Сушата ще пречи на оранта

14 септември 2017 Времето 0     
Няма снимка
 

Изтичат оптималните срокове за сеитба на рапица

Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ - БАН

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от относително сухо време и температури около и над климатичните норми.

През второто десетдневие на септември голяма част от късните земеделски култури ще приключат развитието си.

При късните хибриди царевица ще се наблюдава восъчна зрелост. През периода оризът ще започна да зрее. Фазата ще протича и при памука и фъстъците.

През следващия период съществени валежи не се прогнозират.

На много места в полските райони задълбочилото се засушаване в края на лятото ще възпрепятства дълбоката оран и предсеитбените обработки на площите, предвидени за засяване с есенни култури.

Поради това се очаква закъснение при сеитбата на зимната рапица.

В края на второто десетдневие на септември изтичат оптималните агротехнически срокове за сеитбата на рапицата.

По-добри условия за провеждане на сезонните почвообработки ще има на отделни места в Централна и Североизточна България - там през първото десетдневие на септември паднаха валежи от порядъка на 25-30 л/кв.м (Ловеч - 25 л/кв.м, Русе - 34 л/кв.м) и подобриха водно-физичното състояние на почвата в орния слой.

До края на второто и началото на третото десетдневие критични минимални температури за земеделските култури не се прогнозират.

Очаква се относително сухо време, което ще осигури възможност за приключване жътвата на слънчогледа, за освобождаване на площите от късните окопни култури (царевица, картофи, захарно цвекло, моркови), за прибиране на узрялата плодова и зеленчукова реколта.

От средата на септември започва беритбата на по-късните сортове ябълки и круши.

За ограничаване на късните зарази от струпясване, което се развива по време на съхранение, 15-20 дни преди беритбата се препоръчва третиране с подходящ фунгицид: Флинт Макс ВГ-0,02%(14 дни), Санкоцеб 80 ВП - 0,3%(28 дни), Скор 250 ЕК-0,02% (30 дни) и др.

Фунгицидът Геокс ВГ - 0,03% (карантинен срок 3 дни) се препоръчва срещу патогените, причиняващи гниене на плодовете.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Времето
Няма снимка

Пръскайте срещу вредители

Високата влажност е предпоставка за развитие на късно кафяво гниене Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ - БАН През първите дни от следващия седемдневен период съществена промяна в

Няма снимка

След градушка пръскайте овошките

Продължава опасността от зараза с гъбни болести Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ - БАН През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от неустойчиво време и

Няма снимка

Опасност от мана по лозята

Валежите ще подобрят почвените влагозапаси Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ - БАН След сухото и горещо време, през следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще претърпят

Няма снимка

Честите валежи ще са причина за гъбни болести

Засегнатите от градушка овошки се пръскат с медсъдържащи фунгициди Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ - БАН През повечето дни от първото десетдневие на май агрометеорологичните условия ще се

Няма снимка

Следете посевите за поява на неприятели

В края на април ще е по-подходящо за пръскания в лозята Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ - БАН И през следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от температури

Няма снимка

Пшеницата и ечемикът навлизат във вретенене

Посевите редовно да се обследват за поява на болести и неприятели Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ - БАН Топлото за сезона време през първата половина от второто десетдневие на април с

Още от Фермер
Няма снимка

Подготовка на терена за охлювната ферма

Циклите по открития метод започват през пролетта Подготовката на терена се състои в засаждане и изграждане на ламаринена ограда. После се извършва химическа обработка срещу вредители.

Няма снимка

Следете влажността на въздуха и почвата във фермата за охлюви

 особено по време на летните горещини За да се развиват добре охлювите, трябва да следите още за: * състоянието на растителността; * при необходимост да се додават растения за дохранване.

Няма снимка

Ефектни висящи столове от подръчни материали

Висящите столове са перфектно място за отдих и почивка, независимо дали сте ги сложили на двора или на балкона. Още по-хубави и удобни стават, ако сами си ги направите.

Няма снимка

При много нектар пчелите стигат до пълно изтощение

За по-бързото изпаряване на водата от нектара пчелите вентилират усилено с крила. Те застават на входа на кошера, по дъното и по долните части на питите и непрекъснато махат с крилата си.

Няма снимка

Разплащателните агенции в ЕС сами ще определят критериите, по които ще работят след 2020 г.

Успешно приключи 43-тата конференция на директорите им, чиито домакин беше ДФ „Земеделие“ Успешно приключи 43-тата конференция на директорите на РА в ЕС която се състоя от 23-ти до 25-ти май в НДК и

Няма снимка

Ако искате да отглеждате охлюви

Съобразете се с почвата - тя е основен фактор За да изградите семейна ферма за охлюви, ви трябват от 1 до 5 дка земя и воден източник. Но предварително трябва да изследвате и почвата, и водата.