Не всяко вино старее

08 декември 2017 В лозята 0     
Няма снимка
1 2
 

Трябва да се знае, че отварянето на стари прашасали и с паяжини бутилки вино, престояли много години в избата, най-често носи разочарование, а не гордост.

Не всяко вино е способно да издържи проверката на времето, когато говорим за над 10-15 години.

Това важи в най-голяма степен за домашното производство, и особено за вината от директни сортове, които е най-добре да се изпиват в настоящата или най-късно в следващата година.

По принцип се знае, че червените вина стареят по-добре а за белите в повечето случаи това не се оказва вярно.

За да старее едно вино благородно в бутилката 15-20 и повече години, то трябва да е замислено за стареене още в лозето.

За това помагат по-добрите сортове, спазването на технологиите на отглеждане, и правилните резитби и още много неща.

И други фактори влияят на този процес, като технология на винифициране, вид на бъчвите, начин на съхраняване в бутилките и т.н.

В елитните изби всяка стъпка от лозето до бутилката е константа, докато у дома това трудно би могло да се постигне.

Все пак ето няколко полезни съвета за стопаните:

Топло лято с дълга и суха есен предполага вино с по-голям потенциал за стареене, но...

Ако е много горещо, гроздето узрява по-грубо или презрява и няма достатъчно киселини, които да балансират структурата на виното.

Годните за стареене червени вина като правило са по-танинови и екстрактни, с относително високо - над 13% - алкохолно съдържание. По-високите танини, киселини, захари и алкохол ги държат в по-добро здраве за известно време.

Ако виното е посредствено, няма как с времето да развие по-добри качества.

Десертните вина стареят по-добре от розетата. (ХФ)

За да старее едно вино благородно в бутилката 15-20 и повече години, то трябва да е замислено за стареене още в лозето

l Според специалистите червените

го правят по-добре, за белите не се мъчете

Не всяко вино старее

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Кои торове за какво се внасят в лозята

При торенето на лозята в почвата се внасят главно азот, фосфор и калий. Всеки от тези елементи има отговорно и специфично въздействие върху растежа и плододаването.

Няма снимка

Дойде времето на капаните за оси

Какви да са примамките За фабричен капан от цилиндър с мрежи и отвори е подходяща рибата - силно привличала осите. Друго, което силно ги мами са вътрешностите на домашна птица.

Няма снимка

Съвети преди гроздобер

Укрепете леторастите, попълнете празнини При асмите, както и при стъблено отглежданите лозя сега периодично трябва да се привързват леторастите към съответната конструкция - правете това,

Няма снимка

Коя е оптималната технологична зрялост на гроздето

Различна е за различните сортове - коя е оптимална Инж.Николай Бакалов Технологичната зрялост на гроздето е най-важният показател, но тя е специфична за всеки отделен сорт.

Няма снимка

От какво грозде да се прави вино

На поредица от въпроси отговаря д-р инж.техн. Николай Бакалов - консултант Поговорката гласи, че "от хубава мома става хубава булка", а това важи с пълна сила и за гроздето и виното.

Няма снимка

Молецът не прощава - важи и за този месец

Новоизлюпените гъсенички се вгризват във вътрешността на зърната През юли щети по лозата, особено по десертните сортове, нанасят гъсениците от второто поколение на шарения гроздов молец.

Още от Фермер
Няма снимка

Съветник на земеделския министър: Избива се само заразеното стадо (Видео)

Със стадото ще се процедира така, както с всички останали стада, които са заразени. При положение, че всички животни са сложени на оборен режим и помежду им няма контакти, избива се само стадото,

Няма снимка

Пренасяне на данни от едни на други телематични системи

Новата технология улеснява работата на операторите, като ликвидира проблема с несъвместимостта чрез обединяване на информацията от всички машини на едно място JCB пуска в действие нова версия на

Няма снимка

ЕК прехвърля отговорността за оценката на глифозат от Германия към Франция

Стремежът на Монсанто да запази продукта си за борба с плевелите на европейския пазар е изправен пред друго предизвикателство. Франция вече планира поетапно да прекрати действието на активната

Няма снимка

Майдел: България е четвърта в ЕС по привлечени инвестиции по плана „Юнкер“

„България е четвърта в ЕС по привлечени инвестиции по плана „Юнкер“. У нас има подписани споразумения за 423 млн. евро, които ще доведат до над 1 милиард и 700 милиона евро допълнителни инвестиции.

Няма снимка

Нова регулация в земеползването

Предвижда се нов ред за разпределяне на държавните и общински пасища, мери и ливади Диана Ванчева Министерство на земеделието, храните и горите стъпи смело на съвсем нова почва,

Няма снимка

Запознаха казахстански учен с растителната селекция в Садово

Подписване на научно сътрудничество в областта на растителните генетични ресурси между Аграрния университет в Казахстан и Института по растителни генетични ресурси "К.