30+16 новости от Fendt и един IDEAL

14 септември 2017 Агротехника 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
 

Когато не съществува идеалната машина, ние я създаваме, казва Петер-Йозеф Паффен, вицепрезидент и продуктов директор на Fendt

Ася Василева, наш спец. пратеник в Марктобердорф, Германия

"Никога не сме имали, толкова много новости, които да ви съобщим!" Така посрещна журналистите, дошли на традиционната ежегодна пресконференция на Fendt, Петер-Йозеф Паффен, вицепрезидент и продуктов директор на бранда.

В света на земеделското машиностроене той е човек-легенда, превърнал марката, принадлежаща към концерна AGCO, в лидер на високите технологии, но журналистите го познават и като човек с огромно чувство за хумор.

Типично в негов стил, той добави: "Пресконференцията ще започне утре в 5 сутринта, за да успеем да ви съобщим всичко!". С което предизвика лек стрес в някои от колегите, пътували дълги часове и сменили няколко самолета, от най-далечни кътчета на света, като Австралия и Япония, до китното баварско градче Марктобердорф, близо до Мюнхен, където се намира заводът на компанията.

Всички искат да присъстват на пресконференцията на Fendt и никой сериозен агрожурналист не я пропуска, защото на тези пресконференции се твори бъдещето на земеделското машиностроене и никой не може да е в час със събитията, ако не знае какво се прави във Fendt.

Освен присъстващите в Марктобердорф над 100 аграрни журналисти, пресконференцията се следеше онлайн в реално време от много повече колеги по цял свят.

Началният час, разбира се, беше шега, но за броят на новостите Петер-Йозеф Паффен изобщо не преувеличи. Те очаквано се оказаха много и коя от коя по-впечатляващи и фантастични.

Наистина, ако господин Паффен се беше спрял подробно на всяка от тях, трудно щеше да ни стигне денят - 16 напълно нови, 30 обновени машини, комбайнът, който предизвика фурор в света още от мига на появяването си пред публика - IDEAL, поемането от Fendt на производството на Challenger, придобиването на технологичната американска компания за сеялки Precision Planting и на водещата фирма за прибиране и съхраняване на фуражи Lely, в резултат на което се е появила нова продуктова гама косачки, сеносъбирачки, балировачки и самотоварещо се ремарке, напълно работещ електрически трактор, роботите от MARS, и още, и още...

Трудно ми е да определя коя новина е по-впечатляваща и трябва да бъде спомената първа, защото за всичките няма да ми стигнат страниците на вестника.

За да си представите мащаба на това, което бе представено, ще кажа, че на изложението Агритехника в Хановер, където всичките новости официално ще бъдат показани за пръв път на широката публика, щандът на Fendt ще бъде на площ 3000 кв. м! Само за да се съберат машините физически.

Да се върнем на пресконференцията. Традиционно в Марктобердорф беше цялото ръководство на концерна - проф. д-р Мартин Рихенхаген, президент, директор на борда и СЕО на AGCO и д-р Роб Смит, главен вицепрезидент и генерален мениджър на AGCO.

С това от концерна подчертават колко важен за него е именно брандът Fendt. Тази година настроението и тонът на събитието бяха оптимистични и дори приповдигнати. Мартин Рихенхаген обяви, че пред очите на присъстващите журналисти в Марктобердорф от цял свят се случва не друго, а най-мащабното историческо обновяване на продуктовата гама на бранда Fendt.

"Бъдещето е сега. Не след година, две или 20, а сега!", обърна се той към присъстващите. И както стана ясно от думите му, очевидно намерението на концерна е бъдещето да принадлежи именно на Fendt, или както го наричат с уважение - технологичният лидер на AGCO. Както подчерта и Мартин Рихенхаген каквото и да се случва, то се случва първо във Fendt и после при всички останали

От AGCO виждат и първите позитивни сигнали за възстановяване на световния пазар на земеделска техника. Бавни, плахи, колебливи, но ги има. А АGCO ги изпреварва. През настоящата година ръстът на пазара като цяло е плюс 3 %, а при AGCO - цели +6%. "Значи правим нещо по-добре от останалите", подсмихва се Мартин Рихенхаген. И има право да е доволен, защото дори и в най-трудните времена от концерна не са спряли инвестициите и новите разработки. "Инвестирахме в разширение и растеж, в момент, когато останалите намалиха разходите до минимум", казва Рихенхаген. От 2014 година досега, тоест в най-трудните времена за земеделското машиностроене, само в нови разработки и усъвършенстване на продуктите на Fendt, AGCO е вложил над 200 млн. щатски долара.

