Как да опазим младото вино

18 декември 2017 В лозята 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5
 

През декември грижите са най-важни, съветва нашият консултант д-р инж.-техн. Николай Бакалов

Всеизвестна и стара, като виното, е истината, че ако искаме да го произведем в домашни условия с най-високи качества, трябва да се грижим за него най-редовно, особено през декември.

Какво се има предвид?

Съдовете

Виното трябва да се съхранява в добре измити и затворени съдове. Най-добрият съд за съхранение е стъкленият с вместимост от 10 до 50 литра.

За по-големи количества вино, от 100 до 500 литра, на пазара се предлагат съдове от неръждаема стомана.

На по-ниска цена могат да се намерят и добри съдове от пластмаса.

Традиционно използваните дъбови бъчви за съхранение изискват повече грижи. В тях, ако случайно виното вкисне, бъчвата вече не може да се използва или това е много трудно.

Съдовете, в които ще се съхранява вино трябва да бъдат чисти и да не съдържат оцетноскисели бактерии, а в това отношение бъчвите се почистват най-трудно.

Бистротата

Ако напитката е все още мътна, а ни се иска, разбира се, да имаме бистро вино за празниците, то най-лесният и достъпен метод за бистрене е с яйчен белтък.

Най-напред количеството за бистрене трябва да се отдели от утайката и да се прехвърли в чист съд.

За бистренето да се използуват белтъци само от пресни яйца. Дозата е 1 до 3 белтъка за 100 литра вино.

Белтъците се разбиват първо във вода - за всеки белтък са необходими по 0,1 литра вода.

Трябва да се внимава белтъкът да се раздели добре от жълтъка.

Процедурата

Белтъкът се разбива внимателно във вода, след това се смесва добре с малко вино и накрая се добавя внимателно на тънка струя към общото количество при интензивно и непрекаснато разбъркване.

Времето за пълно избистряне зависи от обема на виното и температурата и е средно от 5 до 10 дни.

По-ниската температура на виното ускорява процеса на бистрене.

Да не получим оцет

Внимание: оцетното вкисване е една от най-честите болести по виното в настоящия период. Опазването от нея е и най-трудната работа. Допуснат ли се грешки, стопанинът може да получи само доброкачествен винен оцет.

За съжаление не рядко в домашни условия ферментацията тръгва в нежелана и продължава по пътя на оцетното вкисване.

Кога се случва това

Домашните майстори трябва да знаят, че оцетното вкисване на виното се причинява от група оцетнокисели бактерии.

Под тяхното действие етиловият алкохол се окислява до нежеланата оцетна киселина.

Основното, което трябва да се знае е, че за развитието им е необходимо да има кислород.

Бактериите много лесно проникват, когато ферментацията протича с плаваща шапка. Те се разнасят се от оцетната мушица (Drosophila cellaris), която популярно се нарича винарка и няко в невежеството си смятат за полезна.

Условията, които благоприятстват оцетното вкисване

Сред тях са както широкият достъп на кислород от въздуха, така и ниското алкохолно съдържание - под 9 об.%.

Спомагат още висока температура от рода на 30-35 градуса по време на ферментацията и на съхранението на виното.

Да открием вкисва ли

Заболяването оцетно вкисване се познава най-добре по характерния вкус на виното.

Освен това по повърхността на болното вино се появява тънка прозрачна ципа която постепенно надебелява, разкъсва се и пада на дъното.

Ципата е белезникава, но при червените вина има розов оттенък.

Иначе вкиснатото вино обикновена запазва бистротата си.

Лекуването от оцетно вкисване е възможно донякъде и само в началото.

Начините за лекуване

Много стопани откисляват със сода бикарбонат, но честно казано това не дава особено добър резултат.

Содата има свойството да се свързва преди всичко с по-силната винена киселина и това е причина виното да загубва и част от вкусовите си качества.

Трябва да се знае, че в този случай виното не е излекувано, защото бактериите всъщност продължават своето действие. И ако го опитате няколко дни по-късно, то отново ще е кисело.

