Как да продадем изгодно трактора

09 ноември 2017 Агротехника 0     
Няма снимка
1 2 3 4
 

Всяка машина е инвестиция, която след време може да бъде реализирана на вторичния пазар

Ася Василева

Подготовката за продажбата на употребявана машина трябва да започне още в момента, в който тази машина е закупена от фермера.

Тук не става дума за купувачите на автомобили втора ръка, за които сервизната история на машината би била просто приятен бонус. За тракторите, които стават все по-скъпи и определено все по-сложни, документацията от сервиза и техническата подръжка осигурява ценна информация за това колко добре, или напротив - зле, са се грижили за машината. Добрата документация определено помага за получаването на по-добра цена за машината.

Важно е редовното обслужване и надграждане, а всички операции надлежно да се документират. Сервизната история на машината е много важна днес, когато тракторите работят много повече часове отколкото в миналото.

Става все по-обичайно да видиш 6 или 7-годишен трактор, отработил повече от 10 000 моточаса. Но ако той е бил коректно и правилно поддържан, това не би трябвало да е проблем.

Запазването на трактора в добра форма и съобразно неговите спецификации по време на работа също така спестява пари, отколкото ако всички ремонти се извършат наведнъж, когато бъде взето решение за продажба на машината.

А в самия ден впечатлението на купувача от машината има решаваща роля. Никой няма да оцени подобаващо срещата с трактор, покрит с кал и мърсотия, които могат да крият под себе си множество проблеми.

Важно е купувачът да види добре изглеждащи, оригинални трактори, които са били старателно измити.

Дребните дефекти, такива като счупено стъкло на огледалото или люпеща се боя, не са голям проблем за търговеца. Но е много вероятно да окажат негативно влияние върху частните купувачи, които често оценяват трактори, които са изрядни и готови да започнат работа.

Боядисването на части от трактора не е добра идея, особено ако това прикрива проблеми, тъй като само привлича вниманието към тези части. Опитите да се накара тракторът да изглежда по-добре може да постигнат обратен ефект, ако работата е извършена зле и ще намалят цената на машината.

От друга страна боядисване с добро качество, почистването на тапицерията в кабината и излъскването на подлакътниците, смазването на тъмните части, като резервоара, може да добавят към цената, която ще получите за машината.

Поддържаните седалки в кабината винаги правят много добро впечатление на купувача. Така че използването на калъфи за седалки от самото начало винаги е добра идея.

Гумите обикновено са най-скъпата част, която трябва да се смени, така че е от полза за всички страни в сделката, машината да бъде продадена, когато в гумите все още има 40 на сто живот.

Честността е определено най-важната част от сделката за покупко-продажба на употребявани трактори, тъй като проблемите които ще настъпят скоро след продажбата създават лошо усещане и репутация, която може да разруши бъдещето в този бизнес.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агротехника
Няма снимка

Руските земеделски машини все повече пътуват за чужбина

Продажбите за износ са се увеличили 1,5 пъти за 6 месеца Доставките на селскостопански машини от Русия през първата половина на годината са се увеличили с цели 57%, до 6,6 милиарда рубли,

Няма снимка

Пренасяне на данни от едни на други телематични системи

Новата технология улеснява работата на операторите, като ликвидира проблема с несъвместимостта чрез обединяване на информацията от всички машини на едно място JCB пуска в действие нова версия на

Няма снимка

Как да изберем дискова брана

Подготовката на почвата и качествената сеитба са основата за добра реколта На какво трябва да се обърне внимание, кои технологии са най-подходящи и как правилно да се подберат селскостопанските

Няма снимка

Еуфорията е кратка, нарастването - трайно

Отскок 612 стана без европари Поглед към пазара на нова агротехника в края на първото шестмесечие на 2018 г. Регистрациите потвърдиха очакваното оживление и разбъркаха традиционни класации Любомир

Няма снимка

Ще работят ли на полето електрически трактори

Тези машини вече от няколко години се появяват по изложенията, но дали ще навлязат в практиката e въпрос, който все още не е получил своя отговор Когато се замислиш за новостите в съвременните

Няма снимка

Спешна телефонна линия по време на жътва за клиентите на New Holland

Официалният вносител на New Holland за България, ИНТЕРАГРИ БЪЛГАРИЯ, отвори спешна телефонна линия 0700 46 666 по време на жътва за клиентите на New Holland.

Още от Фермер
Няма снимка

Министър Порожанов запозна народните представители с мерките срещу чумата по дребните преживни животни и предвидените обезщетения

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов запозна народните представители с мерките срещу заболяването чума по дребните преживни животни в страната.

Няма снимка

Добавяйте 200 г рядка овесена каша на яретата

И още от 10-ия ден Разбира се, не забравяйте и да давате и от най-хубавото сено. А овесената каша трябва да приготвяте всеки ден, тъй като бързо прокисва.

Няма снимка

Днешни решения на фонд "Земеделие" за парите за овце и кози

Фонд "Земеделие" днес реши да увеличи финансовия ресурс за минимална помощ де минимис за земеделски стопани, отглеждащи овце-майки или кози-майки с 9 456 384 лв.

Няма снимка

Аз го правя така

Разказва дядо Борис от с. Новачене, Плевенско Няма лек против това време и дъждовете, оплакват се стопаните на лозя от доста райони на нашата страна. Георги Митов от село Гулянци,

Няма снимка

Полските животновъди ще продължат да хранят стадата си с ГМО фуражи?

Полското земеделско министерство е подготвило пакет от поправки, които внасят промени в т.нар. Акт за комбинираните фуражи, съобщава USDA. Ако те бъдат приети,

Няма снимка

Шведските животновъди тънат в отчаяние заради небивала суша

По ливадите няма добитък, нито зелена трева - незапомнена суша изгаря поля и ниви из Швеция, а това вещае трагични последици за животновъдите - някои ще трябва да отведат питомците си в кланицата