Концернът следва и агресивна политика на изкупуване на лидери в различните брандове на земеделското машиностроене и интегриране на продукцията им като Fendt. И не като самоцел, а за да се превърне брандът в най-добрият и най-пълният на пазара. Целта е постигната. Fendt вече произвежда цялата гама машини и оборудване - от засяването до съхраняването, с най-високо качество. А на клиента не му се налага да търси други доставчици. За какво му е? Най-добрите машини от един бранд, с един обслужващ дилър. Никакво главоболие, просто звъниш на един и същи телефон винаги и си решаваш проблемите. От AGCO продължават тази политика и вече поглеждат към други водещи производители, които да станат Fendt, като Мартин Рихенхаген дори не скри пред журналистите кои компании влизат в тяхното полезрение - Lemken, Manitou, а дори не им е чужда и мисълта за JCB.

"Да бъдем номер едно по качество в съзнанието на фермерите", това е целта на Fendt, каза Мартин Рихенхаген. А Рихенхаген отдавна е доказал, че каквото каже - става. Доказателство? Новият FENDT IDEAL

iPhonе-ът на комбайните

Той предизвика истинско брожение сред фермерите в цял свят. Още с появяването си той направи революция. Така както навремето направи iPhone при мобилните телефони. Така както след него те се промениха коренно и завинаги, така и след този комбайн нещата в света на прибиращата техника вече няма да са същите. Снимките му се споделят стотици хиляди пъти в Интернет, защото всеки иска да го види. Той е нещо напълно ново в света на прибиращата техника. Той е графитено черен, предизвикващ респект, будещ възхищение. Той е IDEAL. Номер едно от където и да го погледнеш. И още преди да излезе на пазара, фермерите вече са луди по него. Fendt IDEAL е създаден от нулата, на чист лист, в завода на FENDT, изцяло по желание на клиентите.

С IDEAL FENDT поставя нови мащаби по отношение на ефективност, високо качество на зърното и сламата, надеждност, логичноста, уникална сензорна технология за настройка на машината. Комбайнът FENDT Ideal ще се предлага в три модела с мощност от 451, 538 и 647 к.с. В комбайните Fendt Ideal 9 и 8 двигателите са MAN, а Fendt Ideal 7 е с двигател AGCO Power.а

Новост в серията комбайни Fendt е вършачната и сепарираща система Helix. Тя включва най-дългият ротор на пазара с дължина 4,84 м и диаметър 600 мм. Комбайните IDEAL 8 и 9 работят с двойна роторна система, а Fendt IDEAL 7 е с един ротор.

FENDT поставя втора извита направляваща дъска в предната част на вършачния апарат. По този начин тръскащата дъска получава материал още в предната част.

Задната част на тръскащата дъска улавя материала от сепарирането и го разпределя равномерно в задната част. Така FENDT използва цялата дължина на тръскащата дъска. Фактът, че и двете направляващи дъски са извити, позволява и при наклонени терени оптимална и постоянна производителност. При наклон до 15%, загубите се намаляват в сравнение с конвенционалните комбайни. И не са необходими допълнителни настройки от комбайнера.

Fendt IDEAL притежава най-големия бункер за зърно, който се предлага на пазара. Той има капацитет от 17 100 литра (с 18% повече от сегашните високоефективни комбайни).

Решаващият фактор за мощното прибиране без прекъсване на жътвата е най-високата скорост на разтоварване - 210 литра/секунда (32 процента по-бърз от всичко досега). За равномерно разтоварване в ремаркетата, Fendt Ideal има нов ScrollSwing контрол. Така разтоварващият шнек може да се придвижва фино напред и назад от мултифункционалния джойстик по време на разтоварването. Скоростта на разтоварване се регулира хидравлично.

