Как да продадем изгодно трактора

09 ноември 2017 Агротехника 0     
Няма снимка
1 2 3 4
 

Всяка машина е инвестиция, която след време може да бъде реализирана на вторичния пазар

Ася Василева

Подготовката за продажбата на употребявана машина трябва да започне още в момента, в който тази машина е закупена от фермера.

Тук не става дума за купувачите на автомобили втора ръка, за които сервизната история на машината би била просто приятен бонус. За тракторите, които стават все по-скъпи и определено все по-сложни, документацията от сервиза и техническата подръжка осигурява ценна информация за това колко добре, или напротив - зле, са се грижили за машината. Добрата документация определено помага за получаването на по-добра цена за машината.

Важно е редовното обслужване и надграждане, а всички операции надлежно да се документират. Сервизната история на машината е много важна днес, когато тракторите работят много повече часове отколкото в миналото.

Става все по-обичайно да видиш 6 или 7-годишен трактор, отработил повече от 10 000 моточаса. Но ако той е бил коректно и правилно поддържан, това не би трябвало да е проблем.

Запазването на трактора в добра форма и съобразно неговите спецификации по време на работа също така спестява пари, отколкото ако всички ремонти се извършат наведнъж, когато бъде взето решение за продажба на машината.

А в самия ден впечатлението на купувача от машината има решаваща роля. Никой няма да оцени подобаващо срещата с трактор, покрит с кал и мърсотия, които могат да крият под себе си множество проблеми.

Важно е купувачът да види добре изглеждащи, оригинални трактори, които са били старателно измити.

Дребните дефекти, такива като счупено стъкло на огледалото или люпеща се боя, не са голям проблем за търговеца. Но е много вероятно да окажат негативно влияние върху частните купувачи, които често оценяват трактори, които са изрядни и готови да започнат работа.

Боядисването на части от трактора не е добра идея, особено ако това прикрива проблеми, тъй като само привлича вниманието към тези части. Опитите да се накара тракторът да изглежда по-добре може да постигнат обратен ефект, ако работата е извършена зле и ще намалят цената на машината.

От друга страна боядисване с добро качество, почистването на тапицерията в кабината и излъскването на подлакътниците, смазването на тъмните части, като резервоара, може да добавят към цената, която ще получите за машината.

Поддържаните седалки в кабината винаги правят много добро впечатление на купувача. Така че използването на калъфи за седалки от самото начало винаги е добра идея.

Гумите обикновено са най-скъпата част, която трябва да се смени, така че е от полза за всички страни в сделката, машината да бъде продадена, когато в гумите все още има 40 на сто живот.

Честността е определено най-важната част от сделката за покупко-продажба на употребявани трактори, тъй като проблемите които ще настъпят скоро след продажбата създават лошо усещане и репутация, която може да разруши бъдещето в този бизнес.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агротехника
Няма снимка

Телеметрични системи поемат управлението на агротехниката - II

Те са основата на прецизната работа на полето Комбинация от технология Компания Case IH също е разработила собствена телеметрична система, наречена AFS Connect,

Няма снимка

Два нови модела на тракторите-воини Warrior

Те са създадени за земеделци с максимално високи изисквания Тракторите на Deutz-Fahr от специалната лимитирана серия WARRIOR успешно се използват в селското стопанство от 2015 година.

Няма снимка

Три полезни съвета за добър добив плюс

Тороразпръсквачка на голямата немска фирма AMAZONE с предно окачване прецизно разпръсква два различни вида тор в един работен процес Специално за в."Български фермер" Възможността за работа с

Няма снимка

Хилядният Fendt 1000 Vario отива в Канада

Мощните машини от серията пожънаха небивал успех сред фермерите и поставиха нови рекорди по икономичност Ася Василева Среия 1000 на Fendt надмина всички очаквания на своя производител.

Няма снимка

Телеметрични системи поемат управлението на агротехниката I

Те са основата на прецизната система на работа Телеметричните системи са едни от най-иновативните технологии в прецизното земеделие и представляват механизъм за автоматично дистанционно събиране и

Няма снимка

Какво прави дронът в земеделието

Радина Иванова Макар че изглеждат сякаш са пристигнали от бъдещето, дроновете са помощници в аграрната индустрия още през 1980 г. Тогава японските фермери са ги използвали за разнасянето на торове,

Още от Фермер
Няма снимка

Цветя, които се сеят/садят сега

Ето някои от цветята, които трябва да бъдат засадени/ засети през януари, за да ви радват с красотата си през топлите месеци. Пеларгония Може да се сее от ноември до април.

Няма снимка

Румен Порожанов: ОСП трябва да остане силна и адекватно финансирана политика

Земеделските производители трябва да получават справедлива цена за продуктите си, категоричен е министърът Председателят на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство Румен Порожанов представи

Няма снимка

Рекордно ниски температури в Северен Китай, термометрите показаха -44,5 градуса

Рекордно ниски температури бяха измерени в Североизточен Китай, предаде ТАСС, като се позова на националната метеорологична служба. Термометрите в провинция Хейлунцзян показаха тази нощ 44,

Няма снимка

Как да разберете има ли измръзване в градината

Мразоустойчивостта на овощните видове зависи от много фактори - вид, сорт, време на настъпване на студовете и тяхната продължителност, състояние на растенията от предходната година.

Няма снимка

Внимание! Нов вид телефонна измама, кликват и очакват обратно обаждане

Нов вид телефонна измама става все по-популярна, съобщи Нова телевизия. При нея измамниците кликват веднъж на телефона, колкото да се появи пропуснато повикване,

Няма снимка

Земетресение разлюля района край селата Кестен и Жребево

Земетресение с магнитуд 2.2 по Рихтер е регистрирано тази нощ в близост до селата Кестен и Жребево. Това става ясно от сайта на Националния Институт по Геофизика, Геодезия и География (НИГГГ) при БАН,