Африканската теменужка цъфти и през зимата

22 декември 2017 Цветя 0     
Няма снимка
1 2 3
 

Най-голямата тънкост е поливането

Африканските теменужки са любимки на много хора, но и много се оплакват, че не могат да се справят с тях. Всъщност отглеждането им е много лесно. Изискват се само малко усет и правилни грижи. Като типично топлолюбиво цвете сентполията се чувства добре в стайни условия. Дори близо до отоплителни уреди се представя добре.

Най-голямата тънкост е поливането. Водата не бива да е студена. Леко хладка е идеална. Избягва се мокрене на листата и задържане на вода в основата на цветето. Водата се налива в подложката на саксията и се изчаква да попие сама в почвения субстрат. Излишната се отстранява задължително. От време на време саксията може да се потапя, но водата не бива да надхвърля ръба. Още по-лесно е, ако растението се сдобие със специално пригоден нов дом с отвор за поливки.

Трябва да е на светло

Но не и пряко на слънце

Сентполията не се нуждае от много ярка и пряка слънчева светлина. Ето защо зимните условия са идеални за нея. На перваза на прозореца би се чувствала много добре.

Има обаче два проблема. Единият е, че стъклата са значително по-студени от температурата в стаята, а другият е радиаторът отдолу. Трябва да се потърси компромисен вариант -хем листата да нямат пряк контакт с ледените стъкла, хем кореновата система да не прегрява от отоплителното тяло.

Температурата не бива да пада под 15-20 градуса и да надвишава 28-32 градуса. Подхранване може да се извършва на всеки две седмици със специален тор за африкански виолетки. Свежият въздух също помага за развитието на цветето.

Редовно почиствайте отмрели листа и прецъфтели цветове. Предотвратява появата на гниене.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Цветя
Няма снимка

Лупината е цвете с много приложения

Лупината е красиво цвете, което цъфти през летните месеци. У нас е по-известна с името вълчи боб. Приликата в цветовете на двете растения е доста очевидна.

Няма снимка

Грижи за цветята през юли

Климатът се променя, а това не е добре за растенията. Свикнали сме през топлите месеци да се радваме на красотата в градината, а предния месец не ни даде много тази възможност.

Няма снимка

Черни листни петна по розите

Черните листни петна по розите са причинени от фитопатогена Diplocarpon rosae или Marssonina rosae. Заболяването се проявява през лятото и есента. Първите симптоми са червеникаво - черни петна с

Няма снимка

Стрептокарпус за всеки вкус

Първенец на много изложби, стрептокарпусът бавно навлиза и на наша територия предимно чрез внос от Холандия. Измежду над 150 вида стрептокарпуси и неизброимите им хибриди у нас засега се предлагат

Няма снимка

Индийският люляк се обсипва с цвят

Расте доста бързо Индийският люляк (Lagerstroemia indica) през повечето време е доста скучно растение. Най-обикновен храст или дърво с лъскави зелени листа.

Няма снимка

Водният хибискус е много различен

Hibiscus coccineus e екзотично изглеждащ храст, които достига метър-два височина. Разклонява се добре. Цветовете са сравнително дребни - до 3 см в диаметър.

Още от Фермер
Няма снимка

Избиват 81 000 глигана, за да спасят от чума 620 000 прасета

l Ловците минават през специално обучение l Има притеснения да не се стреля и по дивеч, който не е разрешен 81 211 диви свине трябва да бъдат отстреляни през тази година,

Няма снимка

Ако беритбата е слаба, давайте храна на пчелите само вечер

Когато няма беритба, никога не трябва да се дава на пчелите храна през деня, а само вечер, всякога вътре в кошера и отгоре на рамките, напомнят от pchelar.net.

Няма снимка

Пак пресконференция за чумата - на областните дирекции по храните

Огромен се оказа интересът към темата за чумата и справянето със заразните болести по животните през този доста горещ за ветеринарите месец юли. Що се отнася до стопаните на стоката,

Няма снимка

527 проекта за 4 месеца подадоха общините по подмярка 7.2

Днес приключи и последният прием на заявленията за подпомагане за реконструкция, ремонт, оборудване и обзавеждане на общински сгради, в които се предоставят обществени услуги,

Няма снимка

Приключи предварителното класиране по подмярка 6.1

Приключи предварителното класиране на проектните предложения по подмярка 6.1. „Стартова помощ за млади земеделски стопани“ от мярка 6 „Развитие на стопанства и предприятия“ от Програма за развитие

Няма снимка

Кои са основните вредители по зелето

Зелето се напада от голям брой вредители, сред които от неприятелите по-важни са бяла зелева пеперуда, зелева нощенка, зелев молец и листни въшки и листни бълхи, а от болестите – мана.