Историята на големите: John Deere

14 декември 2017 Агротехника 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 

Когато Джон Диър изковал прочутия си стоманен плуг през 1837 г., той поставил началото на Deere&Company - концерн, който днес има бизнес в цял свят и за който работят повече от 70 000 души

Ася Василева

Мотото на компанията "Nothing Runs Like a Deere" и логото с елен в скок и думите JOHN DEERE под него не е променяно вече 160 години. Годишните приходи на компанията с главен офис в Илинойс, САЩ през 2013 г. са възлязли на 1.084 милиарда щатски долара.

John Deere е бранд на американската корпорация Deere&Company, която произвежда земеделска, строителна и горска техника, дизелови двигатели, трансмисии, скоростни кутии, използвани в тежкото машиностроене. Компанията предоставя финансови и други свързани услуги. Класирана е на 105-о място сред 500-е най-големи американски компании.

Ковачът Джон Диър освен че създава плуг, който решава много проблеми, предизвиквани от използваните дотогава железни и дървени плугове, променя и начинът на производство на земеделската техника. Преди него всяка машина се е изработвала едва след поръчка на клиента. Но това се случвало бавно и Джон Диър решил, че не е печеливш бизнес подход. Той започнал да произвежда своите стоманени плугове преди за тях да има конкретна поръчка. Това е позволило на клиентите не само да видят какво купуват, но и да вземат готовия продукт веднага. Този новаторски подход направил бизнеса на американския ковач изключително успешен.

Производството растяло изключително бързо и през 1849 г. компанията на Джон Диър произвежда над 200 плуга месечно.

През 1853 г. в бизнесът се включва синът на Джон Диър - Чарлз Диър. По това време компанията вече произвежда разнообразно земеделско оборудване освен плуговете, включително ремаркета, сеялки за царевица и култиватори. През 1857 месечното производство на компанията достига 1120 единици. През 1869 г. Чарлз Диър започва да създава мрежа от търговски центрове и независими дилъри, за да разшири продажбите на компанията на територията на цялата страна. През същата година компанията печели сребърен медал от 17-я годишен щатски панаир на Илинойс.

Нарасналата конкуренция в началото на 20-и век принудила компанията да излезе извън производството на инвентар и да започне производството на трактори, задвижвани на газ. През 1912 г. тогавашният президент на Deere&Company William Butterworth (зет на Чарлз Диър), който замества Чарлз след неговата смърт през 1907 г., започва експанзията на компанията в производството на трактори.

Deere&Company експериментира с производството на собствени трактори, най-успешният от които е моделът Dain All-Wheel-Drive, но в края на краищата решава да продължи през 1918 г. със закупуването на компанията Waterloo Gasoline Engine Company, която произвежда много популярния тогава трактор Waterloo Boy във фабриката си в Waterloo, Айова. Deere&Company продължава да продава тракторите под бранда Waterloo Boy до 1923 г, когато е представен моделът John Deere Model D. И днес концернът продължава да произвежда голяма част от своите трактори в Waterloo, Айова, вече наречени серии 7R, 8R и 9R.

Компанията произвежда първият си комбайн - John Deere № 2 през 1927 г. Година по-късно го следва John Deere № 1 - по-малка машина, която става много популярна сред фермерите. През 1930 г. John Deere започва да разработва технология за жътва на наклонени терени, като нейните машини получават възможност да компенсират наклони до 50 %.

През 1947 г. John Deere представя на пазара първият си самоходен комбайн - моделът 55. Скоро той е последван от по-малки модели - 40 и 45, по-големият 95, и най-големият комбайн - модел 105, който излиза на пазара през 1960 г. В средата на 50-те години на миналия век Deere представя първият прикачен хедер за царевица. През 1956 г. Deere&Company купува германският производител на трактори Heinrich Lanz AG (с бранд Lanz Bulldog).

Тракторите от серия 10 на John Deere са представени през 1960 г. и стават изключително популярни, като между 1960 и 1963 г. се продават 58 000 машини.

Така концернът увеличава пазарния си дял от 23 на сто през 1959 г. на 34 на сто през 1964 г., когато е представена серията 4020, която превръща John Deere във водещ производител на земеделска техника в САЩ.

Днес концернът Deere & Company е най-големият производител на земеделска техника в света.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агротехника
Няма снимка

Пренасяне на данни от едни на други телематични системи

Новата технология улеснява работата на операторите, като ликвидира проблема с несъвместимостта чрез обединяване на информацията от всички машини на едно място JCB пуска в действие нова версия на

Няма снимка

Как да изберем дискова брана

Подготовката на почвата и качествената сеитба са основата за добра реколта На какво трябва да се обърне внимание, кои технологии са най-подходящи и как правилно да се подберат селскостопанските

Няма снимка

Еуфорията е кратка, нарастването - трайно

Отскок 612 стана без европари Поглед към пазара на нова агротехника в края на първото шестмесечие на 2018 г. Регистрациите потвърдиха очакваното оживление и разбъркаха традиционни класации Любомир

Няма снимка

Ще работят ли на полето електрически трактори

Тези машини вече от няколко години се появяват по изложенията, но дали ще навлязат в практиката e въпрос, който все още не е получил своя отговор Когато се замислиш за новостите в съвременните

Няма снимка

Спешна телефонна линия по време на жътва за клиентите на New Holland

Официалният вносител на New Holland за България, ИНТЕРАГРИ БЪЛГАРИЯ, отвори спешна телефонна линия 0700 46 666 по време на жътва за клиентите на New Holland.

Няма снимка

Хит в прецизната сеитба на дребносеменни култури

Vaderstad представя Tempo L 24, изцяло новата, най-голяма, високоскоростна и точна сеялка за захарно цвекло и маслодайна рапица Премиера по време на канадското изложение за агротехника Прогрес на

Още от Фермер
Няма снимка

Съветник на земеделския министър: Избива се само заразеното стадо (Видео)

Със стадото ще се процедира така, както с всички останали стада, които са заразени. При положение, че всички животни са сложени на оборен режим и помежду им няма контакти, избива се само стадото,

Няма снимка

ЕК прехвърля отговорността за оценката на глифозат от Германия към Франция

Стремежът на Монсанто да запази продукта си за борба с плевелите на европейския пазар е изправен пред друго предизвикателство. Франция вече планира поетапно да прекрати действието на активната

Няма снимка

Майдел: България е четвърта в ЕС по привлечени инвестиции по плана „Юнкер“

„България е четвърта в ЕС по привлечени инвестиции по плана „Юнкер“. У нас има подписани споразумения за 423 млн. евро, които ще доведат до над 1 милиард и 700 милиона евро допълнителни инвестиции.

Няма снимка

Нова регулация в земеползването

Предвижда се нов ред за разпределяне на държавните и общински пасища, мери и ливади Диана Ванчева Министерство на земеделието, храните и горите стъпи смело на съвсем нова почва,

Няма снимка

Запознаха казахстански учен с растителната селекция в Садово

Подписване на научно сътрудничество в областта на растителните генетични ресурси между Аграрния университет в Казахстан и Института по растителни генетични ресурси "К.

Няма снимка

Баба Дора от Шарково: Никой не е взел втора проба

"Никой не е взел втора проба. Никога няма да дам стадото за евтаназия - само през трупа ми", каза баба Дора от Шарково пред Нова тв относно констатираната положителна проба за чума в стадото й.