Директно размножаване на лозички

15 декември 2017 В лозята 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6
 

Избира се добра пръчка, дълга около 1,30 м, а операцията не е от най-сложните

Редовни читатели, които ни имат доверие и са ползвали нашите препоръки и рецепти, като сем.Пейчеви от Сливен, наскоро ни попитаха могат ли и как да си вкоренят директно лоза за асма от културен сорт, който им харесва, но е на подложка.

Отговорът

Това разбира се може да стане или поне да се пробва да стане - има хора, които го прилагат в личното стопанство доста успешно, след като веднъж са го научили от по-старите си учители - съседи.

Начинът по-който става това размножаване на лозата наподобява онова, което се прави при попълването на празни места в старото лозе. Тогава се ползва отвод или както го наричат лозарите "далдърма".

Но тук има някои разлики

Какви са те?

След като сте се спряли на определен сорт от облагородена лоза, който ви харесва, трябва да изберете добре развита, здрава и узряла пръчка.

Тя да бъде с дължина около 1,30 метра.

В случая за разлика от далдърмата, трябва да се отреже пръчка от майчиното растение.

За да сте сигурни че вкореняването на сорта на собствен корен ще бъде успешно, трябва да се вземат специални мерки против филоксерата.

Каква е застраховката от болестта

Най-добре е да се изкопае канавка, която да бъде дълга 1 м и дълбока около 40 см. На дъното й да се изсипе чист речен пясък - на пласт от10-11 см.

Накрая се прави защитна купчинка от рохкава почва над зимното око, оставено да развие летораст.

Опитайте, не е трудно

Методът е а доста сполучлив, от всяко междувъзлие на пръчката в траншеята се развиват мощни корени.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Кога да се отстраняват росните корени на лозите

Отговаряме на читателя Атанас Павлов от Варна Една от основните грижи след засаждането на малките лози е постоянната проверка за покарването им. Трябва да знаете, че те са много нежни.

Няма снимка

Червен Бренер в атака

Читателят Георги Георгиев от Чирпан ни зададе въпроса има ли средства за опазване на лозята от "червен огън", както повечето лозари наричат заболяването Червен Бренер.

Няма снимка

През май започва битка с гъбните болести

Маната се обуздава, ако се атакува навреме Дукена Жолева агрометеоролог През май при лозата започва борбата срещу икономически най-важните гъбни болести - мана и оидиум.

Няма снимка

Пролетни обработки на лозето

* Навреме трябва да се унищожат ранните плевели, за да не застрашават растежа Чрез пролетни обработки на почвата в лозята се унищожават ранните пролетни плевели и се подобрява аерацията на почвата.

Няма снимка

Препарати с контактни и системни вещества

Те помагат срещу мана, когато се редуват различните групи активни вещества в тях Орвего, Акробат Р, Акробат Плюс и Полирам - това са рз препарати, за които питат любители лозари.

Няма снимка

Има начин да се пребори маната в лозята

И да не се допуснат екскориоза и черно гниене по младите леторасти Тази година се очертава извънредна и по-проблемна и за лозарите. Трудностите при отглеждането на лозята и асмите няма да липсват,

Още от Фермер
Няма снимка

Пазете пчелите от третиране на земеделските култури с препарати

Трябва да се вземат мерки за опазване на пчелите, когато предстои третиране на селскостопанските култури или горите с отровни препарати. Открийте паразитите в кошера През април,

Няма снимка

Утре - слънце и максимални темепратури до 29 градуса

Утре ще бъде слънчево. Ще духа слаб до умерен запад-северозападен вятър. Максималните температури ще са между 24 и 29 градуса, в София - около 25 градуса, предаде БТА.

Няма снимка

Сиво гниене по ягодите

При ягодата в началото на цъфтежа трябва да се извърши третиране срещу една от най-важните болести - сиво гниене. Болестта се характеризира със загниване на зелените плодове,

Няма снимка

От 8 до 10 юни Горна Оряховица посреща гости за ХІІ Празник на суджука

С много музика, кулинарни демонстрации, игри, забавления и изненади ще бъде изпълнена програмата на ХІІ-я Празник на горнооряховския суджук, който тази година ще се проведе от 8 до 10 юни.

Няма снимка

Как да предпазите пчелите от болести

Голямо значение за предпазването на пчелите от болести има спазването на мерките при подвижното пчеларствуване и покупко-продажбата на пчелни семейства, майки и пчаларски инвентар.

Няма снимка

2000 австралийски долара седмично получава добър стригач на овце

В една от най-големите овцеферми в австралийския щат Нов Южен Уелс от сутрин до вечер кипи усилена работа в цеха за стригане. Работният ден продължава 9 часа и работата не е лесна.