4 промени срещу измамите със земеделските земи

14 септември 2017 Агробизнес 0     
Няма снимка
1 2 3 4
 

На 4 септември Мая Манолова внесе поправки в законите за земята и за арендата, влизат и предложенията на министър Румен Порожанов.

Диана Ванчева

Омбудсманът Мая Манолова представи на 4 септември промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи и Закона за арендата в земеделието, които в същия ден по-късно внесе в Народното събрание, както обеща.

Повод за новите измененияте бяха десетките жалби на стотици земеделски производители и собственици на земя от почти всички области на страната.

В жалбите им, последвали протестите, те сезираха омбудсмана за нагли опити за злоупотреби и порочни схеми за отдаване под наем на плодородни имоти, без знанието и съгласието на собствениците на имотите.

Проблемът възникна остро тази година, според Манолова след направена промяна в Закона за арендата в земеделието, буквално в последния ден от работата на 43-ото Народно събрание.

С промяната отпадна изискването за представяне на скица за имотите при регистрирането на договор за аренда в Агенцията по вписванията.

Спешно институцията на омбудсмана организира дискусия в началото на септември, която озаглави красноречиво “Белите петна” и “Черните дупки” в законите за земеделските земи.

Участваха почти всички възможни институции, както и земеделски производители и техните браншови организации. Измененията бяха обсъдени от тях експерти от МЗХГ, депутатите от Комисията по земеделието и храните в Народното събрание Йордан Апостолов и колегата му Румен Георгиев, представители на Нотариалната камара, на Агенцията по вписванията, зам.-областната управителка на Монтана - Нина Петкова, кметът на община Вълчедръм Иван Барзин, собственици на земи.

Хората, сигнализирали за порочните практики и пробойните (които дават възможност за кражба на хиляди декара земеделска земя в цялата страна) и след дебата заявиха, че остават с резерви какво би могло да се промени от депутатите в малкото време до 1 октомври. Тогава за тях е краят на стопанската година и времето за прибиране на реколтата, когато според тях ще възникнат и ексцесии.

Те изразиха голяма надежда нещо да се случи, защото иначе пак ще излизат по пътищата и ще протестират

Манолова пък изрази надежда, че с каквато лекота и единодушие депутатите от 43-ия парламент са гласували м.г. промените (довели до днешното състояние), със същата готовност сега да разгледат и гласуват предлагания нов законопроект.

Тя и председателите на НАЗ и на АЗПБ Светослав Русалов и Венцислав Върбанов показаха измамен договор, в който са засегнати над 600 имота

И обясниха как в него личи, че схемата позволява на несобственици да сключват договори за наем на чужд имот за срок от 3 години, без знанието на притежателите му или на тези, които го обработват.

Стана ясно и това, че практиката позволява на нотариусите сега да заверяват договорите без проверка на собствеността

Следващата стъпка по пътя на злополучните договори е Службата по вписванията - и там те се регистрират отново без проверка.

И така, пътувайки между незаинтересовани и неносещи никаква отговорност важни институции, контрактите за земеделска земя за години напред попадат в ситуация, позволяваща своеволия и измами.

От което следва, че измаменият ще сее, а измамникът ще жъне

Така накратко обясни порочната практика омбудсманът.

По тази причина тя обеща и наистина внесе веднага в Народното събрание промени.

За какво става дума?

Предлага се да се въведе изрично изискване договорите за наем и аренда на земеделска земя да се сключват само от собствениците на имоти или упълномощени от тях лица.

А при съсобственост вариантът за сключване е да се взимат предвид 25% идеални части от имота и от представителите на тези 25% да се изисква съгласие.

Манолова настоява още нотариусът да проверява собствеността, да се изисква и скица

Това означава при сключването на договорите за наем и за аренда нотариусите преди да сложат подпис и печат да проверяват каква е собствеността на имота.

А освен това да се представят и скици при вписването на договорите за наем и аренда.

