13% ръст в потреблението на говеждо месо за тази година

14 септември 2017 Животновъдство 1     
Няма снимка
1 2 3
 

Румънци изнасят наши животни и ни ги връщат разфасовани като тяхна продукция. През тази година българските производители на говеждо месо очакват потреблението да се повиши с 13 на сто, година по-рано е отчетен ръст от 11%. Това съобщи за Агрозона Стоян Чуканов, председател на Управителния съвет на Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България. По данни на статистиката на МЗХГ през миналата година у нас са добити 17 462.5 тона говеждо месо, а общото потребление достига 28 747.9 тона заедно с вноса.

Над 90 животни от девет месодайни породи говеда са събрани в село Стефан Караджово, където се провежда изложението СТЕКСПО, което показва тенденциите в месодайното говедовъдство. Това съобщи Николай Димов, чието стопанство е домакин на втория ден от събитието. „Въпреки че има недостиг на телешко месо в страната, но все още има да се работи доста по реализацията“, сподели Димов, който е член на УС на Асоциацията на земеделските производители в България.

Липсата на кланица спира фермерите

Липсата на регламентирани кланици спира фермерите, захванали се с месодайното животновъдство да получат най-добрата цена за стоката си. Фермерите от Ямболско карат животните в Пазарджик, за да бъдат заклани и това е един от сериозните проблеми пред производителите, стана ясно от думите на Николай Димов. Затова с нетърпение се очаква отварянето на подмярка 4.2, която е за преработка с надеждата този проблем да се реши с помощта на проект за изграждане на кланица в региона.

Процесът на реализация е дълъг и труден, смята и фермерът Чуканов. Много българи вече пътуват и опитват различни храни, затова не е чудно, че вече и у нас има хора, които се интересуват от стекове и бъргъри. Пазарът търси тези продукти, споделя фермерът. Румънците обаче са по-напред от нас в реализацията на телешко месо и дори има случаи, когато в страната се връща месо, произведено в България, но изнесено като живо животно, заклано и разфасовано при северните съседи. Това е част от играта на общия европейски пазар, въпросът е, че трябва да се намери точната формула за предлагане на говеждо на българските консуматори, убеден е Стоян Чуканов.

Имаме месо с европейско качество

В България вече се предлага месо на европейско качество. Има купувачи, които са готови да платят цената, която се дава на големите борси в Италия, където се намира един от европейските центрове за търговия с такова месо. Това не е цената на прекупвача на черно, а се прави сделка с легални търговци, твърди фермерът. Изключително важно е да има подготвени партиди калибровани животни. В региона вече има няколко стопани, които успяват заедно да предлагат търсената продукция.

При добро гледане всички месодайни породи са подходящи за наша страна, смята Димов. Той конкретно развъжда над 200 чистопородни майки от месодайните породи Абердийн Ангус и Гаскон и над 300 комерсиални месодайни майки. В стопанството на Стоян Чуканов, което се намира в съседното село има 350 животни от същите породи, които според него са най-добрите за региона на Странджа от гледна точка на издръжливост. Животните се гледат и пасищно, като в последната фаза на производството се прибират в угоително стопанство. Снимки Агрозона

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Животновъдство
Няма снимка

Поголовието на Абърдийн Ангус в Румъния се е увеличило със 126%

През последните няколко години поголовието месодайни говеда порода Абърдийн Ангус в Румъния се е увеличило със 126%. С тези показатели северната ни съседка се превръща в европейската държава с

Няма снимка

Как ще се отглеждат зайците биологично

В кои случаи ще могат да се въвеждат и небиологични животни в едно стопанство Ще им се отпускат пасища Зайците да могат да се отглеждат биологично предвижда проект на допълнение в Наредба N1 от 2013

Няма снимка

Планират създаването на модерни зайцеферми в Русия

 Загубите, които нанася африканската чума по свинете от години нанася на руското свиневъдство, принуждава фермерите да търсят алтернативно производство.

Няма снимка

Прасетата растат и без антибиотици

8 практични начина да го постигнете, препоръчани от датски специалисти Датските свиневъди имат едно от най-ефективните ферми в Европейския съюз. Те са едни от най-добрите не само като

Няма снимка

Следят стриктно състоянието на превозваните животни в Австралия

Австралия обяви, че променя стандартите за превоз на живи животни, съобщава  Global Meat News. Сега на корабите, които транспортират овце, ще има независим наблюдател,

Няма снимка

ЕС определи нови допустими количества мед във фуражите за прасета

Европейските свиневъди ще трябва да намалят използването на фуражни добавки, съдържащи мед (Cu), в комбинираните фуражи, но няма радикално да се ограничи прилагането на микроелемента,

Още от Фермер
Няма снимка

Подготовка на терена за охлювната ферма

Циклите по открития метод започват през пролетта Подготовката на терена се състои в засаждане и изграждане на ламаринена ограда. После се извършва химическа обработка срещу вредители.

Няма снимка

Следете влажността на въздуха и почвата във фермата за охлюви

 особено по време на летните горещини За да се развиват добре охлювите, трябва да следите още за: * състоянието на растителността; * при необходимост да се додават растения за дохранване.

Няма снимка

Ефектни висящи столове от подръчни материали

Висящите столове са перфектно място за отдих и почивка, независимо дали сте ги сложили на двора или на балкона. Още по-хубави и удобни стават, ако сами си ги направите.

Няма снимка

При много нектар пчелите стигат до пълно изтощение

За по-бързото изпаряване на водата от нектара пчелите вентилират усилено с крила. Те застават на входа на кошера, по дъното и по долните части на питите и непрекъснато махат с крилата си.

Няма снимка

Разплащателните агенции в ЕС сами ще определят критериите, по които ще работят след 2020 г.

Успешно приключи 43-тата конференция на директорите им, чиито домакин беше ДФ „Земеделие“ Успешно приключи 43-тата конференция на директорите на РА в ЕС която се състоя от 23-ти до 25-ти май в НДК и

Няма снимка

Ако искате да отглеждате охлюви

Съобразете се с почвата - тя е основен фактор За да изградите семейна ферма за охлюви, ви трябват от 1 до 5 дка земя и воден източник. Но предварително трябва да изследвате и почвата, и водата.