Перфектна подготовка на семенното легло с култиваторите POTILA

14 декември 2017 Агротехника 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5
 

Пролетните култури са взискателни към подготовката на почвата. От нейното качествено извършване зависят качеството на сеитбата, бързото и дружно поникване, нормалното протичане на отделните фази на развитие и в крайна сметка добивът.

Последната обработка преди сеитбата се извършва на дълбочина 6-8 см, за да се създаде рохкав слой с твърдо легло под него. При некачествена обработка семената попадат на различна дълбочина. Една част от тях се заравят много плитко, други - на по-голяма дълбочина, а една голяма част остават на повърхността на почвата.

Фирма "Универсал-НВГ" ООД гр. Долна Оряховица от няколко години предлага финландските предсеитбените култиватори POTILA, които отлично доказаха качествата и способностите си вече и в българските полета.

Благодарение на тяхната здрава и опростенна конструкция, голямата работна ширина, способността им за работа в трудни условия и високата работна скорост, култиваторите извършват бърза и качествена почвоподготовка на семенното легло само с една обработка.

Правилното разпределение на работните органи в 8 и 9 реда значително снижава изискването за голяма мощност на машината, което от своя страна намалява разхода за гориво.

Култиваторите POTILA са конструирани в няколко основни работни секции за предсеитбената подготовка. Предна дъска, която подравнява почвата и разбива по големите буци. Следва секцията с S-образни вибриращи работни органи, които интензивно миксират почвата, запълват празнините като осигуряват перфектна предсеитбена обработка на семенното легло и намаляват теглителното изискване на машината.

Сеитбеното легло е обработено толкова добре, че дори дребнозърнестите култури имат оптимални условия за поникване.

Когато работните органи разкъсат изораните бразди, задната Crossboard подравняваща дъска ефективно разбива останалите буци и подравнява терена.

След задния подравнител са пружиниращите органи, които спомагат за разрохкването на повърхността на почвата и създават ефективна защита срещу образуването на кора.

Благодарение на тези пружиниращи органи по-дребната фракция от почвата слиза в дълбочина 5-6 см, където са семената. За добрата маневреност и равномерното регулиране на работната дълбочина се грижат 8 броя широки гуми, с разрохквачи след тях.

Всички модели са с хидравлично сгъване до 3 м транспортна ширина с осветление за движение по пътищата.

Култиваторите POTILA се предлагат в два основни модела

Модел MASTER е предназначен за малки и средни стопанства и има възможност за избор на работни ширини от 5 до 8 метра, за агрегиране към трактори с мощност от 100-260 к.с. Работните органи са с размер 10х45 мм и са разпределени в 8 реда, като образуват разстояние по между си от 8 см.

По-големият модел MAGNUM PLUS e подходящ и за предсеитбена почвообработка, и за стърнища и тежки почви с наличие на повече растителни остастъци. Предлага се в работни ширини от 7 до 11 метра, с изискване за минимална мощност на трактора от 175 до 330 к.с.

Работните органи са разположени в 9 реда, като размерът им е 11х45 см с възможност за разстояние между тях до 6 см. Самостоятелното хидравлично регулиране на предния и задния подравнител значително улеснявa работата с машината и спестява време за настройки.

При използването на POTILA в предсеитбената почвообоработка се формира рохкав пласт, с твърдо легло за семената, осигурявайки им влага за поникване. Изборът му е печеливша комбинация, ако желаете бърза и качествена предсеитбена подготовка, само с една обработка. Всички производители могат да се възползват от "Акция с промоционално по-ниски цени, за ранни поръчки на култиватори POTILA, до края на януари".

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агротехника
Няма снимка

Три полезни съвета за добър добив плюс

Тороразпръсквачка на голямата немска фирма AMAZONE с предно окачване прецизно разпръсква два различни вида тор в един работен процес Специално за в."Български фермер" Възможността за работа с

Няма снимка

Хилядният Fendt 1000 Vario отива в Канада

Мощните машини от серията пожънаха небивал успех сред фермерите и поставиха нови рекорди по икономичност Ася Василева Среия 1000 на Fendt надмина всички очаквания на своя производител.

Няма снимка

Телеметрични системи поемат управлението на агротехниката I

Те са основата на прецизната система на работа Телеметричните системи са едни от най-иновативните технологии в прецизното земеделие и представляват механизъм за автоматично дистанционно събиране и

Няма снимка

Какво прави дронът в земеделието

Радина Иванова Макар че изглеждат сякаш са пристигнали от бъдещето, дроновете са помощници в аграрната индустрия още през 1980 г. Тогава японските фермери са ги използвали за разнасянето на торове,

Няма снимка

Историята на големите: CLAAS

Малко са производителите, оказали върху световното земеделие толкова сериозно и дългосрочно влияние, колкото компанията от германското градче Харзенвинкел Ася Василева Много компании имат история,

Няма снимка

6 съвета гарантират успешната сеитба

Специалисти от известния световен бранд KINZE, производител на високопрецизни сеялки, дадоха препоръки за това как да се подготвим за предстоящата полска кампания   Сезонът за сеитба наближава.

Още от Фермер
Няма снимка

Румънски холдинг инвестира 10 млн. евро в разширяване на птицепроизводство си

Румънският агрохолдинг Agricola Group планира до вложи 10 млн. евро за разширяване на птицевъдното си производство, съобщава Globalmeatnews. В рамките на планираните инвестиции Agricola Group ще

Няма снимка

Оранжев код за вятър и валежи от дъжд и сняг е в сила за 19 области утре

Оранжев код за силен вятър и валежи от дъжд и сняг е в сила за 19 области в страната. Това сочи справка на сайта на НИМХ. Оранжев код: В областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Русе,

Няма снимка

Европейският съюз е вторият по големина световен производител на мед след Китай

Колониите на пчелите са от съществено значение за селското стопанство и околната среда, като осигуряват възпроизводството на растенията чрез опрашване,

Няма снимка

Утре валежи от сняг и дъжд над цялата страна, максимални температури до 3°

През следващото денонощие под влиянието на средиземноморския циклон "Албена", който ще преминава през Гърция, Егейско към Черно море, метеорологичната обстановка ще се усложни.

Няма снимка

Утре ще е ветровито с валежи от сняг и дъжд. В Източна България - виелици!

 През следващото денонощие под влиянието на средиземноморския циклон „Албена“, който ще преминава през Гърция, Егейско към Черно море метеорологичната обстановка ще се усложни,

Няма снимка

Специалисти откриха лек срещу стареенето

Оказа се, че здравословният начин на живот и спазването на диети нямат никакъв принос - човек може да доживее до дълбока старост благодарение на протеин, съобщи Лента.