4 промени срещу измамите със земеделските земи

14 септември 2017 Агробизнес 0     
Няма снимка
1 2 3 4
 

На 4 септември Мая Манолова внесе поправки в законите за земята и за арендата, влизат и предложенията на министър Румен Порожанов.

Диана Ванчева

Омбудсманът Мая Манолова представи на 4 септември промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи и Закона за арендата в земеделието, които в същия ден по-късно внесе в Народното събрание, както обеща.

Повод за новите измененияте бяха десетките жалби на стотици земеделски производители и собственици на земя от почти всички области на страната.

В жалбите им, последвали протестите, те сезираха омбудсмана за нагли опити за злоупотреби и порочни схеми за отдаване под наем на плодородни имоти, без знанието и съгласието на собствениците на имотите.

Проблемът възникна остро тази година, според Манолова след направена промяна в Закона за арендата в земеделието, буквално в последния ден от работата на 43-ото Народно събрание.

С промяната отпадна изискването за представяне на скица за имотите при регистрирането на договор за аренда в Агенцията по вписванията.

Спешно институцията на омбудсмана организира дискусия в началото на септември, която озаглави красноречиво “Белите петна” и “Черните дупки” в законите за земеделските земи.

Участваха почти всички възможни институции, както и земеделски производители и техните браншови организации. Измененията бяха обсъдени от тях експерти от МЗХГ, депутатите от Комисията по земеделието и храните в Народното събрание Йордан Апостолов и колегата му Румен Георгиев, представители на Нотариалната камара, на Агенцията по вписванията, зам.-областната управителка на Монтана - Нина Петкова, кметът на община Вълчедръм Иван Барзин, собственици на земи.

Хората, сигнализирали за порочните практики и пробойните (които дават възможност за кражба на хиляди декара земеделска земя в цялата страна) и след дебата заявиха, че остават с резерви какво би могло да се промени от депутатите в малкото време до 1 октомври. Тогава за тях е краят на стопанската година и времето за прибиране на реколтата, когато според тях ще възникнат и ексцесии.

Те изразиха голяма надежда нещо да се случи, защото иначе пак ще излизат по пътищата и ще протестират

Манолова пък изрази надежда, че с каквато лекота и единодушие депутатите от 43-ия парламент са гласували м.г. промените (довели до днешното състояние), със същата готовност сега да разгледат и гласуват предлагания нов законопроект.

Тя и председателите на НАЗ и на АЗПБ Светослав Русалов и Венцислав Върбанов показаха измамен договор, в който са засегнати над 600 имота

И обясниха как в него личи, че схемата позволява на несобственици да сключват договори за наем на чужд имот за срок от 3 години, без знанието на притежателите му или на тези, които го обработват.

Стана ясно и това, че практиката позволява на нотариусите сега да заверяват договорите без проверка на собствеността

Следващата стъпка по пътя на злополучните договори е Службата по вписванията - и там те се регистрират отново без проверка.

И така, пътувайки между незаинтересовани и неносещи никаква отговорност важни институции, контрактите за земеделска земя за години напред попадат в ситуация, позволяваща своеволия и измами.

От което следва, че измаменият ще сее, а измамникът ще жъне

Така накратко обясни порочната практика омбудсманът.

По тази причина тя обеща и наистина внесе веднага в Народното събрание промени.

За какво става дума?

Предлага се да се въведе изрично изискване договорите за наем и аренда на земеделска земя да се сключват само от собствениците на имоти или упълномощени от тях лица.

А при съсобственост вариантът за сключване е да се взимат предвид 25% идеални части от имота и от представителите на тези 25% да се изисква съгласие.

Манолова настоява още нотариусът да проверява собствеността, да се изисква и скица

Това означава при сключването на договорите за наем и за аренда нотариусите преди да сложат подпис и печат да проверяват каква е собствеността на имота.

А освен това да се представят и скици при вписването на договорите за наем и аренда.

Омбудсманът предлага на следващо място общинските служби по земеделие да не регистрират договори които са били сключени от несобственици.

