Шареното зеле обича студа

16 декември 2017 Цветна градина / Полезни съвети 0     
Няма снимка
 

Шареното зеле обича студа, от ниските температури листата му стават още по-ярки. Няма истинска есен и зима без "лелка Зелка". Тя обаче може да играе главна роля не само в кухнята, но и в цветната градина и на терасата.

През последните години декоративното зеле е високо ценено от цветарите. Родината на този интересен вид е атлантическото крайбрежие на Западна Европа. Представлява двугодишно растение, израстващо до 60 см височина с голи, зелени, сивозелени и тъмновиолетови листа. Срещат се и хибридни форми с розетки от листа, окрасени в розово, пурпурно или бяло зелени, гладки или вълнообразни.

Пълното си развитие растенията достигат в края на лятото. Те са светлолюбиви и леко понасят пролетните и есенните мразове. По-студените дни засилват ярката багра на листата им.

Декоративното зеле може да се развива и на полусянка, но в такъв случай окраската му няма да е толкова интензивна. За да се развива добре, трябва да го засадите върху глинести и песъчливи почви, богати на хумус.

Поливайте често и подхранвайте растенията. В началото внасяйте азотни и органични подобрители, това ще ускори растежа им. Ако почвите са по-подородни, 2-3 подхранвания с интервал от 10 дни са достатъчни. На бедни почви обаче, са необходими поне 4-5 внасяния.

Поливайте обилно в сухо време. Ако искате да отгледате това интересно растение във вашата градина, може да засеете семената през март в саксии. Запълнете съдовете с торф, листовка и пясък в съотношение 2:2:1 и полейте след това. Във всяка саксия се сложете по 2 семена на дълбочина от 1 см и засипете със субстрата. Ако температурата на въздуха е 18-20°C, първите стръкчета ще се появят след около 5 дни. При по-ниска температура прорастването ще стане по-късно.

През пролетта, може да пресадите растението на открито. Декоративното зеле се засажда по единично или в групи.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Цветна градина / Полезни съвети
Няма снимка

Струя цветя тече от делви

Искате да засадите цветни красоти, но ви се ще това да стане по нестандартен начин? Можете да пресъздадете идеята за течаща вода с цветя, изливащи се от саксии...

Няма снимка

Йод и мляко гонят въшките от розите

Листните въшки са може би най-отвратителните и упорити вредители, които могат да се заселят в градината. Тъкмо сте решили, че сте свършили „черната работа“ и искате само да се любувате на красивите

Няма снимка

Как да се справим с мравките по цветята

Мравките са в състояние да докарат добрия стопанин до лудост. Пълчища от дребните насекоми нападат цветята. Привлича ги сладкият нектар, който отделят цветовете.

Няма снимка

Нова наредба у нас ще третира опасен неприятел по палмовите видове

Засега е внесена проектонаредба от МЗХГ, която трябва да измени наредба 75 от 2006 г. за условията и изискванията за здравно състояние на размножителния материал от декоративни растения.

Няма снимка

Арка за разкош в двора

Градинската арка е безкомпромисен дизайн за вертикално озеленяване или осветление в градината. Аристократични и дори величествени, изглеждат кованите и каменните.

Няма снимка

Езерни растения за малък двор

Ако нямате достатъчно място за голям декоративен воден басейн в градината си, вижте този проект. Той включва малко градинско езерце, около което са засадени много цветя и зеленина.

Още от Фермер
Няма снимка

Съветник на земеделския министър: Избива се само заразеното стадо (Видео)

Със стадото ще се процедира така, както с всички останали стада, които са заразени. При положение, че всички животни са сложени на оборен режим и помежду им няма контакти, избива се само стадото,

Няма снимка

Пренасяне на данни от едни на други телематични системи

Новата технология улеснява работата на операторите, като ликвидира проблема с несъвместимостта чрез обединяване на информацията от всички машини на едно място JCB пуска в действие нова версия на

Няма снимка

ЕК прехвърля отговорността за оценката на глифозат от Германия към Франция

Стремежът на Монсанто да запази продукта си за борба с плевелите на европейския пазар е изправен пред друго предизвикателство. Франция вече планира поетапно да прекрати действието на активната

Няма снимка

Майдел: България е четвърта в ЕС по привлечени инвестиции по плана „Юнкер“

„България е четвърта в ЕС по привлечени инвестиции по плана „Юнкер“. У нас има подписани споразумения за 423 млн. евро, които ще доведат до над 1 милиард и 700 милиона евро допълнителни инвестиции.

Няма снимка

Нова регулация в земеползването

Предвижда се нов ред за разпределяне на държавните и общински пасища, мери и ливади Диана Ванчева Министерство на земеделието, храните и горите стъпи смело на съвсем нова почва,

Няма снимка

Запознаха казахстански учен с растителната селекция в Садово

Подписване на научно сътрудничество в областта на растителните генетични ресурси между Аграрния университет в Казахстан и Института по растителни генетични ресурси "К.