Директно размножаване на лозички

15 декември 2017 В лозята 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6
 

Избира се добра пръчка, дълга около 1,30 м, а операцията не е от най-сложните

Редовни читатели, които ни имат доверие и са ползвали нашите препоръки и рецепти, като сем.Пейчеви от Сливен, наскоро ни попитаха могат ли и как да си вкоренят директно лоза за асма от културен сорт, който им харесва, но е на подложка.

Отговорът

Това разбира се може да стане или поне да се пробва да стане - има хора, които го прилагат в личното стопанство доста успешно, след като веднъж са го научили от по-старите си учители - съседи.

Начинът по-който става това размножаване на лозата наподобява онова, което се прави при попълването на празни места в старото лозе. Тогава се ползва отвод или както го наричат лозарите "далдърма".

Но тук има някои разлики

Какви са те?

След като сте се спряли на определен сорт от облагородена лоза, който ви харесва, трябва да изберете добре развита, здрава и узряла пръчка.

Тя да бъде с дължина около 1,30 метра.

В случая за разлика от далдърмата, трябва да се отреже пръчка от майчиното растение.

За да сте сигурни че вкореняването на сорта на собствен корен ще бъде успешно, трябва да се вземат специални мерки против филоксерата.

Каква е застраховката от болестта

Най-добре е да се изкопае канавка, която да бъде дълга 1 м и дълбока около 40 см. На дъното й да се изсипе чист речен пясък - на пласт от10-11 см.

Накрая се прави защитна купчинка от рохкава почва над зимното око, оставено да развие летораст.

Опитайте, не е трудно

Методът е а доста сполучлив, от всяко междувъзлие на пръчката в траншеята се развиват мощни корени.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Има два начина да се разбере мръзнат ли пъпки

Мръзнало ли е лозето през зимата от ниските отрицателни температури, резитбата му през февруари ще трябва да се извърши по по-специален начин. Съветите за това обаче ще дадем малко по-късно,

Няма снимка

Как да бутилираме виното

Има устройства за затапване, които гарантират пълно опазване Бутилирането може да се извърши в бутилки, с които разполагате. Те могат да бъдат и стъклени, и пластмасови.

Няма снимка

Преди да налеете в бутилки домашното вино

На въпроси на читатели отговор дава консултантът ни д-р инж.техн. Николай Бакалов Студовете през месец януари, дори и не силни, са много благоприятни за избистренето и стабилизирането на виното от

Няма снимка

Велика - най-раннозреещият и едроплоден десертен сорт

Става и за полупланински хълмове до около 500 метра надморска височина Стотици читателски въпроси имахме през 2017 г. за сорта Велика. Интересът към него не стихва,

Няма снимка

Какво се иска за дворовете на високо

Да се засаждат буйно растящи и високодобивни сортове Развитието на лозата може свободно да се направлява от човешката ръка и да се създават най-разнообразни красиви форми.

Няма снимка

От лозето на баир се прави по-добро вино

Наш читател от Врачанско, отглеждащ на две места лозя, разказва как от тях става по-ароматна напитка Едното лозе на Александър Василев, наш читател, е недалеч от Враца.

Още от Фермер
Няма снимка

Румънски холдинг инвестира 10 млн. евро в разширяване на птицепроизводство си

Румънският агрохолдинг Agricola Group планира до вложи 10 млн. евро за разширяване на птицевъдното си производство, съобщава Globalmeatnews. В рамките на планираните инвестиции Agricola Group ще

Няма снимка

Оранжев код за вятър и валежи от дъжд и сняг е в сила за 19 области утре

Оранжев код за силен вятър и валежи от дъжд и сняг е в сила за 19 области в страната. Това сочи справка на сайта на НИМХ. Оранжев код: В областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Русе,

Няма снимка

Европейският съюз е вторият по големина световен производител на мед след Китай

Колониите на пчелите са от съществено значение за селското стопанство и околната среда, като осигуряват възпроизводството на растенията чрез опрашване,

Няма снимка

Утре валежи от сняг и дъжд над цялата страна, максимални температури до 3°

През следващото денонощие под влиянието на средиземноморския циклон "Албена", който ще преминава през Гърция, Егейско към Черно море, метеорологичната обстановка ще се усложни.

Няма снимка

Утре ще е ветровито с валежи от сняг и дъжд. В Източна България - виелици!

 През следващото денонощие под влиянието на средиземноморския циклон „Албена“, който ще преминава през Гърция, Егейско към Черно море метеорологичната обстановка ще се усложни,

Няма снимка

Специалисти откриха лек срещу стареенето

Оказа се, че здравословният начин на живот и спазването на диети нямат никакъв принос - човек може да доживее до дълбока старост благодарение на протеин, съобщи Лента.