Минералното хранене влияе на растителната продукция

29 декември 2017 Растениевъдство 0     
Няма снимка
1 2 3
 

Как се променя съдържанието на белтъчини, мазнини, въглехидрати и витамини

Доц.д-р Енчо Мянушев

По този въпрос най-много изследвания както в страните от ЕС, така и у нас има за житните култури (пшеница, царевица, ечемик и други), тъй като те са най-евтиният и най-достъпен източник на белтъчини за човека и животните. Пшеницата и царевицата са най-големите доставчици на растителни белтъчини за населението на земята.

1. Съдържанието на белтъчини в зърното на пшеницата се колебае от 9.5 до 25%. Според международния стандарт, белтъчното съдържание до 12% се счита за ниско, между 12 и 13% - средно и над 13% - за добро. Съдържанието на глутен, количеството и качеството на който в много европейски страни се взема като критерий за качеството на пшеницата, зависи от белтъчното съдържание. Данните от проведени у нас изследвания показват, че влиянието на торенето върху качеството на продукцията установяват, че азотното торене с нарастващи норми увеличава процента на суровите белтъчини в зърното на пшеницата (мека и твърда), на царевицата и на ечемика.

Положително влияние върху

съдържанието на белтъчини

при торените култури оказват всички форми азотни торове на всички почви, както при самостоятелното им прилагане, така и в съчетаване с фосфорни и калиеви торове. С увеличаването на белтъчините в пшеничното зърно става и подобряване на хлебопекарните качества само при сортове с високо качество на глутена. Повишеното белтъчно съдържание под влияние на азотното торене на зърното при ечемика, използван за фураж на животните, се смята за висококачествен показател, но при ечемика, предназначен за бирените фабрики е лош показател. За получаване на доброкачествена бира, белтъчното съдържание в зърното на ечемика не трябва да надвишава 12%.

Влиянието на азотното торене върху белтъчното съдържание при житните култури е в голяма зависимост от метеорологичните условия през периода на наливане на зърното. При почвено засушаване намалява подвижността и усвоимостта на фосфора и калия, а усвояването на азота не намалява. При фосфорно торене без участие на азот, най-често се понижава белтъчното съдържание при житните култури.

В крайна сметка, понижаването на белтъчното съдържание от фосфорното торене се свежда до небалансираното му съотношение с азота. Калият влияе върху белтъчното съдържание на житните култури, аналогично на фосфора, т.е. като то е слабо изразено.

За разлика от известните от ЕС данни, според които най-ефективно е многократното внасяне (3-4 пъти) на азота, при нашите почвено-климатични условия, внасянето на азота става на два пъти:

1/3 преди сеитба, а останалата част - рано напролет или в началото на вретененето

Това се обяснява с факта, че нашите почвено-климатични условия, най-вече по-тежкия механичен състав на почвите и свързаното с това по-слабо измиване на азотните съединения. Като най-подходящ азотен тор за късно подхранване на пшеницата се счита карбамидът.

В изследванията с царевица при различни почвени типове се установява положителен ефект от некореново подхранване с разтвори от карбамид във фаза начало на зърнообразуване.

Въз основа на изложеното може да се каже, че повишаването на белтъчното съдържание на пшеницата и царевицата под влияние на торенето не води до неблагоприятни за пълноценното хранене изменение в качеството на белтъчините. При пшеницата не се понижава съществено аминокиселинната пълноценност на белтъчините, а се повишават технологичните качества на зърното.

При царевицата тя се понижава в известна степен, но в замяна на това се повишава смилаемостта им. При всички случаи обаче торенето увеличава силно добивите и повишава съдържанието на белтъчини, а оттам и количествата на неговите компоненти от единица площ.

При картофите белтъчното съдържание се влияе силно от минералното торене. Изследването направено у нас показва, че азотното торене при тази култура увеличава белтъчното съдържание на клубените, без да променя биологичната му ценност. Но много високите норми на азотно торене обаче увеличават съдържанието на небелтъчните азотни съединения и специално на амидите - гутамин и аспарагин. Недостигът пък на фосфор и калий може да стане причина и при сравнително ниски норми азот да се натрупат амиди в клубените.

При листните зеленчуци като спанак, маруля, зеле и други, нарастващото азотно съдържание също увеличава съдържанието на сурови и на чисти белтъчини в продукцията, но едновременно с това понижава биологичната им ценност, тъй като намалява съдържанието на аминокиселината - метионин.

(Още четете във в. "Български фермер" от 28.12.17 - 3.01.18)

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Растениевъдство
Няма снимка

Разлики между No-till, Strip-till и конвенционалното земеделиеи конвенционалното земеделие

В бъдеще ще се разчита все повече на биологични, екологични, биодинамични технологии Гергана Младенова От векове хората обработват почвата по един или друг начин, за да се изхранват с плодовете й.

Няма снимка

“Неохим” намали цената на амониевия нитрат до 7 май

В трудна година компанията подава ръка на българските земеделци Като отговорна компания, която разбира затрудненията на земеделския сектор, “Неохим” АД - Димитровград,

Няма снимка

Как работи една сертифицирана биоферма за билки

Стефан Спасов е на 44 г., родом е от Благоевград, но е зет в с. Ляски. И преди 10 години на него и на шурея му им идва идеята да започнат фамилен бизнес с отглеждането на Пирински чай.

Няма снимка

За максимални добиви: Подхранване на царевицата с азот напролет и с NPK наесен

С идването на пролетта, започва и сеитбата на различните земеделски култури. На преден план в края на април и началото на месец май е царевицата. Препоръчително е сеитбата й да започне,

Няма снимка

Актуални препоръки от Сортови Семена София

В продуктовата листа на Сортови семена София има над 250 вида и сорта зеленчукови семена, като залагаме както на утвърдени във времето български сортове, така и на качествени вносни семена,

Няма снимка

По-високи добиви чрез микробиологични препарати

Благодарение на нови уникални микробиологични продукти земеделските производители могат да увеличат производителността на стопанствата си. Такива са продуктите Славол, Славол Ес и Уникер,

Още от Фермер
Няма снимка

Пчелните пчели имат 170 рецептори за миризма

Сравнението е лесно по отношение на рецепторите на другите насекоми -  едва 62 при плодни мухи и 79 в комари. Има и още изненади в полза на пчелите: * Техните изключителни обонятелни способности

Няма снимка

Колко пчели са останали в света?

Почти е невъзможно да се отговори на този въпрос с някаква точност, поради липса на данни и различия в съществуващите данни, пише Лан Слъдър, пчелар любител, информира quora.com.

Няма снимка

Доматеният разсад да не етиолира

Причините за етиолирането, т.е. растенията стават тънки, светлозелено оцветени и много нежни - могат да са различни. Най-добре е превантивно да вземете мерки и да не допуснете растенията да

Няма снимка

Еврокомисията осъди България заради диви птици в Рила

България отново е осъдена от Европейската комисия (ЕК) за неспазване на екологичното законодателство на Съюза. Този път присъдата касае важни природни местообитания в Рила,

Няма снимка

Нужно е да имаме дигитална готовност за е-фермерите

Подсказва д-р Михай Чото от Националния институт за обществени услуги в Унгария, консултант на ФАО Унгарският изследовател, внедрител и консултант на ФАО д-р Михай Чото подчерта пред експерти и

Няма снимка

Продукти от над 15 български ферми - по време на животновъдното изложение в Сливен

Продукти от над 15 български ферми ще се предлагат по време на най-голямото Национално изложение по животновъдство, което ще се проведе от 27 до 29 април т.г. в Сливен (на разклона за с. Мечкарево).