4 промени срещу измамите със земеделските земи

14 септември 2017 Агробизнес 0     
Няма снимка
1 2 3 4
 

На 4 септември Мая Манолова внесе поправки в законите за земята и за арендата, влизат и предложенията на министър Румен Порожанов.

Диана Ванчева

Омбудсманът Мая Манолова представи на 4 септември промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи и Закона за арендата в земеделието, които в същия ден по-късно внесе в Народното събрание, както обеща.

Повод за новите измененияте бяха десетките жалби на стотици земеделски производители и собственици на земя от почти всички области на страната.

В жалбите им, последвали протестите, те сезираха омбудсмана за нагли опити за злоупотреби и порочни схеми за отдаване под наем на плодородни имоти, без знанието и съгласието на собствениците на имотите.

Проблемът възникна остро тази година, според Манолова след направена промяна в Закона за арендата в земеделието, буквално в последния ден от работата на 43-ото Народно събрание.

С промяната отпадна изискването за представяне на скица за имотите при регистрирането на договор за аренда в Агенцията по вписванията.

Спешно институцията на омбудсмана организира дискусия в началото на септември, която озаглави красноречиво “Белите петна” и “Черните дупки” в законите за земеделските земи.

Участваха почти всички възможни институции, както и земеделски производители и техните браншови организации. Измененията бяха обсъдени от тях експерти от МЗХГ, депутатите от Комисията по земеделието и храните в Народното събрание Йордан Апостолов и колегата му Румен Георгиев, представители на Нотариалната камара, на Агенцията по вписванията, зам.-областната управителка на Монтана - Нина Петкова, кметът на община Вълчедръм Иван Барзин, собственици на земи.

Хората, сигнализирали за порочните практики и пробойните (които дават възможност за кражба на хиляди декара земеделска земя в цялата страна) и след дебата заявиха, че остават с резерви какво би могло да се промени от депутатите в малкото време до 1 октомври. Тогава за тях е краят на стопанската година и времето за прибиране на реколтата, когато според тях ще възникнат и ексцесии.

Те изразиха голяма надежда нещо да се случи, защото иначе пак ще излизат по пътищата и ще протестират

Манолова пък изрази надежда, че с каквато лекота и единодушие депутатите от 43-ия парламент са гласували м.г. промените (довели до днешното състояние), със същата готовност сега да разгледат и гласуват предлагания нов законопроект.

Тя и председателите на НАЗ и на АЗПБ Светослав Русалов и Венцислав Върбанов показаха измамен договор, в който са засегнати над 600 имота

И обясниха как в него личи, че схемата позволява на несобственици да сключват договори за наем на чужд имот за срок от 3 години, без знанието на притежателите му или на тези, които го обработват.

Стана ясно и това, че практиката позволява на нотариусите сега да заверяват договорите без проверка на собствеността

Следващата стъпка по пътя на злополучните договори е Службата по вписванията - и там те се регистрират отново без проверка.

И така, пътувайки между незаинтересовани и неносещи никаква отговорност важни институции, контрактите за земеделска земя за години напред попадат в ситуация, позволяваща своеволия и измами.

От което следва, че измаменият ще сее, а измамникът ще жъне

Така накратко обясни порочната практика омбудсманът.

По тази причина тя обеща и наистина внесе веднага в Народното събрание промени.

За какво става дума?

Предлага се да се въведе изрично изискване договорите за наем и аренда на земеделска земя да се сключват само от собствениците на имоти или упълномощени от тях лица.

А при съсобственост вариантът за сключване е да се взимат предвид 25% идеални части от имота и от представителите на тези 25% да се изисква съгласие.

Манолова настоява още нотариусът да проверява собствеността, да се изисква и скица

Това означава при сключването на договорите за наем и за аренда нотариусите преди да сложат подпис и печат да проверяват каква е собствеността на имота.

А освен това да се представят и скици при вписването на договорите за наем и аренда.

