Коледна атмосфера с исусов венец

19 декември 2017 Цветя 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 

Гергана Младенова

Омръзна ли ви всяка година през декември да получавате или да сте принудени да подарите коледна звезда, защото е тематично, или защото не се сещате за друго коледно цвете?

Представяме ви една по-рядко срещана алтернатива - исусов венец.

Цветето е обгърнато от мистерии и противоречия. Смята се, че именно от него е направен трънливия венец, положен на главата на Иисус при разпятието. Въпреки тази легенда, родината на Euphoriba Milii е Мадагаскар. Растението е в семейството на коледната звезда (Млечкови) и често се нарича кактус или сукулент.

Това също е против природата му, защото изискванията му са по-скоро като на тропично растение.

Бодливкото отделя отровен сок

Исусовият венец у нас се отглежда като стайно растение. През летните месеци може да се изнесе навън, но зимата трябва да се съхранява при температура между 4 и 40 градуса. За оптимална граница се приема интервалът между 18 и 24 градуса.

Растението има много характерни цветове. Те нямат чашелистчета и венчелистчета. Различните сортове са обагрени в бяло, кремаво, розово и червено. Още по-характерни са стъблата. По цялата им дължина са разположени големи бодли. Цветът им е сивкав и матов. Листата се разполагат нагъсто основно по връхните части.

При нараняване на която и да е част на растението, то отделя млечен сок. Той е отровен! Може да причини алергии, а при поглъщане - диария и други стомашни неразположения. Особено много трябва да се внимава сокът да не попадне в очите. Исусовият венец се използва в хомеопатията за лечение на астма и бронхити.

На сянка цъфти оскъдно

Предпочита дренирани и по-каменисти почви

По отношение на почвата исусовият венец не е много взискателен. Обикновено предпочита добре дренирани и по- каменисти почви, през които лесно може да циркулира въздух.

Ако трябва сами да си приготвите почвена смеска, най-подходящите съставки са градинска пръст, торф, пясък и перлит. На дъното на саксията задължително се поставя дренаж.

Поддържането на почвената влажност е рисковият момент в отглеждането на това цвете. Ако почвата е прекалено влажна, се стига до загниване, а ако е прекалено суха - опадат листата. Въпреки рисковете, винаги е по-добре да оставяте почвата да просъхне на 1-2 и повече см дълбочина, отколкото да я преовлажните еднократно.

Бодливкото не обича често пресаждане, а ако това се налага, подберете по-голяма саксия с най-много 2 номера (1-2 см от всички страни).

Исусовият венец обича слънцето през зимните месеци, но през лятото слънчевите лъчи могат да му навредят. Ако е разположен на плътна сянка, ще цъфти оскъдно или никак.

Торене и основни симптоми при дефицит

Доста често исусовият венец няма нужда от допълнително подхранване особено след пресаждане. Въпреки това, чрез поливките, а и с растежа на растението хранителните вещества в почвата намаляват. Най-подходящият тор за исусовия венец е комбиниран, специално пригоден за цъфтящи растения. Съотношението на N-P-K e добре да бъде ниско (10-10-10). Ако не е, препаратът се разрежда двойно. Подхранването се извършва през 15-20 дни през активната вегетация.

Когато растението изпитва глад към някой от елементите, то показва неразположението си много ясно.

Основен и много характерен е белегът на азотен дефицит. Листата пожълтяват изцяло и се накъдрят по краищата. Следващата стъпка е опадане на старите листа.

При недостиг на фосфор те изглеждат необичайно светлозелени, но не жълти. Това важи с пълна сила основно за по-старите листа. Цветовете засъхват, ако изобщо ги има.

Калиев дефицит е трудно да се диагностицира само по външния вид. При този глад листата са сравнително по-тъмнозелени и с нехарактерно разположение в пространството. Изглеждат доста по-изправени спрямо стъблото.

Когато не достига магнезий пожълтяването е в междужилковото пространство на листата. Алтернатива на минералните торове и много добър техен заместител е хлебната сода. Една лъжичка от нея се посолява по повърхността на почвата и веднага се полива. Процедурата може да се прави през летните месеци, но не и зимата.

Размножава се лесно

Най-успешно е чрез резници

Практикуват се 3 основни метода на размножаване - чрез семена, чрез присаждане и чрез резници.

Размножаването чрез семена отнема много време и доста често е неуспешно. На растенията са необходими повече от 2 г. да достигнат цъфтежен размер. Освен това се налагат резитби за сгъстяване на храстчето.

