Как да опазим младото вино

18 декември 2017 В лозята 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5
 

През декември грижите са най-важни, съветва нашият консултант д-р инж.-техн. Николай Бакалов

Всеизвестна и стара, като виното, е истината, че ако искаме да го произведем в домашни условия с най-високи качества, трябва да се грижим за него най-редовно, особено през декември.

Какво се има предвид?

Съдовете

Виното трябва да се съхранява в добре измити и затворени съдове. Най-добрият съд за съхранение е стъкленият с вместимост от 10 до 50 литра.

За по-големи количества вино, от 100 до 500 литра, на пазара се предлагат съдове от неръждаема стомана.

На по-ниска цена могат да се намерят и добри съдове от пластмаса.

Традиционно използваните дъбови бъчви за съхранение изискват повече грижи. В тях, ако случайно виното вкисне, бъчвата вече не може да се използва или това е много трудно.

Съдовете, в които ще се съхранява вино трябва да бъдат чисти и да не съдържат оцетноскисели бактерии, а в това отношение бъчвите се почистват най-трудно.

Бистротата

Ако напитката е все още мътна, а ни се иска, разбира се, да имаме бистро вино за празниците, то най-лесният и достъпен метод за бистрене е с яйчен белтък.

Най-напред количеството за бистрене трябва да се отдели от утайката и да се прехвърли в чист съд.

За бистренето да се използуват белтъци само от пресни яйца. Дозата е 1 до 3 белтъка за 100 литра вино.

Белтъците се разбиват първо във вода - за всеки белтък са необходими по 0,1 литра вода.

Трябва да се внимава белтъкът да се раздели добре от жълтъка.

Процедурата

Белтъкът се разбива внимателно във вода, след това се смесва добре с малко вино и накрая се добавя внимателно на тънка струя към общото количество при интензивно и непрекаснато разбъркване.

Времето за пълно избистряне зависи от обема на виното и температурата и е средно от 5 до 10 дни.

По-ниската температура на виното ускорява процеса на бистрене.

Да не получим оцет

Внимание: оцетното вкисване е една от най-честите болести по виното в настоящия период. Опазването от нея е и най-трудната работа. Допуснат ли се грешки, стопанинът може да получи само доброкачествен винен оцет.

За съжаление не рядко в домашни условия ферментацията тръгва в нежелана и продължава по пътя на оцетното вкисване.

Кога се случва това

Домашните майстори трябва да знаят, че оцетното вкисване на виното се причинява от група оцетнокисели бактерии.

Под тяхното действие етиловият алкохол се окислява до нежеланата оцетна киселина.

Основното, което трябва да се знае е, че за развитието им е необходимо да има кислород.

Бактериите много лесно проникват, когато ферментацията протича с плаваща шапка. Те се разнасят се от оцетната мушица (Drosophila cellaris), която популярно се нарича винарка и няко в невежеството си смятат за полезна.

Условията, които благоприятстват оцетното вкисване

Сред тях са както широкият достъп на кислород от въздуха, така и ниското алкохолно съдържание - под 9 об.%.

Спомагат още висока температура от рода на 30-35 градуса по време на ферментацията и на съхранението на виното.

Да открием вкисва ли

Заболяването оцетно вкисване се познава най-добре по характерния вкус на виното.

Освен това по повърхността на болното вино се появява тънка прозрачна ципа която постепенно надебелява, разкъсва се и пада на дъното.

Ципата е белезникава, но при червените вина има розов оттенък.

Иначе вкиснатото вино обикновена запазва бистротата си.

Лекуването от оцетно вкисване е възможно донякъде и само в началото.

Начините за лекуване

Много стопани откисляват със сода бикарбонат, но честно казано това не дава особено добър резултат.

Содата има свойството да се свързва преди всичко с по-силната винена киселина и това е причина виното да загубва и част от вкусовите си качества.

Трябва да се знае, че в този случай виното не е излекувано, защото бактериите всъщност продължават своето действие. И ако го опитате няколко дни по-късно, то отново ще е кисело.

