Коледа без истинска елха не е празнична

12 декември 2017 Цветна градина / Полезни съвети 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 

През последните години все повече нашумя идеята да се украсява жива елха в саксия. След празниците тя си остава в съда или може да се засади в двора, а защо не пред блока или в парка.

Идеята е много добра, но не винаги дръвчето оцелява. В тази статия ще разгледаме видовете иглолистни, които можем да украсим през Коледните празници.

Освен това ще вмъкнем важни съвети свързани с грижите за живата коледна елха.

У нас е прието почти всяко иглолистно дръвче да се нарича елха, особено около Коледа. От ботаническа гледна точка това е погрешно. Иглолистните видове са много и всеки си има точно определено име.

Защо е важно името ли?

Ако знаете какъв вид и сорт “елха” сте си взели, можете да научите още много интересни факти и полезни съвети за отглеждането на дръвчето. Например колко време максимум може да издържи преди да започнат да падат игличките в стайни условия. Или къде да го засадите напролет (слънце, сянка, кисела почва, течение).

В България най-масово се предлагат 3-4 вида. Важно е и как стигат те до нас.

Как стига до нас?

У нас елхички се отглеждат в разсадници директно засадени в почвата. С наближаването на декември или при поръчка, но в определени сезони, всяко дръвче се вади поотделно, а кореновата система се увива в зебло (на бала) или се прехвърля в саксия.

Спазва се точно определена технология. Най-общо принципът на изваждане може да се обясни така: кореновата система представлява проекция на короната. Това включва и най-малките коренчета. Като се имат предвид размерите на надземната част, сами можете да си дадете сметка, че голяма част от кореновата система е съкратена и изрязана.

От тук идват проблемите с големите коледни елхи в саксия, а и не само с големите. Колкото по-малка коренова система е оставена, толкова по-голям е шансът дървото да не оцелее до пролетта или да боледува много.

Другият вариант за коледно дърво в саксия не се практикува у нас, или поне това е много рядко.

Елхите се отглеждат само в саксии още от малки разсадчета. Поливат се чрез капково напояване. По същия начин се подхранват по строго определена рецепта. Кореновата им система не се нарушава. Но повечето такива дървета са от внос.

Да се погрижим за нея

Първият факт, които трябва да разясним е, че иглолистните дървета също като мечките изпадат в относителен зимен сън.

Забавят се всички физиологични и биохимични процеси на растението.

Когато едно дръвче се изкара принудително от този покой, то е подложено на стрес.

Превръща се в център на коледните празници и стой в най-обитаемата стая на топло. Искаме, или не то се събужда.

Има нужда от редовни поливки. Още повече, че кореновата му система е съкратена.

Има нужда и от свеж въздух всекидневно. Нормално е да опадат малко иглички, но масовото падане е сигурен знак за прегряване и загиване на дървото.

За да се предотвратят тези нежелани последици трябва да се грижим за елхата като за цвете. Единствено подхранването не е препоръчително.

След коледните празници не е препоръчително и това да изкарате дървото директно навън. Подходът трябва да е внимателен, а преходът - плавен. Предпазването на корените от замръзване е много важно.

Смърчовете са лидери

Сребристият смърч е може би най- предлаганата елхички около коледните празници.

Игличките му са със сребристи отенъци, а формата му е правилно- пирамидална, короната е добре сгъстена и симетрично разположена.

В естествени условия може да достигне до 30 м, но не и в саксия. Обича влажна, кисела почва и пряко слънчево огряване. Понася доста ниски температури и не обича горещини.

В домашни условия, ако балата е обработена правилно, игличките ще започнат да се прореждат след 3-4 седмици. Поливките за смърча са от първостепенна важност в саксия.

Дори в градината, особено през първата година, почвата трябва да се поддържа влажна, но не подгизнала.

Този вид иглолистни дървета е най- добре да купите от лицензиран градински център или директно от разсадник.

Цената следва размерите на растението - около 30-35 лв за 50-60 см до около и над 100-140 лв. за метър и нагоре. С правилните грижи един сребрист смърч може да радва и следващите поколения.

Дървото внася аромат

Под общото латинско наименование Abies се срещат няколко вида ели - кавказка, гръцка, бяла и други. Всеки отделен вид има плюсове и минуси.

Например гръцката не израства много и не понася атмосферно замърсяване.

Кавказката ела пък е много издръжлива на ниски температури и предпочита по-неутрална реакция на почвата.

Бялата ела е разпространена повсеместно в нашите гори. Тя е изключително дълговечно растение. В естествени условия задържа игличките си по няколко години, но в стайни ще започне да ги прорежда след 2-3 седмици. Засадена в саксия няма да достигне големи размери, плюс това расте бавно.

