Съхранение на отлежало вино

08 декември 2017 В лозята 0     
Няма снимка
1 2 3 4
 

Как да става в домашни условия и доколко е възможно

Ще започнем с един любопитен факт.

Смята се, че монахът Дом Периньон, който е създал шампанското преди повече от 320 години, е автор и на мярката от 750 мл, която вече е приета като стандарт по света.

Според неговата идея това е количеството вино, което трябва да изпива един човек на едно хранене и не бива да се отварят по-големи бутилки, за да не изветрява виното.

По-късно се създават начини за съхранение специални тапи за запушване на вече отворени бутилки.

Но, ако човек има произведено вино и то отлежава в по-голяма бутилка или си го е купил, също трябва да може да го запази, нали.

И начините на домашно съхранение стават много важни.

Първото - това са корковите тапи, за които се смята, че са естествен и сигурен начин за съхранение.

Второ - вече има и модерни стоманени тапи с уплътнители, които прилягат плътно на гърлото и възпрепятстват проникването на въздух.

Но всъщност с тапите не може да се спре развитието на вече попадналия в бутилките въздух.

Според ценителите на напитката отлични за целта са и вакуумните помпички, които работят на принципа на спринцовката и първо изтеглят въздуха от бутилката, след което тя се затапва.

При домашните производители обаче е малко по-различно. Но те отлично знаят, че на виното трябва да се гледа като на жив продукт, какъвто е то

Това означава, че изисква най-благоприятните условия, не бива да се излага на светлина или топлина, защото ще пострада.

Специалистите правят в случая подходящо сравнение с прясното мляко, например.

Него никой не би го изложил на слънце, защото знае, че ще се развали...

След бутилиране къде и как да стоят бутилките у дома

Подходящи са домашни изби или купешки собствени изби. Някои не могат да си позволят второто, какво да знаят.

Най-сполучливите места за съхранение са изби у дома. Идеалните са издълбани в скали, там температурата и влажността на въздуха са постоянни. Когато това е невъзможно, добри са и зби и мазета, който са до известна степен в земята. Продават се и модерни винени шкафове

В тях се регулират ръчно температурата и влажността, затварят се херметически. 

Каква да е температурата в избата или помещението

Какъв климат обича отлежаващото вино?

То изисква да има сравнително хладна постоянна температура - около 15-18 градуса и около 70% влажност на въздуха.

Влажността е важна

за да не изсъхват корковите тапи, с които повечето от вината са затоврени.

Ако коркът пресъхне - той се свива и тапата започва да пропуска кислород.

Тогава е реален рискът виното да се окисли, а това е един от най-неприятните дефекти.

Температурата не бива да варира

Ако тя се променя и става много ниска или много висока, това също носи сериозен риск.

Това е защото виното е съставено от много органични съединения, които при силно затопляне или силно охлаждане могат да се превърнат в съвсем различен вид органични съединения.

Тъмните бутилки са за предпочитане

Правило е виното да се съхранява в тъмни на цвят стъклени бутилки, за да не настъпи промяна в цвета му, ако евентуално, дори и за кратко, бъде изложено на светлина.

То е течен жив организъм, който диша и живее в бутилката.

С годините претърпява промяна във вкуса, по тази причинина колекционерите никога не притежават само по една или две бутилки, а купуват кашони и проследяват развитието им през няколко години, което е и тяхно хоби.

С годините, говорим за над 10-15 г., дори и най-добрите коркови тапи губят еластичността си и започват да се разпадат.

Колко трае отворената бутилка?

Веднъж отворени, бутилките трябва да се съхраняват с гумена тапа или вакуум.

Така те могат да запазят напитката за 4-5 дни, не повече.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Кога да се отстраняват росните корени на лозите

Отговаряме на читателя Атанас Павлов от Варна Една от основните грижи след засаждането на малките лози е постоянната проверка за покарването им. Трябва да знаете, че те са много нежни.

Няма снимка

Червен Бренер в атака

Читателят Георги Георгиев от Чирпан ни зададе въпроса има ли средства за опазване на лозята от "червен огън", както повечето лозари наричат заболяването Червен Бренер.

Няма снимка

През май започва битка с гъбните болести

Маната се обуздава, ако се атакува навреме Дукена Жолева агрометеоролог През май при лозата започва борбата срещу икономически най-важните гъбни болести - мана и оидиум.

Няма снимка

Пролетни обработки на лозето

* Навреме трябва да се унищожат ранните плевели, за да не застрашават растежа Чрез пролетни обработки на почвата в лозята се унищожават ранните пролетни плевели и се подобрява аерацията на почвата.

Няма снимка

Препарати с контактни и системни вещества

Те помагат срещу мана, когато се редуват различните групи активни вещества в тях Орвего, Акробат Р, Акробат Плюс и Полирам - това са рз препарати, за които питат любители лозари.

Няма снимка

Има начин да се пребори маната в лозята

И да не се допуснат екскориоза и черно гниене по младите леторасти Тази година се очертава извънредна и по-проблемна и за лозарите. Трудностите при отглеждането на лозята и асмите няма да липсват,

Още от Фермер
Няма снимка

Пуснаха компенсаторните плащания за агроекология за 2007-2013 г.

Държавен фонд "Земеделие" преведе 9 767 360 милиона лева по мярка 214 - Агроекологични плащания от Програмата за развитие на селските райони /ПРСР/ 2007-2013 г. на близо 700 земеделски стопани.

Няма снимка

Амилум България ще прави нова инвестиция в Разград

Министър-председателят Бойко Борисов, министърът на земеделието Румен Порожанов, посланикът на САЩ в България и множество представители на българското правителство и местната власт ще открият нова

Няма снимка

Намаляването на административната тежест обсъдиха общините

Екипът на ДНСК обърна внимание на най-честите причини за отменяне на разрешение за строеж Тази тема бе във фокуса на дискусиите по време на седмата национална среща на главните архитекти и

Няма снимка

През уикенда и в началото на новата седмица ще бъде слънчево

През нощта облачността ще намалее, вятърът ще отслабне, на места в западната половина на страната и ще стихне. Утре ще бъде предимно слънчево, с временни увеличения на облачността главно над

Няма снимка

Кои култури са най-подходящи около дръвчетата

Да се предпочитат ранните видове или подправките Около дърветата може да се отглеждат по-ранни култури, както и тези, които имат по-къса вегетацията.

Няма снимка

Над 200 български животновъди ще участват в най-голямото изложение за животни у нас

Над 200 български животновъди ще вземат участие в най-голямото Национално изложение по животновъдство, което ще се проведе от 27 до 29 април т.г. Домакин на събитието ще е град Сливен.