Омбудсманът предлага на следващо място общинските служби по земеделие да не регистрират договори които са били сключени от несобственици.

А сега вече сключенито подобни договори от несобственици, на които сме свидетели, да могат да се препотвърдят в 1-месечен срок само от собствениците им с нотариално заверена декларация.

Манолова настоява таксата за нотариалната заверка на декларацията да е 5 лв., за да не натоварва пострадалите.

Тя изрично предупредидепутатите да не превръщат предлаганите изменения в партийно-политическа дъвка, а да приемат належащите промени до 1 октомври тази година.

Тогава започва стопанската година и прибирането на реколтата.

Министър Румен Порожанов също внася проект в Народното събрание, съобщиха от МЗХГ. Проектите стават 2.

Решението е в ръцете на законодателите, думата и отговорността са техни.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес
Няма снимка

Зам.-министър В. Кръстева: Необходимо е да стимулираме новите технологии в сектора

„За да отговорим на глобалните икономически процеси и да повишим конкурентоспособността на земеделието, е необходимо стимулиране на адаптацията му към бързо променящия се свят на дигиталните

Няма снимка

България спечели 44 медала от „Световното по вино“

За трета поредна година сме в топ 10 на Concours Mondial de Bruxelles Четиридесет и четири медала (44) спечели България от 25-то издание на „Световното по вино“ – Concours Mondial de Bruxelles,

Няма снимка

Аграрният сектор попада в ТОП 5 по растеж и инвестиции

Най-голям сега е интересът към биоенергията и биотехнологиите Алма Давидова Висока динамика в растежа на бизнеса се наблюдава не само в областта на ИТ.

Няма снимка

Румен Порожанов: Разплащателните агенции трябва да бъдат нащрек по отношение на ефективността на разходите

„Разплащателните агенции имат изключително важна роля при оценката и предефинирането на Общата селкостопанска политика (ОСП), защото ежедневното управление на инструментите на ОСП е в техни ръце“.

Няма снимка

5 тенденции за бъдещия агропазар

Променя се състава на глобалната потребителска кошница Алма Давидова Ключовите тенденции на световния пазар на селскостопански продукти и в консумацията на храни очертават икономистите на

Няма снимка

Европейският съюз ще позволи на страните да избират аграрната си политика

Комисията по земеделие на ЕС днес гласува предложението да се даде възможност на държавите-членки да предприемат по-индивидуален подход към политиките в селскостопанския сектор Комисията по

Още от Фермер
Няма снимка

Подготовка на терена за охлювната ферма

Циклите по открития метод започват през пролетта Подготовката на терена се състои в засаждане и изграждане на ламаринена ограда. После се извършва химическа обработка срещу вредители.

Няма снимка

Следете влажността на въздуха и почвата във фермата за охлюви

 особено по време на летните горещини За да се развиват добре охлювите, трябва да следите още за: * състоянието на растителността; * при необходимост да се додават растения за дохранване.

Няма снимка

Ефектни висящи столове от подръчни материали

Висящите столове са перфектно място за отдих и почивка, независимо дали сте ги сложили на двора или на балкона. Още по-хубави и удобни стават, ако сами си ги направите.

Няма снимка

При много нектар пчелите стигат до пълно изтощение

За по-бързото изпаряване на водата от нектара пчелите вентилират усилено с крила. Те застават на входа на кошера, по дъното и по долните части на питите и непрекъснато махат с крилата си.

Няма снимка

Разплащателните агенции в ЕС сами ще определят критериите, по които ще работят след 2020 г.

Успешно приключи 43-тата конференция на директорите им, чиито домакин беше ДФ „Земеделие“ Успешно приключи 43-тата конференция на директорите на РА в ЕС която се състоя от 23-ти до 25-ти май в НДК и

Няма снимка

Ако искате да отглеждате охлюви

Съобразете се с почвата - тя е основен фактор За да изградите семейна ферма за охлюви, ви трябват от 1 до 5 дка земя и воден източник. Но предварително трябва да изследвате и почвата, и водата.