Употребата на голямо количество сол променя чревната микрофлора

19 ноември 2017 Домашен лекaр 0     
Няма снимка
 

Международен екип от учени установи, че употребата на големи количества готварска сол води до промени в чревната микрофлора у бозайниците, съобщи Лента. Това може да причини различни заболявания, предава БТА.

Биолози изследвали екскременти от мишки, които няколко седмици били подложени на диета с нормално или високо съдържание на сол. Резултатите показали, че на 14-ия ден количеството на принадлежащите към някои щамове бактерии намаляло у животните, които консумирали храни с високо съдържание на сол.

Учените секвенирали генома на въпросните микроорганизми, за да проучат въздействието на голямото количество сол.

Оказало се, че най-чувствителни към солта са бактериите Lactobacillus murinos, които пречат на развитието на автоимунен енцефаломиелит (мозъчно възпаление) и хипертензия.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Домашен лекaр
Няма снимка

Как да успокоим ставните болки

Д-р Емилия Бенова Ставните болки могат да бъдат наистина досадни. Понякога, изглежда че няма облекчение на мъчителната болка, която пълзи в ставите и се установява там.

Няма снимка

Орехите връщат силата и енергията и гонят стреса

Богати са на магнезий, предпазват от анемия Орехите са доказано средство срещу пролетната умора. В този период от годината, когато имунитетът е отслабнал и организмът има нужда от много витамини и

Няма снимка

Сърдечният пристъп започва безобидно с дискомфорт

Добре е да познавате признаците, за да реагирате навреме Д-р Емилия Бенова Гади ви се и сте леко замаян. Боли ви гърбът. Затруднявате се да изкачвате стълби...

Няма снимка

Пролетни алергии

Настъпват в ранна пролет и могат да продължат до есента Д-р Емилия Бенова За някои пролетта е сезонът, през който цъфтящите дървета и треви (полени) са дразнител и причина за здравословни проблеми.

Няма снимка

Често допускани грешки при отслабването

1. Създаване на голям калориен дефицит Човешкото тяло е идеално пригодено за съществуване в условията на глад. Ето защо, когато рязко намалите калориите в храната,

Няма снимка

Ядките са лечебни

С безбройните си лечебни свойства, орехът е най-добрият лечител сред ядките. Той подсилва организма след боледуване, умора и стрес, подобрява мъжката плодовитост, укрепва костите,

Още от Фермер
Няма снимка

Пчелните пчели имат 170 рецептори за миризма

Сравнението е лесно по отношение на рецепторите на другите насекоми -  едва 62 при плодни мухи и 79 в комари. Има и още изненади в полза на пчелите: * Техните изключителни обонятелни способности

Няма снимка

Колко пчели са останали в света?

Почти е невъзможно да се отговори на този въпрос с някаква точност, поради липса на данни и различия в съществуващите данни, пише Лан Слъдър, пчелар любител, информира quora.com.

Няма снимка

Доматеният разсад да не етиолира

Причините за етиолирането, т.е. растенията стават тънки, светлозелено оцветени и много нежни - могат да са различни. Най-добре е превантивно да вземете мерки и да не допуснете растенията да

Няма снимка

Еврокомисията осъди България заради диви птици в Рила

България отново е осъдена от Европейската комисия (ЕК) за неспазване на екологичното законодателство на Съюза. Този път присъдата касае важни природни местообитания в Рила,

Няма снимка

Разлики между No-till, Strip-till и конвенционалното земеделиеи конвенционалното земеделие

В бъдеще ще се разчита все повече на биологични, екологични, биодинамични технологии Гергана Младенова От векове хората обработват почвата по един или друг начин, за да се изхранват с плодовете й.

Няма снимка

Нужно е да имаме дигитална готовност за е-фермерите

Подсказва д-р Михай Чото от Националния институт за обществени услуги в Унгария, консултант на ФАО Унгарският изследовател, внедрител и консултант на ФАО д-р Михай Чото подчерта пред експерти и