Глобалното производство на мляко през 2017 е стабилно

29 декември 2017 Животновъдство 0     
Няма снимка
 

Докога ще се запазят високите изкупни цени на суровината

Производството на мляко в света не отслабва, дърпано от Нова Зеландия, САЩ и ЕС. За първите 9 месеца на годината

в европейските ферми е произведено с 1,2 % повече мляко

Според специалисти причината за този ръст е повишената изкупна цена на млякото, която мотивира животновъдите да произвеждат повече.

Същевременно във Франция сухото мляко е с най-ниска цена и стагнира от началото на годината на около 1400 евро/тон заради големите стокови запаси, коментира президентът на Френско-българската селкостопанска асоциация Мила Александрова. Маслото пък след ценовия връх от 7 000 евро/тон през септември се стабилизира на около 5 000 евро/тон с ръст от 64% спрямо 2016 г.

Според специалистите на Rabobank

производството на мляко в света ще продължава да расте

като цяло и заради настъпващия благоприятен климатичен сезон в Океания.

Увеличеното търсене от страна на Китай ще стопи излишъка на сурово мляко на пазара през последните месеци на 2017 г., е оценката на старши анализатора на млечния пазар на Rabobank Майкъл Харви.

А ето и кратката оценка на бранша и пазара по региони.

Изкупните цени на суровото мляко последните три месеца на 2017 г. нарастват, а

производството на мляко в ЕС се увеличава с умерени темпове

Цените на маслото продължават да държат рекордно високи цени.

Производството на мляко в САЩ се увеличава в продължение на последните 3 години. Тази тенденция ще се запази и в бъдеще.

За сезона 2017-2018 г. млекопроизводството в Нова Зеландия също ще се увеличава. В момента там се наблюдават неблагоприятни климатични условия - прекалено много валежи, което може да се отрази на ситуацията в бранша следващия сезон.

Докато

производството на мляко в Китай е слабо

потреблението подължава да се увеличава благодарение на активния внос на млечни продукти. През 2018 г. едва ли ще има промяна в пазарната ситуация.

Южноамериканските ферми продължават да увеличават млекопроизводството. Прогнозите за потреблението на мляко не са толкова оптимистични и съответстват на общата икономическа ситуация в региона.

Резултатите от последните тримесечия в Австралия показват нарастващо млекопроизводство след период на спад. През сезона 2017-2018 г. увеличението ще е 2,5% успоредно с нарастване на продуктивността на млечните ферми и благоприятните климатични условия.

А ето и каква е ситуацията в родния млечен бранш според специалистите от Интелиагро.

Производството на готово за консумация прясно мляко у нас бележи най-значителен и устойчив ръст

в бранша. При това нарастването на изкупните цени на суровото мляко у нас (и в ЕС) ще продължи. Прогнозите са тези цени да се запазят до пролетта на 2018 г. Всъщност това е европейска тенденция, уточняват от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA) към Института по аграрна икономика.

Българска особеност е голямата разлика в изкупната цена на млечната суровина

Данни на Асоциацията на млекопреработвателите сочат, че в зависимост от това къде се намира говедовъдната ферма и какво е качеството на млечната суровина производителите получават от 0,85 лв./л до 0,50 лв./л - когато говорим за мляко, което не отговаря на хигиенните изисквания.

И въпреки решението животновъдите да получават подпомагане срещу официални документи за доказана реализация на суровината, едва 50-55% от общото произведено у нас мляко достига официално до мандрите.

СЕБЕСТОЙНОСТ НА МЛЕЧНАТА СУРОВИНА В ЕВРОПЕЙСКИТЕ ФЕРМИ ПРЕЗ 2016 Г.

От фермерската асоциация European Milk Board, представляваща интересите на млекопроизводителите в страните от Евросъюза, представиха резултаите от изследване за това каква е била себестойността на млекопроизводството в Германия, Белгия, Дания, Франция, Люксембург и Холандия през 2016 г.

