Цинерария - малко цвете с много цветове

22 декември 2017 Цветя 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6
 

Малката, но пищно цъфтяща цинерария (Cineraria сruentus)се представя във всевъзможни багри, че дори и в двуцветни комбинации с бяло око.

Pericallis x hybrida са най- разпространените кръстоски, които можете да намерите на българския пазар през януари и февруари. Червени, розови, лилави, сини и двуцветни маргаритки ще се усмихват в цветарските магазини и то на приемливи цени.

Растението не се слави с дълъг живот у нас, но пък дори и за кратко внася настроение с цветовете си. Малката туфичка изисква специфични грижи.

Не се нуждае от подхранване

Обича умерените температури

Цветето ще се чувства идеално в стайни условия при температура от 18 до 22 градуса. Мястото не бива да е много слънчево. Прякото огряване провокира по-бързо прецъфтяване. Ако забележите това, достатъчно е да го преместите в някое сенчесто ъгълче и да намалите температурата(12-18 градуса).

Поливки се извършват често, особено по време на цъфтеж. Водата не бива да се задържа по листата, в основата на стъблата или в подложката. Цинерарията често страда от брашнеста мана и кореново гниене. Мокренето е предпоставка за развитието на тези болести. Не е желателно да се допуска пресъхване. То стресира растението и то бързо повяхва. Не са малко случаите, в които това състояние е необратимо.

Най-добрият вариант за поливане е чрез накисване на саксията в съд с престояла вода. Нивото на водата не бива да надхвърля ръба на саксията. Тя се вади, когато бълбукането спре. Следва отцеждане на излишната вода и цветето се поставя на постоянното място.

В домашни условия цинерарията ще цъфти до 4-5 седмици. През това време няма нужда от подхранване, защото в почвения субстрат са прибавени достатъчно торове. Допълнителното подхранване само би ускорило прецъфтяването.

Има градински братовчед

Senecio maritina или Cineraria maritime е малка туфичка достигаща височина около 30 см. Уникалността на това растение не е в цветовете, а в листата. Освен интересната им форма и цветът им е много различен от повечето градински растения. Сенециото се цени заради сивобелите си дълбоко нарязани листа. Те са покрити сякаш със сребрист прах и придават мекота във всяка цветна комбинация или бордюр.

Цветовете му са разположени на не много дълги дръжки над листната маса. Те са жълти и топчести. Не предизвикват голям интерес в градината. Доста често дори се отстраняват още преди да са разцъфтели.

Сенецио се засява януари и февруари

Семенцата на сенециото са дребни. Те имат нужда от светлина при покълването. Затова се поставят върху торфен субстрат без да се покриват с него. Поддържат се постоянно влажни чрез оросяване. Температурата трябва да е в границите между 18 и 22 градуса. След покълване леко се намалява.

Младите растения могат да се засадят на открито в градината след преминаване на опасността от повратни мразове или да се разсадят в саксии. Разстоянията на засаждане между растенията са 15-20 см.

Мястото на сенециото е на слънце. Докато се прихване почвата се поддържа влажна. След това става практически толерантно на засушаване и не се нуждае от много грижи.

Подхранване във високи дози предизвиква прекалено прорастване на височина и полягане на тънките леторасти. Това може да се случи и ако сенециото е засадено на по-сенчфесто място. За да се предотврати, се препоръчва резитба.

Сребристото цвете няма неприятели

Сенециото е устойчиво на болести. Не го нападат и насекомите. Тази негова особенност го прави желано във всяка градина.

Засадено в бордюр, като акцент или в комбинация с други цветя, сенециото бързо се превръща в звездата в градината. Сребристите листа все по-често се прилагат и във флористиката.

Използват се в свежо и в сухо състояние за булченски букети, цветни инсталации и аранжировки. Все пак при работа със сенецио трябва да се внимава.

То отделя сокове, които могат да предизвикат дразнене при чувствителна кожа.

Най-търсени са сортовете Silver Dust, Silver Lace и Cirrus. В търговската мрежа млади растения се предлагат на цена около 2 лв. към края на март.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Цветя
Няма снимка

Как хризантемите да са по-пищни

Хризантемите са едни от най-непретенциозните цветя. Отглеждат се лесно, а цъфтят изобилно от края на август до (а и след) първите слани през есента. Сортовете и хибридите при тези цветя са

Няма снимка

Лупината е цвете с много приложения

Лупината е красиво цвете, което цъфти през летните месеци. У нас е по-известна с името вълчи боб. Приликата в цветовете на двете растения е доста очевидна.

Няма снимка

Грижи за цветята през юли

Климатът се променя, а това не е добре за растенията. Свикнали сме през топлите месеци да се радваме на красотата в градината, а предния месец не ни даде много тази възможност.

Няма снимка

Черни листни петна по розите

Черните листни петна по розите са причинени от фитопатогена Diplocarpon rosae или Marssonina rosae. Заболяването се проявява през лятото и есента. Първите симптоми са червеникаво - черни петна с

Няма снимка

Стрептокарпус за всеки вкус

Първенец на много изложби, стрептокарпусът бавно навлиза и на наша територия предимно чрез внос от Холандия. Измежду над 150 вида стрептокарпуси и неизброимите им хибриди у нас засега се предлагат

Няма снимка

Индийският люляк се обсипва с цвят

Расте доста бързо Индийският люляк (Lagerstroemia indica) през повечето време е доста скучно растение. Най-обикновен храст или дърво с лъскави зелени листа.

Още от Фермер
Няма снимка

По какъв начин да си взема восъка и да отделя меда?

Предлагаме ви отговор от Mateev във форума на pchelari.com: Слага се цялата каша в един съд, като предварително се налива вода на дъното на съда - някъде около 10 сантиметра.

Няма снимка

През няколко дни е добре медът да се разбърква за по-фина кристализация

От центрофугата медът изтича през специално кранче и преминавайки през цедка се събира в някакъв съд - кофа, тенджера или направо в съда за съхранение.

Няма снимка

Фасулът е ценен при хипертония

Сътрудници от Американската асоциация на диетолозите заявиха, че хората със слаби кръвоносни съдове и висок холестерол трябва да ядат боб. При повишено артериално налягане, бобът е просто незаменим.

Няма снимка

Съвети на специалиста: Изваждане и съхранение на пчелен мед

Изваждането на меда е тежък, но приятен момент от работата на пчеларя. Това е наградата за добре свършената работа, казва доц. д-р Боян Първулов в книгата си "Уроци по пчеларство".

Няма снимка

Да опазим плодовете

Да се опазят плодовете от болести и неприятели е една от най-важната грижа в овощната градина сега. Променливото време през изминалите месеци, а и обилните валежи в много райони на страната,

Няма снимка

ЕС: Статистиката за износа на мека пшеница и фуражен ечемик е все по-тъжна

Това констатира онлайн изданието зерно онлайн. Според него страните от ЕС за седмицата от 9 юли до 15 юли са изнесли за трети страни 86 096 тона мека пшеница , което е 2,