Африканската теменужка цъфти и през зимата

22 декември 2017 Цветя 0     
Няма снимка
1 2 3
 

Най-голямата тънкост е поливането

Африканските теменужки са любимки на много хора, но и много се оплакват, че не могат да се справят с тях. Всъщност отглеждането им е много лесно. Изискват се само малко усет и правилни грижи. Като типично топлолюбиво цвете сентполията се чувства добре в стайни условия. Дори близо до отоплителни уреди се представя добре.

Най-голямата тънкост е поливането. Водата не бива да е студена. Леко хладка е идеална. Избягва се мокрене на листата и задържане на вода в основата на цветето. Водата се налива в подложката на саксията и се изчаква да попие сама в почвения субстрат. Излишната се отстранява задължително. От време на време саксията може да се потапя, но водата не бива да надхвърля ръба. Още по-лесно е, ако растението се сдобие със специално пригоден нов дом с отвор за поливки.

Трябва да е на светло

Но не и пряко на слънце

Сентполията не се нуждае от много ярка и пряка слънчева светлина. Ето защо зимните условия са идеални за нея. На перваза на прозореца би се чувствала много добре.

Има обаче два проблема. Единият е, че стъклата са значително по-студени от температурата в стаята, а другият е радиаторът отдолу. Трябва да се потърси компромисен вариант -хем листата да нямат пряк контакт с ледените стъкла, хем кореновата система да не прегрява от отоплителното тяло.

Температурата не бива да пада под 15-20 градуса и да надвишава 28-32 градуса. Подхранване може да се извършва на всеки две седмици със специален тор за африкански виолетки. Свежият въздух също помага за развитието на цветето.

Редовно почиствайте отмрели листа и прецъфтели цветове. Предотвратява появата на гниене.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Цветя
Няма снимка

Магнолията превзема все повече дворове

Красотата на магнолията не може да се сравни с тази на никое друго цъфтящо дърво или храст. Зашеметяващите едри цветове пробуждат възхищение. Представени са в нежни тонове на бяло, розово, жълто,

Няма снимка

Експериментирайте с едногодишните цветя

 Почистете многогодишните Почистването на многогодишните цветя и около тях е задача номер едно. Цветове и леторасти, останали от миналата година, се отстраняват,

Няма снимка

Малко познато у нас цвете - тигридия

То не е претенциозно и капризно и лесно се отглежда Красиво и много пъстро цвете без почти никакви изисквания, тигридията тепърва се изкачва по стълбицата на славата.

Няма снимка

Един по-различен гладиол

Известен е като абисинска звезда с аромат на парфюм Gladiolus callianthus murielae е по-известен като абисинска звезда, паунова орхидея или просто ацидантера.

Няма снимка

Розите обичат слънце, въздух и топлина

Преди да ги засадим, трябва да знаем техните изисквания За да се радваме на обилен, качествен и продължителен цъфтеж на розите, трябва да се съобразим с някои правила: мястото за засаждане,

Няма снимка

Листни въшки по цветята

Те изтощават растенията Листните въшки нападат много видове растения отглеждани при стайни или при градински условия. На цвят въшките са зелени, черни, розови, кафяви.

Още от Фермер
Няма снимка

Пазете пчелите от третиране на земеделските култури с препарати

Трябва да се вземат мерки за опазване на пчелите, когато предстои третиране на селскостопанските култури или горите с отровни препарати. Открийте паразитите в кошера През април,

Няма снимка

Утре - слънце и максимални темепратури до 29 градуса

Утре ще бъде слънчево. Ще духа слаб до умерен запад-северозападен вятър. Максималните температури ще са между 24 и 29 градуса, в София - около 25 градуса, предаде БТА.

Няма снимка

Сиво гниене по ягодите

При ягодата в началото на цъфтежа трябва да се извърши третиране срещу една от най-важните болести - сиво гниене. Болестта се характеризира със загниване на зелените плодове,

Няма снимка

От 8 до 10 юни Горна Оряховица посреща гости за ХІІ Празник на суджука

С много музика, кулинарни демонстрации, игри, забавления и изненади ще бъде изпълнена програмата на ХІІ-я Празник на горнооряховския суджук, който тази година ще се проведе от 8 до 10 юни.

Няма снимка

Как да предпазите пчелите от болести

Голямо значение за предпазването на пчелите от болести има спазването на мерките при подвижното пчеларствуване и покупко-продажбата на пчелни семейства, майки и пчаларски инвентар.

Няма снимка

2000 австралийски долара седмично получава добър стригач на овце

В една от най-големите овцеферми в австралийския щат Нов Южен Уелс от сутрин до вечер кипи усилена работа в цеха за стригане. Работният ден продължава 9 часа и работата не е лесна.