Шасито на комбайна е само 1,40 м и предлага повече пространство и за най-широките гуми и вериги. Това позволява Fendt Ideal да запази максимална външна ширина под 3.30 м и 3.50 м: при Ideal 9 с 26-цолово верижно задвижване външната ширина е под 3,30 м, а отпечатъкът е 2,55 кв. м за минимално уплътняване на почвата.

Друго ново откритие при Fendt Ideal е автоматичното свързване на хедера посредством система AutoDock. От кабината механичните, електрическите и хидравличните връзки на хедера се свързват за 5 секунди чрез бутон на терминала. Автоматичното свързване на хедера посредством RFID код позволява на комбайна да идентифицира автоматично вида на хедера.

В менюто на 10.4-инчовия Vario-терминал, RFID- кодът извиква последните настройки на хедера, например размери и настройки за чувствителност за автоматичното управление. FENDT предлага и подходящ за новите комбайни хедер: РowerFlow с максимална работна ширина 12,20 м. За новите комбайни FENDT специално разработи новата система Idealharvest. Тя позволява визуализация на натоварването на вършачната и почистваща система в реално време посредством акустични сензори (MADS).

Сензорите са монтирани по роторите и ситата и разпознават потока вътре в машината, както и загубите. Сензорите MADS, комбинирани с камерата за качество на зърното, позволяват визуализация на загубите, процент на начупено зърно и чистота на зърното. Водачът може да види графично изображение в реално време, дали има повече материал в предната или задната област или в дясната или в лявата страна на комбайна. Той може да избере своята индивидуална стратегия на жътва между процент на начупено зърно, процент загуби и чистота в графично представен триъгълник. Освен това, водачът определя съотношението между производителността на машината и качеството. След това машината се настройва автоматично в съответствие с тези спецификации и реагира в реално време на променящите се условия на жътва. Например системата IDEALharvest може автоматично да коригира разстоянието между контрата и скоростта на въртене на роторите.

Новата кабина Vision предлага много място, изключителна видимост, както и добре познатите за FENDT леснота и качество на управление. FENDT IDEAL предлага динамика, ефективност, производителност и мощ.

Просто IDEAL-ен за жътва!

Качеството преди всичко, казват във Fendt И са толкова сигурни в качеството на своите машини, че вече предлагат възможност за удължена гаранция до 8 години!

Прибиращата техника е много важно направление за Fendt. Да не забравяме, че Мартин Рихенхаген дойде в ACGO от друга голяма фирма за производство на земеделска техника, известна най-вече с прибиращите си машини, и никога не е криел амбициите си да докаже на бившия си работодател, че е загубил много от неговото напускане.

И този път със сигурност успя. До края на 2017 година от компанията планират да произведат 1000 комбайна и 500 силажокомбайна KATANA, които също са сериозно обновени. Новият IDEAL обаче ще бъде на пазара през 2018 година. Навреме за следващата кампания. И тъй като търсенето му е голямо, замислете се да го поръчате отсега, ако искате това графитеночерно бижу на нивата си догодина. Гарантирано ще спечелите завистта и уважението на много колеги.

Следвайки новата стратегия на AGCO за унификация, комбайнът ще се предлага и брандиран като Massey Ferguson, обясни д-р Роб Смит. А д-р Роб Смит е човекът, които наложи желязна дисциплина, както и основно и много икономически ефективно, преструктура корпорация AGCO.

На мен Роб Смит ми напомня на каубой, който всеки момент ще скочи на коня и ще размаха ласо, което е нормално, тъй като е родом от Тексас и винаги е обут с каубойски ботуши, или на човек от най-специалните и потайни служби, което също е истина. Бивш офицер от американската армия, той въведе военна дисциплина и в концерна, с което го изстреля директно сред лидерите в бранша. Управлява с желязна ръка и постига икономически резултати, каквито другите не успяват. Един от първите му ходове след идването в концерна бе да намали броят на дилърите по света. От 3000 през 2014 г., днес те са 800, а плановете на доктор Смит са през 2020 г. те да бъдат едва 730.

