Черноломие доказва как кооперациите са успешни

28 декември 2017 Растениевъдство 0     
Няма снимка
 

За съжаление кооперациите не успяха да се наложат като водеща земеделска структура у нас. Повечето фалираха, в момента са останали много малко. Като изключение от правилото обаче има и такива, които продължават да работят, и то доста успешно.

На гости сме именно на една такава кооперации, нарича се Черноломие и стопанисва земите на с. Горско Абланово, Търговищка област. Тази година е юбилейна за стопанството, което навършва 25 години от основаването си. Разговаряме за успехите и проблемите на родното земеделие с председателят й Петко Петков, който е на този пост от основаването на кооперацията през далечната 1997 г.

Макар и работещо, земеделието в България е доста трудно, споделя Петко Петков. За съжаление положението не става по-добро, въпреки, че се работи, и то здраво. Да, в последните години се получават по-високи добиви като цяло, но пък цените на растителната продукция са по-ниски, а разходите по производството непрекъснато се увеличават.

За специалист, които вече над 25 години ври и кипи в тази сфера, е ясно, че земеделският бизнес е рисков, както и много бързо променящ се. За да си успешен и да даваш всичко от себе си, вече не е достатъчно. Трябва още, и още. Трябва да си 24 часа на полето, за да следиш състоянието на посевите, да си в крак с новите технологии и да ги прилагаш в практиката си.

И тук, в кооперация Черноломие всичко това се случва. Затова и стопанството се справя с предизвикателствата в бранша, и прави едно високоефективно земеделско производство.

Още за успешната кооперация, четете в новия брой на вестник „Български фермер“ от 28 декември - 3 януари.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Растениевъдство
Няма снимка

ЕК прехвърля отговорността за оценката на глифозат от Германия към Франция

Стремежът на Монсанто да запази продукта си за борба с плевелите на европейския пазар е изправен пред друго предизвикателство. Франция вече планира поетапно да прекрати действието на активната

Няма снимка

Запознаха казахстански учен с растителната селекция в Садово

Подписване на научно сътрудничество в областта на растителните генетични ресурси между Аграрния университет в Казахстан и Института по растителни генетични ресурси "К.

Няма снимка

Открит ден в Кнежа събра водещи земеделци от района

Съвместен открит ден под мотото „Заедно в земеделието“ проведоха Еуралис Семена, БАСФ и КВС България. Форумът се организира за трета поредна година и традиционно събира водещи производители от

Няма снимка

Открит ден в с. Якимово

Съвместен открит ден проведоха фирмите Екофол, Пионер и Дюпон в землището на с. Якимово, Монтанско. Фермерите, присъствали на форума, се запознаха с част от технологията на отглеждане на царевица и

Няма снимка

Дъждовете предопределят успех за пролетниците

Дъждовете, които почти съсипаха есенниците, вещаят успешен сезон за царевицата и слънчогледа. Специалистите са категорични, че картината и при двете пролетни култури в цялата страна, е отлична.

Няма снимка

Площите със слънчоглед нарастват

На фона на продължаващата криза в българското земеделие като цяло и в редица сектори, слънчогледът е най-прогресиращата култура - като площ, средни добиви и производство.

Още от Фермер
Няма снимка

Съветник на земеделския министър: Избива се само заразеното стадо (Видео)

Със стадото ще се процедира така, както с всички останали стада, които са заразени. При положение, че всички животни са сложени на оборен режим и помежду им няма контакти, избива се само стадото,

Няма снимка

Пренасяне на данни от едни на други телематични системи

Новата технология улеснява работата на операторите, като ликвидира проблема с несъвместимостта чрез обединяване на информацията от всички машини на едно място JCB пуска в действие нова версия на

Няма снимка

Майдел: България е четвърта в ЕС по привлечени инвестиции по плана „Юнкер“

„България е четвърта в ЕС по привлечени инвестиции по плана „Юнкер“. У нас има подписани споразумения за 423 млн. евро, които ще доведат до над 1 милиард и 700 милиона евро допълнителни инвестиции.

Няма снимка

Нова регулация в земеползването

Предвижда се нов ред за разпределяне на държавните и общински пасища, мери и ливади Диана Ванчева Министерство на земеделието, храните и горите стъпи смело на съвсем нова почва,

Няма снимка

Баба Дора от Шарково: Никой не е взел втора проба

"Никой не е взел втора проба. Никога няма да дам стадото за евтаназия - само през трупа ми", каза баба Дора от Шарково пред Нова тв относно констатираната положителна проба за чума в стадото й.

Няма снимка

Експерти: България се бави с монтирането на малки слънчеви инсталации върху покривите на домовете

България се бави с монтирането на малки фотоволтаици върху покривите на домовете, алармираха експерти от "Грийнпийс" пред БТА. В Европейския съюз около 5 млн.