Най-добрата покривка на лозите срещу студ

19 декември 2017 В лозята 0     
Няма снимка
1 2
 

Има много опции за покривни материали, изберете според плюсовете и минусите

Опциите за покривния материал са повече от дузина. Изборът зависи от всеки отделен стопанин, от района, в който е лозето му, от ветровете и изложението, от това какво има на разположение и т.н. Как да покриете лозницата?

Най-достъпният и ефикасен подслон са земята или тревата

Загрибването върши идеална работа на нашите стопани и в районите, където се налага, те го прилагат.

Където е по-студено и отглеждат лози във високи вилни или селски райони, може да повият растенията с 10-сантиметров слой пръст и след 3-4 седмици да добавят още толкова.

Много по-добра ще стане защитата, ако предварително се подготви почвата за покрова и се съхранява в торбички. Така хем ще е рохкава, хем няма опасност да е замръзнала. Това естествено е възможно при по-малки насаждения.

Ако зимата при вас е постоянно снежна, тогава се възползвайте от най-естествения подслон - скрийте лозята в голяма снежна покривка - трябва да е най-малко 50 см.

Но това не винаги е достатъчно при големи студове и на високи места се изискват допълнителни усилия - да положите лозите на дъски или друг подходящ материал.

Слама и тръстика

са също много добри покривки. Иска се слой от 25 см слама. След 2-3 седмици е добре да се постави още толкова и сламата да се закрепи с тежести.

Начинът е с много плюсове - пропуска въздух, а освен това е екологично чист и евтин. Рано напролет обаче сламата ще трябва да се отстрани, защото често става дом за гризачи.

Не забравяйте да сложите и отровни примамки до лозята.

С елхи

Тези, които имат близка иглолистна гора, са щастливи. Елховите и борови клони са идеален вариант - слагате на слой от 30-40 см и забравяте до пролетта.

Гризачи не могат да се наместят, а и гъбички и мухъл не се появяват, лозите дишат.

Възможно ли е лозите да се покрият с дървени стърготини

Отговорът е "да", но трябва да знаете няколко тънкости. Подобно на други естествени материали, дървесината събира влагата от земята и след това замръзва, което може да се окаже опасно за растенията.

Възможно ли е с филм?

Разбира се, обичайният филм, използван за оранжерии и парници е подходящ.

Но не е най-добрият вариант за зимата - не позволява въздухът и влагата да преминават и лозите се задушават.

Разбира се, че вече има и модерни полимерни филми с различни цветове, отразяващи светлината. Ако покриете и с дъги, под които има криви лози, тогава зимата ще премине без проблеми за тях.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Кога да се отстраняват росните корени на лозите

Отговаряме на читателя Атанас Павлов от Варна Една от основните грижи след засаждането на малките лози е постоянната проверка за покарването им. Трябва да знаете, че те са много нежни.

Няма снимка

Червен Бренер в атака

Читателят Георги Георгиев от Чирпан ни зададе въпроса има ли средства за опазване на лозята от "червен огън", както повечето лозари наричат заболяването Червен Бренер.

Няма снимка

През май започва битка с гъбните болести

Маната се обуздава, ако се атакува навреме Дукена Жолева агрометеоролог През май при лозата започва борбата срещу икономически най-важните гъбни болести - мана и оидиум.

Няма снимка

Пролетни обработки на лозето

* Навреме трябва да се унищожат ранните плевели, за да не застрашават растежа Чрез пролетни обработки на почвата в лозята се унищожават ранните пролетни плевели и се подобрява аерацията на почвата.

Няма снимка

Препарати с контактни и системни вещества

Те помагат срещу мана, когато се редуват различните групи активни вещества в тях Орвего, Акробат Р, Акробат Плюс и Полирам - това са рз препарати, за които питат любители лозари.

Няма снимка

Има начин да се пребори маната в лозята

И да не се допуснат екскориоза и черно гниене по младите леторасти Тази година се очертава извънредна и по-проблемна и за лозарите. Трудностите при отглеждането на лозята и асмите няма да липсват,

Още от Фермер
Няма снимка

Пчелните пчели имат 170 рецептори за миризма

Сравнението е лесно по отношение на рецепторите на другите насекоми -  едва 62 при плодни мухи и 79 в комари. Има и още изненади в полза на пчелите: * Техните изключителни обонятелни способности

Няма снимка

Колко пчели са останали в света?

Почти е невъзможно да се отговори на този въпрос с някаква точност, поради липса на данни и различия в съществуващите данни, пише Лан Слъдър, пчелар любител, информира quora.com.

Няма снимка

Доматеният разсад да не етиолира

Причините за етиолирането, т.е. растенията стават тънки, светлозелено оцветени и много нежни - могат да са различни. Най-добре е превантивно да вземете мерки и да не допуснете растенията да

Няма снимка

Еврокомисията осъди България заради диви птици в Рила

България отново е осъдена от Европейската комисия (ЕК) за неспазване на екологичното законодателство на Съюза. Този път присъдата касае важни природни местообитания в Рила,

Няма снимка

Разлики между No-till, Strip-till и конвенционалното земеделиеи конвенционалното земеделие

В бъдеще ще се разчита все повече на биологични, екологични, биодинамични технологии Гергана Младенова От векове хората обработват почвата по един или друг начин, за да се изхранват с плодовете й.

Няма снимка

Нужно е да имаме дигитална готовност за е-фермерите

Подсказва д-р Михай Чото от Националния институт за обществени услуги в Унгария, консултант на ФАО Унгарският изследовател, внедрител и консултант на ФАО д-р Михай Чото подчерта пред експерти и