Най-лесно приложимият метод за размножаване на исусовия венец е чрез резници. Те се отделят от майчиното растение с остър нож или ножица. Долните листа се премахват. Резникът трябва да има дължина около 15 см. Отрезът се потапя в хладка вода, която се сменя няколко пъти. Когато спре отделянето на млечен сок, резникът е готов за засаждане във влажен пясък или се държи във вода, докато развие корени. Процесът отнема около 2-3 седмици. Вкорененото растение се засажда в малка саксийка с добър дренаж и се полива редовно.

Най-подходящото време за вземане на резници е пролетта, когато се извършва и резитбата за формиране. За да се поддържа компактна формата на храстчето, се налагат резитби всяка година. А за вкореняване се използват млади леторасти без наранявания и вредители.

Болести и неприятели

Болестите и неприятелите, с които може да се сблъскате при отглеждането на исусов венец, не са малко, но растението се напада рядко.

Листни, памукови и щитоносни въшки са най-честият проблем. Следват ги акари, трипси и нематоди.

Справянето с тях изисква навременни мерки и подходящи препарати.

От болестите не са изключени нападения от брашнеста мана, кореново гниене, TMV, фузариоза и др.

Сортове и хибриди вече има много

Новосъздадените растения са с по-наситени цветове или с различно обагряне на листата. Цветето се предлага у нас в основните тонове - бяло, кремаво-жълто, розово и червено. Цената му започва от 2-3 лв. Исусовият венец би се чувствал добре във всеки дом или офис. Цветовете му са несравними, а и ароматни.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Цветя
Няма снимка

Бабиното цвете

Балерини, звезди, медузи, феи, ветрове, вещици, хвърчила, бонбони, корони, мартеници, райски птици, понпони, пламъци, дракони... Сигурно се чудите каква е тази главоблъсканица от несвързани думи.

Няма снимка

Дивият чесън е красив и полезен

Латинското му име е Allium ursinum L. Той е един от първите предвестници на пролетта. За разлика от останалите си събратя по лютивост е красив и прилича повече на цвете, отколкото на бурен или лук.

Няма снимка

Как се размножават домашните орхидеи

Прави се вегетативно Това означава, че както при повечето стайни цветя не ви трябва мъжко и женско растение. Има два начина за вегетативно размножаване и то зависи от вида на орхидеята.

Няма снимка

Как хризантемите да са по-пищни

Хризантемите са едни от най-непретенциозните цветя. Отглеждат се лесно, а цъфтят изобилно от края на август до (а и след) първите слани през есента. Сортовете и хибридите при тези цветя са

Няма снимка

Лупината е цвете с много приложения

Лупината е красиво цвете, което цъфти през летните месеци. У нас е по-известна с името вълчи боб. Приликата в цветовете на двете растения е доста очевидна.

Няма снимка

Грижи за цветята през юли

Климатът се променя, а това не е добре за растенията. Свикнали сме през топлите месеци да се радваме на красотата в градината, а предния месец не ни даде много тази възможност.

Още от Фермер
Няма снимка

Министър Порожанов запозна народните представители с мерките срещу чумата по дребните преживни животни и предвидените обезщетения

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов запозна народните представители с мерките срещу заболяването чума по дребните преживни животни в страната.

Няма снимка

Добавяйте 200 г рядка овесена каша на яретата

И още от 10-ия ден Разбира се, не забравяйте и да давате и от най-хубавото сено. А овесената каша трябва да приготвяте всеки ден, тъй като бързо прокисва.

Няма снимка

Днешни решения на фонд "Земеделие" за парите за овце и кози

Фонд "Земеделие" днес реши да увеличи финансовия ресурс за минимална помощ де минимис за земеделски стопани, отглеждащи овце-майки или кози-майки с 9 456 384 лв.

Няма снимка

Аз го правя така

Разказва дядо Борис от с. Новачене, Плевенско Няма лек против това време и дъждовете, оплакват се стопаните на лозя от доста райони на нашата страна. Георги Митов от село Гулянци,

Няма снимка

Полските животновъди ще продължат да хранят стадата си с ГМО фуражи?

Полското земеделско министерство е подготвило пакет от поправки, които внасят промени в т.нар. Акт за комбинираните фуражи, съобщава USDA. Ако те бъдат приети,

Няма снимка

Шведските животновъди тънат в отчаяние заради небивала суша

По ливадите няма добитък, нито зелена трева - незапомнена суша изгаря поля и ниви из Швеция, а това вещае трагични последици за животновъдите - някои ще трябва да отведат питомците си в кланицата