Най-добрата покривка на лозите срещу студ

19 декември 2017 В лозята 0     
Няма снимка
1 2
 

Има много опции за покривни материали, изберете според плюсовете и минусите

Опциите за покривния материал са повече от дузина. Изборът зависи от всеки отделен стопанин, от района, в който е лозето му, от ветровете и изложението, от това какво има на разположение и т.н. Как да покриете лозницата?

Най-достъпният и ефикасен подслон са земята или тревата

Загрибването върши идеална работа на нашите стопани и в районите, където се налага, те го прилагат.

Където е по-студено и отглеждат лози във високи вилни или селски райони, може да повият растенията с 10-сантиметров слой пръст и след 3-4 седмици да добавят още толкова.

Много по-добра ще стане защитата, ако предварително се подготви почвата за покрова и се съхранява в торбички. Така хем ще е рохкава, хем няма опасност да е замръзнала. Това естествено е възможно при по-малки насаждения.

Ако зимата при вас е постоянно снежна, тогава се възползвайте от най-естествения подслон - скрийте лозята в голяма снежна покривка - трябва да е най-малко 50 см.

Но това не винаги е достатъчно при големи студове и на високи места се изискват допълнителни усилия - да положите лозите на дъски или друг подходящ материал.

Слама и тръстика

са също много добри покривки. Иска се слой от 25 см слама. След 2-3 седмици е добре да се постави още толкова и сламата да се закрепи с тежести.

Начинът е с много плюсове - пропуска въздух, а освен това е екологично чист и евтин. Рано напролет обаче сламата ще трябва да се отстрани, защото често става дом за гризачи.

Не забравяйте да сложите и отровни примамки до лозята.

С елхи

Тези, които имат близка иглолистна гора, са щастливи. Елховите и борови клони са идеален вариант - слагате на слой от 30-40 см и забравяте до пролетта.

Гризачи не могат да се наместят, а и гъбички и мухъл не се появяват, лозите дишат.

Възможно ли е лозите да се покрият с дървени стърготини

Отговорът е "да", но трябва да знаете няколко тънкости. Подобно на други естествени материали, дървесината събира влагата от земята и след това замръзва, което може да се окаже опасно за растенията.

Възможно ли е с филм?

Разбира се, обичайният филм, използван за оранжерии и парници е подходящ.

Но не е най-добрият вариант за зимата - не позволява въздухът и влагата да преминават и лозите се задушават.

Разбира се, че вече има и модерни полимерни филми с различни цветове, отразяващи светлината. Ако покриете и с дъги, под които има криви лози, тогава зимата ще премине без проблеми за тях.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Опасен минерален дефицит

Как да го разпознаете по листата и леторастите Недостигът на макро- или микроелементи причинява различни щети на лозите и гроздето. Някои от тях са подобни на тези,

Няма снимка

Важно е да се знае какво “яде” асмата

Хранителната диета изисква редовно да се подават основните елементи Всеки лозар - и професионалист, и дворен стопанин трябва да знае, че азотът, фосфорът и калият са неотменните минерални елементи за

Няма снимка

Еска по лозите

Много опасна и много упорита болест Болестта се развива като постепенно потиска растежа на леторастите, но посяга и на листата чрез силно пожълтяване и некроза.

Няма снимка

Има два начина да се разбере мръзнат ли пъпки

Мръзнало ли е лозето през зимата от ниските отрицателни температури, резитбата му през февруари ще трябва да се извърши по по-специален начин. Съветите за това обаче ще дадем малко по-късно,

Няма снимка

Как да бутилираме виното

Има устройства за затапване, които гарантират пълно опазване Бутилирането може да се извърши в бутилки, с които разполагате. Те могат да бъдат и стъклени, и пластмасови.

Няма снимка

Преди да налеете в бутилки домашното вино

На въпроси на читатели отговор дава консултантът ни д-р инж.техн. Николай Бакалов Студовете през месец януари, дори и не силни, са много благоприятни за избистренето и стабилизирането на виното от

Още от Фермер
Няма снимка

Цветя, които се сеят/садят сега

Ето някои от цветята, които трябва да бъдат засадени/ засети през януари, за да ви радват с красотата си през топлите месеци. Пеларгония Може да се сее от ноември до април.

Няма снимка

Румен Порожанов: ОСП трябва да остане силна и адекватно финансирана политика

Земеделските производители трябва да получават справедлива цена за продуктите си, категоричен е министърът Председателят на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство Румен Порожанов представи

Няма снимка

Рекордно ниски температури в Северен Китай, термометрите показаха -44,5 градуса

Рекордно ниски температури бяха измерени в Североизточен Китай, предаде ТАСС, като се позова на националната метеорологична служба. Термометрите в провинция Хейлунцзян показаха тази нощ 44,

Няма снимка

Как да разберете има ли измръзване в градината

Мразоустойчивостта на овощните видове зависи от много фактори - вид, сорт, време на настъпване на студовете и тяхната продължителност, състояние на растенията от предходната година.

Няма снимка

Внимание! Нов вид телефонна измама, кликват и очакват обратно обаждане

Нов вид телефонна измама става все по-популярна, съобщи Нова телевизия. При нея измамниците кликват веднъж на телефона, колкото да се появи пропуснато повикване,

Няма снимка

Земетресение разлюля района край селата Кестен и Жребево

Земетресение с магнитуд 2.2 по Рихтер е регистрирано тази нощ в близост до селата Кестен и Жребево. Това става ясно от сайта на Националния Институт по Геофизика, Геодезия и География (НИГГГ) при БАН,