Минералното хранене влияе на растителната продукция

29 декември 2017 Растениевъдство 0     
Няма снимка
1 2 3
 

Как се променя съдържанието на белтъчини, мазнини, въглехидрати и витамини

Доц.д-р Енчо Мянушев

По този въпрос най-много изследвания както в страните от ЕС, така и у нас има за житните култури (пшеница, царевица, ечемик и други), тъй като те са най-евтиният и най-достъпен източник на белтъчини за човека и животните. Пшеницата и царевицата са най-големите доставчици на растителни белтъчини за населението на земята.

1. Съдържанието на белтъчини в зърното на пшеницата се колебае от 9.5 до 25%. Според международния стандарт, белтъчното съдържание до 12% се счита за ниско, между 12 и 13% - средно и над 13% - за добро. Съдържанието на глутен, количеството и качеството на който в много европейски страни се взема като критерий за качеството на пшеницата, зависи от белтъчното съдържание. Данните от проведени у нас изследвания показват, че влиянието на торенето върху качеството на продукцията установяват, че азотното торене с нарастващи норми увеличава процента на суровите белтъчини в зърното на пшеницата (мека и твърда), на царевицата и на ечемика.

Положително влияние върху

съдържанието на белтъчини

при торените култури оказват всички форми азотни торове на всички почви, както при самостоятелното им прилагане, така и в съчетаване с фосфорни и калиеви торове. С увеличаването на белтъчините в пшеничното зърно става и подобряване на хлебопекарните качества само при сортове с високо качество на глутена. Повишеното белтъчно съдържание под влияние на азотното торене на зърното при ечемика, използван за фураж на животните, се смята за висококачествен показател, но при ечемика, предназначен за бирените фабрики е лош показател. За получаване на доброкачествена бира, белтъчното съдържание в зърното на ечемика не трябва да надвишава 12%.

Влиянието на азотното торене върху белтъчното съдържание при житните култури е в голяма зависимост от метеорологичните условия през периода на наливане на зърното. При почвено засушаване намалява подвижността и усвоимостта на фосфора и калия, а усвояването на азота не намалява. При фосфорно торене без участие на азот, най-често се понижава белтъчното съдържание при житните култури.

В крайна сметка, понижаването на белтъчното съдържание от фосфорното торене се свежда до небалансираното му съотношение с азота. Калият влияе върху белтъчното съдържание на житните култури, аналогично на фосфора, т.е. като то е слабо изразено.

За разлика от известните от ЕС данни, според които най-ефективно е многократното внасяне (3-4 пъти) на азота, при нашите почвено-климатични условия, внасянето на азота става на два пъти:

1/3 преди сеитба, а останалата част - рано напролет или в началото на вретененето

Това се обяснява с факта, че нашите почвено-климатични условия, най-вече по-тежкия механичен състав на почвите и свързаното с това по-слабо измиване на азотните съединения. Като най-подходящ азотен тор за късно подхранване на пшеницата се счита карбамидът.

В изследванията с царевица при различни почвени типове се установява положителен ефект от некореново подхранване с разтвори от карбамид във фаза начало на зърнообразуване.

Въз основа на изложеното може да се каже, че повишаването на белтъчното съдържание на пшеницата и царевицата под влияние на торенето не води до неблагоприятни за пълноценното хранене изменение в качеството на белтъчините. При пшеницата не се понижава съществено аминокиселинната пълноценност на белтъчините, а се повишават технологичните качества на зърното.

При царевицата тя се понижава в известна степен, но в замяна на това се повишава смилаемостта им. При всички случаи обаче торенето увеличава силно добивите и повишава съдържанието на белтъчини, а оттам и количествата на неговите компоненти от единица площ.

При картофите белтъчното съдържание се влияе силно от минералното торене. Изследването направено у нас показва, че азотното торене при тази култура увеличава белтъчното съдържание на клубените, без да променя биологичната му ценност. Но много високите норми на азотно торене обаче увеличават съдържанието на небелтъчните азотни съединения и специално на амидите - гутамин и аспарагин. Недостигът пък на фосфор и калий може да стане причина и при сравнително ниски норми азот да се натрупат амиди в клубените.

При листните зеленчуци като спанак, маруля, зеле и други, нарастващото азотно съдържание също увеличава съдържанието на сурови и на чисти белтъчини в продукцията, но едновременно с това понижава биологичната им ценност, тъй като намалява съдържанието на аминокиселината - метионин.

(Още четете във в. "Български фермер" от 28.12.17 - 3.01.18)

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Растениевъдство
Няма снимка

Високомаслени и добивни слънчогледи от Еуралис

Френският кооператив предлага изключително добро порфолио при слънчоглед. Безспорно внимание привлича системата OR Master, която предлага ефективни решения за борба със синята китка.

Няма снимка

Разсад за ранно полско производство

През януари в култивационните съоръжения започва отглеждането на разсад, предназначен за ранно полско производство на зеленчуци. Сеитбата на семената трябва да се проведе в срокове съобразени с

Няма снимка

Производителност на земеделието в ЕС-28

Сумарно ЕС-28 е вторият най-крупен земеделски производител в света след Китай и пред Индия и САЩ. През 2015 г. земеделското производство на общността се оценява на $331.4 милиарда.

Няма снимка

Почвите у нас бяха забравени - данните трябва да се актуализират

Доц. д-р Енчо Мянушев Глобалното партньорство за почвата е инициатива на ФАО, лансирана през 2012 г. от 144-тия Съвет на организацията в подкрепа на почвата като безценен, ограничен,

Няма снимка

Оранжерийни домати с хидропонна технология

Иновативната оранжерия на семейство Йотови в село Садовец, изградена с помощта на финансиране по ПРСР, приключи успешно първата си стопанска година Таня Демирова с.

Няма снимка

Какво изискват сега зърнено-житните посеви у нас

. Кои са растителнозащитните препоръки на експертите Меката и безснежна зимна обстановка в страната създаде предпоставки за намножаване на болестите в житните култури казват експертите по растителна

Още от Фермер
Няма снимка

Цветя, които се сеят/садят сега

Ето някои от цветята, които трябва да бъдат засадени/ засети през януари, за да ви радват с красотата си през топлите месеци. Пеларгония Може да се сее от ноември до април.

Няма снимка

Румен Порожанов: ОСП трябва да остане силна и адекватно финансирана политика

Земеделските производители трябва да получават справедлива цена за продуктите си, категоричен е министърът Председателят на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство Румен Порожанов представи

Няма снимка

Рекордно ниски температури в Северен Китай, термометрите показаха -44,5 градуса

Рекордно ниски температури бяха измерени в Североизточен Китай, предаде ТАСС, като се позова на националната метеорологична служба. Термометрите в провинция Хейлунцзян показаха тази нощ 44,

Няма снимка

Как да разберете има ли измръзване в градината

Мразоустойчивостта на овощните видове зависи от много фактори - вид, сорт, време на настъпване на студовете и тяхната продължителност, състояние на растенията от предходната година.

Няма снимка

Внимание! Нов вид телефонна измама, кликват и очакват обратно обаждане

Нов вид телефонна измама става все по-популярна, съобщи Нова телевизия. При нея измамниците кликват веднъж на телефона, колкото да се появи пропуснато повикване,

Няма снимка

Земетресение разлюля района край селата Кестен и Жребево

Земетресение с магнитуд 2.2 по Рихтер е регистрирано тази нощ в близост до селата Кестен и Жребево. Това става ясно от сайта на Националния Институт по Геофизика, Геодезия и География (НИГГГ) при БАН,