Глобалното производство на мляко през 2017 е стабилно

29 декември 2017 Животновъдство 0     
Няма снимка
 

Докога ще се запазят високите изкупни цени на суровината

Производството на мляко в света не отслабва, дърпано от Нова Зеландия, САЩ и ЕС. За първите 9 месеца на годината

в европейските ферми е произведено с 1,2 % повече мляко

Според специалисти причината за този ръст е повишената изкупна цена на млякото, която мотивира животновъдите да произвеждат повече.

Същевременно във Франция сухото мляко е с най-ниска цена и стагнира от началото на годината на около 1400 евро/тон заради големите стокови запаси, коментира президентът на Френско-българската селкостопанска асоциация Мила Александрова. Маслото пък след ценовия връх от 7 000 евро/тон през септември се стабилизира на около 5 000 евро/тон с ръст от 64% спрямо 2016 г.

Според специалистите на Rabobank

производството на мляко в света ще продължава да расте

като цяло и заради настъпващия благоприятен климатичен сезон в Океания.

Увеличеното търсене от страна на Китай ще стопи излишъка на сурово мляко на пазара през последните месеци на 2017 г., е оценката на старши анализатора на млечния пазар на Rabobank Майкъл Харви.

А ето и кратката оценка на бранша и пазара по региони.

Изкупните цени на суровото мляко последните три месеца на 2017 г. нарастват, а

производството на мляко в ЕС се увеличава с умерени темпове

Цените на маслото продължават да държат рекордно високи цени.

Производството на мляко в САЩ се увеличава в продължение на последните 3 години. Тази тенденция ще се запази и в бъдеще.

За сезона 2017-2018 г. млекопроизводството в Нова Зеландия също ще се увеличава. В момента там се наблюдават неблагоприятни климатични условия - прекалено много валежи, което може да се отрази на ситуацията в бранша следващия сезон.

Докато

производството на мляко в Китай е слабо

потреблението подължава да се увеличава благодарение на активния внос на млечни продукти. През 2018 г. едва ли ще има промяна в пазарната ситуация.

Южноамериканските ферми продължават да увеличават млекопроизводството. Прогнозите за потреблението на мляко не са толкова оптимистични и съответстват на общата икономическа ситуация в региона.

Резултатите от последните тримесечия в Австралия показват нарастващо млекопроизводство след период на спад. През сезона 2017-2018 г. увеличението ще е 2,5% успоредно с нарастване на продуктивността на млечните ферми и благоприятните климатични условия.

А ето и каква е ситуацията в родния млечен бранш според специалистите от Интелиагро.

Производството на готово за консумация прясно мляко у нас бележи най-значителен и устойчив ръст

в бранша. При това нарастването на изкупните цени на суровото мляко у нас (и в ЕС) ще продължи. Прогнозите са тези цени да се запазят до пролетта на 2018 г. Всъщност това е европейска тенденция, уточняват от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA) към Института по аграрна икономика.

Българска особеност е голямата разлика в изкупната цена на млечната суровина

Данни на Асоциацията на млекопреработвателите сочат, че в зависимост от това къде се намира говедовъдната ферма и какво е качеството на млечната суровина производителите получават от 0,85 лв./л до 0,50 лв./л - когато говорим за мляко, което не отговаря на хигиенните изисквания.

И въпреки решението животновъдите да получават подпомагане срещу официални документи за доказана реализация на суровината, едва 50-55% от общото произведено у нас мляко достига официално до мандрите.

СЕБЕСТОЙНОСТ НА МЛЕЧНАТА СУРОВИНА В ЕВРОПЕЙСКИТЕ ФЕРМИ ПРЕЗ 2016 Г.

От фермерската асоциация European Milk Board, представляваща интересите на млекопроизводителите в страните от Евросъюза, представиха резултаите от изследване за това каква е била себестойността на млекопроизводството в Германия, Белгия, Дания, Франция, Люксембург и Холандия през 2016 г.

Изследването е базирано на официални статистически данни от Еврокомисията.

Освен това при изчисленията е използвана информация за актуалните цени на фуражите, семената, торовете, тока и заплатите на работниците във фермите.

От European Milk Board уточняват, че това е първото изследване на актуални данни за пазара на мляко в ЕС.

Себестойността на производството на литър сурово мляко през 2016 г. е била:

* в Дания и Белгия - 0,41 евро;

* в Люксембург - 0,44 евро;

* в Холандия и Франция - 0,45 евро;

* в Германия - 0,50 евро. 

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Животновъдство
Няма снимка

Как да опазите здравето на птичите стада

На подрастващите всеки месец в продължение на 3 до 5 дни да се дават витамини, микро- и макроелементи Ангел Рангелов Наши читатели се интересуват какви профилактични програми могат да използват за

Няма снимка

Балансирано мляко от пасищни крави

Животновъдите могат да увеличат печалбите си и пазарния си дял заради нарастващото потребителско търсене на биологични млечни продукти Учени от Университета в Минесота са установили, че кравите,

Няма снимка

Първа партида ваксини срещу птичи грип - през пролетта на 2020 г.

Шест месеца след откриването на новото френско седалище на Центъра за здравеопазване на животните към Университета Клод-Бернар Лион-1 от научноизследователската фармацевтична компания Boehringer

Няма снимка

ОД "Земеделие" - Бургас, проведе демонстрационен ден в овцевъдна ферма

В овцефермата на земеделския стопанин Даниела Георгиева в с. Вълчин., общ. Сунгурларе, съвместно с експертите по преживни животни д-р Божидар Иванов и д-р Красимир Колев от Сева Анимал Хелт България

Няма снимка

Испанските свиневъди работят за външни пазари

Испанските свиневъди продължават да внедряват активно иновации в производството си и това им дава възможност да се развиват устойчиво и да налагат национални марки на световния пазар,

Няма снимка

Полските птицевъди произвеждат 20% от бройлерите в ЕС

Производството на птиче месо в Европа набира обороти, а Полша продължава да е лидер по производството на бройлери в ЕС-28. Според прогнозите на Департамента по земеделие на САЩ през 2018 г.

Още от Фермер
Няма снимка

Амилум България ще прави нова инвестиция в Разград

Министър-председателят Бойко Борисов, министърът на земеделието Румен Порожанов, посланикът на САЩ в България и множество представители на българското правителство и местната власт ще открият нова

Няма снимка

Намаляването на административната тежест обсъдиха общините

Екипът на ДНСК обърна внимание на най-честите причини за отменяне на разрешение за строеж Тази тема бе във фокуса на дискусиите по време на седмата национална среща на главните архитекти и

Няма снимка

Кога да се отстраняват росните корени на лозите

Отговаряме на читателя Атанас Павлов от Варна Една от основните грижи след засаждането на малките лози е постоянната проверка за покарването им. Трябва да знаете, че те са много нежни.

Няма снимка

През уикенда и в началото на новата седмица ще бъде слънчево

През нощта облачността ще намалее, вятърът ще отслабне, на места в западната половина на страната и ще стихне. Утре ще бъде предимно слънчево, с временни увеличения на облачността главно над

Няма снимка

Кои култури са най-подходящи около дръвчетата

Да се предпочитат ранните видове или подправките Около дърветата може да се отглеждат по-ранни култури, както и тези, които имат по-къса вегетацията.

Няма снимка

Над 200 български животновъди ще участват в най-голямото изложение за животни у нас

Над 200 български животновъди ще вземат участие в най-голямото Национално изложение по животновъдство, което ще се проведе от 27 до 29 април т.г. Домакин на събитието ще е град Сливен.