На мода е вече компостът у дома

24 ноември 2017 В лозята 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5
 

Става ли и от джибри

Компостът е пълнонценен органичен тор, който съдържа всички основни елементи, необходими за развитието на растенията.

Неговото предимство е в това, че елементите, който съдържа, не могат да бъдат набавени с нито един от минералнните торове.

Освен това компостът, ако е правилно приготвен, не притежава миризма и микроорганизми, които причиняват болести.

Той може да се съхранява много дълго време, без да губи ценните си качества.

От какво се прави компост

Можете да използвате всички отпадъци от градината и домакинството.

Растенията трябва да са здрави, да не са нападнати от неприятели, а плевелите да не са образували семената си.

Могат да се използват джибри но освен това и тютюнев прах, както и дървени стърготини и кори, и най-различна дървесна шума.

Има правило, че мястото, на което ще разположите компоста, трябва да е равно. Могат да се използват различни съдове - варели и др. или да изкопаете малка яма, в която да натрупвате материалите.

От растителни материали става по-бързо

Ако използвате за компостиране само растителни отпадъци /стъбла, листа и др./ трябва да ги смесите с почвата, да навлажните леко и така да ги оставите да престоят. След 4-6 месеца компостът е готов за употреба.

Ще стане по-бързо, ако отвреме навреме размесвате купчината и добавяте по малко оборски тор.

Когато цялата маса се разпадне и растителните отпадъци не се различават едно от друго, компостът е готов за торене. Ако той е от различни материали узрява по-бавно

Това става, когато се ползват не само растителни остатъци, но и отпадъци от домакинснтвото. Но е важно те да нямат животински произход.

Когато ще складирате по-голяма маса, трябва да направите и по-голяма купчина. Да е широка 1-1,5 м, висока 1 м и дълга няколко метра.

Натрупаният материал леко да се навлажнява, но не и да се мокри обилно.

Трябва да има достъп на въздух.

Периодично материалът да се размесва добре.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Кои торове за какво се внасят в лозята

При торенето на лозята в почвата се внасят главно азот, фосфор и калий. Всеки от тези елементи има отговорно и специфично въздействие върху растежа и плододаването.

Няма снимка

Дойде времето на капаните за оси

Какви да са примамките За фабричен капан от цилиндър с мрежи и отвори е подходяща рибата - силно привличала осите. Друго, което силно ги мами са вътрешностите на домашна птица.

Няма снимка

Съвети преди гроздобер

Укрепете леторастите, попълнете празнини При асмите, както и при стъблено отглежданите лозя сега периодично трябва да се привързват леторастите към съответната конструкция - правете това,

Няма снимка

Коя е оптималната технологична зрялост на гроздето

Различна е за различните сортове - коя е оптимална Инж.Николай Бакалов Технологичната зрялост на гроздето е най-важният показател, но тя е специфична за всеки отделен сорт.

Няма снимка

От какво грозде да се прави вино

На поредица от въпроси отговаря д-р инж.техн. Николай Бакалов - консултант Поговорката гласи, че "от хубава мома става хубава булка", а това важи с пълна сила и за гроздето и виното.

Няма снимка

Молецът не прощава - важи и за този месец

Новоизлюпените гъсенички се вгризват във вътрешността на зърната През юли щети по лозата, особено по десертните сортове, нанасят гъсениците от второто поколение на шарения гроздов молец.

Още от Фермер
Няма снимка

По какъв начин да си взема восъка и да отделя меда?

Предлагаме ви отговор от Mateev във форума на pchelari.com: Слага се цялата каша в един съд, като предварително се налива вода на дъното на съда - някъде около 10 сантиметра.

Няма снимка

През няколко дни е добре медът да се разбърква за по-фина кристализация

От центрофугата медът изтича през специално кранче и преминавайки през цедка се събира в някакъв съд - кофа, тенджера или направо в съда за съхранение.

Няма снимка

Фасулът е ценен при хипертония

Сътрудници от Американската асоциация на диетолозите заявиха, че хората със слаби кръвоносни съдове и висок холестерол трябва да ядат боб. При повишено артериално налягане, бобът е просто незаменим.

Няма снимка

Съвети на специалиста: Изваждане и съхранение на пчелен мед

Изваждането на меда е тежък, но приятен момент от работата на пчеларя. Това е наградата за добре свършената работа, казва доц. д-р Боян Първулов в книгата си "Уроци по пчеларство".

Няма снимка

Да опазим плодовете

Да се опазят плодовете от болести и неприятели е една от най-важната грижа в овощната градина сега. Променливото време през изминалите месеци, а и обилните валежи в много райони на страната,

Няма снимка

ЕС: Статистиката за износа на мека пшеница и фуражен ечемик е все по-тъжна

Това констатира онлайн изданието зерно онлайн. Според него страните от ЕС за седмицата от 9 юли до 15 юли са изнесли за трети страни 86 096 тона мека пшеница , което е 2,