Агротехнически мерки за справяне с болести и неприятели след листопада

20 декември 2017 Овощна градина / Полезни съвети 0     
Няма снимка
1 2 3
 

Изхвърлете и унищожете опадалите листа

Причинителите на струпясването по ябълка и круша, на белите листни петна по крушата, на червените листни петна по сливата, на антракнозата по ореха, някои листоминиращи молци и др. презимуват в опадалите листа.

Не оставяйте несъбрани листа и не допускайте те да бъдат отвeти от вятъра. Заедно с листата съберете и всички паднали заразени от болести плодове.

Чрез събиране и изгаряне на опадалите листа овощарят е в състояние да унищожи голяма част от заразата и да намали източниците на зараза за следващата година.

Прекопайте дълбоко почвата

Редица неприятели по овощните видове презимуват в почвата. Такива са черешовата муха, сливовата плодова оса, някои листоминиращи молци и др. При прекопаване на почвата една част от укрилите се вече в почвата неприятели се унищожават механично, други се заравят дълбоко, откъдето не могат да излязат напролет, а трети се изнасят на повърхността и загиват от неблагоприятните климатични условия през зимата.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Овощна градина / Полезни съвети
Няма снимка

Календар на овощаря - април II

Растителнозащитни мероприятия Овощните насаждения се преглеждат за листогризещи гъсеници, листни и щитоносни въшки, акари и др. и за откриване признаците на брашнеста мана по ябълка и праскова.

Няма снимка

Календар на овощаря през април

Агротехнически мероприятия В дървесните насаждения – семкови, костилкови, орехоплодни Приключва зимната резитба във всички райони на страната. Завършва попълването на празните места в младите овощни

Няма снимка

Вредители на овошките през април

* Кои насекоми вече се появяват в градините Листогризещи Неприятелите от групата на листозавивачките развиват 1-2 поколения годишно. Излизат в градините рано през пролетта и вредят в началните фази

Няма снимка

Растителна защита в овощната градина до края на март

Кирил Кръстев Все още имате време за зимно пръскане стига времето да позволява. Може да внесете почвени хербициди в овощните насаждения. Свалят се, събират се и се изгарят материалите,

Няма снимка

Ягоди в PVC тръби

Този необичаен начин на отглеждане на ягоди - в PVC тръби, напоследък набира популярност. Важно е да се разбере принципът на този метод, за да опитате да го приложите.

Няма снимка

Как се режат овошките през годините за формировка вретено

* През четвъртата и следващите Продължава премахването на силните изправени клончета във връхната част и при необходимост зигзагообразното оформяне на водача.

Още от Фермер
Няма снимка

Пазете пчелите от третиране на земеделските култури с препарати

Трябва да се вземат мерки за опазване на пчелите, когато предстои третиране на селскостопанските култури или горите с отровни препарати. Открийте паразитите в кошера През април,

Няма снимка

Утре - слънце и максимални темепратури до 29 градуса

Утре ще бъде слънчево. Ще духа слаб до умерен запад-северозападен вятър. Максималните температури ще са между 24 и 29 градуса, в София - около 25 градуса, предаде БТА.

Няма снимка

Сиво гниене по ягодите

При ягодата в началото на цъфтежа трябва да се извърши третиране срещу една от най-важните болести - сиво гниене. Болестта се характеризира със загниване на зелените плодове,

Няма снимка

От 8 до 10 юни Горна Оряховица посреща гости за ХІІ Празник на суджука

С много музика, кулинарни демонстрации, игри, забавления и изненади ще бъде изпълнена програмата на ХІІ-я Празник на горнооряховския суджук, който тази година ще се проведе от 8 до 10 юни.

Няма снимка

Как да предпазите пчелите от болести

Голямо значение за предпазването на пчелите от болести има спазването на мерките при подвижното пчеларствуване и покупко-продажбата на пчелни семейства, майки и пчаларски инвентар.

Няма снимка

2000 австралийски долара седмично получава добър стригач на овце

В една от най-големите овцеферми в австралийския щат Нов Южен Уелс от сутрин до вечер кипи усилена работа в цеха за стригане. Работният ден продължава 9 часа и работата не е лесна.