За азалия с пищни цветове

08 декември 2017 Цветя 0     
Няма снимка
1 2 3 4
 

Грешки при отглеждането

Няма по-красива гледка от нацъфтели розови или бели помпони. Азалията ги осигурява точно в най-безцветния период- зимата. Колкото е капризно цветето, толкова и се отблагодарява за положените грижи.

Грешките по отглеждането най-често са причинени от неподходящи фактори на средата или прекалено много суетене около цветето.

Правилното място е на светло

Северният прозорец е най-подходящ

Азалията обича много светлина, но не пряка слънчева. Следователно северният прозорец е най-подходящ за нея. Прекаленото огряване може да увреди листата и да изгори цветовете.

Цветето се чувства най-добре, когато е разположенo самичкo някъде така, че да бъде основен акцент.

Препоръчително е да се държи далеч от отоплителни уреди, защото те изсушават въздуха. А азалията не харесва ниска атмосферна влажност. Оросяване веднъж-два пъти през няколко дни би ѝ се отразило много добре. Необходимо е редовно проветряване в помещението. Застоялият въздух се отразява зле на дишането на растението и забавя развитието му.

Температурата също е много важен фактор. Поддържайте я в границите между 18-20 градуса. Прегряването предизвиква увяхване и последващо опадане на листата и цветовете. Температури под 8 градуса са нежелателни. 

Поливките са най-голямата тънкост

Накисвайте саксията

Азалията обикновено се продава в саксия с размер от 11 до 15, а и по- големи. Субстратът е с кисела реакция и е специално пригоден за азалии, рододендрони и цитруси, както и за други растения, които се нуждаят от кисела среда. Той е лек, бързо поема вода, но и бързо я отдава. Тази особеност както и големите нужди от вода на азалията налагат чести поливки. Но внимавайте! Задържането на вода води до загниване на кореновата система.

Един добър съвет е да накисвате саксията докато бълбукането спре, а след това да изчакате излишната вода да се оттече. Цветето се поставя на място, като се внимава да не се върти много. Поливната вода не бива да е варовита или хлорирана. Трябва да е със стайна температура. С нея се внасят и торовете. Дозата и съставът се съобразяват с фазата, в която се намира растението.

Изберете я за подарък

Нацъфтялата азалия е много подходяща, когато искате да зарадвате някого с повод или без. Обикновено саксията се опакова в целофан или друга материя, която не пропуска вода. Колкото и да е красива опаковката, обаче тя не бива да се оставя задълго. През нея не може да се контролира състоянието на почвената влажност, а и кореновата система се задушава малко или много. Когато поднесете азалията, посъветвайте получателя да я разопакова по-скоро.

Когато избирате цвете, подхождайте разумно. Колкото повече пъпки има, толкова по-дълго ще цъфти. Редно е да проверите и дали няма някой нашественик. Азалията се напада от щитоносни въшки, нематоди и някои други насекоми. Избирайте само добре облистени растения.

Цената на една азалия зависи от размера и формата на растението. Средно голямо храстче струва около 10-15 лв., по-големи растения се срещат рядко, а формираните във форма на мини дръвче се предлагат на цени от 20-25 лв и нагоре.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Цветя
Няма снимка

Кротонът е изящен, но леко капризен

За кротона е изписано почти всичко. Но читатели задават конкретни въпроси, свързани с грижите и проблемите по отглеждането му. Родината на кротона са Азия, Индия,

Няма снимка

Мулчирането e важно за градината

Мулч се прилага главно около овошки, храсти (рози, къпини,малини), многогодишни цветя. Той се насипва подобно на вулкан около основата на стеблото, без да скрива разклоненията, листата и цветовете.

Няма снимка

Магнолията превзема все повече дворове

Красотата на магнолията не може да се сравни с тази на никое друго цъфтящо дърво или храст. Зашеметяващите едри цветове пробуждат възхищение. Представени са в нежни тонове на бяло, розово, жълто,

Няма снимка

Експериментирайте с едногодишните цветя

 Почистете многогодишните Почистването на многогодишните цветя и около тях е задача номер едно. Цветове и леторасти, останали от миналата година, се отстраняват,

Няма снимка

Малко познато у нас цвете - тигридия

То не е претенциозно и капризно и лесно се отглежда Красиво и много пъстро цвете без почти никакви изисквания, тигридията тепърва се изкачва по стълбицата на славата.

Няма снимка

Един по-различен гладиол

Известен е като абисинска звезда с аромат на парфюм Gladiolus callianthus murielae е по-известен като абисинска звезда, паунова орхидея или просто ацидантера.

Още от Фермер
Няма снимка

Пчелните пчели имат 170 рецептори за миризма

Сравнението е лесно по отношение на рецепторите на другите насекоми -  едва 62 при плодни мухи и 79 в комари. Има и още изненади в полза на пчелите: * Техните изключителни обонятелни способности

Няма снимка

Колко пчели са останали в света?

Почти е невъзможно да се отговори на този въпрос с някаква точност, поради липса на данни и различия в съществуващите данни, пише Лан Слъдър, пчелар любител, информира quora.com.

Няма снимка

Доматеният разсад да не етиолира

Причините за етиолирането, т.е. растенията стават тънки, светлозелено оцветени и много нежни - могат да са различни. Най-добре е превантивно да вземете мерки и да не допуснете растенията да

Няма снимка

Еврокомисията осъди България заради диви птици в Рила

България отново е осъдена от Европейската комисия (ЕК) за неспазване на екологичното законодателство на Съюза. Този път присъдата касае важни природни местообитания в Рила,

Няма снимка

Разлики между No-till, Strip-till и конвенционалното земеделиеи конвенционалното земеделие

В бъдеще ще се разчита все повече на биологични, екологични, биодинамични технологии Гергана Младенова От векове хората обработват почвата по един или друг начин, за да се изхранват с плодовете й.

Няма снимка

Нужно е да имаме дигитална готовност за е-фермерите

Подсказва д-р Михай Чото от Националния институт за обществени услуги в Унгария, консултант на ФАО Унгарският изследовател, внедрител и консултант на ФАО д-р Михай Чото подчерта пред експерти и