Изследването е базирано на официални статистически данни от Еврокомисията.

Освен това при изчисленията е използвана информация за актуалните цени на фуражите, семената, торовете, тока и заплатите на работниците във фермите.

От European Milk Board уточняват, че това е първото изследване на актуални данни за пазара на мляко в ЕС.

Себестойността на производството на литър сурово мляко през 2016 г. е била:

* в Дания и Белгия - 0,41 евро;

* в Люксембург - 0,44 евро;

* в Холандия и Франция - 0,45 евро;

* в Германия - 0,50 евро. 

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Животновъдство
Няма снимка

Румънски холдинг инвестира 10 млн. евро в разширяване на птицепроизводство си

Румънският агрохолдинг Agricola Group планира до вложи 10 млн. евро за разширяване на птицевъдното си производство, съобщава Globalmeatnews. В рамките на планираните инвестиции Agricola Group ще

Няма снимка

В кои ферми по света ще продължат да произвеждат повече мляко?

Аналитици очакват, че през 2030 г. световното производство на мляко ще надвиши 1 млрд. т. Това означава ежегоден прираст от 16 млн. т, което е съпоставимо със средногодишния ръст за последното

Няма снимка

Финландска свинеферма печели с креативност

Годишният производствен оборот на Мика Вуринен е 6500 угоени прасета В момента не е лесно да бъдеш свиневъд във Финландия. Поради продължаващата забрана за внос на селскостопански стоки от целия

Няма снимка

Топ-10 на най-големите производители на мляко в света

Milknews е подготвил класация на световните производителите на мляко. В топ-10 влизат както световноизвестни компании, така и рядко появяващите се в новините кооперации.

Няма снимка

1,7% годишен ръст в глобалното производство на краве мляко за преработка

По данни на Международната млечна федерация (IDF) средногодишният растеж на световните доставки на краве мляко е 1,7% за 6-годишен период - 2010-2017 г.

Няма снимка

Водни биоактивни разтвори повишават продуктивността в животновъдната ферма

Продуктивността на селскостопанските животни и птици може да бъде повишена за сметка на използваната вода, но тя трябва да е електроактивирана. Ако се използват биоактивни водни разтвори при поене и

Още от Фермер
Няма снимка

Намалява износът на мека пшеница от ЕС

От Strategie Grains за пореден път понижават прогнозата си за износа на мека пшеница от ЕС през 2017/18. Последната прогноза е на ниво 21.6 млн. тона и е със 750,

Няма снимка

Колко семена ви трябват

Най-нетърпеливите градинари от най-топлите райони на страната вече се захванаха с разсадите. А през февруари предстои масовото засяване. Ето какво трябва да си припомните,

Няма снимка

Преразглеждане на бюджетните разходи на ЕС за селското стопанство след 2020 г.

Анализ на проф. Алън Матюс, Trinity College, Дъблин Eврокомисарят по бюджет и човешки ресурси Гюнтер Йотингер очерта насоките, по които върви ЕК при изготвяне на своето предложение за Многогодишната

Няма снимка

Евродепутатът Момчил Неков внася в ЕП становище за „Двойното качество на продуктите на единния пазар“

Евродепутатът Момчил Неков обсъди днес с предсатвители на българските институции, браншови и неправителствени организации становище за двойния стандарт при храните в Европейския съюз,

Няма снимка

Спад в производството на царевица

В януарския си доклад USDA повиши прогнозата си за производството на груби зърнени храни през 2017/18 с 0.3 млн. тона до 1,324.2 млн. тона. Според данни от доклада световният износ на царевица през

Няма снимка

USDA повиши прогнозата си за реколтата от пшеница

В своя януарски отчет анализатори от USDA отново повишиха прогнозата си за реколтата от пшеница до 757 млн. тона при 755.2 млн. тона в декемврийската прогноза.