Как ухае виното и кои нюанси сочат дефект

22 декември 2017 В лозята 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5
 

А и как да прецените дали и от какво може да е болна напитката - аромат на оцет е опасен, утайката не е толкова страшна

Направете у дома своя диагностика на виното, което сте произвели и наляли в бъчвата.

Имайте предвид следното:

Долавя ли се дори и лека миризма на оцет -виното ви най-вероятно е започнало да се инфектира.

Помирисвате ли аромат, който много ви прилича и наподобява на развалени яйца - да знаете, че това всъщност е миризмата на сероводород.

Тя се дължи на някакви пропуски от ваша страна.

Означава още, че или сте прекалили при сулфитирането, или имате някои друг пропуск.

Изходът в този случай е да се направи поне едно сериозно проветряване - т.е. да се прехвърли един-два пъти виното, за да "погълне" въздух и сероводородът да успее да "излети".

Мирише ли ви на плесен или мухъл - трябва да знаете, че това се дължи най-често на нечисти съдове. Вторият вариант да срещате този дефект е да са плесенясали някои от дъгите на бъчвата.

Да надникнем и в бутилките...

Там също се иска носът ви да заиграе:

Ако виното е вече в стъкло и има дъх на плесен или мухъл - може причината да бъде в изполвани коркови тапи, които са стари и замърсени - това допускат немалко домашни производители.

Ако и друг път искате да сте пестеливи и да употребявате такива тапи, да знаете, че те дават дефект - затова преди употреба ги сложете да кипнат във вода - така ще изчезнат бактериите в тях, пък и ще поомекнат.

Аромат на шери, долавяте ли го - него само шерито трябва да го притежава, но в останалите случаи той е знак на окисление или вид изветряване.

Това обикновено се получава при непълни съдове или прекалено проветряване.

Виждате ли т.нар. мътнота или опалесценция, която е най-слабата степен на мътнотата?

Долавяте ли знаци на оцетно вкисване, или на вторична ферментация, от която се размътва виното.

Не ги пренебрегвайте - виното ви трябва да е винаги бистро и с ярък цвят.

Всяка подобна мътнота вероятно се дължи на бактериална зараза.

Наблюдавате ли безцветни кристали във виното?

Някои ги харесват дори, те не са голям дефект, дължат се на естественото отлагане на соли на винената киселина, които не променят вкуса на виното, но са видими. Тези кристали се образуват при ниска температура, като се затопли малко, те изчезват.

Виждате ли познатата най-често утайка - това не би трябвало особено да ви притеснява. Но е добре виното може да се декантира, стига утайката да не се дължи на дрожди и бактерии, които може да са го разболяли.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Кога да се отстраняват росните корени на лозите

Отговаряме на читателя Атанас Павлов от Варна Една от основните грижи след засаждането на малките лози е постоянната проверка за покарването им. Трябва да знаете, че те са много нежни.

Няма снимка

Червен Бренер в атака

Читателят Георги Георгиев от Чирпан ни зададе въпроса има ли средства за опазване на лозята от "червен огън", както повечето лозари наричат заболяването Червен Бренер.

Няма снимка

През май започва битка с гъбните болести

Маната се обуздава, ако се атакува навреме Дукена Жолева агрометеоролог През май при лозата започва борбата срещу икономически най-важните гъбни болести - мана и оидиум.

Няма снимка

Пролетни обработки на лозето

* Навреме трябва да се унищожат ранните плевели, за да не застрашават растежа Чрез пролетни обработки на почвата в лозята се унищожават ранните пролетни плевели и се подобрява аерацията на почвата.

Няма снимка

Препарати с контактни и системни вещества

Те помагат срещу мана, когато се редуват различните групи активни вещества в тях Орвего, Акробат Р, Акробат Плюс и Полирам - това са рз препарати, за които питат любители лозари.

Няма снимка

Има начин да се пребори маната в лозята

И да не се допуснат екскориоза и черно гниене по младите леторасти Тази година се очертава извънредна и по-проблемна и за лозарите. Трудностите при отглеждането на лозята и асмите няма да липсват,

Още от Фермер
Няма снимка

Пуснаха компенсаторните плащания за агроекология за 2007-2013 г.

Държавен фонд "Земеделие" преведе 9 767 360 милиона лева по мярка 214 - Агроекологични плащания от Програмата за развитие на селските райони /ПРСР/ 2007-2013 г. на близо 700 земеделски стопани.

Няма снимка

Амилум България ще прави нова инвестиция в Разград

Министър-председателят Бойко Борисов, министърът на земеделието Румен Порожанов, посланикът на САЩ в България и множество представители на българското правителство и местната власт ще открият нова

Няма снимка

Намаляването на административната тежест обсъдиха общините

Екипът на ДНСК обърна внимание на най-честите причини за отменяне на разрешение за строеж Тази тема бе във фокуса на дискусиите по време на седмата национална среща на главните архитекти и

Няма снимка

През уикенда и в началото на новата седмица ще бъде слънчево

През нощта облачността ще намалее, вятърът ще отслабне, на места в западната половина на страната и ще стихне. Утре ще бъде предимно слънчево, с временни увеличения на облачността главно над

Няма снимка

Кои култури са най-подходящи около дръвчетата

Да се предпочитат ранните видове или подправките Около дърветата може да се отглеждат по-ранни култури, както и тези, които имат по-къса вегетацията.

Няма снимка

Над 200 български животновъди ще участват в най-голямото изложение за животни у нас

Над 200 български животновъди ще вземат участие в най-голямото Национално изложение по животновъдство, което ще се проведе от 27 до 29 април т.г. Домакин на събитието ще е град Сливен.