Засадена в градина и отглеждана правилно, ще ви радва години наред. Бялата ела отделя незабравим аромат. Цената на всички ели зависи от конкретния вид и размерите на растението, но започват от около 30 лв. за 30 сантиметрово дръвче.

Кониката е гъста, красива и неповторима

Picea glauca Conica един миниатюрен смърч. Осанката на това дърво е уникална. Няма как да го сбъркате. Кониката, наричана още и Алберта, е с къси, твърди иглички. Формата на короната е конусовидна, изключително сгъстена и подредена.

Дръвчето расте бавно и достига до 3 метра височина и метър ширина. Предпочита кисели до неутрални почви, слънчево изложение и редовни поливки. Изключително издръжливо е на студ, но не харесва течение.

Като коледно дърво, може би е трудна за украсяване, но си заслужава усилието. Цената е сравнително приемлива- от 10-12 лв. за 20-30-сантиметрово дръвче до над 70 лв. за растения над метър.

Араукария - стайната елха и лесно откриваемите туи са доста по-евтин аналог на изброените дотук видове.

Напоследък в магазините за цветя започнаха да предлагат най-различни “елхички” украсени с бонбони, шишарки, рафия, опаковани саксии и т.н. Цената им е приемлива - 6-8 лв. за малки растения около 10 -15 см.

При първа възможност засадете коледната елха в градината.

Дотогава пазете корените от замръзване и не я дръжте прекалено дълго на топло.

Не забравяйте да поливате редовно и да осигурявате свеж въздух, докато ѝ се радвате.

Весели празници!

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Цветна градина / Полезни съвети
Няма снимка

Струя цветя тече от делви

Искате да засадите цветни красоти, но ви се ще това да стане по нестандартен начин? Можете да пресъздадете идеята за течаща вода с цветя, изливащи се от саксии...

Няма снимка

Йод и мляко гонят въшките от розите

Листните въшки са може би най-отвратителните и упорити вредители, които могат да се заселят в градината. Тъкмо сте решили, че сте свършили „черната работа“ и искате само да се любувате на красивите

Няма снимка

Как да се справим с мравките по цветята

Мравките са в състояние да докарат добрия стопанин до лудост. Пълчища от дребните насекоми нападат цветята. Привлича ги сладкият нектар, който отделят цветовете.

Няма снимка

Нова наредба у нас ще третира опасен неприятел по палмовите видове

Засега е внесена проектонаредба от МЗХГ, която трябва да измени наредба 75 от 2006 г. за условията и изискванията за здравно състояние на размножителния материал от декоративни растения.

Няма снимка

Арка за разкош в двора

Градинската арка е безкомпромисен дизайн за вертикално озеленяване или осветление в градината. Аристократични и дори величествени, изглеждат кованите и каменните.

Няма снимка

Езерни растения за малък двор

Ако нямате достатъчно място за голям декоративен воден басейн в градината си, вижте този проект. Той включва малко градинско езерце, около което са засадени много цветя и зеленина.

Още от Фермер
Няма снимка

Съветник на земеделския министър: Избива се само заразеното стадо (Видео)

Със стадото ще се процедира така, както с всички останали стада, които са заразени. При положение, че всички животни са сложени на оборен режим и помежду им няма контакти, избива се само стадото,

Няма снимка

Пренасяне на данни от едни на други телематични системи

Новата технология улеснява работата на операторите, като ликвидира проблема с несъвместимостта чрез обединяване на информацията от всички машини на едно място JCB пуска в действие нова версия на

Няма снимка

ЕК прехвърля отговорността за оценката на глифозат от Германия към Франция

Стремежът на Монсанто да запази продукта си за борба с плевелите на европейския пазар е изправен пред друго предизвикателство. Франция вече планира поетапно да прекрати действието на активната

Няма снимка

Майдел: България е четвърта в ЕС по привлечени инвестиции по плана „Юнкер“

„България е четвърта в ЕС по привлечени инвестиции по плана „Юнкер“. У нас има подписани споразумения за 423 млн. евро, които ще доведат до над 1 милиард и 700 милиона евро допълнителни инвестиции.

Няма снимка

Нова регулация в земеползването

Предвижда се нов ред за разпределяне на държавните и общински пасища, мери и ливади Диана Ванчева Министерство на земеделието, храните и горите стъпи смело на съвсем нова почва,

Няма снимка

Запознаха казахстански учен с растителната селекция в Садово

Подписване на научно сътрудничество в областта на растителните генетични ресурси между Аграрния университет в Казахстан и Института по растителни генетични ресурси "К.