Растителната продукция се влияе от торенето

19 декември 2017 Растениевъдство 0     
Няма снимка
 

Съдържанието на белтъчини в зърното на пшеницата се колебае от 9.5 до 25%.

Според международния стандарт, белтъчното съдържание до 12% се счита за ниско, между 12 и 13% - средно и над 13% - за добро. Съдържанието на глутен, количеството и качеството на който в много европейски страни се взема като критерий за качеството на пшеницата, зависи от белтъчното съдържание. Данните от проведени у нас изследвания показват, че влиянието на торенето върху качеството на продукцията установяват, че азотното торене с нарастващи норми увеличава процента на суровите белтъчини в зърното на пшеницата (мека и твърда), на царевицата и на ечемика.

Положително влияние върху съдържанието на белтъчини при торените култури оказват всички форми азотни торове на всички почви, както при самостоятелното им прилагане, така и в съчетаване с фосфорни и калиеви торове. С увеличаването на белтъчините в пшеничното зърно става и подобряване на хлебопекарните качества само при сортове с високо качество на глутена. Повишеното белтъчно съдържание под влияние на азотното торене на зърното при ечемика, използван за фураж на животните, се смята за висококачествен показател, но при ечемика, предназначен за бирените фабрики е лош показател. За получаване на доброкачествена бира, белтъчното съдържание в зърното на ечемика не трябва да надвишава 12%.

Още по темата, четете в новия брой на вестник „Български фермер“ от 21 декември.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Растениевъдство
Няма снимка

Открит ден в Кнежа събра водещи земеделци от района

Съвместен открит ден под мотото „Заедно в земеделието“ проведоха Еуралис Семена, БАСФ и КВС България. Форумът се организира за трета поредна година и традиционно събира водещи производители от

Няма снимка

Открит ден в с. Якимово

Съвместен открит ден проведоха фирмите Екофол, Пионер и Дюпон в землището на с. Якимово, Монтанско. Фермерите, присъствали на форума, се запознаха с част от технологията на отглеждане на царевица и

Няма снимка

Дъждовете предопределят успех за пролетниците

Дъждовете, които почти съсипаха есенниците, вещаят успешен сезон за царевицата и слънчогледа. Специалистите са категорични, че картината и при двете пролетни култури в цялата страна, е отлична.

Няма снимка

Площите със слънчоглед нарастват

На фона на продължаващата криза в българското земеделие като цяло и в редица сектори, слънчогледът е най-прогресиращата култура - като площ, средни добиви и производство.

Няма снимка

Институтът Садово с нови предложения

С дълга и богата история в земеделската наука, изследователска и учебна дейност, Институтът по растителни генетични ресурси "Константин Малков" в гр.

Няма снимка

Кипърски учени изследват стари сортове за повече и по-качествен добив

Кипърски учени изследват старинни сортове за повече добив по европейски проект, съобщава Евронюз. Изследователи от Кипър искат да разберат как Европа може да произведе по-голямо биоразнообразие от

Още от Фермер
Няма снимка

По какъв начин да си взема восъка и да отделя меда?

Предлагаме ви отговор от Mateev във форума на pchelari.com: Слага се цялата каша в един съд, като предварително се налива вода на дъното на съда - някъде около 10 сантиметра.

Няма снимка

През няколко дни е добре медът да се разбърква за по-фина кристализация

От центрофугата медът изтича през специално кранче и преминавайки през цедка се събира в някакъв съд - кофа, тенджера или направо в съда за съхранение.

Няма снимка

Фасулът е ценен при хипертония

Сътрудници от Американската асоциация на диетолозите заявиха, че хората със слаби кръвоносни съдове и висок холестерол трябва да ядат боб. При повишено артериално налягане, бобът е просто незаменим.

Няма снимка

Съвети на специалиста: Изваждане и съхранение на пчелен мед

Изваждането на меда е тежък, но приятен момент от работата на пчеларя. Това е наградата за добре свършената работа, казва доц. д-р Боян Първулов в книгата си "Уроци по пчеларство".

Няма снимка

Да опазим плодовете

Да се опазят плодовете от болести и неприятели е една от най-важната грижа в овощната градина сега. Променливото време през изминалите месеци, а и обилните валежи в много райони на страната,

Няма снимка

ЕС: Статистиката за износа на мека пшеница и фуражен ечемик е все по-тъжна

Това констатира онлайн изданието зерно онлайн. Според него страните от ЕС за седмицата от 9 юли до 15 юли са изнесли за трети страни 86 096 тона мека пшеница , което е 2,