Коледа без истинска елха не е празнична

12 декември 2017 Цветна градина / Полезни съвети 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 

През последните години все повече нашумя идеята да се украсява жива елха в саксия. След празниците тя си остава в съда или може да се засади в двора, а защо не пред блока или в парка.

Идеята е много добра, но не винаги дръвчето оцелява. В тази статия ще разгледаме видовете иглолистни, които можем да украсим през Коледните празници.

Освен това ще вмъкнем важни съвети свързани с грижите за живата коледна елха.

У нас е прието почти всяко иглолистно дръвче да се нарича елха, особено около Коледа. От ботаническа гледна точка това е погрешно. Иглолистните видове са много и всеки си има точно определено име.

Защо е важно името ли?

Ако знаете какъв вид и сорт “елха” сте си взели, можете да научите още много интересни факти и полезни съвети за отглеждането на дръвчето. Например колко време максимум може да издържи преди да започнат да падат игличките в стайни условия. Или къде да го засадите напролет (слънце, сянка, кисела почва, течение).

В България най-масово се предлагат 3-4 вида. Важно е и как стигат те до нас.

Как стига до нас?

У нас елхички се отглеждат в разсадници директно засадени в почвата. С наближаването на декември или при поръчка, но в определени сезони, всяко дръвче се вади поотделно, а кореновата система се увива в зебло (на бала) или се прехвърля в саксия.

Спазва се точно определена технология. Най-общо принципът на изваждане може да се обясни така: кореновата система представлява проекция на короната. Това включва и най-малките коренчета. Като се имат предвид размерите на надземната част, сами можете да си дадете сметка, че голяма част от кореновата система е съкратена и изрязана.

От тук идват проблемите с големите коледни елхи в саксия, а и не само с големите. Колкото по-малка коренова система е оставена, толкова по-голям е шансът дървото да не оцелее до пролетта или да боледува много.

Другият вариант за коледно дърво в саксия не се практикува у нас, или поне това е много рядко.

Елхите се отглеждат само в саксии още от малки разсадчета. Поливат се чрез капково напояване. По същия начин се подхранват по строго определена рецепта. Кореновата им система не се нарушава. Но повечето такива дървета са от внос.

Да се погрижим за нея

Първият факт, които трябва да разясним е, че иглолистните дървета също като мечките изпадат в относителен зимен сън.

Забавят се всички физиологични и биохимични процеси на растението.

Когато едно дръвче се изкара принудително от този покой, то е подложено на стрес.

Превръща се в център на коледните празници и стой в най-обитаемата стая на топло. Искаме, или не то се събужда.

Има нужда от редовни поливки. Още повече, че кореновата му система е съкратена.

Има нужда и от свеж въздух всекидневно. Нормално е да опадат малко иглички, но масовото падане е сигурен знак за прегряване и загиване на дървото.

За да се предотвратят тези нежелани последици трябва да се грижим за елхата като за цвете. Единствено подхранването не е препоръчително.

След коледните празници не е препоръчително и това да изкарате дървото директно навън. Подходът трябва да е внимателен, а преходът - плавен. Предпазването на корените от замръзване е много важно.

Смърчовете са лидери

Сребристият смърч е може би най- предлаганата елхички около коледните празници.

Игличките му са със сребристи отенъци, а формата му е правилно- пирамидална, короната е добре сгъстена и симетрично разположена.

В естествени условия може да достигне до 30 м, но не и в саксия. Обича влажна, кисела почва и пряко слънчево огряване. Понася доста ниски температури и не обича горещини.

В домашни условия, ако балата е обработена правилно, игличките ще започнат да се прореждат след 3-4 седмици. Поливките за смърча са от първостепенна важност в саксия.

Дори в градината, особено през първата година, почвата трябва да се поддържа влажна, но не подгизнала.

Този вид иглолистни дървета е най- добре да купите от лицензиран градински център или директно от разсадник.

Цената следва размерите на растението - около 30-35 лв за 50-60 см до около и над 100-140 лв. за метър и нагоре. С правилните грижи един сребрист смърч може да радва и следващите поколения.

Дървото внася аромат

Под общото латинско наименование Abies се срещат няколко вида ели - кавказка, гръцка, бяла и други. Всеки отделен вид има плюсове и минуси.

Например гръцката не израства много и не понася атмосферно замърсяване.

Кавказката ела пък е много издръжлива на ниски температури и предпочита по-неутрална реакция на почвата.

Бялата ела е разпространена повсеместно в нашите гори. Тя е изключително дълговечно растение. В естествени условия задържа игличките си по няколко години, но в стайни ще започне да ги прорежда след 2-3 седмици. Засадена в саксия няма да достигне големи размери, плюс това расте бавно.

