На мода е вече компостът у дома

24 ноември 2017 В лозята 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5
 

Става ли и от джибри

Компостът е пълнонценен органичен тор, който съдържа всички основни елементи, необходими за развитието на растенията.

Неговото предимство е в това, че елементите, който съдържа, не могат да бъдат набавени с нито един от минералнните торове.

Освен това компостът, ако е правилно приготвен, не притежава миризма и микроорганизми, които причиняват болести.

Той може да се съхранява много дълго време, без да губи ценните си качества.

От какво се прави компост

Можете да използвате всички отпадъци от градината и домакинството.

Растенията трябва да са здрави, да не са нападнати от неприятели, а плевелите да не са образували семената си.

Могат да се използват джибри но освен това и тютюнев прах, както и дървени стърготини и кори, и най-различна дървесна шума.

Има правило, че мястото, на което ще разположите компоста, трябва да е равно. Могат да се използват различни съдове - варели и др. или да изкопаете малка яма, в която да натрупвате материалите.

От растителни материали става по-бързо

Ако използвате за компостиране само растителни отпадъци /стъбла, листа и др./ трябва да ги смесите с почвата, да навлажните леко и така да ги оставите да престоят. След 4-6 месеца компостът е готов за употреба.

Ще стане по-бързо, ако отвреме навреме размесвате купчината и добавяте по малко оборски тор.

Когато цялата маса се разпадне и растителните отпадъци не се различават едно от друго, компостът е готов за торене. Ако той е от различни материали узрява по-бавно

Това става, когато се ползват не само растителни остатъци, но и отпадъци от домакинснтвото. Но е важно те да нямат животински произход.

Когато ще складирате по-голяма маса, трябва да направите и по-голяма купчина. Да е широка 1-1,5 м, висока 1 м и дълга няколко метра.

Натрупаният материал леко да се навлажнява, но не и да се мокри обилно.

Трябва да има достъп на въздух.

Периодично материалът да се размесва добре.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Има два начина да се разбере мръзнат ли пъпки

Мръзнало ли е лозето през зимата от ниските отрицателни температури, резитбата му през февруари ще трябва да се извърши по по-специален начин. Съветите за това обаче ще дадем малко по-късно,

Няма снимка

Как да бутилираме виното

Има устройства за затапване, които гарантират пълно опазване Бутилирането може да се извърши в бутилки, с които разполагате. Те могат да бъдат и стъклени, и пластмасови.

Няма снимка

Преди да налеете в бутилки домашното вино

На въпроси на читатели отговор дава консултантът ни д-р инж.техн. Николай Бакалов Студовете през месец януари, дори и не силни, са много благоприятни за избистренето и стабилизирането на виното от

Няма снимка

Велика - най-раннозреещият и едроплоден десертен сорт

Става и за полупланински хълмове до около 500 метра надморска височина Стотици читателски въпроси имахме през 2017 г. за сорта Велика. Интересът към него не стихва,

Няма снимка

Какво се иска за дворовете на високо

Да се засаждат буйно растящи и високодобивни сортове Развитието на лозата може свободно да се направлява от човешката ръка и да се създават най-разнообразни красиви форми.

Няма снимка

От лозето на баир се прави по-добро вино

Наш читател от Врачанско, отглеждащ на две места лозя, разказва как от тях става по-ароматна напитка Едното лозе на Александър Василев, наш читател, е недалеч от Враца.

Още от Фермер
Няма снимка

Намалява износът на мека пшеница от ЕС

От Strategie Grains за пореден път понижават прогнозата си за износа на мека пшеница от ЕС през 2017/18. Последната прогноза е на ниво 21.6 млн. тона и е със 750,

Няма снимка

Колко семена ви трябват

Най-нетърпеливите градинари от най-топлите райони на страната вече се захванаха с разсадите. А през февруари предстои масовото засяване. Ето какво трябва да си припомните,

Няма снимка

Преразглеждане на бюджетните разходи на ЕС за селското стопанство след 2020 г.

Анализ на проф. Алън Матюс, Trinity College, Дъблин Eврокомисарят по бюджет и човешки ресурси Гюнтер Йотингер очерта насоките, по които върви ЕК при изготвяне на своето предложение за Многогодишната

Няма снимка

Евродепутатът Момчил Неков внася в ЕП становище за „Двойното качество на продуктите на единния пазар“

Евродепутатът Момчил Неков обсъди днес с предсатвители на българските институции, браншови и неправителствени организации становище за двойния стандарт при храните в Европейския съюз,

Няма снимка

Спад в производството на царевица

В януарския си доклад USDA повиши прогнозата си за производството на груби зърнени храни през 2017/18 с 0.3 млн. тона до 1,324.2 млн. тона. Според данни от доклада световният износ на царевица през

Няма снимка

USDA повиши прогнозата си за реколтата от пшеница

В своя януарски отчет анализатори от USDA отново повишиха прогнозата си за реколтата от пшеница до 757 млн. тона при 755.2 млн. тона в декемврийската прогноза.