Може ли да се сложат гниещи ябълки в компост?

22 декември 2017 В лозята и под асмата / Полезни съвети 0     
Няма снимка
1 2
 

Много градинари през лятото безразсъдно изхвърлят в ямата за компост всичко, което, според тях е в състояние да се преработи и да стане на тор.

Въпреки, че голяма част от продуктите за целта се смятат за безвредни на пръв поглед, някои от тях могат да създадат проблеми.

В месеците на прибиране на реколтата ямата за компост се запълва по-бързо от обичайното, което не е изненадващо.

Но не всички зеленчуци и плодове могат да бъдат обработени от времето - има и такива, които са един вид persona non grata и не бива да се използват.

Например:

По принцип ябълките, крушите и другите плодове са отлични за компостиране, но има няколко нюанса.

Ако са засегнати от болест - независимо дали е гъбична или бактериална, тези плодове се различават от здравите си братя по размер, форма, цвят и често започват да гният дори на клоните.

Не ги слагайте за компост, защото ще станат източник на инфекция и ще отровят целия обем.

За сведение - повечето микроби и спори на гъбичките могат да оцелеят 1,5-2 г. в топла и хранителна среда на компост, поради което разпространението на тора около обекта ще позволи на вредителите да се разпространяват и да унищожат повече от едно растение.

За да избегнете това, внимателно проверете плодовете, които хвърляте в ямата и по-добре унищожете болните.

На второ място, самите ябълки са доста киселинни и могат значително да променят рН на компоста, а след това и почвата, в която ще бъдат внесени.

За да ги неутрализирате преди компостирането, нарязаните плодове е добре да се третират с известно количество сода или вар - 100 грама на 10 килограма.

И накрая - в компостната яма не е добре да се изхвърлят плодовете от дърветата, които сте обработили с немалки количеста пестициди през последните 2-3 месеца или в последния сезон.

Една рецепта:

За да си произведете качествен компост, препоръчително е да не оставяте за него ябълките "сами", а да добавите към тях трева, листа, зеленчуци.

Не забравяйте, че санадвичът, който правите, ще стане по-додър с участието на плодородна пръст или добре угнил и чист оборски тор.

Ако искате да ускорите зреенето на този вид биотор, прибавете и мъничко вода.

При компостиране на изгнили зеленчуци

Да знаете, че тиква и тиквички, картофи, зеле, лук и моркови в силно дъждовно лято или, ако не са правилно съхранявани, може да изгният и да станат негодни.

Гнилостните бактерии не могат да се виждат с просто око, но могат да засегнат целия куп напълно и да го провалят.

Зеленчуците, когато са правилно компостирани, се разлагат доста бързо, особено ако са нарязани преди полагане.

Ако видите, че картофи или тиквички в купа прорастват на следващата година отново, да знаете, че това е станало в много странен състав на избраната от тях "почва", така че веднага ги изхвърлете.

Компостиране на развалени хранителни продукти

През лятото на вилата често от топлината някоя храна се разваля.

Такава храна не бива да бъде използвана за компост.

Лошо се разлагат и понякога създават неприятна миризма в процеса следните продукти:

- кости и месо,

- риба (пресни и термично обработени парчета),

- цитрусови плодове (вредни за червеи и почвени микроорганизми),

- костилки от череша, слива, орехови черупки.

Всички други развалени продукти могат безопасно да се компостират - гнили продукти са безопасни за компост, разлагат се добре и се превръщат в хранителни торове. (ХФ)

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
Няма снимка

Как се преодолява полярността при лоза

Въпросът задава Веска Пеева от Благоевград Полярността е силно изразено явление при лозата и асмата. Тя се състои в това, че високо разположените и най-крайните пъпки се развиват по-силно от

Няма снимка

Презимували гъсеници атакуват от април

Опасен бич е лозовата пъстрянка, още преди сокодвижението огледайте пъпките Лозова пъстрянка, лозова педомерка, гъсениците на нощенки, турски лозов хоботник, мъхнат бръмбар.

Няма снимка

Грешки при формиране и резитба на асмите

Рамената трябва да не се оставят да пораснат много дълги Много често стопани, които имат асми в двора, допускат една основна грешка, която после се чудят как да оправят.

Няма снимка

Неутрализиране на стара плодова каша

Кога и в кои смеси се ражда опасният метилов алкохол, продължава отговорът на консултанта за група читатели Преди време подробно обяснихме, че при наличие на оцетнокисел вкус, дължащ се на вкисване,

Няма снимка

Лозата се присажда при над 20°С

За да има ефект операцията по присаждане на лоза със събрани от вас калеми, не се отклонявайте от следните важни правила: * По време на присаждането температурата в зоната на корените да бъде над

Няма снимка

Резници се събират наесен

Отново в отговор на читател за набавяне на собствени резници и присаждане, уточняваме, че събирането им започва през октомври, непосредствено след падането на листата.

Още от Фермер
Няма снимка

Тръгват вертолети срещу боровата оса - в кои села да приберат пчелите на 24-27 април

Те са на територията на Югозападното държавно горско предприятие Над 8400 декара борови гори на територията на държавните горски стопанства в Дупница,

Няма снимка

Пуснаха компенсаторните плащания за агроекология за 2007-2013 г.

Държавен фонд "Земеделие" преведе 9 767 360 милиона лева по мярка 214 - Агроекологични плащания от Програмата за развитие на селските райони /ПРСР/ 2007-2013 г. на близо 700 земеделски стопани.

Няма снимка

Амилум България ще прави нова инвестиция в Разград

Министър-председателят Бойко Борисов, министърът на земеделието Румен Порожанов, посланикът на САЩ в България и множество представители на българското правителство и местната власт ще открият нова

Няма снимка

Намаляването на административната тежест обсъдиха общините

Екипът на ДНСК обърна внимание на най-честите причини за отменяне на разрешение за строеж Тази тема бе във фокуса на дискусиите по време на седмата национална среща на главните архитекти и

Няма снимка

Кога да се отстраняват росните корени на лозите

Отговаряме на читателя Атанас Павлов от Варна Една от основните грижи след засаждането на малките лози е постоянната проверка за покарването им. Трябва да знаете, че те са много нежни.

Няма снимка

През уикенда и в началото на новата седмица ще бъде слънчево

През нощта облачността ще намалее, вятърът ще отслабне, на места в западната половина на страната и ще стихне. Утре ще бъде предимно слънчево, с временни увеличения на облачността главно над