Борбата със струпясването по ябълката е целогодишна

29 декември 2017 Растениевъдство 0     
Няма снимка
 

Дукена Жолева

Струпясването е една от най-опасните болести по ябълката, която може напълно да компрометира реколтата. При ненавременна и редуцирана растителна защита повредите от струпясване по плодовете могат да достигнат до 90-95%. Болестта се причинява от гъба. Тя напада всички надземни части на ябълката. Признаците на болестта се забелязват още в началото на вегетацията. По долната повърхност на младите листа се наблюдават масленозелени петна покрити с налеп. По-късно петната се появяват и по горната повърхност на листата. Те могат да бъдат дифузни или закръглени. По листните дръжки петната са с удължена форма.

Силно нападнатите листа от струпясване преждевременно окапват

Патогенът поврежда цветовете, завръзите и по-рядко едногодишните леторасли. По кората на плодовете се образуват тъмнозелено-кафяви грапави петна с ясно очертана периферия, отделена с контур от здравата тъкан. При късни зарази болестта се развива по време на съхранение на плодовете.

През есента, в началото на листопада, силно нападнатите от струпясване ябълкови насаждения трябва да се третират с 5% разтвор от карбамид (500 г на 10 л вода). Карбамидът представлява благоприятна среда за развитие на някои микроорганизми, които унищожават мицела на струпясването.

След листопада листата трябва да се събират и унищожават, тъй като патогена зимува в растителните остатъци. Важно агротехническо мероприятие, с което се редуцира инфекцията от струпясване е качествената обработка на почвата през есента (на дълбочина 20-25 см).

Друго важно агротехническо мероприятие за ограничаване на болестта са профилактичните пръскания.

* Преди набъбване на пъпките се провежда зимното пръскане с 2% бордолезов разтвор.

* В периода от набъбване до разпукване на пъпките ябълките се третират профилактично с 1% бордолезов разтвор или с някой от посочените контактни фунгициди: шампион ВП - 0,3%, фунгуран ОН 50 ВП - 0,15%, купроксат ФЛ - 0,3%.

* През април срещу струпясването по ябълката, се провежда предцъфтежно пръскане във фаза цветен бутон. При чувствителните на брашнеста мана сортове (Червена Превъзходна, Златна превъзходна, Грени Смит, Джонатан, Виста Бела, Айдаред и др.) се препоръчва третиране с фунгициди ефикасни срещу двете болести (струпясване и брашнеста мана): строби ДФ - 0,02%, скор 250 ЕК - 0,02%, флинт макс 75 ВГ - 0,02%, шавит Ф 72ВДГ - 0,2% и др.

* През май през периода на формиране и наедряване на завръзите (до големина на орех) трябва да се провеждат сгъстени пръскания през 8 -10 дни. Подходящи за целта са някои от посочените по-горе препарати, а също така и фунгицидите: фабан - 0,12%, хорус 50 ВГ - 0,03% (профилактично), хорус 50 ВГ - 0,05% (лечебно), дифо 25 ЕК- 0,02% и др.

През летните месеци преминават критичните фази за заразяване на плодовете

със струпясване. Растително-защитните пръскания са в зависимост от степента на допуснати зарази. В ябълковите градини, с ниска степен на зараза, се провеждат профилактични пръскания с контактни препарати, а при висока степен - е наложително третиране със системни фунгициди.

За ограничаване на късните зарази

от струпясване, които се развиват по време на съхранение на плодовете, 15-20 дена преди беритбата, се препоръчва третиране с подходящ за целта фунгицид: флинт макс ВГ-0,02% (14 дни), санкоцеб 80 ВП - 0,2% (28 дни), скор 250 ЕК-0,02% (30дни) и др. В скобите е посочен карантинният срок.

През вегетацията един и същ системен фунгицид не е желателно да се употребява повече от три пъти.

Препаратите, които се препоръчват за борба със струпясването по ябълката са ефикасни и срещу струпясването при крушата.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Растениевъдство
Няма снимка

ЕК прехвърля отговорността за оценката на глифозат от Германия към Франция

Стремежът на Монсанто да запази продукта си за борба с плевелите на европейския пазар е изправен пред друго предизвикателство. Франция вече планира поетапно да прекрати действието на активната

Няма снимка

Запознаха казахстански учен с растителната селекция в Садово

Подписване на научно сътрудничество в областта на растителните генетични ресурси между Аграрния университет в Казахстан и Института по растителни генетични ресурси "К.

Няма снимка

Открит ден в Кнежа събра водещи земеделци от района

Съвместен открит ден под мотото „Заедно в земеделието“ проведоха Еуралис Семена, БАСФ и КВС България. Форумът се организира за трета поредна година и традиционно събира водещи производители от

Няма снимка

Открит ден в с. Якимово

Съвместен открит ден проведоха фирмите Екофол, Пионер и Дюпон в землището на с. Якимово, Монтанско. Фермерите, присъствали на форума, се запознаха с част от технологията на отглеждане на царевица и

Няма снимка

Дъждовете предопределят успех за пролетниците

Дъждовете, които почти съсипаха есенниците, вещаят успешен сезон за царевицата и слънчогледа. Специалистите са категорични, че картината и при двете пролетни култури в цялата страна, е отлична.

Няма снимка

Площите със слънчоглед нарастват

На фона на продължаващата криза в българското земеделие като цяло и в редица сектори, слънчогледът е най-прогресиращата култура - като площ, средни добиви и производство.

Още от Фермер
Няма снимка

Съветник на земеделския министър: Избива се само заразеното стадо (Видео)

Със стадото ще се процедира така, както с всички останали стада, които са заразени. При положение, че всички животни са сложени на оборен режим и помежду им няма контакти, избива се само стадото,

Няма снимка

Пренасяне на данни от едни на други телематични системи

Новата технология улеснява работата на операторите, като ликвидира проблема с несъвместимостта чрез обединяване на информацията от всички машини на едно място JCB пуска в действие нова версия на

Няма снимка

Майдел: България е четвърта в ЕС по привлечени инвестиции по плана „Юнкер“

„България е четвърта в ЕС по привлечени инвестиции по плана „Юнкер“. У нас има подписани споразумения за 423 млн. евро, които ще доведат до над 1 милиард и 700 милиона евро допълнителни инвестиции.

Няма снимка

Нова регулация в земеползването

Предвижда се нов ред за разпределяне на държавните и общински пасища, мери и ливади Диана Ванчева Министерство на земеделието, храните и горите стъпи смело на съвсем нова почва,

Няма снимка

Баба Дора от Шарково: Никой не е взел втора проба

"Никой не е взел втора проба. Никога няма да дам стадото за евтаназия - само през трупа ми", каза баба Дора от Шарково пред Нова тв относно констатираната положителна проба за чума в стадото й.

Няма снимка

Експерти: България се бави с монтирането на малки слънчеви инсталации върху покривите на домовете

България се бави с монтирането на малки фотоволтаици върху покривите на домовете, алармираха експерти от "Грийнпийс" пред БТА. В Европейския съюз около 5 млн.