За азалия с пищни цветове

08 декември 2017 Цветя 0     
Няма снимка
1 2 3 4
 

Грешки при отглеждането

Няма по-красива гледка от нацъфтели розови или бели помпони. Азалията ги осигурява точно в най-безцветния период- зимата. Колкото е капризно цветето, толкова и се отблагодарява за положените грижи.

Грешките по отглеждането най-често са причинени от неподходящи фактори на средата или прекалено много суетене около цветето.

Правилното място е на светло

Северният прозорец е най-подходящ

Азалията обича много светлина, но не пряка слънчева. Следователно северният прозорец е най-подходящ за нея. Прекаленото огряване може да увреди листата и да изгори цветовете.

Цветето се чувства най-добре, когато е разположенo самичкo някъде така, че да бъде основен акцент.

Препоръчително е да се държи далеч от отоплителни уреди, защото те изсушават въздуха. А азалията не харесва ниска атмосферна влажност. Оросяване веднъж-два пъти през няколко дни би ѝ се отразило много добре. Необходимо е редовно проветряване в помещението. Застоялият въздух се отразява зле на дишането на растението и забавя развитието му.

Температурата също е много важен фактор. Поддържайте я в границите между 18-20 градуса. Прегряването предизвиква увяхване и последващо опадане на листата и цветовете. Температури под 8 градуса са нежелателни. 

Поливките са най-голямата тънкост

Накисвайте саксията

Азалията обикновено се продава в саксия с размер от 11 до 15, а и по- големи. Субстратът е с кисела реакция и е специално пригоден за азалии, рододендрони и цитруси, както и за други растения, които се нуждаят от кисела среда. Той е лек, бързо поема вода, но и бързо я отдава. Тази особеност както и големите нужди от вода на азалията налагат чести поливки. Но внимавайте! Задържането на вода води до загниване на кореновата система.

Един добър съвет е да накисвате саксията докато бълбукането спре, а след това да изчакате излишната вода да се оттече. Цветето се поставя на място, като се внимава да не се върти много. Поливната вода не бива да е варовита или хлорирана. Трябва да е със стайна температура. С нея се внасят и торовете. Дозата и съставът се съобразяват с фазата, в която се намира растението.

Изберете я за подарък

Нацъфтялата азалия е много подходяща, когато искате да зарадвате някого с повод или без. Обикновено саксията се опакова в целофан или друга материя, която не пропуска вода. Колкото и да е красива опаковката, обаче тя не бива да се оставя задълго. През нея не може да се контролира състоянието на почвената влажност, а и кореновата система се задушава малко или много. Когато поднесете азалията, посъветвайте получателя да я разопакова по-скоро.

Когато избирате цвете, подхождайте разумно. Колкото повече пъпки има, толкова по-дълго ще цъфти. Редно е да проверите и дали няма някой нашественик. Азалията се напада от щитоносни въшки, нематоди и някои други насекоми. Избирайте само добре облистени растения.

Цената на една азалия зависи от размера и формата на растението. Средно голямо храстче струва около 10-15 лв., по-големи растения се срещат рядко, а формираните във форма на мини дръвче се предлагат на цени от 20-25 лв и нагоре.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Цветя
Няма снимка

Бабиното цвете

Балерини, звезди, медузи, феи, ветрове, вещици, хвърчила, бонбони, корони, мартеници, райски птици, понпони, пламъци, дракони... Сигурно се чудите каква е тази главоблъсканица от несвързани думи.

Няма снимка

Дивият чесън е красив и полезен

Латинското му име е Allium ursinum L. Той е един от първите предвестници на пролетта. За разлика от останалите си събратя по лютивост е красив и прилича повече на цвете, отколкото на бурен или лук.

Няма снимка

Как се размножават домашните орхидеи

Прави се вегетативно Това означава, че както при повечето стайни цветя не ви трябва мъжко и женско растение. Има два начина за вегетативно размножаване и то зависи от вида на орхидеята.

Няма снимка

Как хризантемите да са по-пищни

Хризантемите са едни от най-непретенциозните цветя. Отглеждат се лесно, а цъфтят изобилно от края на август до (а и след) първите слани през есента. Сортовете и хибридите при тези цветя са

Няма снимка

Лупината е цвете с много приложения

Лупината е красиво цвете, което цъфти през летните месеци. У нас е по-известна с името вълчи боб. Приликата в цветовете на двете растения е доста очевидна.

Няма снимка

Грижи за цветята през юли

Климатът се променя, а това не е добре за растенията. Свикнали сме през топлите месеци да се радваме на красотата в градината, а предния месец не ни даде много тази възможност.

Още от Фермер
Няма снимка

Министър Порожанов запозна народните представители с мерките срещу чумата по дребните преживни животни и предвидените обезщетения

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов запозна народните представители с мерките срещу заболяването чума по дребните преживни животни в страната.

Няма снимка

Добавяйте 200 г рядка овесена каша на яретата

И още от 10-ия ден Разбира се, не забравяйте и да давате и от най-хубавото сено. А овесената каша трябва да приготвяте всеки ден, тъй като бързо прокисва.

Няма снимка

Днешни решения на фонд "Земеделие" за парите за овце и кози

Фонд "Земеделие" днес реши да увеличи финансовия ресурс за минимална помощ де минимис за земеделски стопани, отглеждащи овце-майки или кози-майки с 9 456 384 лв.

Няма снимка

Аз го правя така

Разказва дядо Борис от с. Новачене, Плевенско Няма лек против това време и дъждовете, оплакват се стопаните на лозя от доста райони на нашата страна. Георги Митов от село Гулянци,

Няма снимка

Полските животновъди ще продължат да хранят стадата си с ГМО фуражи?

Полското земеделско министерство е подготвило пакет от поправки, които внасят промени в т.нар. Акт за комбинираните фуражи, съобщава USDA. Ако те бъдат приети,

Няма снимка

Шведските животновъди тънат в отчаяние заради небивала суша

По ливадите няма добитък, нито зелена трева - незапомнена суша изгаря поля и ниви из Швеция, а това вещае трагични последици за животновъдите - някои ще трябва да отведат питомците си в кланицата