Съвет: след третирането със сода бикарбонат, домашното вино е по-добре да бъде изварено на ракия, докато все още има алкохол.

На второ място добри резултати при домашни условия може да се постигнат, ако при първи най-слаби признаци на оцетно вкисване напитката се пастьоризира - това става по начина, по който се приготвят компоти.

Предпазните мерки са решаващите

Правило номер 1: най-важните мерки срещу оцетното вкисване на домашното вино са предпазните.

Ферментацията на гроздовата мъст трябва да протича в условията на висока хигиена и потопена шапка. Това е особено важно при направата на червеното вино.

От съществено значение са сулфитирането на гроздовата мъст използването на квас от културни дрожди, фумигирането на помещението със серен двуокис чрез изгаряне на сяра.

Следващите правила: виното да се съхранява при ниски положителни температури, доливането му е много ефективна мярка в домашни условия. Когато доливане е невъзможно, в празното пространство над него трябва да се изгаря сяра.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Има два начина да се разбере мръзнат ли пъпки

Мръзнало ли е лозето през зимата от ниските отрицателни температури, резитбата му през февруари ще трябва да се извърши по по-специален начин. Съветите за това обаче ще дадем малко по-късно,

Няма снимка

Как да бутилираме виното

Има устройства за затапване, които гарантират пълно опазване Бутилирането може да се извърши в бутилки, с които разполагате. Те могат да бъдат и стъклени, и пластмасови.

Няма снимка

Преди да налеете в бутилки домашното вино

На въпроси на читатели отговор дава консултантът ни д-р инж.техн. Николай Бакалов Студовете през месец януари, дори и не силни, са много благоприятни за избистренето и стабилизирането на виното от

Няма снимка

Велика - най-раннозреещият и едроплоден десертен сорт

Става и за полупланински хълмове до около 500 метра надморска височина Стотици читателски въпроси имахме през 2017 г. за сорта Велика. Интересът към него не стихва,

Няма снимка

Какво се иска за дворовете на високо

Да се засаждат буйно растящи и високодобивни сортове Развитието на лозата може свободно да се направлява от човешката ръка и да се създават най-разнообразни красиви форми.

Няма снимка

От лозето на баир се прави по-добро вино

Наш читател от Врачанско, отглеждащ на две места лозя, разказва как от тях става по-ароматна напитка Едното лозе на Александър Василев, наш читател, е недалеч от Враца.

Още от Фермер
Няма снимка

Добрата новина: Пчелари-ентусиасти второ поколение дават рамо на пчеларството

Те определят себе си като хора с кръвна група "Пчелар" и ще работят за защита и опазване на пчелните семейства Жени Владинова На 10.01.2018 г. в Областна управа Бургас, седем пчелари - ентусиасти,

Няма снимка

Намалява износът на мека пшеница от ЕС

От Strategie Grains за пореден път понижават прогнозата си за износа на мека пшеница от ЕС през 2017/18. Последната прогноза е на ниво 21.6 млн. тона и е със 750,

Няма снимка

Колко семена ви трябват

Най-нетърпеливите градинари от най-топлите райони на страната вече се захванаха с разсадите. А през февруари предстои масовото засяване. Ето какво трябва да си припомните,

Няма снимка

Преразглеждане на бюджетните разходи на ЕС за селското стопанство след 2020 г.

Анализ на проф. Алън Матюс, Trinity College, Дъблин Eврокомисарят по бюджет и човешки ресурси Гюнтер Йотингер очерта насоките, по които върви ЕК при изготвяне на своето предложение за Многогодишната

Няма снимка

Евродепутатът Момчил Неков внася в ЕП становище за „Двойното качество на продуктите на единния пазар“

Евродепутатът Момчил Неков обсъди днес с предсатвители на българските институции, браншови и неправителствени организации становище за двойния стандарт при храните в Европейския съюз,

Няма снимка

Спад в производството на царевица

В януарския си доклад USDA повиши прогнозата си за производството на груби зърнени храни през 2017/18 с 0.3 млн. тона до 1,324.2 млн. тона. Според данни от доклада световният износ на царевица през