Как да продадем изгодно трактора

09 ноември 2017 Агротехника 0     
Няма снимка
1 2 3 4
 

Всяка машина е инвестиция, която след време може да бъде реализирана на вторичния пазар

Ася Василева

Подготовката за продажбата на употребявана машина трябва да започне още в момента, в който тази машина е закупена от фермера.

Тук не става дума за купувачите на автомобили втора ръка, за които сервизната история на машината би била просто приятен бонус. За тракторите, които стават все по-скъпи и определено все по-сложни, документацията от сервиза и техническата подръжка осигурява ценна информация за това колко добре, или напротив - зле, са се грижили за машината. Добрата документация определено помага за получаването на по-добра цена за машината.

Важно е редовното обслужване и надграждане, а всички операции надлежно да се документират. Сервизната история на машината е много важна днес, когато тракторите работят много повече часове отколкото в миналото.

Става все по-обичайно да видиш 6 или 7-годишен трактор, отработил повече от 10 000 моточаса. Но ако той е бил коректно и правилно поддържан, това не би трябвало да е проблем.

Запазването на трактора в добра форма и съобразно неговите спецификации по време на работа също така спестява пари, отколкото ако всички ремонти се извършат наведнъж, когато бъде взето решение за продажба на машината.

А в самия ден впечатлението на купувача от машината има решаваща роля. Никой няма да оцени подобаващо срещата с трактор, покрит с кал и мърсотия, които могат да крият под себе си множество проблеми.

Важно е купувачът да види добре изглеждащи, оригинални трактори, които са били старателно измити.

Дребните дефекти, такива като счупено стъкло на огледалото или люпеща се боя, не са голям проблем за търговеца. Но е много вероятно да окажат негативно влияние върху частните купувачи, които често оценяват трактори, които са изрядни и готови да започнат работа.

Боядисването на части от трактора не е добра идея, особено ако това прикрива проблеми, тъй като само привлича вниманието към тези части. Опитите да се накара тракторът да изглежда по-добре може да постигнат обратен ефект, ако работата е извършена зле и ще намалят цената на машината.

От друга страна боядисване с добро качество, почистването на тапицерията в кабината и излъскването на подлакътниците, смазването на тъмните части, като резервоара, може да добавят към цената, която ще получите за машината.

Поддържаните седалки в кабината винаги правят много добро впечатление на купувача. Така че използването на калъфи за седалки от самото начало винаги е добра идея.

Гумите обикновено са най-скъпата част, която трябва да се смени, така че е от полза за всички страни в сделката, машината да бъде продадена, когато в гумите все още има 40 на сто живот.

Честността е определено най-важната част от сделката за покупко-продажба на употребявани трактори, тъй като проблемите които ще настъпят скоро след продажбата създават лошо усещане и репутация, която може да разруши бъдещето в този бизнес.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агротехника
Няма снимка

Съвременните агромашини виждат, мислят и действат

Имат ли нужда фермерите от високотехнологични компоненти на своите машини? През последните години земеделските машини претърпяха значителна модернизация.

Няма снимка

Нови измервателни уреди за сено, слама и зърно

Отпада ръчното и често неточно въвеждане на плътността на балата като корекционен фактор Съдържанието на влага играе решаваща роля при професионалната

Няма снимка

Идеалният комбайн на AGCO

Моделите от новата продуктовата гама IDEAL на американския гигант предлагат най-голям капацитет на бункера, най-бързо разтоварване на зърното и най-голяма площ на вършитба Американският гигант за

Няма снимка

Всяко стопанство има нужда от телескопичен товарач II

Тайните на умната работа с тази машина споделят специалистите от компаниите производителки Manitou, MERLO, JCB, Faresin и Claas (Продължение от 1374 бр.

Няма снимка

Безопасност при работа с тракторите

Темата е особено актуална за машини, които не са “първа младост” Селското стопанство винаги е бил един от най-рисковите отрасли от гледна точка на безопасността,

Няма снимка

Коя система на почвообработка да предпочетем

Изборът е индивидуален и комплексен, необходимо е да се вземат предвид всички предимства и недостатъци на двата технологични метода - орен и безорен Сергей Карабинеш,

Още от Фермер
Няма снимка

Пчелните пчели имат 170 рецептори за миризма

Сравнението е лесно по отношение на рецепторите на другите насекоми -  едва 62 при плодни мухи и 79 в комари. Има и още изненади в полза на пчелите: * Техните изключителни обонятелни способности

Няма снимка

Колко пчели са останали в света?

Почти е невъзможно да се отговори на този въпрос с някаква точност, поради липса на данни и различия в съществуващите данни, пише Лан Слъдър, пчелар любител, информира quora.com.

Няма снимка

Доматеният разсад да не етиолира

Причините за етиолирането, т.е. растенията стават тънки, светлозелено оцветени и много нежни - могат да са различни. Най-добре е превантивно да вземете мерки и да не допуснете растенията да

Няма снимка

Еврокомисията осъди България заради диви птици в Рила

България отново е осъдена от Европейската комисия (ЕК) за неспазване на екологичното законодателство на Съюза. Този път присъдата касае важни природни местообитания в Рила,

Няма снимка

Разлики между No-till, Strip-till и конвенционалното земеделиеи конвенционалното земеделие

В бъдеще ще се разчита все повече на биологични, екологични, биодинамични технологии Гергана Младенова От векове хората обработват почвата по един или друг начин, за да се изхранват с плодовете й.

Няма снимка

Нужно е да имаме дигитална готовност за е-фермерите

Подсказва д-р Михай Чото от Националния институт за обществени услуги в Унгария, консултант на ФАО Унгарският изследовател, внедрител и консултант на ФАО д-р Михай Чото подчерта пред експерти и