4 промени срещу измамите със земеделските земи

14 септември 2017 Агробизнес 0     
Няма снимка
1 2 3 4
 

На 4 септември Мая Манолова внесе поправки в законите за земята и за арендата, влизат и предложенията на министър Румен Порожанов.

Диана Ванчева

Омбудсманът Мая Манолова представи на 4 септември промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи и Закона за арендата в земеделието, които в същия ден по-късно внесе в Народното събрание, както обеща.

Повод за новите измененияте бяха десетките жалби на стотици земеделски производители и собственици на земя от почти всички области на страната.

В жалбите им, последвали протестите, те сезираха омбудсмана за нагли опити за злоупотреби и порочни схеми за отдаване под наем на плодородни имоти, без знанието и съгласието на собствениците на имотите.

Проблемът възникна остро тази година, според Манолова след направена промяна в Закона за арендата в земеделието, буквално в последния ден от работата на 43-ото Народно събрание.

С промяната отпадна изискването за представяне на скица за имотите при регистрирането на договор за аренда в Агенцията по вписванията.

Спешно институцията на омбудсмана организира дискусия в началото на септември, която озаглави красноречиво “Белите петна” и “Черните дупки” в законите за земеделските земи.

Участваха почти всички възможни институции, както и земеделски производители и техните браншови организации. Измененията бяха обсъдени от тях експерти от МЗХГ, депутатите от Комисията по земеделието и храните в Народното събрание Йордан Апостолов и колегата му Румен Георгиев, представители на Нотариалната камара, на Агенцията по вписванията, зам.-областната управителка на Монтана - Нина Петкова, кметът на община Вълчедръм Иван Барзин, собственици на земи.

Хората, сигнализирали за порочните практики и пробойните (които дават възможност за кражба на хиляди декара земеделска земя в цялата страна) и след дебата заявиха, че остават с резерви какво би могло да се промени от депутатите в малкото време до 1 октомври. Тогава за тях е краят на стопанската година и времето за прибиране на реколтата, когато според тях ще възникнат и ексцесии.

Те изразиха голяма надежда нещо да се случи, защото иначе пак ще излизат по пътищата и ще протестират

Манолова пък изрази надежда, че с каквато лекота и единодушие депутатите от 43-ия парламент са гласували м.г. промените (довели до днешното състояние), със същата готовност сега да разгледат и гласуват предлагания нов законопроект.

Тя и председателите на НАЗ и на АЗПБ Светослав Русалов и Венцислав Върбанов показаха измамен договор, в който са засегнати над 600 имота

И обясниха как в него личи, че схемата позволява на несобственици да сключват договори за наем на чужд имот за срок от 3 години, без знанието на притежателите му или на тези, които го обработват.

Стана ясно и това, че практиката позволява на нотариусите сега да заверяват договорите без проверка на собствеността

Следващата стъпка по пътя на злополучните договори е Службата по вписванията - и там те се регистрират отново без проверка.

И така, пътувайки между незаинтересовани и неносещи никаква отговорност важни институции, контрактите за земеделска земя за години напред попадат в ситуация, позволяваща своеволия и измами.

От което следва, че измаменият ще сее, а измамникът ще жъне

Така накратко обясни порочната практика омбудсманът.

По тази причина тя обеща и наистина внесе веднага в Народното събрание промени.

За какво става дума?

Предлага се да се въведе изрично изискване договорите за наем и аренда на земеделска земя да се сключват само от собствениците на имоти или упълномощени от тях лица.

А при съсобственост вариантът за сключване е да се взимат предвид 25% идеални части от имота и от представителите на тези 25% да се изисква съгласие.

Манолова настоява още нотариусът да проверява собствеността, да се изисква и скица

Това означава при сключването на договорите за наем и за аренда нотариусите преди да сложат подпис и печат да проверяват каква е собствеността на имота.

А освен това да се представят и скици при вписването на договорите за наем и аренда.

