Как ухае виното и кои нюанси сочат дефект

22 декември 2017 В лозята 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5
 

А и как да прецените дали и от какво може да е болна напитката - аромат на оцет е опасен, утайката не е толкова страшна

Направете у дома своя диагностика на виното, което сте произвели и наляли в бъчвата.

Имайте предвид следното:

Долавя ли се дори и лека миризма на оцет -виното ви най-вероятно е започнало да се инфектира.

Помирисвате ли аромат, който много ви прилича и наподобява на развалени яйца - да знаете, че това всъщност е миризмата на сероводород.

Тя се дължи на някакви пропуски от ваша страна.

Означава още, че или сте прекалили при сулфитирането, или имате някои друг пропуск.

Изходът в този случай е да се направи поне едно сериозно проветряване - т.е. да се прехвърли един-два пъти виното, за да "погълне" въздух и сероводородът да успее да "излети".

Мирише ли ви на плесен или мухъл - трябва да знаете, че това се дължи най-често на нечисти съдове. Вторият вариант да срещате този дефект е да са плесенясали някои от дъгите на бъчвата.

Да надникнем и в бутилките...

Там също се иска носът ви да заиграе:

Ако виното е вече в стъкло и има дъх на плесен или мухъл - може причината да бъде в изполвани коркови тапи, които са стари и замърсени - това допускат немалко домашни производители.

Ако и друг път искате да сте пестеливи и да употребявате такива тапи, да знаете, че те дават дефект - затова преди употреба ги сложете да кипнат във вода - така ще изчезнат бактериите в тях, пък и ще поомекнат.

Аромат на шери, долавяте ли го - него само шерито трябва да го притежава, но в останалите случаи той е знак на окисление или вид изветряване.

Това обикновено се получава при непълни съдове или прекалено проветряване.

Виждате ли т.нар. мътнота или опалесценция, която е най-слабата степен на мътнотата?

Долавяте ли знаци на оцетно вкисване, или на вторична ферментация, от която се размътва виното.

Не ги пренебрегвайте - виното ви трябва да е винаги бистро и с ярък цвят.

Всяка подобна мътнота вероятно се дължи на бактериална зараза.

Наблюдавате ли безцветни кристали във виното?

Някои ги харесват дори, те не са голям дефект, дължат се на естественото отлагане на соли на винената киселина, които не променят вкуса на виното, но са видими. Тези кристали се образуват при ниска температура, като се затопли малко, те изчезват.

Виждате ли познатата най-често утайка - това не би трябвало особено да ви притеснява. Но е добре виното може да се декантира, стига утайката да не се дължи на дрожди и бактерии, които може да са го разболяли.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Кои торове за какво се внасят в лозята

При торенето на лозята в почвата се внасят главно азот, фосфор и калий. Всеки от тези елементи има отговорно и специфично въздействие върху растежа и плододаването.

Няма снимка

Дойде времето на капаните за оси

Какви да са примамките За фабричен капан от цилиндър с мрежи и отвори е подходяща рибата - силно привличала осите. Друго, което силно ги мами са вътрешностите на домашна птица.

Няма снимка

Съвети преди гроздобер

Укрепете леторастите, попълнете празнини При асмите, както и при стъблено отглежданите лозя сега периодично трябва да се привързват леторастите към съответната конструкция - правете това,

Няма снимка

Коя е оптималната технологична зрялост на гроздето

Различна е за различните сортове - коя е оптимална Инж.Николай Бакалов Технологичната зрялост на гроздето е най-важният показател, но тя е специфична за всеки отделен сорт.

Няма снимка

От какво грозде да се прави вино

На поредица от въпроси отговаря д-р инж.техн. Николай Бакалов - консултант Поговорката гласи, че "от хубава мома става хубава булка", а това важи с пълна сила и за гроздето и виното.

Няма снимка

Молецът не прощава - важи и за този месец

Новоизлюпените гъсенички се вгризват във вътрешността на зърната През юли щети по лозата, особено по десертните сортове, нанасят гъсениците от второто поколение на шарения гроздов молец.

Още от Фермер
Няма снимка

По какъв начин да си взема восъка и да отделя меда?

Предлагаме ви отговор от Mateev във форума на pchelari.com: Слага се цялата каша в един съд, като предварително се налива вода на дъното на съда - някъде около 10 сантиметра.

Няма снимка

През няколко дни е добре медът да се разбърква за по-фина кристализация

От центрофугата медът изтича през специално кранче и преминавайки през цедка се събира в някакъв съд - кофа, тенджера или направо в съда за съхранение.

Няма снимка

Фасулът е ценен при хипертония

Сътрудници от Американската асоциация на диетолозите заявиха, че хората със слаби кръвоносни съдове и висок холестерол трябва да ядат боб. При повишено артериално налягане, бобът е просто незаменим.

Няма снимка

Съвети на специалиста: Изваждане и съхранение на пчелен мед

Изваждането на меда е тежък, но приятен момент от работата на пчеларя. Това е наградата за добре свършената работа, казва доц. д-р Боян Първулов в книгата си "Уроци по пчеларство".

Няма снимка

Да опазим плодовете

Да се опазят плодовете от болести и неприятели е една от най-важната грижа в овощната градина сега. Променливото време през изминалите месеци, а и обилните валежи в много райони на страната,

Няма снимка

ЕС: Статистиката за износа на мека пшеница и фуражен ечемик е все по-тъжна

Това констатира онлайн изданието зерно онлайн. Според него страните от ЕС за седмицата от 9 юли до 15 юли са изнесли за трети страни 86 096 тона мека пшеница , което е 2,