Мързелива лютеница

13 септември 2017 Кулинария 0     
Няма снимка
 

Продукти за една доза: Около 3 кг червени чушки (може да има и зелени измежду тях), 2 кг домати, 1 кг патладжан, 600 гр моркови, 2-3 глави кромид лук, 2/3 ч.ч. захар, 1/3 ч.ч. оцет, 1/3 ч.ч. червено вино, 3 с.л. сол, 1 1/4 ч.ч. олио, 1 глава чесън, 1 1/2 връзки магданоз, подправки по желание (черен пипер, кимион и др.), по желание можете да добавите и няколко люти чушки

Приготвяне: Всичко се слага сурово. Обелете патладжана и го нарежете на едри кубчета. Посолете леко и оставете да се отцеди. Доматите се попарват за 3-4 минути във вряща вода и се обелват. След това се нарязват на едри парчета и също леко се посоляват. Оставете ги на наклонена повърхност, за да отделят известно количество вода, която никак не е малко и ще трябва така или иначе да се изпари във фурната. През това време измийте и почистете чушките и морковите и ги нарежете на парчета.

Лукът се почиства и нарязва на парчета. Слагаме зеленчуците в голяма и дълбока тава. Прибавяме отцедените домати и патладжани и поръсваме със солта, захарта, оцета, виното и олиото. Виното и оцетът не са задължителни и можете да ги пропуснете. Те не се усещат, понеже се изпаряват, но придават неповторим вкус на лютеничката.

Захарта по рецепта е 1 ч.чаша, но ако слагате повече моркови, тази захар може да ви дойде в повече. Цялата смес се обърква добре и се слага във фурната, за да се пече. Градусите трябва да са на максимум.

Тавата се поставя на средна скара и се покрива с алуминиево фолио, за да не изгарят зеленчуците. Фолиото не бива да уплътнява тавата, защото целта е водата от зеленчуците да се изпарява. Просто сложете листа свободно над тавата. Печете, докато сместа остане на мазнина, като разбърквате 2-3 пъти.

Печенето отнема около 2-3 часа в зависимост от градусите, тавата и водното съдържание на зеленчуците. Когато сместа е останала почти само на мазнина, махнете алуминиевото фолио, прибавете обеления и нарязан на филийки чесън и печете още около 10 минути. Сега е моментът и да добавите черен пипер, кимион или др. подправка по ваш вкус.

Извадете тавата от фурната и започнете да пасирате зеленчуците.

Ако гъстотата не ви хареса, сложете отново тавата във фурната и печете още малко. Изчакайте зеленчуците да изстинат и тогава пасирайте.

След като сте получили гладка смес, добавете измития и нарязан на ситно магданоз. Ако не харесвате парченцата магданоз из лютеницата, сложете го преди пасирането. Готовата пасирана смес насипете в чисти, сухи бурканчета, затворете и стерилизирайте за около 15-20 минути. Извадете, обърнете бурканите с капачката надолу и ще имате за зимата 10 буркана страхотна лютеница. Да ви е сладко! (ХФ)

Мързелива лютеница

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Палачинки с месо и гъби

Вкусно и оригинално ястие, което спокойно можете да предложите на изискани гости Продукти: 500 мл прясно мляко, 300 г кайма, 150 г брашно, 3 печурки, 2 яйца, глава лук, 5 суп. лъж. олио, 1 суп. лъж.

Няма снимка

Домашно маскарпоне

Предлагаме прекрасна рецепта за сирене Маскарпоне, което хем е по-вкусно от това в магазина, хем е по-евтино. От маслеността на заквасената сметана ще зависи и тази на маскарпонето.

Няма снимка

Пълнени пилешки бутчета

Вероятно вече сте приготвяли пълнено пиле. Ако е така, тогава знаете, че трябва рецептата изисква опит и много търпение, но резултатът си заслужава. С пълнените бутчета е по-лесно,

Няма снимка

Картофени котлети с гъбен сос

Продукти: 600 г картофи, 50 г масло, 2 яйца, 2 суп. лъж. брашно, 1 суп. лъж. олио, 30 г гъби (пресни или сушени), 1 стрък пресен лук, 100 г сметана, галета Приготвяне: Обелените и почистени картофи

Няма снимка

Оригинални “гнезда”

Продукти: За каймата: 800 г свинско месо, 300 г пилешко месо, 1 глава лук, 70 г твърд хляб, 100 мл прясно мляко + 100 мл за да накиснете хляба, сол и черен пипер на вкус За плънката: 200 г сметана,

Няма снимка

Сок от тиква за зимата

С ябълки Продукти: 2 сладки средно големи тикви, 2 кг ябълки, 2 щипки индийско орехче, захар или мед - на вкус. Приготвяне: Измийте старателно тиквите, разрежете наполовина,

Още от Фермер
Няма снимка

Ползата от стайните растения

Зелените листа, нежните цветове и чудесните аромати подобряват настроението, разтоварват и успокояват, способстват за пълноценен отдих. Растенията не само украсяват интериора и предизвикват

Няма снимка

Облачно, но почти без валежи и с максималните температури до 15°

Днес над страната ще преобладава облачно време, но ще е почти без валежи. Това съобщи за Агенция "Фокус" Мартин Славчев, дежурен синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ)

Няма снимка

За да са здрави дръвчетата при засаждането

* Добре е корените да се обработят с пресен говежди тор За да се ускори зарастването на отрезите, което прави по-сигурно прихващането на дръвчета, корените се потапят в каша от 1 част пресен говежди

Няма снимка

Кога пчелата носи товар, два пъти по тежък от нея и колко тежат пчелите

Пчелата носи товар, два пъти по тежък от нея, когато изнася търтеи от кошера, съобщава pchelata.com В резултат на изследвания са получени следните данни за теглото на пчелите: 0 пчела,

Няма снимка

Здравното министерство: Няма радиоактивно замърсяване в България

Към момента няма данни за пренос на рутений-106 на територията на страната, съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването, цитирани от БТА.

Няма снимка

Катеричка “кара” такси вместо да събира лешници

Необикновено такси вози пътници по улиците на беларуската столица Минск. Шофьорът Пьотр Панкратов всеки ден ходи на работа с домашния си любимец - катеричето Масик.