Шареното зеле обича студа

16 декември 2017 Цветна градина / Полезни съвети 0     
Няма снимка
 

Шареното зеле обича студа, от ниските температури листата му стават още по-ярки. Няма истинска есен и зима без "лелка Зелка". Тя обаче може да играе главна роля не само в кухнята, но и в цветната градина и на терасата.

През последните години декоративното зеле е високо ценено от цветарите. Родината на този интересен вид е атлантическото крайбрежие на Западна Европа. Представлява двугодишно растение, израстващо до 60 см височина с голи, зелени, сивозелени и тъмновиолетови листа. Срещат се и хибридни форми с розетки от листа, окрасени в розово, пурпурно или бяло зелени, гладки или вълнообразни.

Пълното си развитие растенията достигат в края на лятото. Те са светлолюбиви и леко понасят пролетните и есенните мразове. По-студените дни засилват ярката багра на листата им.

Декоративното зеле може да се развива и на полусянка, но в такъв случай окраската му няма да е толкова интензивна. За да се развива добре, трябва да го засадите върху глинести и песъчливи почви, богати на хумус.

Поливайте често и подхранвайте растенията. В началото внасяйте азотни и органични подобрители, това ще ускори растежа им. Ако почвите са по-подородни, 2-3 подхранвания с интервал от 10 дни са достатъчни. На бедни почви обаче, са необходими поне 4-5 внасяния.

Поливайте обилно в сухо време. Ако искате да отгледате това интересно растение във вашата градина, може да засеете семената през март в саксии. Запълнете съдовете с торф, листовка и пясък в съотношение 2:2:1 и полейте след това. Във всяка саксия се сложете по 2 семена на дълбочина от 1 см и засипете със субстрата. Ако температурата на въздуха е 18-20°C, първите стръкчета ще се появят след около 5 дни. При по-ниска температура прорастването ще стане по-късно.

През пролетта, може да пресадите растението на открито. Декоративното зеле се засажда по единично или в групи.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Цветна градина / Полезни съвети
Няма снимка

Не изхвърляйте черупките от великденските яйца

Те са големи помощници в цветната градина. Ето няколко приложения за тях: Черупките на яйцата съдържат много калции. Стрити на прах те са чудесен подхранващ материал не само за цветята,

Няма снимка

Кога и как да засадите гладиолите

През пролетта, месец преди да се пристъпи към засаждане, клубените на гладиолите се изваждат от избата, почистват се и се подреждат в щайги или кутии на един ред.

Няма снимка

Идеи за великденски декорации в градината

Вече имате ясен план как и колко яйца да боядисате, какви техники за разкрасяването им да използвате. А някои от вас са направили и генерална репетиция с месенето на козунаци.

Няма снимка

7 нестандартни идеи за използването на габионите в градината

1. Обособяване на етажи В дворове с голяма денивелация можем да се възполваме максимално от наличната площ като изградим етажи, които да раздвижим с използването на габиони. 2.

Няма снимка

Габиони в двора

Ограждат, укрепват, декорират и излизат евтино Габионите са мрежи запълнени с камъни. Те дават възможност за укрепване и декорация в градината. Използват се при наклонени терени, огради,

Няма снимка

Мулч от шишарки

Мулчът не бива да бъде недооценяван. В градината той изпълнява много важна роля. На първо място мулчираната почва може да задържа много по-дълго влагата.

Още от Фермер
Няма снимка

Пазете пчелите от третиране на земеделските култури с препарати

Трябва да се вземат мерки за опазване на пчелите, когато предстои третиране на селскостопанските култури или горите с отровни препарати. Открийте паразитите в кошера През април,

Няма снимка

Утре - слънце и максимални темепратури до 29 градуса

Утре ще бъде слънчево. Ще духа слаб до умерен запад-северозападен вятър. Максималните температури ще са между 24 и 29 градуса, в София - около 25 градуса, предаде БТА.

Няма снимка

Сиво гниене по ягодите

При ягодата в началото на цъфтежа трябва да се извърши третиране срещу една от най-важните болести - сиво гниене. Болестта се характеризира със загниване на зелените плодове,

Няма снимка

От 8 до 10 юни Горна Оряховица посреща гости за ХІІ Празник на суджука

С много музика, кулинарни демонстрации, игри, забавления и изненади ще бъде изпълнена програмата на ХІІ-я Празник на горнооряховския суджук, който тази година ще се проведе от 8 до 10 юни.

Няма снимка

Как да предпазите пчелите от болести

Голямо значение за предпазването на пчелите от болести има спазването на мерките при подвижното пчеларствуване и покупко-продажбата на пчелни семейства, майки и пчаларски инвентар.

Няма снимка

2000 австралийски долара седмично получава добър стригач на овце

В една от най-големите овцеферми в австралийския щат Нов Южен Уелс от сутрин до вечер кипи усилена работа в цеха за стригане. Работният ден продължава 9 часа и работата не е лесна.