Може ли да се сложат гниещи ябълки в компост?

22 декември 2017 В лозята и под асмата / Полезни съвети 0     
Няма снимка
1 2
 

Много градинари през лятото безразсъдно изхвърлят в ямата за компост всичко, което, според тях е в състояние да се преработи и да стане на тор.

Въпреки, че голяма част от продуктите за целта се смятат за безвредни на пръв поглед, някои от тях могат да създадат проблеми.

В месеците на прибиране на реколтата ямата за компост се запълва по-бързо от обичайното, което не е изненадващо.

Но не всички зеленчуци и плодове могат да бъдат обработени от времето - има и такива, които са един вид persona non grata и не бива да се използват.

Например:

По принцип ябълките, крушите и другите плодове са отлични за компостиране, но има няколко нюанса.

Ако са засегнати от болест - независимо дали е гъбична или бактериална, тези плодове се различават от здравите си братя по размер, форма, цвят и често започват да гният дори на клоните.

Не ги слагайте за компост, защото ще станат източник на инфекция и ще отровят целия обем.

За сведение - повечето микроби и спори на гъбичките могат да оцелеят 1,5-2 г. в топла и хранителна среда на компост, поради което разпространението на тора около обекта ще позволи на вредителите да се разпространяват и да унищожат повече от едно растение.

За да избегнете това, внимателно проверете плодовете, които хвърляте в ямата и по-добре унищожете болните.

На второ място, самите ябълки са доста киселинни и могат значително да променят рН на компоста, а след това и почвата, в която ще бъдат внесени.

За да ги неутрализирате преди компостирането, нарязаните плодове е добре да се третират с известно количество сода или вар - 100 грама на 10 килограма.

И накрая - в компостната яма не е добре да се изхвърлят плодовете от дърветата, които сте обработили с немалки количеста пестициди през последните 2-3 месеца или в последния сезон.

Една рецепта:

За да си произведете качествен компост, препоръчително е да не оставяте за него ябълките "сами", а да добавите към тях трева, листа, зеленчуци.

Не забравяйте, че санадвичът, който правите, ще стане по-додър с участието на плодородна пръст или добре угнил и чист оборски тор.

Ако искате да ускорите зреенето на този вид биотор, прибавете и мъничко вода.

При компостиране на изгнили зеленчуци

Да знаете, че тиква и тиквички, картофи, зеле, лук и моркови в силно дъждовно лято или, ако не са правилно съхранявани, може да изгният и да станат негодни.

Гнилостните бактерии не могат да се виждат с просто око, но могат да засегнат целия куп напълно и да го провалят.

Зеленчуците, когато са правилно компостирани, се разлагат доста бързо, особено ако са нарязани преди полагане.

Ако видите, че картофи или тиквички в купа прорастват на следващата година отново, да знаете, че това е станало в много странен състав на избраната от тях "почва", така че веднага ги изхвърлете.

Компостиране на развалени хранителни продукти

През лятото на вилата често от топлината някоя храна се разваля.

Такава храна не бива да бъде използвана за компост.

Лошо се разлагат и понякога създават неприятна миризма в процеса следните продукти:

- кости и месо,

- риба (пресни и термично обработени парчета),

- цитрусови плодове (вредни за червеи и почвени микроорганизми),

- костилки от череша, слива, орехови черупки.

Всички други развалени продукти могат безопасно да се компостират - гнили продукти са безопасни за компост, разлагат се добре и се превръщат в хранителни торове. (ХФ)

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
Няма снимка

Микросъвети за микроелементите

В трайните насаждения листното подхранване с желязо-съдържащи препарати помага за отстраняване на хлорозата (пожълтяване на листата), предизвикана от недостатъчно снабдяване с този елемент.

Няма снимка

Всеки домашен майстор вече сам може да "изчисли" ракията си

Това е възможно да стане, ако се използва интернет страницата на Института по лозарство и винарство в Плевен. С желанието да бъде максимално полезен на лозарите и винарите колективът на научното

Няма снимка

При повече дъжд и повече лози са гладни

*Измиването на някои елементи от почвата компенсирате с редовно подхранване Тази година много лозари казват, че са забелязали различни дефекти по листата на лозите и асмите.

Няма снимка

Нов биофунгицид за лозето

* Действа и на двете мани, както и на брашнеста мана по плодове и зеленчуци За успешното извеждане на борбата с маната е важна превенцията. Болестта се развива от началото на май до късно през

Няма снимка

Дефектното оплождане при лозята се причинява и от времето

* Кога още се получава то В години с неблагоприятни метеорологични условия за цъфтежа при някои сортове с двуполови цветове като Болгар например, калпачетата се задържат върху плодниците и така

Няма снимка

Изкуственото опрашване на лозата спасява положението

* Налага се при някои сортове по време на цъфтежа Тази операция нерядко се налага при лозата и асмата. Това се прави, когато на едно място са налице сортове с функционално женски цветове.

Още от Фермер
Няма снимка

Съветник на земеделския министър: Избива се само заразеното стадо (Видео)

Със стадото ще се процедира така, както с всички останали стада, които са заразени. При положение, че всички животни са сложени на оборен режим и помежду им няма контакти, избива се само стадото,

Няма снимка

Пренасяне на данни от едни на други телематични системи

Новата технология улеснява работата на операторите, като ликвидира проблема с несъвместимостта чрез обединяване на информацията от всички машини на едно място JCB пуска в действие нова версия на

Няма снимка

ЕК прехвърля отговорността за оценката на глифозат от Германия към Франция

Стремежът на Монсанто да запази продукта си за борба с плевелите на европейския пазар е изправен пред друго предизвикателство. Франция вече планира поетапно да прекрати действието на активната

Няма снимка

Майдел: България е четвърта в ЕС по привлечени инвестиции по плана „Юнкер“

„България е четвърта в ЕС по привлечени инвестиции по плана „Юнкер“. У нас има подписани споразумения за 423 млн. евро, които ще доведат до над 1 милиард и 700 милиона евро допълнителни инвестиции.

Няма снимка

Нова регулация в земеползването

Предвижда се нов ред за разпределяне на държавните и общински пасища, мери и ливади Диана Ванчева Министерство на земеделието, храните и горите стъпи смело на съвсем нова почва,

Няма снимка

Запознаха казахстански учен с растителната селекция в Садово

Подписване на научно сътрудничество в областта на растителните генетични ресурси между Аграрния университет в Казахстан и Института по растителни генетични ресурси "К.