Засадена в градина и отглеждана правилно, ще ви радва години наред. Бялата ела отделя незабравим аромат. Цената на всички ели зависи от конкретния вид и размерите на растението, но започват от около 30 лв. за 30 сантиметрово дръвче.

Кониката е гъста, красива и неповторима

Picea glauca Conica един миниатюрен смърч. Осанката на това дърво е уникална. Няма как да го сбъркате. Кониката, наричана още и Алберта, е с къси, твърди иглички. Формата на короната е конусовидна, изключително сгъстена и подредена.

Дръвчето расте бавно и достига до 3 метра височина и метър ширина. Предпочита кисели до неутрални почви, слънчево изложение и редовни поливки. Изключително издръжливо е на студ, но не харесва течение.

Като коледно дърво, може би е трудна за украсяване, но си заслужава усилието. Цената е сравнително приемлива- от 10-12 лв. за 20-30-сантиметрово дръвче до над 70 лв. за растения над метър.

Араукария - стайната елха и лесно откриваемите туи са доста по-евтин аналог на изброените дотук видове.

Напоследък в магазините за цветя започнаха да предлагат най-различни “елхички” украсени с бонбони, шишарки, рафия, опаковани саксии и т.н. Цената им е приемлива - 6-8 лв. за малки растения около 10 -15 см.

При първа възможност засадете коледната елха в градината.

Дотогава пазете корените от замръзване и не я дръжте прекалено дълго на топло.

Не забравяйте да поливате редовно и да осигурявате свеж въздух, докато ѝ се радвате.

Весели празници!

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Цветна градина / Полезни съвети
Няма снимка

Не изхвърляйте черупките от великденските яйца

Те са големи помощници в цветната градина. Ето няколко приложения за тях: Черупките на яйцата съдържат много калции. Стрити на прах те са чудесен подхранващ материал не само за цветята,

Няма снимка

Кога и как да засадите гладиолите

През пролетта, месец преди да се пристъпи към засаждане, клубените на гладиолите се изваждат от избата, почистват се и се подреждат в щайги или кутии на един ред.

Няма снимка

Идеи за великденски декорации в градината

Вече имате ясен план как и колко яйца да боядисате, какви техники за разкрасяването им да използвате. А някои от вас са направили и генерална репетиция с месенето на козунаци.

Няма снимка

7 нестандартни идеи за използването на габионите в градината

1. Обособяване на етажи В дворове с голяма денивелация можем да се възполваме максимално от наличната площ като изградим етажи, които да раздвижим с използването на габиони. 2.

Няма снимка

Габиони в двора

Ограждат, укрепват, декорират и излизат евтино Габионите са мрежи запълнени с камъни. Те дават възможност за укрепване и декорация в градината. Използват се при наклонени терени, огради,

Няма снимка

Мулч от шишарки

Мулчът не бива да бъде недооценяван. В градината той изпълнява много важна роля. На първо място мулчираната почва може да задържа много по-дълго влагата.

Още от Фермер
Няма снимка

Амилум България ще прави нова инвестиция в Разград

Министър-председателят Бойко Борисов, министърът на земеделието Румен Порожанов, посланикът на САЩ в България и множество представители на българското правителство и местната власт ще открият нова

Няма снимка

Намаляването на административната тежест обсъдиха общините

Екипът на ДНСК обърна внимание на най-честите причини за отменяне на разрешение за строеж Тази тема бе във фокуса на дискусиите по време на седмата национална среща на главните архитекти и

Няма снимка

Кога да се отстраняват росните корени на лозите

Отговаряме на читателя Атанас Павлов от Варна Една от основните грижи след засаждането на малките лози е постоянната проверка за покарването им. Трябва да знаете, че те са много нежни.

Няма снимка

През уикенда и в началото на новата седмица ще бъде слънчево

През нощта облачността ще намалее, вятърът ще отслабне, на места в западната половина на страната и ще стихне. Утре ще бъде предимно слънчево, с временни увеличения на облачността главно над

Няма снимка

Кои култури са най-подходящи около дръвчетата

Да се предпочитат ранните видове или подправките Около дърветата може да се отглеждат по-ранни култури, както и тези, които имат по-къса вегетацията.

Няма снимка

Над 200 български животновъди ще участват в най-голямото изложение за животни у нас

Над 200 български животновъди ще вземат участие в най-голямото Национално изложение по животновъдство, което ще се проведе от 27 до 29 април т.г. Домакин на събитието ще е град Сливен.