): 6 л малинов сок, 2,6 л вода, 2,4 кг захар, 1 л водка, 300 мл закваска Приготвяне: Първо пригответе закваската. Тя трябва да се направи не по-рано от 10 дни преди

Още от Фермер
Няма снимка

Щe може ли риболовът и в бъдеще да храни 9 млрд. души

Океаните могат да осигурят продукти за 700 млн. порции дневно l 15 процента от животинския протеин са в тях, напомнят от международната екологична организация Oceana Европа провежда правилна

Няма снимка

Алън Матюс: След 2020 г. в ОСП ще трябва да правим повече с по-малък бюджет

Общата аграрна политика на ЕС след 2020 г. не би могла да е същата като досега по никакъв начин, и реформата й не може да е като предишната. Определено ще се наложи да е по-модерна, по-иновативна,

Няма снимка

Само мотивирани и грамотни стопани създават високопродуктивни овцеферми

Това са определящи фактори за ефективността на сектора Проф. Десимир Неделчев Освен правилния избор на порода за ефективното производство на овче мляко с цел реализиране на устойчиви печалби за

Няма снимка

Министър Порожанов: Българският земеделски сектор е на много добро ниво по отношение позиции и анализ на Общата селскостопанска политика

„Българският земеделски сектор е на много добро ниво по отношение позиции и анализ на Общата селскостопанска политика (ОСП). Това каза министърът на земеделието,

Няма снимка

Насоки за кандидатите по мярка 14 от ПРСР 2014-2020 г. пусна фонд "Земеделие

ДФ „Земеделие“ информира животновъдите, че приемът на заявления за подпомагане по мярка 14 „Хуманно отношение към животните“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г.

Няма снимка

Пчелният восък може да осигури значителен доход

Един килограм пчелен восък е с по-висока стойност от един килограм мед. За разлика от меда восъкът не е хранителен продукт и се третира по-лесно – не се изисква прецизна опаковка,