Гарденията е ароматна, но и много капризна

08 декември 2017 Цветя 0     
Няма снимка
1 2 3 4
 

Прелестните бели до кремави розички изглеждат като изкуствени, но не са. Ароматът им го доказва. Гарденията е цвете, което, дори да не цъфти, привлича погледите с лъскавите си листа. Растението излъчва изтънченост и вкус. Белите цветове символизират уважение и възхищение. Колкото и да хвалим гарденията тя си остава капризно цвете. Има редица изисквания, за да се чувства добре и да цъфти обилно. Ето няколко съвета да се справите с отглеждането и да ароматизирате естествено дома си. 

Иска постоянно място, не трябва да се мести

Гарденията обича слънцето. Това, обаче трябва да се преосмисли през горещите месеци и да се осигури защита особено в следобедните часове. Около 6 часа директна слънчева светлина са идеални за развитието ѝ.

Почвата трябра да се поддържа влажна, но в никакъв случай не бива да се допуска задържане на вода в подложката на саксията. Най-добре водата да е дъждовна и да не е варовита.

Поливките зависят от температурата в помещението. А най-подходяща за гарденията е около 18-20 градуса. В такива условия се препоръчва оросяване всеки ден. Но се внимава да не се задържат капчици в цветовете и листните розетки. Това води до загниване. Всяко отклонение от горепосочените условия може да доведе до опадане на пъпки, цветове и листа.

Влажността и торенето са от значение

Уверявайте се, ако трябва всеки ден, че почвата е влажна. Ако се допусне засушаване, неразтворените цветове ще си останат затворени и ще опадат с течение на времето. Почвата в саксията трябва да е богата на органика.

Периодично добавяне на малки количества добре угнил оборски тор, биоторф от калифорнийски червеи или компост усигуряват добри условия. Ако не разполагате с тях, достатъчно е да подхранвате гарденията през две-три седмици с физиологично кисел тор.

През различните фази съдържанието на хранителните вещества трябва да се променя адекватно на нуждите на растението. По-високото съдържание на фосфор и калий винаги е добра идея. Единственият период, в който не се тори, са най-мрачните месеци - от декември до началото на февруари.

Осигурете ѝ комфорт

Пъпките опадат точно преди да се отворят? Причините: ниска влажност на въздуха, преполиване или пресушаване на почвата, прекалено слънчево огряване (особено следобедно), резки промени в температурата на средата, прекалено висока доза тор или много често подхранване.

Покафеняване на някои листа или части от тях. Този симптом се дължи на прекалено засушаване. Тъканите се обезводняват и некротират. Друга причина може да бъде задържането на вода по листата. Не е изключено покафеняване и в следствие на промяна на рН- то на почвата, както и заболяване (брашнеста мана, листни петна и др.).

Пожълтяване на междужилковото пространство на листата. И тук причините са няколко - преполиването е една от тях. Ниските температури извън оптималните граници също могат да предизвикат пожълтяване. В такива условия се влошава поемането на вода и хранителни вещества от кореновата система. Железният дефицит се среща често, ако почвената реакция преминава в алкална. Използвайте торове за гардении, азалии и рододендрони, за да не се стигне до там.

Ако гарденията не цъфти, помислете дали извършвате правилно резитбите.

Не забравяйте, че адаптирането на всяко ново цвете вкъщи отнема време. Опадането на няколко пъпки и листа не винаги е сигнал за тревога.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Цветя
Няма снимка

Експериментирайте с едногодишните цветя

 Почистете многогодишните Почистването на многогодишните цветя и около тях е задача номер едно. Цветове и леторасти, останали от миналата година, се отстраняват,

Няма снимка

Малко познато у нас цвете - тигридия

То не е претенциозно и капризно и лесно се отглежда Красиво и много пъстро цвете без почти никакви изисквания, тигридията тепърва се изкачва по стълбицата на славата.

Няма снимка

Един по-различен гладиол

Известен е като абисинска звезда с аромат на парфюм Gladiolus callianthus murielae е по-известен като абисинска звезда, паунова орхидея или просто ацидантера.

Няма снимка

Розите обичат слънце, въздух и топлина

Преди да ги засадим, трябва да знаем техните изисквания За да се радваме на обилен, качествен и продължителен цъфтеж на розите, трябва да се съобразим с някои правила: мястото за засаждане,

Няма снимка

Листни въшки по цветята

Те изтощават растенията Листните въшки нападат много видове растения отглеждани при стайни или при градински условия. На цвят въшките са зелени, черни, розови, кафяви.

Няма снимка

Как да отглеждаме астри

Астрите могат да са красив акцент във всяка градина. Обикновено отглеждането на тези цветя не изисква специални грижи. В домашни условия астри могат да се отгледат както от семена, така и от разсад.

Още от Фермер
Няма снимка

Амилум България ще прави нова инвестиция в Разград

Министър-председателят Бойко Борисов, министърът на земеделието Румен Порожанов, посланикът на САЩ в България и множество представители на българското правителство и местната власт ще открият нова

Няма снимка

Намаляването на административната тежест обсъдиха общините

Екипът на ДНСК обърна внимание на най-честите причини за отменяне на разрешение за строеж Тази тема бе във фокуса на дискусиите по време на седмата национална среща на главните архитекти и

Няма снимка

Кога да се отстраняват росните корени на лозите

Отговаряме на читателя Атанас Павлов от Варна Една от основните грижи след засаждането на малките лози е постоянната проверка за покарването им. Трябва да знаете, че те са много нежни.

Няма снимка

През уикенда и в началото на новата седмица ще бъде слънчево

През нощта облачността ще намалее, вятърът ще отслабне, на места в западната половина на страната и ще стихне. Утре ще бъде предимно слънчево, с временни увеличения на облачността главно над

Няма снимка

Кои култури са най-подходящи около дръвчетата

Да се предпочитат ранните видове или подправките Около дърветата може да се отглеждат по-ранни култури, както и тези, които имат по-къса вегетацията.

Няма снимка

Над 200 български животновъди ще участват в най-голямото изложение за животни у нас

Над 200 български животновъди ще вземат участие в най-голямото Национално изложение по животновъдство, което ще се проведе от 27 до 29 април т.г. Домакин на събитието ще е град Сливен.