Перфектна подготовка на семенното легло с култиваторите POTILA

14 декември 2017 Агротехника 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5
 

Пролетните култури са взискателни към подготовката на почвата. От нейното качествено извършване зависят качеството на сеитбата, бързото и дружно поникване, нормалното протичане на отделните фази на развитие и в крайна сметка добивът.

Последната обработка преди сеитбата се извършва на дълбочина 6-8 см, за да се създаде рохкав слой с твърдо легло под него. При некачествена обработка семената попадат на различна дълбочина. Една част от тях се заравят много плитко, други - на по-голяма дълбочина, а една голяма част остават на повърхността на почвата.

Фирма "Универсал-НВГ" ООД гр. Долна Оряховица от няколко години предлага финландските предсеитбените култиватори POTILA, които отлично доказаха качествата и способностите си вече и в българските полета.

Благодарение на тяхната здрава и опростенна конструкция, голямата работна ширина, способността им за работа в трудни условия и високата работна скорост, култиваторите извършват бърза и качествена почвоподготовка на семенното легло само с една обработка.

Правилното разпределение на работните органи в 8 и 9 реда значително снижава изискването за голяма мощност на машината, което от своя страна намалява разхода за гориво.

Култиваторите POTILA са конструирани в няколко основни работни секции за предсеитбената подготовка. Предна дъска, която подравнява почвата и разбива по големите буци. Следва секцията с S-образни вибриращи работни органи, които интензивно миксират почвата, запълват празнините като осигуряват перфектна предсеитбена обработка на семенното легло и намаляват теглителното изискване на машината.

Сеитбеното легло е обработено толкова добре, че дори дребнозърнестите култури имат оптимални условия за поникване.

Когато работните органи разкъсат изораните бразди, задната Crossboard подравняваща дъска ефективно разбива останалите буци и подравнява терена.

След задния подравнител са пружиниращите органи, които спомагат за разрохкването на повърхността на почвата и създават ефективна защита срещу образуването на кора.

Благодарение на тези пружиниращи органи по-дребната фракция от почвата слиза в дълбочина 5-6 см, където са семената. За добрата маневреност и равномерното регулиране на работната дълбочина се грижат 8 броя широки гуми, с разрохквачи след тях.

Всички модели са с хидравлично сгъване до 3 м транспортна ширина с осветление за движение по пътищата.

Култиваторите POTILA се предлагат в два основни модела

Модел MASTER е предназначен за малки и средни стопанства и има възможност за избор на работни ширини от 5 до 8 метра, за агрегиране към трактори с мощност от 100-260 к.с. Работните органи са с размер 10х45 мм и са разпределени в 8 реда, като образуват разстояние по между си от 8 см.

По-големият модел MAGNUM PLUS e подходящ и за предсеитбена почвообработка, и за стърнища и тежки почви с наличие на повече растителни остастъци. Предлага се в работни ширини от 7 до 11 метра, с изискване за минимална мощност на трактора от 175 до 330 к.с.

Работните органи са разположени в 9 реда, като размерът им е 11х45 см с възможност за разстояние между тях до 6 см. Самостоятелното хидравлично регулиране на предния и задния подравнител значително улеснявa работата с машината и спестява време за настройки.

При използването на POTILA в предсеитбената почвообоработка се формира рохкав пласт, с твърдо легло за семената, осигурявайки им влага за поникване. Изборът му е печеливша комбинация, ако желаете бърза и качествена предсеитбена подготовка, само с една обработка. Всички производители могат да се възползват от "Акция с промоционално по-ниски цени, за ранни поръчки на култиватори POTILA, до края на януари".

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агротехника
Няма снимка

Нови измервателни уреди за сено, слама и зърно

Отпада ръчното и често неточно въвеждане на плътността на балата като корекционен фактор Съдържанието на влага играе решаваща роля при професионалната

Няма снимка

Идеалният комбайн на AGCO

Моделите от новата продуктовата гама IDEAL на американския гигант предлагат най-голям капацитет на бункера, най-бързо разтоварване на зърното и най-голяма площ на вършитба Американският гигант за

Няма снимка

Всяко стопанство има нужда от телескопичен товарач II

Тайните на умната работа с тази машина споделят специалистите от компаниите производителки Manitou, MERLO, JCB, Faresin и Claas (Продължение от 1374 бр.

Няма снимка

Безопасност при работа с тракторите

Темата е особено актуална за машини, които не са “първа младост” Селското стопанство винаги е бил един от най-рисковите отрасли от гледна точка на безопасността,

Няма снимка

Коя система на почвообработка да предпочетем

Изборът е индивидуален и комплексен, необходимо е да се вземат предвид всички предимства и недостатъци на двата технологични метода - орен и безорен Сергей Карабинеш,

Няма снимка

Даниел Минев, председател на БАТА: Очакваме повече продажби на нова техника

Прогнозира председателят на Българската асоциация на търговците с агротехника ДАНИЕЛ МИНЕВ   Интервюто взе Ася Василева - С какво спечелихте доверието на своите колеги и признание за какво е Вашият

Още от Фермер
Няма снимка

Пазете пчелите от третиране на земеделските култури с препарати

Трябва да се вземат мерки за опазване на пчелите, когато предстои третиране на селскостопанските култури или горите с отровни препарати. Открийте паразитите в кошера През април,

Няма снимка

Утре - слънце и максимални темепратури до 29 градуса

Утре ще бъде слънчево. Ще духа слаб до умерен запад-северозападен вятър. Максималните температури ще са между 24 и 29 градуса, в София - около 25 градуса, предаде БТА.

Няма снимка

Сиво гниене по ягодите

При ягодата в началото на цъфтежа трябва да се извърши третиране срещу една от най-важните болести - сиво гниене. Болестта се характеризира със загниване на зелените плодове,

Няма снимка

От 8 до 10 юни Горна Оряховица посреща гости за ХІІ Празник на суджука

С много музика, кулинарни демонстрации, игри, забавления и изненади ще бъде изпълнена програмата на ХІІ-я Празник на горнооряховския суджук, който тази година ще се проведе от 8 до 10 юни.

Няма снимка

Как да предпазите пчелите от болести

Голямо значение за предпазването на пчелите от болести има спазването на мерките при подвижното пчеларствуване и покупко-продажбата на пчелни семейства, майки и пчаларски инвентар.

Няма снимка

2000 австралийски долара седмично получава добър стригач на овце

В една от най-големите овцеферми в австралийския щат Нов Южен Уелс от сутрин до вечер кипи усилена работа в цеха за стригане. Работният ден продължава 9 часа и работата не е лесна.