Съвет: след третирането със сода бикарбонат, домашното вино е по-добре да бъде изварено на ракия, докато все още има алкохол.

На второ място добри резултати при домашни условия може да се постигнат, ако при първи най-слаби признаци на оцетно вкисване напитката се пастьоризира - това става по начина, по който се приготвят компоти.

Предпазните мерки са решаващите

Правило номер 1: най-важните мерки срещу оцетното вкисване на домашното вино са предпазните.

Ферментацията на гроздовата мъст трябва да протича в условията на висока хигиена и потопена шапка. Това е особено важно при направата на червеното вино.

От съществено значение са сулфитирането на гроздовата мъст използването на квас от културни дрожди, фумигирането на помещението със серен двуокис чрез изгаряне на сяра.

Следващите правила: виното да се съхранява при ниски положителни температури, доливането му е много ефективна мярка в домашни условия. Когато доливане е невъзможно, в празното пространство над него трябва да се изгаря сяра.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Кога да се отстраняват росните корени на лозите

Отговаряме на читателя Атанас Павлов от Варна Една от основните грижи след засаждането на малките лози е постоянната проверка за покарването им. Трябва да знаете, че те са много нежни.

Няма снимка

Червен Бренер в атака

Читателят Георги Георгиев от Чирпан ни зададе въпроса има ли средства за опазване на лозята от "червен огън", както повечето лозари наричат заболяването Червен Бренер.

Няма снимка

През май започва битка с гъбните болести

Маната се обуздава, ако се атакува навреме Дукена Жолева агрометеоролог През май при лозата започва борбата срещу икономически най-важните гъбни болести - мана и оидиум.

Няма снимка

Пролетни обработки на лозето

* Навреме трябва да се унищожат ранните плевели, за да не застрашават растежа Чрез пролетни обработки на почвата в лозята се унищожават ранните пролетни плевели и се подобрява аерацията на почвата.

Няма снимка

Препарати с контактни и системни вещества

Те помагат срещу мана, когато се редуват различните групи активни вещества в тях Орвего, Акробат Р, Акробат Плюс и Полирам - това са рз препарати, за които питат любители лозари.

Няма снимка

Има начин да се пребори маната в лозята

И да не се допуснат екскориоза и черно гниене по младите леторасти Тази година се очертава извънредна и по-проблемна и за лозарите. Трудностите при отглеждането на лозята и асмите няма да липсват,

Още от Фермер
Няма снимка

Пазете пчелите от третиране на земеделските култури с препарати

Трябва да се вземат мерки за опазване на пчелите, когато предстои третиране на селскостопанските култури или горите с отровни препарати. Открийте паразитите в кошера През април,

Няма снимка

Утре - слънце и максимални темепратури до 29 градуса

Утре ще бъде слънчево. Ще духа слаб до умерен запад-северозападен вятър. Максималните температури ще са между 24 и 29 градуса, в София - около 25 градуса, предаде БТА.

Няма снимка

Сиво гниене по ягодите

При ягодата в началото на цъфтежа трябва да се извърши третиране срещу една от най-важните болести - сиво гниене. Болестта се характеризира със загниване на зелените плодове,

Няма снимка

От 8 до 10 юни Горна Оряховица посреща гости за ХІІ Празник на суджука

С много музика, кулинарни демонстрации, игри, забавления и изненади ще бъде изпълнена програмата на ХІІ-я Празник на горнооряховския суджук, който тази година ще се проведе от 8 до 10 юни.

Няма снимка

Как да предпазите пчелите от болести

Голямо значение за предпазването на пчелите от болести има спазването на мерките при подвижното пчеларствуване и покупко-продажбата на пчелни семейства, майки и пчаларски инвентар.

Няма снимка

2000 австралийски долара седмично получава добър стригач на овце

В една от най-големите овцеферми в австралийския щат Нов Южен Уелс от сутрин до вечер кипи усилена работа в цеха за стригане. Работният ден продължава 9 часа и работата не е лесна.