Историята на големите: John Deere

14 декември 2017 Агротехника 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 

Когато Джон Диър изковал прочутия си стоманен плуг през 1837 г., той поставил началото на Deere&Company - концерн, който днес има бизнес в цял свят и за който работят повече от 70 000 души

Ася Василева

Мотото на компанията "Nothing Runs Like a Deere" и логото с елен в скок и думите JOHN DEERE под него не е променяно вече 160 години. Годишните приходи на компанията с главен офис в Илинойс, САЩ през 2013 г. са възлязли на 1.084 милиарда щатски долара.

John Deere е бранд на американската корпорация Deere&Company, която произвежда земеделска, строителна и горска техника, дизелови двигатели, трансмисии, скоростни кутии, използвани в тежкото машиностроене. Компанията предоставя финансови и други свързани услуги. Класирана е на 105-о място сред 500-е най-големи американски компании.

Ковачът Джон Диър освен че създава плуг, който решава много проблеми, предизвиквани от използваните дотогава железни и дървени плугове, променя и начинът на производство на земеделската техника. Преди него всяка машина се е изработвала едва след поръчка на клиента. Но това се случвало бавно и Джон Диър решил, че не е печеливш бизнес подход. Той започнал да произвежда своите стоманени плугове преди за тях да има конкретна поръчка. Това е позволило на клиентите не само да видят какво купуват, но и да вземат готовия продукт веднага. Този новаторски подход направил бизнеса на американския ковач изключително успешен.

Производството растяло изключително бързо и през 1849 г. компанията на Джон Диър произвежда над 200 плуга месечно.

През 1853 г. в бизнесът се включва синът на Джон Диър - Чарлз Диър. По това време компанията вече произвежда разнообразно земеделско оборудване освен плуговете, включително ремаркета, сеялки за царевица и култиватори. През 1857 месечното производство на компанията достига 1120 единици. През 1869 г. Чарлз Диър започва да създава мрежа от търговски центрове и независими дилъри, за да разшири продажбите на компанията на територията на цялата страна. През същата година компанията печели сребърен медал от 17-я годишен щатски панаир на Илинойс.

Нарасналата конкуренция в началото на 20-и век принудила компанията да излезе извън производството на инвентар и да започне производството на трактори, задвижвани на газ. През 1912 г. тогавашният президент на Deere&Company William Butterworth (зет на Чарлз Диър), който замества Чарлз след неговата смърт през 1907 г., започва експанзията на компанията в производството на трактори.

Deere&Company експериментира с производството на собствени трактори, най-успешният от които е моделът Dain All-Wheel-Drive, но в края на краищата решава да продължи през 1918 г. със закупуването на компанията Waterloo Gasoline Engine Company, която произвежда много популярния тогава трактор Waterloo Boy във фабриката си в Waterloo, Айова. Deere&Company продължава да продава тракторите под бранда Waterloo Boy до 1923 г, когато е представен моделът John Deere Model D. И днес концернът продължава да произвежда голяма част от своите трактори в Waterloo, Айова, вече наречени серии 7R, 8R и 9R.

Компанията произвежда първият си комбайн - John Deere № 2 през 1927 г. Година по-късно го следва John Deere № 1 - по-малка машина, която става много популярна сред фермерите. През 1930 г. John Deere започва да разработва технология за жътва на наклонени терени, като нейните машини получават възможност да компенсират наклони до 50 %.

През 1947 г. John Deere представя на пазара първият си самоходен комбайн - моделът 55. Скоро той е последван от по-малки модели - 40 и 45, по-големият 95, и най-големият комбайн - модел 105, който излиза на пазара през 1960 г. В средата на 50-те години на миналия век Deere представя първият прикачен хедер за царевица. През 1956 г. Deere&Company купува германският производител на трактори Heinrich Lanz AG (с бранд Lanz Bulldog).

Тракторите от серия 10 на John Deere са представени през 1960 г. и стават изключително популярни, като между 1960 и 1963 г. се продават 58 000 машини.

Така концернът увеличава пазарния си дял от 23 на сто през 1959 г. на 34 на сто през 1964 г., когато е представена серията 4020, която превръща John Deere във водещ производител на земеделска техника в САЩ.

Днес концернът Deere & Company е най-големият производител на земеделска техника в света.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агротехника
Няма снимка

Нови измервателни уреди за сено, слама и зърно

Отпада ръчното и често неточно въвеждане на плътността на балата като корекционен фактор Съдържанието на влага играе решаваща роля при професионалната

Няма снимка

Идеалният комбайн на AGCO

Моделите от новата продуктовата гама IDEAL на американския гигант предлагат най-голям капацитет на бункера, най-бързо разтоварване на зърното и най-голяма площ на вършитба Американският гигант за

Няма снимка

Всяко стопанство има нужда от телескопичен товарач II

Тайните на умната работа с тази машина споделят специалистите от компаниите производителки Manitou, MERLO, JCB, Faresin и Claas (Продължение от 1374 бр.

Няма снимка

Безопасност при работа с тракторите

Темата е особено актуална за машини, които не са “първа младост” Селското стопанство винаги е бил един от най-рисковите отрасли от гледна точка на безопасността,

Няма снимка

Коя система на почвообработка да предпочетем

Изборът е индивидуален и комплексен, необходимо е да се вземат предвид всички предимства и недостатъци на двата технологични метода - орен и безорен Сергей Карабинеш,

Няма снимка

Даниел Минев, председател на БАТА: Очакваме повече продажби на нова техника

Прогнозира председателят на Българската асоциация на търговците с агротехника ДАНИЕЛ МИНЕВ   Интервюто взе Ася Василева - С какво спечелихте доверието на своите колеги и признание за какво е Вашият

Още от Фермер
Няма снимка

Амилум България ще прави нова инвестиция в Разград

Министър-председателят Бойко Борисов, министърът на земеделието Румен Порожанов, посланикът на САЩ в България и множество представители на българското правителство и местната власт ще открият нова

Няма снимка

Намаляването на административната тежест обсъдиха общините

Екипът на ДНСК обърна внимание на най-честите причини за отменяне на разрешение за строеж Тази тема бе във фокуса на дискусиите по време на седмата национална среща на главните архитекти и

Няма снимка

Кога да се отстраняват росните корени на лозите

Отговаряме на читателя Атанас Павлов от Варна Една от основните грижи след засаждането на малките лози е постоянната проверка за покарването им. Трябва да знаете, че те са много нежни.

Няма снимка

През уикенда и в началото на новата седмица ще бъде слънчево

През нощта облачността ще намалее, вятърът ще отслабне, на места в западната половина на страната и ще стихне. Утре ще бъде предимно слънчево, с временни увеличения на облачността главно над

Няма снимка

Кои култури са най-подходящи около дръвчетата

Да се предпочитат ранните видове или подправките Около дърветата може да се отглеждат по-ранни култури, както и тези, които имат по-къса вегетацията.

Няма снимка

Над 200 български животновъди ще участват в най-голямото изложение за животни у нас

Над 200 български животновъди ще вземат участие в най-голямото Национално изложение по животновъдство, което ще се проведе от 27 до 29 април т.г. Домакин на събитието ще е град Сливен.