На пръв поглед нелогично решение, но всъщност много ефективно. Остават само най-добрите, които имат доверието на клиентите, което се доказва от продажбите и обслужването, както и следването на строгите корпоративни правила и изисквания на AGCO. Само така те могат да предложат максимално качество на обслужване на фермерите. За България това е фирма ЗЛАТЕКС за брандовете Fendt и Valtra

Роб Смит успя да увеличи оборотите на концерна. През 2016 г. той вече е достигнал 4,2 млрд. щатски долара, което е ръст с 5 на сто в сравнение с предходната година. А това са страшно много пари. За да си представите колко много, ще посоча, че оборотът на Rayanair - най-големият европейски самолетен превозвач, за 2017 година досега е 1,3 млрд. евро.

Политиката на желязна дисциплина в AGCO спаси производителя от кризата и дава резултати. И тук на първо място е качеството, което получават фермерите, дори и с цената на жертви в компанията. И за да постигне тази цел, д-р Роб Смит, е готов на много. Доказателство?

Първо беше пожертвана Laverda. На ред е още един бранд. Challenger умря, да живее Fendt! Консолидацията е признак на мъдрите ръководители. Не бива да се разрастваш твърде много, трябва да съсредоточиш усилията си и да останеш концентриран. Като резултат правиш по-малко, но по-съвършени продукти. Примерите сред съвременните технологични компании, че това е правилната бизнес стратегия са много. И в резултат на "убийството" на Challenger се родиха нови, още по-добри машини. Защото не е достачно да правиш отлични машини, трябва да имаш и желязна бизнес стратегия. Двете по отделно не носят големи резултати, но да ги съчетаеш е изкуство, достъпно за малцина и само за лидерите.

Верижните трактори Fendt 900 Vario MT и Fendt 1100 MT

Верижние трактори Fendt 900 Vario MT се налични в три варианта на мощност : Fendt 938 Vario MT с 380 к.с., Fendt 940 Vario MT с 405 к.с. и Fendt 943 Vario MT с 431 к.с. (ECE R120).

Верижните трактори от серия Fendt 900 Vario MT (Mobile Trac) се характеризират с висока производителност и комфорт, осигурявани от принципиално нова, иновативна система на окачването.

Големите Fendt 1100 MT компанията предлага в четири класа на мощност - Fendt 1149 MT с 492 к.с., Fendt 1154 MT с 536 к.с., Fendt 1159 MT с 592 к.с. и Fendt 1165 MT с 646 к.с. (ECE R120).

Fendt 1100 MT има конструкция, аналогична на добре известните верижни трактори Challenger, която максимално ефективно предава мощността към почвата. При всички модели Fendt 1100 MT е използвана проверената от времето, превключвана под натоварване, скоростна кутия, специално разработена за верижни трактори с мощност над 500 к.с.

Ширината на тези верижни машини с мощност до 646 к.с. не превишава 3 м., благодарение на което те могат без никакви ограничения да се придвижват по обществените пътища.

Тракторите Fendt 900 Vario MT и Fendt 1100 MT ще бъдат на пазара още в началото на следващата година.

За пръв път Fendt има и пръскачки в своето портфолио - добре познатите Rogator, но вече зелени и съществено обновени. Те ще продължат да се произвеждат в Холандия.

Fendt без иновации не е Fendt напълно сериозно обобщава Петер-Йозеф Паффен. Само през 2017 година тук вече са инвестирали над 65 млн. евро в нови разработки.

До края на годината ще бъдат назначени 100 нови служителя. Компанията не се отказва от линията си дори и в години на рецесия. А Паффен е убеден - земеделската техника е пред революция. През следващите 10 години в земеделското машиностроене ще се случи повече отколкото през последните 100 години, предупреди той журналистите. И именно тук е мястото на проекта за модулни роботи на Fendt, наречен засега MARS. А всичките 100 новоназначени сътрудника ще се занимават предимно с дигитализация на машините.

"Сега много се говори за земеделие 4.0, но това, което става във Fendt си е земеделие 6.30", уж на шега, но не без основание, казва господин Паффен.