А сега вече сключенито подобни договори от несобственици, на които сме свидетели, да могат да се препотвърдят в 1-месечен срок само от собствениците им с нотариално заверена декларация.

Манолова настоява таксата за нотариалната заверка на декларацията да е 5 лв., за да не натоварва пострадалите.

Тя изрично предупредидепутатите да не превръщат предлаганите изменения в партийно-политическа дъвка, а да приемат належащите промени до 1 октомври тази година.

Тогава започва стопанската година и прибирането на реколтата.

Министър Румен Порожанов също внася проект в Народното събрание, съобщиха от МЗХГ. Проектите стават 2.

Решението е в ръцете на законодателите, думата и отговорността са техни.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес
Няма снимка

Нови прогнози: С 8,9 млн. т повече ще е добивът на пшеница

Конкуренцията на Черноморския регион потиска пазара в Европа Нови прогнози: Алма Давидова Главните световни анализатори, по които се равняват агропазарите,

Няма снимка

Алън Матюс: След 2020 г. в ОСП ще трябва да правим повече с по-малък бюджет

Общата аграрна политика на ЕС след 2020 г. не би могла да е същата като досега по никакъв начин, и реформата й не може да е като предишната. Определено ще се наложи да е по-модерна, по-иновативна,

Няма снимка

Министър Порожанов: Българският земеделски сектор е на много добро ниво по отношение позиции и анализ на Общата селскостопанска политика

„Българският земеделски сектор е на много добро ниво по отношение позиции и анализ на Общата селскостопанска политика (ОСП). Това каза министърът на земеделието,

Няма снимка

Производителите на плодове ще получат извънредно подпомагане

От 27 септември 2017 г. производителите на плодове ще могат да се възползват от познатата им схема „Временни извънредни мерки за подпомагане на пазара в сектора на плодовете“.

Няма снимка

Новата ОСП - в старите бразди?

Браншовете излязоха с обща визия за земеделието, която пази статуквото Академичната позиция е по-реформаторска, но не влезе в общия документ Диана Ванчева На 12 септември стана ясна позицията на

Няма снимка

Утре министър Порожанов ще участва в дебат с международно участие за ОСП след 2020

Утре, 21 септември аграрният министър Румен Порожанов ще участва във втория дебат, организиран от ИнтелиАгро и Институт за агростратегии и иновации на тема "ОСП след 2020 - Изборът на България".

Още от Фермер
Няма снимка

Щe може ли риболовът и в бъдеще да храни 9 млрд. души

Океаните могат да осигурят продукти за 700 млн. порции дневно l 15 процента от животинския протеин са в тях, напомнят от международната екологична организация Oceana Европа провежда правилна

Няма снимка

Само мотивирани и грамотни стопани създават високопродуктивни овцеферми

Това са определящи фактори за ефективността на сектора Проф. Десимир Неделчев Освен правилния избор на порода за ефективното производство на овче мляко с цел реализиране на устойчиви печалби за

Няма снимка

Насоки за кандидатите по мярка 14 от ПРСР 2014-2020 г. пусна фонд "Земеделие

ДФ „Земеделие“ информира животновъдите, че приемът на заявления за подпомагане по мярка 14 „Хуманно отношение към животните“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г.

Няма снимка

Пчелният восък може да осигури значителен доход

Един килограм пчелен восък е с по-висока стойност от един килограм мед. За разлика от меда восъкът не е хранителен продукт и се третира по-лесно – не се изисква прецизна опаковка,

Няма снимка

Valley променя поливното земеделие

През последните години американският производител на поливни системи Valley се доказа като лидер в прецизното напояване в цял свят. Сред основните причините за успеха на компанията е фактът,

Няма снимка

БДЖ осигурява над 5600 допълнителни места във влаковете за почивните дни

"БДЖ-Пътнически превози" ЕООД ще увеличи с допълнителни вагони съставите на някои влакове, които пътуват по основните направления в страната, съобщиха от дружеството.