Историята на големите: John Deere

14 декември 2017 Агротехника 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 

Когато Джон Диър изковал прочутия си стоманен плуг през 1837 г., той поставил началото на Deere&Company - концерн, който днес има бизнес в цял свят и за който работят повече от 70 000 души

Ася Василева

Мотото на компанията "Nothing Runs Like a Deere" и логото с елен в скок и думите JOHN DEERE под него не е променяно вече 160 години. Годишните приходи на компанията с главен офис в Илинойс, САЩ през 2013 г. са възлязли на 1.084 милиарда щатски долара.

John Deere е бранд на американската корпорация Deere&Company, която произвежда земеделска, строителна и горска техника, дизелови двигатели, трансмисии, скоростни кутии, използвани в тежкото машиностроене. Компанията предоставя финансови и други свързани услуги. Класирана е на 105-о място сред 500-е най-големи американски компании.

Ковачът Джон Диър освен че създава плуг, който решава много проблеми, предизвиквани от използваните дотогава железни и дървени плугове, променя и начинът на производство на земеделската техника. Преди него всяка машина се е изработвала едва след поръчка на клиента. Но това се случвало бавно и Джон Диър решил, че не е печеливш бизнес подход. Той започнал да произвежда своите стоманени плугове преди за тях да има конкретна поръчка. Това е позволило на клиентите не само да видят какво купуват, но и да вземат готовия продукт веднага. Този новаторски подход направил бизнеса на американския ковач изключително успешен.

Производството растяло изключително бързо и през 1849 г. компанията на Джон Диър произвежда над 200 плуга месечно.

През 1853 г. в бизнесът се включва синът на Джон Диър - Чарлз Диър. По това време компанията вече произвежда разнообразно земеделско оборудване освен плуговете, включително ремаркета, сеялки за царевица и култиватори. През 1857 месечното производство на компанията достига 1120 единици. През 1869 г. Чарлз Диър започва да създава мрежа от търговски центрове и независими дилъри, за да разшири продажбите на компанията на територията на цялата страна. През същата година компанията печели сребърен медал от 17-я годишен щатски панаир на Илинойс.

Нарасналата конкуренция в началото на 20-и век принудила компанията да излезе извън производството на инвентар и да започне производството на трактори, задвижвани на газ. През 1912 г. тогавашният президент на Deere&Company William Butterworth (зет на Чарлз Диър), който замества Чарлз след неговата смърт през 1907 г., започва експанзията на компанията в производството на трактори.

Deere&Company експериментира с производството на собствени трактори, най-успешният от които е моделът Dain All-Wheel-Drive, но в края на краищата решава да продължи през 1918 г. със закупуването на компанията Waterloo Gasoline Engine Company, която произвежда много популярния тогава трактор Waterloo Boy във фабриката си в Waterloo, Айова. Deere&Company продължава да продава тракторите под бранда Waterloo Boy до 1923 г, когато е представен моделът John Deere Model D. И днес концернът продължава да произвежда голяма част от своите трактори в Waterloo, Айова, вече наречени серии 7R, 8R и 9R.

Компанията произвежда първият си комбайн - John Deere № 2 през 1927 г. Година по-късно го следва John Deere № 1 - по-малка машина, която става много популярна сред фермерите. През 1930 г. John Deere започва да разработва технология за жътва на наклонени терени, като нейните машини получават възможност да компенсират наклони до 50 %.

През 1947 г. John Deere представя на пазара първият си самоходен комбайн - моделът 55. Скоро той е последван от по-малки модели - 40 и 45, по-големият 95, и най-големият комбайн - модел 105, който излиза на пазара през 1960 г. В средата на 50-те години на миналия век Deere представя първият прикачен хедер за царевица. През 1956 г. Deere&Company купува германският производител на трактори Heinrich Lanz AG (с бранд Lanz Bulldog).

Тракторите от серия 10 на John Deere са представени през 1960 г. и стават изключително популярни, като между 1960 и 1963 г. се продават 58 000 машини.

Така концернът увеличава пазарния си дял от 23 на сто през 1959 г. на 34 на сто през 1964 г., когато е представена серията 4020, която превръща John Deere във водещ производител на земеделска техника в САЩ.

Днес концернът Deere & Company е най-големият производител на земеделска техника в света.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агротехника
Няма снимка

Телеметрични системи поемат управлението на агротехниката - II

Те са основата на прецизната работа на полето Комбинация от технология Компания Case IH също е разработила собствена телеметрична система, наречена AFS Connect,

Няма снимка

Два нови модела на тракторите-воини Warrior

Те са създадени за земеделци с максимално високи изисквания Тракторите на Deutz-Fahr от специалната лимитирана серия WARRIOR успешно се използват в селското стопанство от 2015 година.

Няма снимка

Три полезни съвета за добър добив плюс

Тороразпръсквачка на голямата немска фирма AMAZONE с предно окачване прецизно разпръсква два различни вида тор в един работен процес Специално за в."Български фермер" Възможността за работа с

Няма снимка

Хилядният Fendt 1000 Vario отива в Канада

Мощните машини от серията пожънаха небивал успех сред фермерите и поставиха нови рекорди по икономичност Ася Василева Среия 1000 на Fendt надмина всички очаквания на своя производител.

Няма снимка

Телеметрични системи поемат управлението на агротехниката I

Те са основата на прецизната система на работа Телеметричните системи са едни от най-иновативните технологии в прецизното земеделие и представляват механизъм за автоматично дистанционно събиране и

Няма снимка

Какво прави дронът в земеделието

Радина Иванова Макар че изглеждат сякаш са пристигнали от бъдещето, дроновете са помощници в аграрната индустрия още през 1980 г. Тогава японските фермери са ги използвали за разнасянето на торове,

Още от Фермер
Няма снимка

Обеззаразяване срещу вирусни болести

Вирусните болести са едни от най-опасните за културните растения. Това е така, тъй като те не могат да се лекуват, а мерките срещу тях трябва да са превантивни.

Няма снимка

Цветя, които се сеят/садят сега

Ето някои от цветята, които трябва да бъдат засадени/ засети през януари, за да ви радват с красотата си през топлите месеци. Пеларгония Може да се сее от ноември до април.

Няма снимка

Румен Порожанов: ОСП трябва да остане силна и адекватно финансирана политика

Земеделските производители трябва да получават справедлива цена за продуктите си, категоричен е министърът Председателят на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство Румен Порожанов представи

Няма снимка

Рекордно ниски температури в Северен Китай, термометрите показаха -44,5 градуса

Рекордно ниски температури бяха измерени в Североизточен Китай, предаде ТАСС, като се позова на националната метеорологична служба. Термометрите в провинция Хейлунцзян показаха тази нощ 44,

Няма снимка

Как да разберете има ли измръзване в градината

Мразоустойчивостта на овощните видове зависи от много фактори - вид, сорт, време на настъпване на студовете и тяхната продължителност, състояние на растенията от предходната година.

Няма снимка

Внимание! Нов вид телефонна измама, кликват и очакват обратно обаждане

Нов вид телефонна измама става все по-популярна, съобщи Нова телевизия. При нея измамниците кликват веднъж на телефона, колкото да се появи пропуснато повикване,