Гарденията е ароматна, но и много капризна

08 декември 2017 Цветя 0     
Няма снимка
1 2 3 4
 

Прелестните бели до кремави розички изглеждат като изкуствени, но не са. Ароматът им го доказва. Гарденията е цвете, което, дори да не цъфти, привлича погледите с лъскавите си листа. Растението излъчва изтънченост и вкус. Белите цветове символизират уважение и възхищение. Колкото и да хвалим гарденията тя си остава капризно цвете. Има редица изисквания, за да се чувства добре и да цъфти обилно. Ето няколко съвета да се справите с отглеждането и да ароматизирате естествено дома си. 

Иска постоянно място, не трябва да се мести

Гарденията обича слънцето. Това, обаче трябва да се преосмисли през горещите месеци и да се осигури защита особено в следобедните часове. Около 6 часа директна слънчева светлина са идеални за развитието ѝ.

Почвата трябра да се поддържа влажна, но в никакъв случай не бива да се допуска задържане на вода в подложката на саксията. Най-добре водата да е дъждовна и да не е варовита.

Поливките зависят от температурата в помещението. А най-подходяща за гарденията е около 18-20 градуса. В такива условия се препоръчва оросяване всеки ден. Но се внимава да не се задържат капчици в цветовете и листните розетки. Това води до загниване. Всяко отклонение от горепосочените условия може да доведе до опадане на пъпки, цветове и листа.

Влажността и торенето са от значение

Уверявайте се, ако трябва всеки ден, че почвата е влажна. Ако се допусне засушаване, неразтворените цветове ще си останат затворени и ще опадат с течение на времето. Почвата в саксията трябва да е богата на органика.

Периодично добавяне на малки количества добре угнил оборски тор, биоторф от калифорнийски червеи или компост усигуряват добри условия. Ако не разполагате с тях, достатъчно е да подхранвате гарденията през две-три седмици с физиологично кисел тор.

През различните фази съдържанието на хранителните вещества трябва да се променя адекватно на нуждите на растението. По-високото съдържание на фосфор и калий винаги е добра идея. Единственият период, в който не се тори, са най-мрачните месеци - от декември до началото на февруари.

Осигурете ѝ комфорт

Пъпките опадат точно преди да се отворят? Причините: ниска влажност на въздуха, преполиване или пресушаване на почвата, прекалено слънчево огряване (особено следобедно), резки промени в температурата на средата, прекалено висока доза тор или много често подхранване.

Покафеняване на някои листа или части от тях. Този симптом се дължи на прекалено засушаване. Тъканите се обезводняват и некротират. Друга причина може да бъде задържането на вода по листата. Не е изключено покафеняване и в следствие на промяна на рН- то на почвата, както и заболяване (брашнеста мана, листни петна и др.).

Пожълтяване на междужилковото пространство на листата. И тук причините са няколко - преполиването е една от тях. Ниските температури извън оптималните граници също могат да предизвикат пожълтяване. В такива условия се влошава поемането на вода и хранителни вещества от кореновата система. Железният дефицит се среща често, ако почвената реакция преминава в алкална. Използвайте торове за гардении, азалии и рододендрони, за да не се стигне до там.

Ако гарденията не цъфти, помислете дали извършвате правилно резитбите.

Не забравяйте, че адаптирането на всяко ново цвете вкъщи отнема време. Опадането на няколко пъпки и листа не винаги е сигнал за тревога.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Цветя
Няма снимка

Какво е необходимо да знаем за ранната сеитба на цветя?

Идва времето да сеем семена на закрито. Какво е необходимо да знаем за ранната сеитба? Съдовете да са чисти. Независимо в какво (саксийки, чашки, терини с гнезда, пластмасови табли и т.н.

Няма снимка

Торфена почва за стайните цветя

Торфената почва се приготвя от торф с произход от планини, низини или средно високи места. Торфът, произхождащ от низини, е богат с хранителни вещества, има малка киселинност и не изисква варуване.

Няма снимка

Кои семена как се засяват

Първи са едногодишните цветя като агератума, бегонията, карамфила Шабо, кобеята, лобелията, пеларгонията, петунията Агератумът, бегонията, лобелията и петунията най-добре прорастват на светло,

Няма снимка

Мадагаскарският жасмин e ароматен, но капризен

Стефанотисът е популярно стайно цвете у нас, а в някои райони на света и градинско. Можем само да завиждаме за ароматните огради или арки от по-топлите страни.

Няма снимка

Внимание и за мушкатата

Така обичните ни мушката и сакъзи през периода на покой също имат нужда от внимание. Температурите навън не са чак толкова ниски, така че най-вероятно почвата е суха.

Няма снимка

Проверяваме грудки, луковици и цветя

Гниенето е най-големият враг Време да проверим цветните грудки и луковици на съхранение в мазето или килера, както и зазимените мушката и сакъзи. Ако всичко е наред,

Още от Фермер
Няма снимка

Намалява износът на мека пшеница от ЕС

От Strategie Grains за пореден път понижават прогнозата си за износа на мека пшеница от ЕС през 2017/18. Последната прогноза е на ниво 21.6 млн. тона и е със 750,

Няма снимка

Колко семена ви трябват

Най-нетърпеливите градинари от най-топлите райони на страната вече се захванаха с разсадите. А през февруари предстои масовото засяване. Ето какво трябва да си припомните,

Няма снимка

Преразглеждане на бюджетните разходи на ЕС за селското стопанство след 2020 г.

Анализ на проф. Алън Матюс, Trinity College, Дъблин Eврокомисарят по бюджет и човешки ресурси Гюнтер Йотингер очерта насоките, по които върви ЕК при изготвяне на своето предложение за Многогодишната

Няма снимка

Евродепутатът Момчил Неков внася в ЕП становище за „Двойното качество на продуктите на единния пазар“

Евродепутатът Момчил Неков обсъди днес с предсатвители на българските институции, браншови и неправителствени организации становище за двойния стандарт при храните в Европейския съюз,

Няма снимка

Спад в производството на царевица

В януарския си доклад USDA повиши прогнозата си за производството на груби зърнени храни през 2017/18 с 0.3 млн. тона до 1,324.2 млн. тона. Според данни от доклада световният износ на царевица през

Няма снимка

USDA повиши прогнозата си за реколтата от пшеница

В своя януарски отчет анализатори от USDA отново повишиха прогнозата си за реколтата от пшеница до 757 млн. тона при 755.2 млн. тона в декемврийската прогноза.