Глобалното производство на мляко през 2017 е стабилно

29 декември 2017 Животновъдство 0     
Няма снимка
 

Докога ще се запазят високите изкупни цени на суровината

Производството на мляко в света не отслабва, дърпано от Нова Зеландия, САЩ и ЕС. За първите 9 месеца на годината

в европейските ферми е произведено с 1,2 % повече мляко

Според специалисти причината за този ръст е повишената изкупна цена на млякото, която мотивира животновъдите да произвеждат повече.

Същевременно във Франция сухото мляко е с най-ниска цена и стагнира от началото на годината на около 1400 евро/тон заради големите стокови запаси, коментира президентът на Френско-българската селкостопанска асоциация Мила Александрова. Маслото пък след ценовия връх от 7 000 евро/тон през септември се стабилизира на около 5 000 евро/тон с ръст от 64% спрямо 2016 г.

Според специалистите на Rabobank

производството на мляко в света ще продължава да расте

като цяло и заради настъпващия благоприятен климатичен сезон в Океания.

Увеличеното търсене от страна на Китай ще стопи излишъка на сурово мляко на пазара през последните месеци на 2017 г., е оценката на старши анализатора на млечния пазар на Rabobank Майкъл Харви.

А ето и кратката оценка на бранша и пазара по региони.

Изкупните цени на суровото мляко последните три месеца на 2017 г. нарастват, а

производството на мляко в ЕС се увеличава с умерени темпове

Цените на маслото продължават да държат рекордно високи цени.

Производството на мляко в САЩ се увеличава в продължение на последните 3 години. Тази тенденция ще се запази и в бъдеще.

За сезона 2017-2018 г. млекопроизводството в Нова Зеландия също ще се увеличава. В момента там се наблюдават неблагоприятни климатични условия - прекалено много валежи, което може да се отрази на ситуацията в бранша следващия сезон.

Докато

производството на мляко в Китай е слабо

потреблението подължава да се увеличава благодарение на активния внос на млечни продукти. През 2018 г. едва ли ще има промяна в пазарната ситуация.

Южноамериканските ферми продължават да увеличават млекопроизводството. Прогнозите за потреблението на мляко не са толкова оптимистични и съответстват на общата икономическа ситуация в региона.

Резултатите от последните тримесечия в Австралия показват нарастващо млекопроизводство след период на спад. През сезона 2017-2018 г. увеличението ще е 2,5% успоредно с нарастване на продуктивността на млечните ферми и благоприятните климатични условия.

А ето и каква е ситуацията в родния млечен бранш според специалистите от Интелиагро.

Производството на готово за консумация прясно мляко у нас бележи най-значителен и устойчив ръст

в бранша. При това нарастването на изкупните цени на суровото мляко у нас (и в ЕС) ще продължи. Прогнозите са тези цени да се запазят до пролетта на 2018 г. Всъщност това е европейска тенденция, уточняват от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA) към Института по аграрна икономика.

Българска особеност е голямата разлика в изкупната цена на млечната суровина

Данни на Асоциацията на млекопреработвателите сочат, че в зависимост от това къде се намира говедовъдната ферма и какво е качеството на млечната суровина производителите получават от 0,85 лв./л до 0,50 лв./л - когато говорим за мляко, което не отговаря на хигиенните изисквания.

И въпреки решението животновъдите да получават подпомагане срещу официални документи за доказана реализация на суровината, едва 50-55% от общото произведено у нас мляко достига официално до мандрите.

СЕБЕСТОЙНОСТ НА МЛЕЧНАТА СУРОВИНА В ЕВРОПЕЙСКИТЕ ФЕРМИ ПРЕЗ 2016 Г.

От фермерската асоциация European Milk Board, представляваща интересите на млекопроизводителите в страните от Евросъюза, представиха резултаите от изследване за това каква е била себестойността на млекопроизводството в Германия, Белгия, Дания, Франция, Люксембург и Холандия през 2016 г.