Защото има нещо особено във Fendt. Нещо, което предизвиква уважение и го поставя на различно ниво от останалите. Да, това е марка, насочена строго към професионалистите. Да, брандът е високотехнологичния лидер не само в концерна AGCO, но и въобще в света на земеделската техника. Но има и друго, нещо, което е неуловимо, но всички го усещат.

Fendt е традиция, класа, престиж. И това не подлежи на съмнение.

Моите колеги от аграрните световни медии, също като фермерите, са хора непретенциозни - пътуват, живеят при всякакви условия, чувстват се най-добре на полето, носят удобни и термозащитни дрехи и обувки и не ги бива в контенето. Така и ходят на официалните вечери, давани от различните брандове, дори и да има изискване за официално облекло. На вечерята на Fendt такова изискване няма, но всички колеги са с костюми, елегантни рокли и непривични лъскави обувки. Мисля си, че това е техният начин да изразят уважението си към бранда.

Защото когато става дума за Fendt, става дума за класа.

За останалите новости - в следващите ни броеве. Но ако не искате да чакате цели 44 броя, за да научите всичко, обърнете се към най-близкия до вас център на компания ЗЛАТЕКС.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агротехника
Няма снимка

Сензорите за нитратно съдържание - пръв помощник на агронома

Те са неделима част от технологията на прецизното земеделие Представяме ви най-съвременни системи на водещи световни фирми за оптимално подхранване на културите Общоприетите практики за управление

Няма снимка

С какво да сеем, когато решим да преминем към нулева обработка

Сеялката е най-важната техника, която осигурява успеха при прилагането на почвоопазващото земеделие Сеитбата е най-важният фактор, влияещ върху прорастването на семената и укрепването на растенията

Няма снимка

Субсидии вече няма, но пазаруването на агромашини тръгва

Фермерите търсят алтернативи при решенията си за нова техника, за която ще инвестират не малко пари

Няма снимка

Онлайн търг за агротехника от 11 до 18 юни

Предстоящи онлайн търгове Дата на откриване: 11 юни Дата на затваряне: 18 юни 2018 Ден на инспекцията: събота 16 юни от 9.00 до 15.00 часа Повече от 75 трактора и селскостопанска техника в този търг!

Няма снимка

Дрон вече пръска посеви и у нас

Световната иновация пренася до 15 кг препарати и обработва 10 дка за 15 минути Диана Ванчева Летяща новост за иновативна растителна защита на БАТА АГРО тази година е SY141HR .

Няма снимка

Топ машини и иновации на топ BG агроизложение

От 15 май на международното селскостопанско изложение в Стара Загора - дъжд от премиери на нови високотехнологични разработки и идеи за успешен агробизнес Любомир Коралов Този сезон БАТА АГРО

Още от Фермер
Няма снимка

Подготовка на терена за охлювната ферма

Циклите по открития метод започват през пролетта Подготовката на терена се състои в засаждане и изграждане на ламаринена ограда. После се извършва химическа обработка срещу вредители.

Няма снимка

Следете влажността на въздуха и почвата във фермата за охлюви

 особено по време на летните горещини За да се развиват добре охлювите, трябва да следите още за: * състоянието на растителността; * при необходимост да се додават растения за дохранване.

Няма снимка

Ефектни висящи столове от подръчни материали

Висящите столове са перфектно място за отдих и почивка, независимо дали сте ги сложили на двора или на балкона. Още по-хубави и удобни стават, ако сами си ги направите.

Няма снимка

При много нектар пчелите стигат до пълно изтощение

За по-бързото изпаряване на водата от нектара пчелите вентилират усилено с крила. Те застават на входа на кошера, по дъното и по долните части на питите и непрекъснато махат с крилата си.

Няма снимка

Разплащателните агенции в ЕС сами ще определят критериите, по които ще работят след 2020 г.

Успешно приключи 43-тата конференция на директорите им, чиито домакин беше ДФ „Земеделие“ Успешно приключи 43-тата конференция на директорите на РА в ЕС която се състоя от 23-ти до 25-ти май в НДК и

Няма снимка

Ако искате да отглеждате охлюви

Съобразете се с почвата - тя е основен фактор За да изградите семейна ферма за охлюви, ви трябват от 1 до 5 дка земя и воден източник. Но предварително трябва да изследвате и почвата, и водата.