Борбата със струпясването по ябълката е целогодишна

29 декември 2017 Растениевъдство 0     
Няма снимка
 

Дукена Жолева

Струпясването е една от най-опасните болести по ябълката, която може напълно да компрометира реколтата. При ненавременна и редуцирана растителна защита повредите от струпясване по плодовете могат да достигнат до 90-95%. Болестта се причинява от гъба. Тя напада всички надземни части на ябълката. Признаците на болестта се забелязват още в началото на вегетацията. По долната повърхност на младите листа се наблюдават масленозелени петна покрити с налеп. По-късно петната се появяват и по горната повърхност на листата. Те могат да бъдат дифузни или закръглени. По листните дръжки петната са с удължена форма.

Силно нападнатите листа от струпясване преждевременно окапват

Патогенът поврежда цветовете, завръзите и по-рядко едногодишните леторасли. По кората на плодовете се образуват тъмнозелено-кафяви грапави петна с ясно очертана периферия, отделена с контур от здравата тъкан. При късни зарази болестта се развива по време на съхранение на плодовете.

През есента, в началото на листопада, силно нападнатите от струпясване ябълкови насаждения трябва да се третират с 5% разтвор от карбамид (500 г на 10 л вода). Карбамидът представлява благоприятна среда за развитие на някои микроорганизми, които унищожават мицела на струпясването.

След листопада листата трябва да се събират и унищожават, тъй като патогена зимува в растителните остатъци. Важно агротехническо мероприятие, с което се редуцира инфекцията от струпясване е качествената обработка на почвата през есента (на дълбочина 20-25 см).

Друго важно агротехническо мероприятие за ограничаване на болестта са профилактичните пръскания.

* Преди набъбване на пъпките се провежда зимното пръскане с 2% бордолезов разтвор.

* В периода от набъбване до разпукване на пъпките ябълките се третират профилактично с 1% бордолезов разтвор или с някой от посочените контактни фунгициди: шампион ВП - 0,3%, фунгуран ОН 50 ВП - 0,15%, купроксат ФЛ - 0,3%.

* През април срещу струпясването по ябълката, се провежда предцъфтежно пръскане във фаза цветен бутон. При чувствителните на брашнеста мана сортове (Червена Превъзходна, Златна превъзходна, Грени Смит, Джонатан, Виста Бела, Айдаред и др.) се препоръчва третиране с фунгициди ефикасни срещу двете болести (струпясване и брашнеста мана): строби ДФ - 0,02%, скор 250 ЕК - 0,02%, флинт макс 75 ВГ - 0,02%, шавит Ф 72ВДГ - 0,2% и др.

* През май през периода на формиране и наедряване на завръзите (до големина на орех) трябва да се провеждат сгъстени пръскания през 8 -10 дни. Подходящи за целта са някои от посочените по-горе препарати, а също така и фунгицидите: фабан - 0,12%, хорус 50 ВГ - 0,03% (профилактично), хорус 50 ВГ - 0,05% (лечебно), дифо 25 ЕК- 0,02% и др.

През летните месеци преминават критичните фази за заразяване на плодовете

със струпясване. Растително-защитните пръскания са в зависимост от степента на допуснати зарази. В ябълковите градини, с ниска степен на зараза, се провеждат профилактични пръскания с контактни препарати, а при висока степен - е наложително третиране със системни фунгициди.

За ограничаване на късните зарази

от струпясване, които се развиват по време на съхранение на плодовете, 15-20 дена преди беритбата, се препоръчва третиране с подходящ за целта фунгицид: флинт макс ВГ-0,02% (14 дни), санкоцеб 80 ВП - 0,2% (28 дни), скор 250 ЕК-0,02% (30дни) и др. В скобите е посочен карантинният срок.

През вегетацията един и същ системен фунгицид не е желателно да се употребява повече от три пъти.

Препаратите, които се препоръчват за борба със струпясването по ябълката са ефикасни и срещу струпясването при крушата.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Растениевъдство
Няма снимка

За максимални добиви: Подхранване на царевицата с азот напролет и с NPK наесен

С идването на пролетта, започва и сеитбата на различните земеделски култури. На преден план в края на април и началото на месец май е царевицата. Препоръчително е сеитбата й да започне,

Няма снимка

Актуални препоръки от Сортови Семена София

В продуктовата листа на Сортови семена София има над 250 вида и сорта зеленчукови семена, като залагаме както на утвърдени във времето български сортове, така и на качествени вносни семена,

Няма снимка

По-високи добиви чрез микробиологични препарати

Благодарение на нови уникални микробиологични продукти земеделските производители могат да увеличат производителността на стопанствата си. Такива са продуктите Славол, Славол Ес и Уникер,

Няма снимка

Как отглеждат люцерна в Германия

Люцерната е важна култура и за земеделци, и за животновъди. Първите задължително я включват в сеитбооборота поради добрата пазарна цена. А вторите – за да я осигурят в дажбата при изхранване на

Няма снимка

Мерки срещу ранно кафяво гниене

По време на цъфтеж е задължително пръскането срещу ранното кафяво гниене при кайсии, череши, праскови и сливи. Правят се три пръскания: при показване на боята на цвета,

Няма снимка

Актуално в овощната градина

През април честите валежи и високата атмосферна влажност са предпоставка за късни зарази от ранно кафяво гниене при костилковите овощни видове - кайсия, праскова, череша, вишна, слива.

Още от Фермер
Няма снимка

Пуснаха компенсаторните плащания за агроекология за 2007-2013 г.

Държавен фонд "Земеделие" преведе 9 767 360 милиона лева по мярка 214 - Агроекологични плащания от Програмата за развитие на селските райони /ПРСР/ 2007-2013 г. на близо 700 земеделски стопани.

Няма снимка

Амилум България ще прави нова инвестиция в Разград

Министър-председателят Бойко Борисов, министърът на земеделието Румен Порожанов, посланикът на САЩ в България и множество представители на българското правителство и местната власт ще открият нова

Няма снимка

Намаляването на административната тежест обсъдиха общините

Екипът на ДНСК обърна внимание на най-честите причини за отменяне на разрешение за строеж Тази тема бе във фокуса на дискусиите по време на седмата национална среща на главните архитекти и

Няма снимка

Кога да се отстраняват росните корени на лозите

Отговаряме на читателя Атанас Павлов от Варна Една от основните грижи след засаждането на малките лози е постоянната проверка за покарването им. Трябва да знаете, че те са много нежни.

Няма снимка

През уикенда и в началото на новата седмица ще бъде слънчево

През нощта облачността ще намалее, вятърът ще отслабне, на места в западната половина на страната и ще стихне. Утре ще бъде предимно слънчево, с временни увеличения на облачността главно над

Няма снимка

Кои култури са най-подходящи около дръвчетата

Да се предпочитат ранните видове или подправките Около дърветата може да се отглеждат по-ранни култури, както и тези, които имат по-къса вегетацията.