Осигурете качествени яйца и спазвайте технологията за люпене

28 декември 2017 Животновъдство 0     
Няма снимка
1 2 3 4
 

Има време да оборудвате семейната птицеферма с качествени инкубатори и измервателни уреди

Ангел Рангелов

Остава малко време до новата люпилна кампания. Затова е време да си припомните факторите, които влияят на люпенето на домашните птици. От много години любители птицевъди и стопани, които не могат да си осигурят еднодневни пилета от желаните от тях видове и породи проявяват интерес към

люпене на яйца от домашните птици

в домовете си. Интересът им беше насочен към кои ферми да се обърнат, за да си купят подходяши птици за разплод, откъде да си доставят инкубатори с малък капацитет, как могат да направят инкубатори в домашни хладилници, дървени сандъци или друг подходящ материал, чертежи, откъде се доставят контролно измервателните уреди, за технологията на люпене, за люпене под квачка и много други въпроси в тази област. На някои от тях беше отговаряно директно, а на други на страниците на вестника.

До новата люпилна кампания остава малко време. Затова ще обърнем внимание върху някои проблеми и звена от технологичния процес на люпенето на яйца, на които в семейните ферми не се обръща голямо внимание.

1. Качеството на яйцата за люпене

Това е едно от най-важните изисквания за излюпване на качествени и продуктивни пилета от домашните птици. Затова за люпене трябва да се използват само биологично ценни и здрави яйца. Ето защо трябва

да се държи сметка за произхода на яйцата

както и за начините на отглеждане и хранене и здравословното състояние на стадата за разплодни яйца, спазване на зоо-ветеринарните хигиенни изисквания, провеждане на необходимите ваксинации. Или изобщо на цялата технология на производствените процеси.

ВНИМАНИЕ! Понякога в малките инкубатори се люпят яйца на съседи или от малки ферми. Ако не се спазват необходимите изисквания

възможно е да се пренесат някои заразни болести

и дори собствениците на инкубаторите да бъдат санкционирани от органите на ДВКС.

Качеството на яйцата за люпене (мътене) се характеризира от външни и вътрешни белези. Към външните белези, които са видими, спадат:

* чистота и здравина на черупката;

* големина (тегло) на яйцата;

* форма на черупката;

* преснота.

Белезите, засягащи вътрешното съдържание на яйцата, се отнасят за оплождането и люпимостта, които в голяма степен зависят от пълноценното хранене и условията за отглеждане на стадата за разплод и режима на люпене.

Чистотата на яйчената черупка

е много важно изискване, на което не се обръща достатъчно внимание. Съгласно българските стандарти яйцата трябва да бъдат със здрава, непочиствана и немита черупка. В нашата практика сме имали случаи на излюпване на пилета от яйца с леко, незабележимо пукната черупка, но със здрава подчерупкова ципа. Пукнатината се установява само след пречукване на яйцата едно в друго по характерния шум.

Калните или малко зацапаните яйца са добра почва за развитие на много болести

Високата температура и влажност в инкубаторите създават идеални условия за развитие на плесени и гнилостни бактерии, които проникват в яйчевото съдържание през порите на черупката. Първоначално те засягат подчерупковата ципа, а след това белтъка и жълтъка. Настъпват гнилостни процеси, в яйцата се образуват газове.

Най-често през втората половина на люпенето яйцата се пръскат - гърмят, и заразяват съседните здрави яйца. Калните яйца, даже и да са обеззаразени с газова дезинфекция - фумигиране, са със запушени пори на черупката. Газообменът между околната среда и ембрионите се нарушава, затруднява се доставянето на чист въздух и се осуетява нормалното развитие на ембрионите.

Калните яйца от ценни птици и от птици с ниска носливост като гъски и пуйки, могат да се люпят, след като се измият и дезинфекцират.

(Четете още във в. "Български фермер" от 28.12.17 - 03.01.18)

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Животновъдство
Няма снимка

72-процентно намаление на антибиотиците в холандските птицеферми

За 7 години холандските птицевъди са намалили използването на антибиотици в продукцията си със 72%, съобщи ветеринарният специалист д-р Жанин Вигел. Специалната политика за намаляване на количествата

Няма снимка

Националното изложение по животновъдство Сливен 2018 стартира в петък с участието на HL-TopMix

HL-TopMix ще вземе участие в Националното изложение по животновъдство, Сливен 2018, което ще се проведе в дните от 27-ми до 29-ти април. На изложението ще бъдат представени най-добрите животни,

Няма снимка

Изплатени са над 20 млн. лева на птицевъди

От края на март са изплатени над 20 млн. лева за хуманно отношение към птиците, съобщи Държавен фонд „Земеделие“.  Общо 20 620 952 милиона лева са получили 112 птицевъди по мерките от схемата „Помощ

Няма снимка

Първо огнище на африканска чума по свинете в Унгария

Унгария е съобщила в Световната организация по здравеопазване на животните (Ofice International des Epizooties - OIE) за първото регистрирано огнище на африканска чума по свинете на нейна територия,

Няма снимка

Земеделски институт - Шумен предлага работа за животновъди

Земеделски институт - Шумен търси да назначи животновъди в свиневъдството, биволовъдството, говедовъдството и овцевъдството. Задълженията са да извършва всички задължения по доставяне на храната,

Няма снимка

Глобалното търсене на мляко и месо ще се увеличава

Световното потребление на храна в световен мащаб  се увеличава, показват данните на Faostat, оповестени от главния икономист на инвестиционния отдел на ФАО Дмитрий Приходко по време на форума Black

Още от Фермер
Няма снимка

Пчелните пчели имат 170 рецептори за миризма

Сравнението е лесно по отношение на рецепторите на другите насекоми -  едва 62 при плодни мухи и 79 в комари. Има и още изненади в полза на пчелите: * Техните изключителни обонятелни способности

Няма снимка

Колко пчели са останали в света?

Почти е невъзможно да се отговори на този въпрос с някаква точност, поради липса на данни и различия в съществуващите данни, пише Лан Слъдър, пчелар любител, информира quora.com.

Няма снимка

Доматеният разсад да не етиолира

Причините за етиолирането, т.е. растенията стават тънки, светлозелено оцветени и много нежни - могат да са различни. Най-добре е превантивно да вземете мерки и да не допуснете растенията да

Няма снимка

Еврокомисията осъди България заради диви птици в Рила

България отново е осъдена от Европейската комисия (ЕК) за неспазване на екологичното законодателство на Съюза. Този път присъдата касае важни природни местообитания в Рила,

Няма снимка

Разлики между No-till, Strip-till и конвенционалното земеделиеи конвенционалното земеделие

В бъдеще ще се разчита все повече на биологични, екологични, биодинамични технологии Гергана Младенова От векове хората обработват почвата по един или друг начин, за да се изхранват с плодовете й.

Няма снимка

Нужно е да имаме дигитална готовност за е-фермерите

Подсказва д-р Михай Чото от Националния институт за обществени услуги в Унгария, консултант на ФАО Унгарският изследовател, внедрител и консултант на ФАО д-р Михай Чото подчерта пред експерти и