Най-добрата покривка на лозите срещу студ

19 декември 2017 В лозята 0     
Няма снимка
1 2
 

Има много опции за покривни материали, изберете според плюсовете и минусите

Опциите за покривния материал са повече от дузина. Изборът зависи от всеки отделен стопанин, от района, в който е лозето му, от ветровете и изложението, от това какво има на разположение и т.н. Как да покриете лозницата?

Най-достъпният и ефикасен подслон са земята или тревата

Загрибването върши идеална работа на нашите стопани и в районите, където се налага, те го прилагат.

Където е по-студено и отглеждат лози във високи вилни или селски райони, може да повият растенията с 10-сантиметров слой пръст и след 3-4 седмици да добавят още толкова.

Много по-добра ще стане защитата, ако предварително се подготви почвата за покрова и се съхранява в торбички. Така хем ще е рохкава, хем няма опасност да е замръзнала. Това естествено е възможно при по-малки насаждения.

Ако зимата при вас е постоянно снежна, тогава се възползвайте от най-естествения подслон - скрийте лозята в голяма снежна покривка - трябва да е най-малко 50 см.

Но това не винаги е достатъчно при големи студове и на високи места се изискват допълнителни усилия - да положите лозите на дъски или друг подходящ материал.

Слама и тръстика

са също много добри покривки. Иска се слой от 25 см слама. След 2-3 седмици е добре да се постави още толкова и сламата да се закрепи с тежести.

Начинът е с много плюсове - пропуска въздух, а освен това е екологично чист и евтин. Рано напролет обаче сламата ще трябва да се отстрани, защото често става дом за гризачи.

Не забравяйте да сложите и отровни примамки до лозята.

С елхи

Тези, които имат близка иглолистна гора, са щастливи. Елховите и борови клони са идеален вариант - слагате на слой от 30-40 см и забравяте до пролетта.

Гризачи не могат да се наместят, а и гъбички и мухъл не се появяват, лозите дишат.

Възможно ли е лозите да се покрият с дървени стърготини

Отговорът е "да", но трябва да знаете няколко тънкости. Подобно на други естествени материали, дървесината събира влагата от земята и след това замръзва, което може да се окаже опасно за растенията.

Възможно ли е с филм?

Разбира се, обичайният филм, използван за оранжерии и парници е подходящ.

Но не е най-добрият вариант за зимата - не позволява въздухът и влагата да преминават и лозите се задушават.

Разбира се, че вече има и модерни полимерни филми с различни цветове, отразяващи светлината. Ако покриете и с дъги, под които има криви лози, тогава зимата ще премине без проблеми за тях.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Аз го правя така

Разказва дядо Борис от с. Новачене, Плевенско Няма лек против това време и дъждовете, оплакват се стопаните на лозя от доста райони на нашата страна. Георги Митов от село Гулянци,

Няма снимка

Растителна защита в лозята до края на юли

Налага се третиране срещу мана, оидиум и сиво гниене Дукена Жолева Патогенът на сивото гниене Botrytis cinerea вече е широко разпространен у нас. Болестта се развива по леторасти, пъпки, цветове,

Няма снимка

Плюсът на сорт Молдова

Сорт Молдова е десертен сорт грозде, създаден в резултат на междувидова хибридизация в Кишиневския институт по лозарство и винарство.

Няма снимка

Кои торове за какво се внасят в лозята

При торенето на лозята в почвата се внасят главно азот, фосфор и калий. Всеки от тези елементи има отговорно и специфично въздействие върху растежа и плододаването.

Няма снимка

Дойде времето на капаните за оси

Какви да са примамките За фабричен капан от цилиндър с мрежи и отвори е подходяща рибата - силно привличала осите. Друго, което силно ги мами са вътрешностите на домашна птица.

Няма снимка

Съвети преди гроздобер

Укрепете леторастите, попълнете празнини При асмите, както и при стъблено отглежданите лозя сега периодично трябва да се привързват леторастите към съответната конструкция - правете това,

Още от Фермер
Няма снимка

Министър Порожанов запозна народните представители с мерките срещу чумата по дребните преживни животни и предвидените обезщетения

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов запозна народните представители с мерките срещу заболяването чума по дребните преживни животни в страната.

Няма снимка

Добавяйте 200 г рядка овесена каша на яретата

И още от 10-ия ден Разбира се, не забравяйте и да давате и от най-хубавото сено. А овесената каша трябва да приготвяте всеки ден, тъй като бързо прокисва.

Няма снимка

Днешни решения на фонд "Земеделие" за парите за овце и кози

Фонд "Земеделие" днес реши да увеличи финансовия ресурс за минимална помощ де минимис за земеделски стопани, отглеждащи овце-майки или кози-майки с 9 456 384 лв.

Няма снимка

Полските животновъди ще продължат да хранят стадата си с ГМО фуражи?

Полското земеделско министерство е подготвило пакет от поправки, които внасят промени в т.нар. Акт за комбинираните фуражи, съобщава USDA. Ако те бъдат приети,

Няма снимка

Шведските животновъди тънат в отчаяние заради небивала суша

По ливадите няма добитък, нито зелена трева - незапомнена суша изгаря поля и ниви из Швеция, а това вещае трагични последици за животновъдите - някои ще трябва да отведат питомците си в кланицата

Няма снимка

Декоративни зайчета проявяват агресия

Държаните постоянно в клетка започват да хапят Зайците са доста упорити животни и никога няма да правят нещо, което не искат. Тези животни прекарват голяма част от времето си в ядене.