Гарденията е ароматна, но и много капризна

08 декември 2017 Цветя 0     
Няма снимка
1 2 3 4
 

Прелестните бели до кремави розички изглеждат като изкуствени, но не са. Ароматът им го доказва. Гарденията е цвете, което, дори да не цъфти, привлича погледите с лъскавите си листа. Растението излъчва изтънченост и вкус. Белите цветове символизират уважение и възхищение. Колкото и да хвалим гарденията тя си остава капризно цвете. Има редица изисквания, за да се чувства добре и да цъфти обилно. Ето няколко съвета да се справите с отглеждането и да ароматизирате естествено дома си. 

Иска постоянно място, не трябва да се мести

Гарденията обича слънцето. Това, обаче трябва да се преосмисли през горещите месеци и да се осигури защита особено в следобедните часове. Около 6 часа директна слънчева светлина са идеални за развитието ѝ.

Почвата трябра да се поддържа влажна, но в никакъв случай не бива да се допуска задържане на вода в подложката на саксията. Най-добре водата да е дъждовна и да не е варовита.

Поливките зависят от температурата в помещението. А най-подходяща за гарденията е около 18-20 градуса. В такива условия се препоръчва оросяване всеки ден. Но се внимава да не се задържат капчици в цветовете и листните розетки. Това води до загниване. Всяко отклонение от горепосочените условия може да доведе до опадане на пъпки, цветове и листа.

Влажността и торенето са от значение

Уверявайте се, ако трябва всеки ден, че почвата е влажна. Ако се допусне засушаване, неразтворените цветове ще си останат затворени и ще опадат с течение на времето. Почвата в саксията трябва да е богата на органика.

Периодично добавяне на малки количества добре угнил оборски тор, биоторф от калифорнийски червеи или компост усигуряват добри условия. Ако не разполагате с тях, достатъчно е да подхранвате гарденията през две-три седмици с физиологично кисел тор.

През различните фази съдържанието на хранителните вещества трябва да се променя адекватно на нуждите на растението. По-високото съдържание на фосфор и калий винаги е добра идея. Единственият период, в който не се тори, са най-мрачните месеци - от декември до началото на февруари.

Осигурете ѝ комфорт

Пъпките опадат точно преди да се отворят? Причините: ниска влажност на въздуха, преполиване или пресушаване на почвата, прекалено слънчево огряване (особено следобедно), резки промени в температурата на средата, прекалено висока доза тор или много често подхранване.

Покафеняване на някои листа или части от тях. Този симптом се дължи на прекалено засушаване. Тъканите се обезводняват и некротират. Друга причина може да бъде задържането на вода по листата. Не е изключено покафеняване и в следствие на промяна на рН- то на почвата, както и заболяване (брашнеста мана, листни петна и др.).

Пожълтяване на междужилковото пространство на листата. И тук причините са няколко - преполиването е една от тях. Ниските температури извън оптималните граници също могат да предизвикат пожълтяване. В такива условия се влошава поемането на вода и хранителни вещества от кореновата система. Железният дефицит се среща често, ако почвената реакция преминава в алкална. Използвайте торове за гардении, азалии и рододендрони, за да не се стигне до там.

Ако гарденията не цъфти, помислете дали извършвате правилно резитбите.

Не забравяйте, че адаптирането на всяко ново цвете вкъщи отнема време. Опадането на няколко пъпки и листа не винаги е сигнал за тревога.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Цветя
Няма снимка

Как хризантемите да са по-пищни

Хризантемите са едни от най-непретенциозните цветя. Отглеждат се лесно, а цъфтят изобилно от края на август до (а и след) първите слани през есента. Сортовете и хибридите при тези цветя са

Няма снимка

Лупината е цвете с много приложения

Лупината е красиво цвете, което цъфти през летните месеци. У нас е по-известна с името вълчи боб. Приликата в цветовете на двете растения е доста очевидна.

Няма снимка

Грижи за цветята през юли

Климатът се променя, а това не е добре за растенията. Свикнали сме през топлите месеци да се радваме на красотата в градината, а предния месец не ни даде много тази възможност.

Няма снимка

Черни листни петна по розите

Черните листни петна по розите са причинени от фитопатогена Diplocarpon rosae или Marssonina rosae. Заболяването се проявява през лятото и есента. Първите симптоми са червеникаво - черни петна с

Няма снимка

Стрептокарпус за всеки вкус

Първенец на много изложби, стрептокарпусът бавно навлиза и на наша територия предимно чрез внос от Холандия. Измежду над 150 вида стрептокарпуси и неизброимите им хибриди у нас засега се предлагат

Няма снимка

Индийският люляк се обсипва с цвят

Расте доста бързо Индийският люляк (Lagerstroemia indica) през повечето време е доста скучно растение. Най-обикновен храст или дърво с лъскави зелени листа.

Още от Фермер
Няма снимка

По какъв начин да си взема восъка и да отделя меда?

Предлагаме ви отговор от Mateev във форума на pchelari.com: Слага се цялата каша в един съд, като предварително се налива вода на дъното на съда - някъде около 10 сантиметра.

Няма снимка

През няколко дни е добре медът да се разбърква за по-фина кристализация

От центрофугата медът изтича през специално кранче и преминавайки през цедка се събира в някакъв съд - кофа, тенджера или направо в съда за съхранение.

Няма снимка

Фасулът е ценен при хипертония

Сътрудници от Американската асоциация на диетолозите заявиха, че хората със слаби кръвоносни съдове и висок холестерол трябва да ядат боб. При повишено артериално налягане, бобът е просто незаменим.

Няма снимка

Съвети на специалиста: Изваждане и съхранение на пчелен мед

Изваждането на меда е тежък, но приятен момент от работата на пчеларя. Това е наградата за добре свършената работа, казва доц. д-р Боян Първулов в книгата си "Уроци по пчеларство".

Няма снимка

Да опазим плодовете

Да се опазят плодовете от болести и неприятели е една от най-важната грижа в овощната градина сега. Променливото време през изминалите месеци, а и обилните валежи в много райони на страната,

Няма снимка

ЕС: Статистиката за износа на мека пшеница и фуражен ечемик е все по-тъжна

Това констатира онлайн изданието зерно онлайн. Според него страните от ЕС за седмицата от 9 юли до 15 юли са изнесли за трети страни 86 096 тона мека пшеница , което е 2,