Съхранение на отлежало вино

08 декември 2017 В лозята 0     
Няма снимка
1 2 3 4
 

Как да става в домашни условия и доколко е възможно

Ще започнем с един любопитен факт.

Смята се, че монахът Дом Периньон, който е създал шампанското преди повече от 320 години, е автор и на мярката от 750 мл, която вече е приета като стандарт по света.

Според неговата идея това е количеството вино, което трябва да изпива един човек на едно хранене и не бива да се отварят по-големи бутилки, за да не изветрява виното.

По-късно се създават начини за съхранение специални тапи за запушване на вече отворени бутилки.

Но, ако човек има произведено вино и то отлежава в по-голяма бутилка или си го е купил, също трябва да може да го запази, нали.

И начините на домашно съхранение стават много важни.

Първото - това са корковите тапи, за които се смята, че са естествен и сигурен начин за съхранение.

Второ - вече има и модерни стоманени тапи с уплътнители, които прилягат плътно на гърлото и възпрепятстват проникването на въздух.

Но всъщност с тапите не може да се спре развитието на вече попадналия в бутилките въздух.

Според ценителите на напитката отлични за целта са и вакуумните помпички, които работят на принципа на спринцовката и първо изтеглят въздуха от бутилката, след което тя се затапва.

При домашните производители обаче е малко по-различно. Но те отлично знаят, че на виното трябва да се гледа като на жив продукт, какъвто е то

Това означава, че изисква най-благоприятните условия, не бива да се излага на светлина или топлина, защото ще пострада.

Специалистите правят в случая подходящо сравнение с прясното мляко, например.

Него никой не би го изложил на слънце, защото знае, че ще се развали...

След бутилиране къде и как да стоят бутилките у дома

Подходящи са домашни изби или купешки собствени изби. Някои не могат да си позволят второто, какво да знаят.

Най-сполучливите места за съхранение са изби у дома. Идеалните са издълбани в скали, там температурата и влажността на въздуха са постоянни. Когато това е невъзможно, добри са и зби и мазета, който са до известна степен в земята. Продават се и модерни винени шкафове

В тях се регулират ръчно температурата и влажността, затварят се херметически. 

Каква да е температурата в избата или помещението

Какъв климат обича отлежаващото вино?

То изисква да има сравнително хладна постоянна температура - около 15-18 градуса и около 70% влажност на въздуха.

Влажността е важна

за да не изсъхват корковите тапи, с които повечето от вината са затоврени.

Ако коркът пресъхне - той се свива и тапата започва да пропуска кислород.

Тогава е реален рискът виното да се окисли, а това е един от най-неприятните дефекти.

Температурата не бива да варира

Ако тя се променя и става много ниска или много висока, това също носи сериозен риск.

Това е защото виното е съставено от много органични съединения, които при силно затопляне или силно охлаждане могат да се превърнат в съвсем различен вид органични съединения.

Тъмните бутилки са за предпочитане

Правило е виното да се съхранява в тъмни на цвят стъклени бутилки, за да не настъпи промяна в цвета му, ако евентуално, дори и за кратко, бъде изложено на светлина.

То е течен жив организъм, който диша и живее в бутилката.

С годините претърпява промяна във вкуса, по тази причинина колекционерите никога не притежават само по една или две бутилки, а купуват кашони и проследяват развитието им през няколко години, което е и тяхно хоби.

С годините, говорим за над 10-15 г., дори и най-добрите коркови тапи губят еластичността си и започват да се разпадат.

Колко трае отворената бутилка?

Веднъж отворени, бутилките трябва да се съхраняват с гумена тапа или вакуум.

Така те могат да запазят напитката за 4-5 дни, не повече.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Има два начина да се разбере мръзнат ли пъпки

Мръзнало ли е лозето през зимата от ниските отрицателни температури, резитбата му през февруари ще трябва да се извърши по по-специален начин. Съветите за това обаче ще дадем малко по-късно,

Няма снимка

Как да бутилираме виното

Има устройства за затапване, които гарантират пълно опазване Бутилирането може да се извърши в бутилки, с които разполагате. Те могат да бъдат и стъклени, и пластмасови.

Няма снимка

Преди да налеете в бутилки домашното вино

На въпроси на читатели отговор дава консултантът ни д-р инж.техн. Николай Бакалов Студовете през месец януари, дори и не силни, са много благоприятни за избистренето и стабилизирането на виното от

Няма снимка

Велика - най-раннозреещият и едроплоден десертен сорт

Става и за полупланински хълмове до около 500 метра надморска височина Стотици читателски въпроси имахме през 2017 г. за сорта Велика. Интересът към него не стихва,

Няма снимка

Какво се иска за дворовете на високо

Да се засаждат буйно растящи и високодобивни сортове Развитието на лозата може свободно да се направлява от човешката ръка и да се създават най-разнообразни красиви форми.

Няма снимка

От лозето на баир се прави по-добро вино

Наш читател от Врачанско, отглеждащ на две места лозя, разказва как от тях става по-ароматна напитка Едното лозе на Александър Василев, наш читател, е недалеч от Враца.

Още от Фермер
Няма снимка

Намалява износът на мека пшеница от ЕС

От Strategie Grains за пореден път понижават прогнозата си за износа на мека пшеница от ЕС през 2017/18. Последната прогноза е на ниво 21.6 млн. тона и е със 750,

Няма снимка

Колко семена ви трябват

Най-нетърпеливите градинари от най-топлите райони на страната вече се захванаха с разсадите. А през февруари предстои масовото засяване. Ето какво трябва да си припомните,

Няма снимка

Преразглеждане на бюджетните разходи на ЕС за селското стопанство след 2020 г.

Анализ на проф. Алън Матюс, Trinity College, Дъблин Eврокомисарят по бюджет и човешки ресурси Гюнтер Йотингер очерта насоките, по които върви ЕК при изготвяне на своето предложение за Многогодишната

Няма снимка

Евродепутатът Момчил Неков внася в ЕП становище за „Двойното качество на продуктите на единния пазар“

Евродепутатът Момчил Неков обсъди днес с предсатвители на българските институции, браншови и неправителствени организации становище за двойния стандарт при храните в Европейския съюз,

Няма снимка

Спад в производството на царевица

В януарския си доклад USDA повиши прогнозата си за производството на груби зърнени храни през 2017/18 с 0.3 млн. тона до 1,324.2 млн. тона. Според данни от доклада световният износ на царевица през

Няма снимка

USDA повиши прогнозата си за реколтата от пшеница

В своя януарски отчет анализатори от USDA отново повишиха прогнозата си за реколтата от пшеница до 757 млн. тона при 755.2 млн. тона в декемврийската прогноза.