Цинерария - малко цвете с много цветове

22 декември 2017 Цветя 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6
 

Малката, но пищно цъфтяща цинерария (Cineraria сruentus)се представя във всевъзможни багри, че дори и в двуцветни комбинации с бяло око.

Pericallis x hybrida са най- разпространените кръстоски, които можете да намерите на българския пазар през януари и февруари. Червени, розови, лилави, сини и двуцветни маргаритки ще се усмихват в цветарските магазини и то на приемливи цени.

Растението не се слави с дълъг живот у нас, но пък дори и за кратко внася настроение с цветовете си. Малката туфичка изисква специфични грижи.

Не се нуждае от подхранване

Обича умерените температури

Цветето ще се чувства идеално в стайни условия при температура от 18 до 22 градуса. Мястото не бива да е много слънчево. Прякото огряване провокира по-бързо прецъфтяване. Ако забележите това, достатъчно е да го преместите в някое сенчесто ъгълче и да намалите температурата(12-18 градуса).

Поливки се извършват често, особено по време на цъфтеж. Водата не бива да се задържа по листата, в основата на стъблата или в подложката. Цинерарията често страда от брашнеста мана и кореново гниене. Мокренето е предпоставка за развитието на тези болести. Не е желателно да се допуска пресъхване. То стресира растението и то бързо повяхва. Не са малко случаите, в които това състояние е необратимо.

Най-добрият вариант за поливане е чрез накисване на саксията в съд с престояла вода. Нивото на водата не бива да надхвърля ръба на саксията. Тя се вади, когато бълбукането спре. Следва отцеждане на излишната вода и цветето се поставя на постоянното място.

В домашни условия цинерарията ще цъфти до 4-5 седмици. През това време няма нужда от подхранване, защото в почвения субстрат са прибавени достатъчно торове. Допълнителното подхранване само би ускорило прецъфтяването.

Има градински братовчед

Senecio maritina или Cineraria maritime е малка туфичка достигаща височина около 30 см. Уникалността на това растение не е в цветовете, а в листата. Освен интересната им форма и цветът им е много различен от повечето градински растения. Сенециото се цени заради сивобелите си дълбоко нарязани листа. Те са покрити сякаш със сребрист прах и придават мекота във всяка цветна комбинация или бордюр.

Цветовете му са разположени на не много дълги дръжки над листната маса. Те са жълти и топчести. Не предизвикват голям интерес в градината. Доста често дори се отстраняват още преди да са разцъфтели.

Сенецио се засява януари и февруари

Семенцата на сенециото са дребни. Те имат нужда от светлина при покълването. Затова се поставят върху торфен субстрат без да се покриват с него. Поддържат се постоянно влажни чрез оросяване. Температурата трябва да е в границите между 18 и 22 градуса. След покълване леко се намалява.

Младите растения могат да се засадят на открито в градината след преминаване на опасността от повратни мразове или да се разсадят в саксии. Разстоянията на засаждане между растенията са 15-20 см.

Мястото на сенециото е на слънце. Докато се прихване почвата се поддържа влажна. След това става практически толерантно на засушаване и не се нуждае от много грижи.

Подхранване във високи дози предизвиква прекалено прорастване на височина и полягане на тънките леторасти. Това може да се случи и ако сенециото е засадено на по-сенчфесто място. За да се предотврати, се препоръчва резитба.

Сребристото цвете няма неприятели

Сенециото е устойчиво на болести. Не го нападат и насекомите. Тази негова особенност го прави желано във всяка градина.

Засадено в бордюр, като акцент или в комбинация с други цветя, сенециото бързо се превръща в звездата в градината. Сребристите листа все по-често се прилагат и във флористиката.

Използват се в свежо и в сухо състояние за булченски букети, цветни инсталации и аранжировки. Все пак при работа със сенецио трябва да се внимава.

То отделя сокове, които могат да предизвикат дразнене при чувствителна кожа.

Най-търсени са сортовете Silver Dust, Silver Lace и Cirrus. В търговската мрежа млади растения се предлагат на цена около 2 лв. към края на март.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Цветя
Няма снимка

Експериментирайте с едногодишните цветя

 Почистете многогодишните Почистването на многогодишните цветя и около тях е задача номер едно. Цветове и леторасти, останали от миналата година, се отстраняват,

Няма снимка

Малко познато у нас цвете - тигридия

То не е претенциозно и капризно и лесно се отглежда Красиво и много пъстро цвете без почти никакви изисквания, тигридията тепърва се изкачва по стълбицата на славата.

Няма снимка

Един по-различен гладиол

Известен е като абисинска звезда с аромат на парфюм Gladiolus callianthus murielae е по-известен като абисинска звезда, паунова орхидея или просто ацидантера.

Няма снимка

Розите обичат слънце, въздух и топлина

Преди да ги засадим, трябва да знаем техните изисквания За да се радваме на обилен, качествен и продължителен цъфтеж на розите, трябва да се съобразим с някои правила: мястото за засаждане,

Няма снимка

Листни въшки по цветята

Те изтощават растенията Листните въшки нападат много видове растения отглеждани при стайни или при градински условия. На цвят въшките са зелени, черни, розови, кафяви.

Няма снимка

Как да отглеждаме астри

Астрите могат да са красив акцент във всяка градина. Обикновено отглеждането на тези цветя не изисква специални грижи. В домашни условия астри могат да се отгледат както от семена, така и от разсад.

Още от Фермер
Няма снимка

Пуснаха компенсаторните плащания за агроекология за 2007-2013 г.

Държавен фонд "Земеделие" преведе 9 767 360 милиона лева по мярка 214 - Агроекологични плащания от Програмата за развитие на селските райони /ПРСР/ 2007-2013 г. на близо 700 земеделски стопани.

Няма снимка

Амилум България ще прави нова инвестиция в Разград

Министър-председателят Бойко Борисов, министърът на земеделието Румен Порожанов, посланикът на САЩ в България и множество представители на българското правителство и местната власт ще открият нова

Няма снимка

Намаляването на административната тежест обсъдиха общините

Екипът на ДНСК обърна внимание на най-честите причини за отменяне на разрешение за строеж Тази тема бе във фокуса на дискусиите по време на седмата национална среща на главните архитекти и

Няма снимка

Кога да се отстраняват росните корени на лозите

Отговаряме на читателя Атанас Павлов от Варна Една от основните грижи след засаждането на малките лози е постоянната проверка за покарването им. Трябва да знаете, че те са много нежни.

Няма снимка

През уикенда и в началото на новата седмица ще бъде слънчево

През нощта облачността ще намалее, вятърът ще отслабне, на места в западната половина на страната и ще стихне. Утре ще бъде предимно слънчево, с временни увеличения на облачността главно над

Няма снимка

Кои култури са най-подходящи около дръвчетата

Да се предпочитат ранните видове или подправките Около дърветата може да се отглеждат по-ранни култури, както и тези, които имат по-къса вегетацията.