Целебната сила на алоето

17 декември 2017 Домашен лекaр / Полезни съвети 0     
Няма снимка
 

 За лечение се използва пресен сок от алое. При престояване той губи лечебните си свойства. Концентрацията на биологично активни вещества в сока се увеличава чуствително, ако предварително отрязаните листа се държат до 10 дни в прохладно тъмно място. За приготвянето на сока се избират долните листа на възрастното растение. Старателно измийте листата с хладка вода, подсушете, нарежете на парченца и пуснете през месомелачка. Получената маса се прецежда и кипва на слаб огън 2-3 минути.

НАРОДНИ РЕЦЕПТИ

При ангина

Сокът от алое се разрежда с равна част преварена вода. С разтвора се прави гаргара 5-6 пъти дневно.

Прилипса на апетит

Половин час преди ядене се взема чаена лъжичка свеж сок от алое. Народните лечители съветват при загуба на апетит и анорексия да се стрие на кашица парченце алое и да се глътне.

При атеросклероза

За профилактика и лечение се взема по чаена лъжичка 3 пъти дневно, половин час преди храна. Курсът на лечение е не повече от един месец при липса на противопоказания.

Хроничен гастрит

Състоянието се облекчава, ако 3 пъти дневно се вземат 5-8 мл. пресен сок половин час преди храна. Може да се сдъвче парче алое.

При гингивит

Устата се плакне с разреден с топла вода сок от алое няколко пъти дневно. След процедурата 30 мин. не се пият течности и не се яде.

Срещу слънчево изгаряне

Приготвя се емулсия от алое. Охладено листо от алое се минава през месомелачка, прецежда се и се добавя равна част евкалиптово масло. 2-3 пъти дневно се маже поразеното място.

ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ

Алое не трябва да се използва при тумори, хипертонична болест, тежки патологии на сърцето и съдовете, бъбречни и чернодробни заболявания, бременост. След 40 г. е необходима консултация с лекар.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Домашен лекaр / Полезни съвети
Няма снимка

Фасулът е ценен при хипертония

Сътрудници от Американската асоциация на диетолозите заявиха, че хората със слаби кръвоносни съдове и висок холестерол трябва да ядат боб. При повишено артериално налягане, бобът е просто незаменим.

Няма снимка

Съвети за сушене на билките

Преди да се сложат да съхнат, билките не се мият и се провисват на снопчета или слагат нарядко върху кърпи или нещампована хартия и се сушат на сянка в проветриви, топли помещения (тавани).

Няма снимка

Риганът успокоява нервите и възбужда апетита

И риганът обича топлото. Цъфти от юни до края на август. Заради ценните качества като лек и подправка, заслужава да го отгледате в градината. Стига до 80 см. височина.

Няма снимка

Невенът помага на сърцето и нервната система, лекува инфекции

Невен Името му ни подсказва, че не вехне лесно. Наричан още " слънчево цвете", е едно от популярните растения с безброй лечебни въздействия. Използва се като антисептично,

Няма снимка

Ментата помага при високо кръвно

Мента Ментата е адаптивно растение и се отглежда лесно. Не е много взискателна към температурата. Когато се отглежда по-дълго време на едно и също място,

Няма снимка

Маточината помага при безсъние, главоболие и простуда

С аромата си е позната и като лимонче. Маточината е топлолюбиво растение, но към светлината не е особено взискателна. Растението образува туфа с височина 60-80 см и диаметър 40-60 см.

Още от Фермер
Няма снимка

Министър Порожанов запозна народните представители с мерките срещу чумата по дребните преживни животни и предвидените обезщетения

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов запозна народните представители с мерките срещу заболяването чума по дребните преживни животни в страната.

Няма снимка

Добавяйте 200 г рядка овесена каша на яретата

И още от 10-ия ден Разбира се, не забравяйте и да давате и от най-хубавото сено. А овесената каша трябва да приготвяте всеки ден, тъй като бързо прокисва.

Няма снимка

Днешни решения на фонд "Земеделие" за парите за овце и кози

Фонд "Земеделие" днес реши да увеличи финансовия ресурс за минимална помощ де минимис за земеделски стопани, отглеждащи овце-майки или кози-майки с 9 456 384 лв.

Няма снимка

Аз го правя така

Разказва дядо Борис от с. Новачене, Плевенско Няма лек против това време и дъждовете, оплакват се стопаните на лозя от доста райони на нашата страна. Георги Митов от село Гулянци,

Няма снимка

Полските животновъди ще продължат да хранят стадата си с ГМО фуражи?

Полското земеделско министерство е подготвило пакет от поправки, които внасят промени в т.нар. Акт за комбинираните фуражи, съобщава USDA. Ако те бъдат приети,

Няма снимка

Шведските животновъди тънат в отчаяние заради небивала суша

По ливадите няма добитък, нито зелена трева - незапомнена суша изгаря поля и ниви из Швеция, а това вещае трагични последици за животновъдите - някои ще трябва да отведат питомците си в кланицата