Перфектна подготовка на семенното легло с култиваторите POTILA

14 декември 2017 Агротехника 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5
 

Пролетните култури са взискателни към подготовката на почвата. От нейното качествено извършване зависят качеството на сеитбата, бързото и дружно поникване, нормалното протичане на отделните фази на развитие и в крайна сметка добивът.

Последната обработка преди сеитбата се извършва на дълбочина 6-8 см, за да се създаде рохкав слой с твърдо легло под него. При некачествена обработка семената попадат на различна дълбочина. Една част от тях се заравят много плитко, други - на по-голяма дълбочина, а една голяма част остават на повърхността на почвата.

Фирма "Универсал-НВГ" ООД гр. Долна Оряховица от няколко години предлага финландските предсеитбените култиватори POTILA, които отлично доказаха качествата и способностите си вече и в българските полета.

Благодарение на тяхната здрава и опростенна конструкция, голямата работна ширина, способността им за работа в трудни условия и високата работна скорост, култиваторите извършват бърза и качествена почвоподготовка на семенното легло само с една обработка.

Правилното разпределение на работните органи в 8 и 9 реда значително снижава изискването за голяма мощност на машината, което от своя страна намалява разхода за гориво.

Култиваторите POTILA са конструирани в няколко основни работни секции за предсеитбената подготовка. Предна дъска, която подравнява почвата и разбива по големите буци. Следва секцията с S-образни вибриращи работни органи, които интензивно миксират почвата, запълват празнините като осигуряват перфектна предсеитбена обработка на семенното легло и намаляват теглителното изискване на машината.

Сеитбеното легло е обработено толкова добре, че дори дребнозърнестите култури имат оптимални условия за поникване.

Когато работните органи разкъсат изораните бразди, задната Crossboard подравняваща дъска ефективно разбива останалите буци и подравнява терена.

След задния подравнител са пружиниращите органи, които спомагат за разрохкването на повърхността на почвата и създават ефективна защита срещу образуването на кора.

Благодарение на тези пружиниращи органи по-дребната фракция от почвата слиза в дълбочина 5-6 см, където са семената. За добрата маневреност и равномерното регулиране на работната дълбочина се грижат 8 броя широки гуми, с разрохквачи след тях.

Всички модели са с хидравлично сгъване до 3 м транспортна ширина с осветление за движение по пътищата.

Култиваторите POTILA се предлагат в два основни модела

Модел MASTER е предназначен за малки и средни стопанства и има възможност за избор на работни ширини от 5 до 8 метра, за агрегиране към трактори с мощност от 100-260 к.с. Работните органи са с размер 10х45 мм и са разпределени в 8 реда, като образуват разстояние по между си от 8 см.

По-големият модел MAGNUM PLUS e подходящ и за предсеитбена почвообработка, и за стърнища и тежки почви с наличие на повече растителни остастъци. Предлага се в работни ширини от 7 до 11 метра, с изискване за минимална мощност на трактора от 175 до 330 к.с.

Работните органи са разположени в 9 реда, като размерът им е 11х45 см с възможност за разстояние между тях до 6 см. Самостоятелното хидравлично регулиране на предния и задния подравнител значително улеснявa работата с машината и спестява време за настройки.

При използването на POTILA в предсеитбената почвообоработка се формира рохкав пласт, с твърдо легло за семената, осигурявайки им влага за поникване. Изборът му е печеливша комбинация, ако желаете бърза и качествена предсеитбена подготовка, само с една обработка. Всички производители могат да се възползват от "Акция с промоционално по-ниски цени, за ранни поръчки на култиватори POTILA, до края на януари".

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агротехника
Няма снимка

Пренасяне на данни от едни на други телематични системи

Новата технология улеснява работата на операторите, като ликвидира проблема с несъвместимостта чрез обединяване на информацията от всички машини на едно място JCB пуска в действие нова версия на

Няма снимка

Как да изберем дискова брана

Подготовката на почвата и качествената сеитба са основата за добра реколта На какво трябва да се обърне внимание, кои технологии са най-подходящи и как правилно да се подберат селскостопанските

Няма снимка

Еуфорията е кратка, нарастването - трайно

Отскок 612 стана без европари Поглед към пазара на нова агротехника в края на първото шестмесечие на 2018 г. Регистрациите потвърдиха очакваното оживление и разбъркаха традиционни класации Любомир

Няма снимка

Ще работят ли на полето електрически трактори

Тези машини вече от няколко години се появяват по изложенията, но дали ще навлязат в практиката e въпрос, който все още не е получил своя отговор Когато се замислиш за новостите в съвременните

Няма снимка

Спешна телефонна линия по време на жътва за клиентите на New Holland

Официалният вносител на New Holland за България, ИНТЕРАГРИ БЪЛГАРИЯ, отвори спешна телефонна линия 0700 46 666 по време на жътва за клиентите на New Holland.

Няма снимка

Хит в прецизната сеитба на дребносеменни култури

Vaderstad представя Tempo L 24, изцяло новата, най-голяма, високоскоростна и точна сеялка за захарно цвекло и маслодайна рапица Премиера по време на канадското изложение за агротехника Прогрес на

Още от Фермер
Няма снимка

Съветник на земеделския министър: Избива се само заразеното стадо (Видео)

Със стадото ще се процедира така, както с всички останали стада, които са заразени. При положение, че всички животни са сложени на оборен режим и помежду им няма контакти, избива се само стадото,

Няма снимка

ЕК прехвърля отговорността за оценката на глифозат от Германия към Франция

Стремежът на Монсанто да запази продукта си за борба с плевелите на европейския пазар е изправен пред друго предизвикателство. Франция вече планира поетапно да прекрати действието на активната

Няма снимка

Майдел: България е четвърта в ЕС по привлечени инвестиции по плана „Юнкер“

„България е четвърта в ЕС по привлечени инвестиции по плана „Юнкер“. У нас има подписани споразумения за 423 млн. евро, които ще доведат до над 1 милиард и 700 милиона евро допълнителни инвестиции.

Няма снимка

Нова регулация в земеползването

Предвижда се нов ред за разпределяне на държавните и общински пасища, мери и ливади Диана Ванчева Министерство на земеделието, храните и горите стъпи смело на съвсем нова почва,

Няма снимка

Запознаха казахстански учен с растителната селекция в Садово

Подписване на научно сътрудничество в областта на растителните генетични ресурси между Аграрния университет в Казахстан и Института по растителни генетични ресурси "К.

Няма снимка

Баба Дора от Шарково: Никой не е взел втора проба

"Никой не е взел втора проба. Никога няма да дам стадото за евтаназия - само през трупа ми", каза баба Дора от Шарково пред Нова тв относно констатираната положителна проба за чума в стадото й.