Омбудсманът предлага на следващо място общинските служби по земеделие да не регистрират договори които са били сключени от несобственици.

А сега вече сключенито подобни договори от несобственици, на които сме свидетели, да могат да се препотвърдят в 1-месечен срок само от собствениците им с нотариално заверена декларация.

Манолова настоява таксата за нотариалната заверка на декларацията да е 5 лв., за да не натоварва пострадалите.

Тя изрично предупредидепутатите да не превръщат предлаганите изменения в партийно-политическа дъвка, а да приемат належащите промени до 1 октомври тази година.

Тогава започва стопанската година и прибирането на реколтата.

Министър Румен Порожанов също внася проект в Народното събрание, съобщиха от МЗХГ. Проектите стават 2.

Решението е в ръцете на законодателите, думата и отговорността са техни.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес
Няма снимка

ЕС подпомогна производителите на плодове и зеленчуци с 490 млн. евро

Помощта от страна на Европейския съюз за производителите на плодове и зеленчуци, лишени от руския пазар, след въведеното от РФ ембарго за внос, е общо 490 млн. евро.

Няма снимка

С 42,7% се увеличават засадените площи с овощни насаждения

С 42,7% са се увеличили засадените площи с овощни насаждения в страната през последните 5 години. Новите насаждения се създават със сортове, които са устойчиви на болести и неприятели.

Няма снимка

Китайски учени разработват тестер за определяне свежестта на зеленчуците

. Новият инструмент за мониторинг ще ви позволи да купувате само пресни продукти Критерият за свежест е много важен както за продавачите на продукти, така и за потребителите.

Няма снимка

За 2016 г. финансовата подкрепа за земеделието ни е 2,319 млрд. лева

Това се отчита в анализ на Министерство на земеделието за състоянието на земеделието ни и влиянието на ОСП върху него. Втората положителна констатация е укрепване на уязвимите сектори през 2016

Няма снимка

Нова биологична асоциация е основана днес

Нова национална биологична асоциация се задава на хоризонта. "Български фермер" научи, че основаването й е станало днес, а тепърва предстои тя да бъде официално регистрирана.

Няма снимка

ФАО настоява за устойчив подход в селското стопанство заради сериозни проблеми с климата

Това стана ясно на събитието за глобалното изменение на климата, което се провежда тази седмица в Бон, Германия. Заедно с правителствата на Унгария и Франция,

Още от Фермер
Няма снимка

Немска овчарка вие, как да я отуча?

Има породи кучета, които са предразположени към виене. Немската овчарка е една от тях. Другите са хъски, доберман и лайка. Кучетата обикновено вият, когато остават сами.

Няма снимка

Близо 15 000 животновъди получиха помощ de minimis

6 158 609 лева са изплатени днес, 17 ноември, на 14 902 земеделските стопани по държавна помощ de minimis съгласно Регламент (ЕС) 1408/2013, които отглеждат млечни крави и/или биволици,

Няма снимка

Бременна се снима с 20 хиляди пчели

Бременната Емили Мюлер и нейният съпруг притежават компания, която се бори за спасяването на пчелите. За да затвърди страстта си към жилещите насекоми,

Няма снимка

Още любопитни факти за пчелите

0 Пчели, лишени от храна, живеят най-дълго при температура около 16-18°С, а най-кратко при 35-36°С. Младите пчелни майки може да издържат на глад до 17 часа след излюпването им.

Няма снимка

Краставиците се нуждаят от снабдяване с макро- и микроелементи

Нуждаят се от снабдяване с макро- и микроелементи Краставиците се нуждаят от равномерно разпределение на хранителните вещества през вегетацията си. Това налага внасянето на по-високи количества

Няма снимка

Може ли да добавяме и овес към царевицата за пуйката

Да, може, дори е препоръчтелно. Така ще подобрите вкусовите качества на месото и цветът на кожата на коледната пуйка. При финалното угояване на коледната пуйка от значение е какъв фураж давате.