Как ухае виното и кои нюанси сочат дефект

22 декември 2017 В лозята 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5
 

А и как да прецените дали и от какво може да е болна напитката - аромат на оцет е опасен, утайката не е толкова страшна

Направете у дома своя диагностика на виното, което сте произвели и наляли в бъчвата.

Имайте предвид следното:

Долавя ли се дори и лека миризма на оцет -виното ви най-вероятно е започнало да се инфектира.

Помирисвате ли аромат, който много ви прилича и наподобява на развалени яйца - да знаете, че това всъщност е миризмата на сероводород.

Тя се дължи на някакви пропуски от ваша страна.

Означава още, че или сте прекалили при сулфитирането, или имате някои друг пропуск.

Изходът в този случай е да се направи поне едно сериозно проветряване - т.е. да се прехвърли един-два пъти виното, за да "погълне" въздух и сероводородът да успее да "излети".

Мирише ли ви на плесен или мухъл - трябва да знаете, че това се дължи най-често на нечисти съдове. Вторият вариант да срещате този дефект е да са плесенясали някои от дъгите на бъчвата.

Да надникнем и в бутилките...

Там също се иска носът ви да заиграе:

Ако виното е вече в стъкло и има дъх на плесен или мухъл - може причината да бъде в изполвани коркови тапи, които са стари и замърсени - това допускат немалко домашни производители.

Ако и друг път искате да сте пестеливи и да употребявате такива тапи, да знаете, че те дават дефект - затова преди употреба ги сложете да кипнат във вода - така ще изчезнат бактериите в тях, пък и ще поомекнат.

Аромат на шери, долавяте ли го - него само шерито трябва да го притежава, но в останалите случаи той е знак на окисление или вид изветряване.

Това обикновено се получава при непълни съдове или прекалено проветряване.

Виждате ли т.нар. мътнота или опалесценция, която е най-слабата степен на мътнотата?

Долавяте ли знаци на оцетно вкисване, или на вторична ферментация, от която се размътва виното.

Не ги пренебрегвайте - виното ви трябва да е винаги бистро и с ярък цвят.

Всяка подобна мътнота вероятно се дължи на бактериална зараза.

Наблюдавате ли безцветни кристали във виното?

Някои ги харесват дори, те не са голям дефект, дължат се на естественото отлагане на соли на винената киселина, които не променят вкуса на виното, но са видими. Тези кристали се образуват при ниска температура, като се затопли малко, те изчезват.

Виждате ли познатата най-често утайка - това не би трябвало особено да ви притеснява. Но е добре виното може да се декантира, стига утайката да не се дължи на дрожди и бактерии, които може да са го разболяли.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Има два начина да се разбере мръзнат ли пъпки

Мръзнало ли е лозето през зимата от ниските отрицателни температури, резитбата му през февруари ще трябва да се извърши по по-специален начин. Съветите за това обаче ще дадем малко по-късно,

Няма снимка

Как да бутилираме виното

Има устройства за затапване, които гарантират пълно опазване Бутилирането може да се извърши в бутилки, с които разполагате. Те могат да бъдат и стъклени, и пластмасови.

Няма снимка

Преди да налеете в бутилки домашното вино

На въпроси на читатели отговор дава консултантът ни д-р инж.техн. Николай Бакалов Студовете през месец януари, дори и не силни, са много благоприятни за избистренето и стабилизирането на виното от

Няма снимка

Велика - най-раннозреещият и едроплоден десертен сорт

Става и за полупланински хълмове до около 500 метра надморска височина Стотици читателски въпроси имахме през 2017 г. за сорта Велика. Интересът към него не стихва,

Няма снимка

Какво се иска за дворовете на високо

Да се засаждат буйно растящи и високодобивни сортове Развитието на лозата може свободно да се направлява от човешката ръка и да се създават най-разнообразни красиви форми.

Няма снимка

От лозето на баир се прави по-добро вино

Наш читател от Врачанско, отглеждащ на две места лозя, разказва как от тях става по-ароматна напитка Едното лозе на Александър Василев, наш читател, е недалеч от Враца.

Още от Фермер
Няма снимка

Намалява износът на мека пшеница от ЕС

От Strategie Grains за пореден път понижават прогнозата си за износа на мека пшеница от ЕС през 2017/18. Последната прогноза е на ниво 21.6 млн. тона и е със 750,

Няма снимка

Колко семена ви трябват

Най-нетърпеливите градинари от най-топлите райони на страната вече се захванаха с разсадите. А през февруари предстои масовото засяване. Ето какво трябва да си припомните,

Няма снимка

Преразглеждане на бюджетните разходи на ЕС за селското стопанство след 2020 г.

Анализ на проф. Алън Матюс, Trinity College, Дъблин Eврокомисарят по бюджет и човешки ресурси Гюнтер Йотингер очерта насоките, по които върви ЕК при изготвяне на своето предложение за Многогодишната

Няма снимка

Евродепутатът Момчил Неков внася в ЕП становище за „Двойното качество на продуктите на единния пазар“

Евродепутатът Момчил Неков обсъди днес с предсатвители на българските институции, браншови и неправителствени организации становище за двойния стандарт при храните в Европейския съюз,

Няма снимка

Спад в производството на царевица

В януарския си доклад USDA повиши прогнозата си за производството на груби зърнени храни през 2017/18 с 0.3 млн. тона до 1,324.2 млн. тона. Според данни от доклада световният износ на царевица през

Няма снимка

USDA повиши прогнозата си за реколтата от пшеница

В своя януарски отчет анализатори от USDA отново повишиха прогнозата си за реколтата от пшеница до 757 млн. тона при 755.2 млн. тона в декемврийската прогноза.