Директно размножаване на лозички

15 декември 2017 В лозята 1     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6
 

Избира се добра пръчка, дълга около 1,30 м, а операцията не е от най-сложните

Редовни читатели, които ни имат доверие и са ползвали нашите препоръки и рецепти, като сем.Пейчеви от Сливен, наскоро ни попитаха могат ли и как да си вкоренят директно лоза за асма от културен сорт, който им харесва, но е на подложка.

Отговорът

Това разбира се може да стане или поне да се пробва да стане - има хора, които го прилагат в личното стопанство доста успешно, след като веднъж са го научили от по-старите си учители - съседи.

Начинът по-който става това размножаване на лозата наподобява онова, което се прави при попълването на празни места в старото лозе. Тогава се ползва отвод или както го наричат лозарите "далдърма".

Но тук има някои разлики

Какви са те?

След като сте се спряли на определен сорт от облагородена лоза, който ви харесва, трябва да изберете добре развита, здрава и узряла пръчка.

Тя да бъде с дължина около 1,30 метра.

В случая за разлика от далдърмата, трябва да се отреже пръчка от майчиното растение.

За да сте сигурни че вкореняването на сорта на собствен корен ще бъде успешно, трябва да се вземат специални мерки против филоксерата.

Каква е застраховката от болестта

Най-добре е да се изкопае канавка, която да бъде дълга 1 м и дълбока около 40 см. На дъното й да се изсипе чист речен пясък - на пласт от10-11 см.

Накрая се прави защитна купчинка от рохкава почва над зимното око, оставено да развие летораст.

Опитайте, не е трудно

Методът е а доста сполучлив, от всяко междувъзлие на пръчката в траншеята се развиват мощни корени.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Кои торове за какво се внасят в лозята

При торенето на лозята в почвата се внасят главно азот, фосфор и калий. Всеки от тези елементи има отговорно и специфично въздействие върху растежа и плододаването.

Няма снимка

Дойде времето на капаните за оси

Какви да са примамките За фабричен капан от цилиндър с мрежи и отвори е подходяща рибата - силно привличала осите. Друго, което силно ги мами са вътрешностите на домашна птица.

Няма снимка

Съвети преди гроздобер

Укрепете леторастите, попълнете празнини При асмите, както и при стъблено отглежданите лозя сега периодично трябва да се привързват леторастите към съответната конструкция - правете това,

Няма снимка

Коя е оптималната технологична зрялост на гроздето

Различна е за различните сортове - коя е оптимална Инж.Николай Бакалов Технологичната зрялост на гроздето е най-важният показател, но тя е специфична за всеки отделен сорт.

Няма снимка

От какво грозде да се прави вино

На поредица от въпроси отговаря д-р инж.техн. Николай Бакалов - консултант Поговорката гласи, че "от хубава мома става хубава булка", а това важи с пълна сила и за гроздето и виното.

Няма снимка

Молецът не прощава - важи и за този месец

Новоизлюпените гъсенички се вгризват във вътрешността на зърната През юли щети по лозата, особено по десертните сортове, нанасят гъсениците от второто поколение на шарения гроздов молец.

Още от Фермер
Няма снимка

Съветник на земеделския министър: Избива се само заразеното стадо (Видео)

Със стадото ще се процедира така, както с всички останали стада, които са заразени. При положение, че всички животни са сложени на оборен режим и помежду им няма контакти, избива се само стадото,

Няма снимка

Пренасяне на данни от едни на други телематични системи

Новата технология улеснява работата на операторите, като ликвидира проблема с несъвместимостта чрез обединяване на информацията от всички машини на едно място JCB пуска в действие нова версия на

Няма снимка

ЕК прехвърля отговорността за оценката на глифозат от Германия към Франция

Стремежът на Монсанто да запази продукта си за борба с плевелите на европейския пазар е изправен пред друго предизвикателство. Франция вече планира поетапно да прекрати действието на активната

Няма снимка

Майдел: България е четвърта в ЕС по привлечени инвестиции по плана „Юнкер“

„България е четвърта в ЕС по привлечени инвестиции по плана „Юнкер“. У нас има подписани споразумения за 423 млн. евро, които ще доведат до над 1 милиард и 700 милиона евро допълнителни инвестиции.

Няма снимка

Нова регулация в земеползването

Предвижда се нов ред за разпределяне на държавните и общински пасища, мери и ливади Диана Ванчева Министерство на земеделието, храните и горите стъпи смело на съвсем нова почва,

Няма снимка

Запознаха казахстански учен с растителната селекция в Садово

Подписване на научно сътрудничество в областта на растителните генетични ресурси между Аграрния университет в Казахстан и Института по растителни генетични ресурси "К.