Изследването е базирано на официални статистически данни от Еврокомисията.

Освен това при изчисленията е използвана информация за актуалните цени на фуражите, семената, торовете, тока и заплатите на работниците във фермите.

От European Milk Board уточняват, че това е първото изследване на актуални данни за пазара на мляко в ЕС.

Себестойността на производството на литър сурово мляко през 2016 г. е била:

* в Дания и Белгия - 0,41 евро;

* в Люксембург - 0,44 евро;

* в Холандия и Франция - 0,45 евро;

* в Германия - 0,50 евро. 

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Животновъдство
Няма снимка

Деан Тодоров: И от НОКА ще дарим животни на засегнатите в Странджа, но сега това не е на дневен ред

соациПредседателят на Асоциацията за развъждане на млечни породи кози и член на НОКА Деан Тодоров обясни по време на животновъдния протест, че от най-голямата животновъдна организация,

Няма снимка

Протестиращите животновъди получиха исканите оставки и 15 лв. по де минимис

Протестиращи животновъди от цялата страна пред Министерския съвет в София, организирани от Националната овцевъдна и козевъдна осациация (НОКА), постигнаха исканията.

Няма снимка

Увеличиха "де минимис" на 47 лв. за овца/коза за животновъдите от общините с чума

Управителният съвет на държавен фонд "Земеделие" гласува увеличение на средствата за земеделските стопани, отглеждащи овце-майки и/или кози-майки по помощта "де минимис".

Няма снимка

Бъдещето на 1,3 млн. животни зависи от мерките срещу чумата

Трябва да ограничим чумата по дребните преживни животни във възможно най-малък регион, в противен случай особено опасното заболяване по овцете и козите ще обхване цялата страна,

Няма снимка

Хранителните отпадъци и кръговата икономика

Около 1/3 от произведената в световен мащаб храна се губи - или около 1,3 млрд. т годишно, алармира Организацията по прехрана и земеделие Жени Владинова Няма място за хранителни отпадъци в ЕС,

Няма снимка

Производството на комбинирани фуражи в ЕС се е увеличило

Данните на Европейската федерация на производителите на комбинирани фуражи (European Feed Manufacturers' Federation - FEFAC) сочат, че през в 2017 г. производството на комбинирани фуражи в ЕС-28 е

Още от Фермер
Няма снимка

Съветник на земеделския министър: Избива се само заразеното стадо (Видео)

Със стадото ще се процедира така, както с всички останали стада, които са заразени. При положение, че всички животни са сложени на оборен режим и помежду им няма контакти, избива се само стадото,

Няма снимка

Пренасяне на данни от едни на други телематични системи

Новата технология улеснява работата на операторите, като ликвидира проблема с несъвместимостта чрез обединяване на информацията от всички машини на едно място JCB пуска в действие нова версия на

Няма снимка

ЕК прехвърля отговорността за оценката на глифозат от Германия към Франция

Стремежът на Монсанто да запази продукта си за борба с плевелите на европейския пазар е изправен пред друго предизвикателство. Франция вече планира поетапно да прекрати действието на активната

Няма снимка

Майдел: България е четвърта в ЕС по привлечени инвестиции по плана „Юнкер“

„България е четвърта в ЕС по привлечени инвестиции по плана „Юнкер“. У нас има подписани споразумения за 423 млн. евро, които ще доведат до над 1 милиард и 700 милиона евро допълнителни инвестиции.

Няма снимка

Нова регулация в земеползването

Предвижда се нов ред за разпределяне на държавните и общински пасища, мери и ливади Диана Ванчева Министерство на земеделието, храните и горите стъпи смело на съвсем нова почва,

Няма снимка

Запознаха казахстански учен с растителната селекция в Садово

Подписване на научно сътрудничество в областта на растителните генетични ресурси между Аграрния университет в Казахстан и Института по растителни генетични ресурси "К.