Омбудсманът предлага на следващо място общинските служби по земеделие да не регистрират договори които са били сключени от несобственици.

А сега вече сключенито подобни договори от несобственици, на които сме свидетели, да могат да се препотвърдят в 1-месечен срок само от собствениците им с нотариално заверена декларация.

Манолова настоява таксата за нотариалната заверка на декларацията да е 5 лв., за да не натоварва пострадалите.

Тя изрично предупредидепутатите да не превръщат предлаганите изменения в партийно-политическа дъвка, а да приемат належащите промени до 1 октомври тази година.

Тогава започва стопанската година и прибирането на реколтата.

Министър Румен Порожанов също внася проект в Народното събрание, съобщиха от МЗХГ. Проектите стават 2.

Решението е в ръцете на законодателите, думата и отговорността са техни.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес
Няма снимка

"Напоителни системи" няма да бъде преструктурирано

Предприятието "Напоителни системи" няма да бъде преструктурирано. Това съобщи министърът на земеделието Румен Порожанов пред български журналисти по време на изложението "Зелена Седмица" в Берлин.

Няма снимка

Седем тенденции в агробизнеса

Алма Давидова Ако смятате, че тенденциите в агробизнеса са безпилотните машини и GPS - ите, тогава трябва да знаете: това не са тенденции, а реалност.

Няма снимка

ЕК: органичното земеделие става все по-популярно в Европа

Най-голям е ръстът в България, Хърватия, Франция и Кипър Производствените площи с биологично земеделие в Европа постоянно нарастват от началото на 2010 г., показват данните на Европейската комисия.

Няма снимка

"Зелената седмица" в Берлин започва в петък, утре заминава наша делегация

Страната ни за първи път е партньор на Зелена седмица в Берлин, която ще се проведе от 19 до 28 януари.  За 83-ти път на най-голямото изложение за аграрни и хранителни продукти отново се очакват

Няма снимка

10-те успешни фермери в САЩ за 2017 г.

Представяме 10-те успешни фермери за 2017 г. според американското списание "Successful Farming". Критерият, по който ги избират е много простичък: да са иноватори в индустрията със собствени

Няма снимка

Одобрени са 4,7 милиона лева за зимните пръскания

Заявления ще се приемат от 8 февруари до 2 март Управителният съвет на ДФ „Земеделие“ утвърди годишен финансов ресурс за 2018 г. в размер на 4 700 000 лв.

Още от Фермер
Няма снимка

Румънски холдинг инвестира 10 млн. евро в разширяване на птицепроизводство си

Румънският агрохолдинг Agricola Group планира до вложи 10 млн. евро за разширяване на птицевъдното си производство, съобщава Globalmeatnews. В рамките на планираните инвестиции Agricola Group ще

Няма снимка

Оранжев код за вятър и валежи от дъжд и сняг е в сила за 19 области утре

Оранжев код за силен вятър и валежи от дъжд и сняг е в сила за 19 области в страната. Това сочи справка на сайта на НИМХ. Оранжев код: В областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Русе,

Няма снимка

Европейският съюз е вторият по големина световен производител на мед след Китай

Колониите на пчелите са от съществено значение за селското стопанство и околната среда, като осигуряват възпроизводството на растенията чрез опрашване,

Няма снимка

Утре валежи от сняг и дъжд над цялата страна, максимални температури до 3°

През следващото денонощие под влиянието на средиземноморския циклон "Албена", който ще преминава през Гърция, Егейско към Черно море, метеорологичната обстановка ще се усложни.

Няма снимка

Утре ще е ветровито с валежи от сняг и дъжд. В Източна България - виелици!

 През следващото денонощие под влиянието на средиземноморския циклон „Албена“, който ще преминава през Гърция, Егейско към Черно море метеорологичната обстановка ще се усложни,

Няма снимка

Специалисти откриха лек срещу стареенето

Оказа се, че здравословният начин на живот и спазването на диети нямат никакъв принос - човек може да доживее до дълбока старост благодарение на протеин, съобщи Лента.