13% ръст в потреблението на говеждо месо за тази година

14 септември 2017 Животновъдство 1     
Няма снимка
1 2 3
 

Румънци изнасят наши животни и ни ги връщат разфасовани като тяхна продукция. През тази година българските производители на говеждо месо очакват потреблението да се повиши с 13 на сто, година по-рано е отчетен ръст от 11%. Това съобщи за Агрозона Стоян Чуканов, председател на Управителния съвет на Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България. По данни на статистиката на МЗХГ през миналата година у нас са добити 17 462.5 тона говеждо месо, а общото потребление достига 28 747.9 тона заедно с вноса.

Над 90 животни от девет месодайни породи говеда са събрани в село Стефан Караджово, където се провежда изложението СТЕКСПО, което показва тенденциите в месодайното говедовъдство. Това съобщи Николай Димов, чието стопанство е домакин на втория ден от събитието. „Въпреки че има недостиг на телешко месо в страната, но все още има да се работи доста по реализацията“, сподели Димов, който е член на УС на Асоциацията на земеделските производители в България.

Липсата на кланица спира фермерите

Липсата на регламентирани кланици спира фермерите, захванали се с месодайното животновъдство да получат най-добрата цена за стоката си. Фермерите от Ямболско карат животните в Пазарджик, за да бъдат заклани и това е един от сериозните проблеми пред производителите, стана ясно от думите на Николай Димов. Затова с нетърпение се очаква отварянето на подмярка 4.2, която е за преработка с надеждата този проблем да се реши с помощта на проект за изграждане на кланица в региона.

Процесът на реализация е дълъг и труден, смята и фермерът Чуканов. Много българи вече пътуват и опитват различни храни, затова не е чудно, че вече и у нас има хора, които се интересуват от стекове и бъргъри. Пазарът търси тези продукти, споделя фермерът. Румънците обаче са по-напред от нас в реализацията на телешко месо и дори има случаи, когато в страната се връща месо, произведено в България, но изнесено като живо животно, заклано и разфасовано при северните съседи. Това е част от играта на общия европейски пазар, въпросът е, че трябва да се намери точната формула за предлагане на говеждо на българските консуматори, убеден е Стоян Чуканов.

Имаме месо с европейско качество

В България вече се предлага месо на европейско качество. Има купувачи, които са готови да платят цената, която се дава на големите борси в Италия, където се намира един от европейските центрове за търговия с такова месо. Това не е цената на прекупвача на черно, а се прави сделка с легални търговци, твърди фермерът. Изключително важно е да има подготвени партиди калибровани животни. В региона вече има няколко стопани, които успяват заедно да предлагат търсената продукция.

При добро гледане всички месодайни породи са подходящи за наша страна, смята Димов. Той конкретно развъжда над 200 чистопородни майки от месодайните породи Абердийн Ангус и Гаскон и над 300 комерсиални месодайни майки. В стопанството на Стоян Чуканов, което се намира в съседното село има 350 животни от същите породи, които според него са най-добрите за региона на Странджа от гледна точка на издръжливост. Животните се гледат и пасищно, като в последната фаза на производството се прибират в угоително стопанство. Снимки Агрозона

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Животновъдство
Няма снимка

Близо 15 000 животновъди получиха помощ de minimis

6 158 609 лева са изплатени днес, 17 ноември, на 14 902 земеделските стопани по държавна помощ de minimis съгласно Регламент (ЕС) 1408/2013, които отглеждат млечни крави и/или биволици,

Няма снимка

Маркировка с микроточки срещу кражба на добитък

Новите технологии помага за решаването на вековен проблем на британските животновъди, а именно кражбата на добитък. Решението измисля бившият детектив от полицията Джон Минъри.

Няма снимка

Проблеми в свинефермата от грешен микроклимат

Само от “неправилна” температура скачат ветеринарните, енергийните и паричните разходи на фермера Болести, мръсен под, енергийни и парични разходи - всичко това е следствие от неправилния

Няма снимка

Холандска птицеферма получи първото въглеродно-неутрално яйце в света

Холандската биоптицеферма Kipster Farm обяви, че е произвела първото въглеродно-неутрално яйце в света, съобщи Poultry World. Носачките от новата холандска високопродуктивна порода Dekalb White се

Няма снимка

Експерти: Използвайте отговорно антибиотици в животновъдната ферма!

Антибиотиците в животновъдството трябва да се използват отговорно иначе няма как да се избегнат сериозните последствия, призовават експерти на ФАО по време на Световната седмицата за правилно

Няма снимка

Започна Световната седмицата за правилно използване на антибиотиците в Будапеща

Винаги се консултирайте със специалисти преди използването на противомикробни лекарства в животновъдната ферма! Това настоятелно препоръчват експерти от Организация по прехрана и земеделие - ФАО,

Още от Фермер
Няма снимка

Немска овчарка вие, как да я отуча?

Има породи кучета, които са предразположени към виене. Немската овчарка е една от тях. Другите са хъски, доберман и лайка. Кучетата обикновено вият, когато остават сами.

Няма снимка

Бременна се снима с 20 хиляди пчели

Бременната Емили Мюлер и нейният съпруг притежават компания, която се бори за спасяването на пчелите. За да затвърди страстта си към жилещите насекоми,

Няма снимка

Още любопитни факти за пчелите

0 Пчели, лишени от храна, живеят най-дълго при температура около 16-18°С, а най-кратко при 35-36°С. Младите пчелни майки може да издържат на глад до 17 часа след излюпването им.

Няма снимка

ЕС подпомогна производителите на плодове и зеленчуци с 490 млн. евро

Помощта от страна на Европейския съюз за производителите на плодове и зеленчуци, лишени от руския пазар, след въведеното от РФ ембарго за внос, е общо 490 млн. евро.

Няма снимка

Краставиците се нуждаят от снабдяване с макро- и микроелементи

Нуждаят се от снабдяване с макро- и микроелементи Краставиците се нуждаят от равномерно разпределение на хранителните вещества през вегетацията си. Това налага внасянето на по-високи количества

Няма снимка

Може ли да добавяме и овес към царевицата за пуйката

Да, може, дори е препоръчтелно. Така ще подобрите вкусовите качества на месото и цветът на кожата на коледната пуйка. При финалното угояване на коледната пуйка от значение е какъв фураж давате.