Какво не знаете за собствената асма

01 януари 2018 В лозята и под асмата / Полезни съвети 0     
Няма снимка
1 2
 

* Тя почти не страда от сланите

Асмата е катереща се лозница, която с помощта на ножицата и триона може да бъде формирана различно. В практиката са известни много формиромки - чашовидната, Гюйо, Роая, Мозер, Омбрела и още много други. Най-общо те са нискостеблени, средностеблени и високостеблени.

В двора лозата най-често се отглежда високостеблено, формирана като асма. Вгражда се като елемент в естетичната подредба на двора и в същото време дава богата реколта. Редом с това предлага и битови удобства като сянката.

Асмовидното отглеждане на лозата си има ред предимства:

* Асмите почти не страдат от сланите - те освен това се опазват по-лесно от маната и от сивото гниене.

* Гроздето на тях узрява добре и натрупва много захари, за което не е без значение близостта на постройки, зидове, плочници.

* С нетрудна резитба се постига така желаното ежегодно натоварване с плод и осигуряване на високото му качество.

Да се различават резитбите

които са за формиране и поддържаща резитба.

При тази за формиране се постига необходимата височина на стъблото и хоризонталото разполагане на част от него. На езика на лозарството, хоризонталната част от стъблото е кордон.

От едно стъбло може да се оформят един или два кордона. По тях в резултат на ежегодната резитба се получават къси разклонения, наричани рамена. Всичко това представлява многодишната дървесина - тя не се реже. Впрочем реже се, ако по някаква причина е изсъхала.

При ежегодната резитба за поддържане на всяко рамо оставете по едно чепче с две видими очи (пъпки). Ако миналата година е постъпвано така, от двете пъпки на чепчето са израснали два летораста. Сега режете през средата на стария чеп, премахмате горния, а долния съкратете.

Може да оставите и две чепчета, но не на всяко рамо, като съкратите двете пръчки на две видими очи. Това се прави, когато лозата е силна и ще понесе по-сериозно натоварване с плод.

Сортове като Болгар, Италия

и др. се отличават с по-слаба родовитост на ниско разположените очи по пръчката. Затова на някои рамена се оставят по едно чепче и по една плодна пръчки с 3-4 (стрелки) до 10-12 очи. Тези пръчки прегъвате и привързвате към тела на носещата конструкция. След като дадат плод, при следващата зимна резитба се премахват до основата, а нова пръчка и чепче с две очи се оставя на друго рамо. Броят на тези дълги плодни пръчки върху един кордон може да бъде 2-3 или 4-6, дори и повече. Не бива да са много и трябва да са разположени равномерно. При следващата резитба ще ги премахнете напълно, а нови ще оставите на други места.

Полезни съвети за двора:

* Силното сгъстяване не е желателно, тъй като трудно проникват слънчевите лъчи, проветряването се ограничава, росата се задържа по-дълго време, а това вече е условие за развитие на гъбните болести.

* Някоя дълга плодна пръчка може да запазите, за да послужи за запълване на празно пространство, като я превърнете в кордон. Съкратте я на 5-7 очи, но не и повече.

l Ако в стремежа си бързо да създадете дълъг кордон оставите и дълга пръчка, много от пъпките не се развиват и кордонът остава оголен. Ще го удължавате постепенно, като запазвате последната пръчка по него и я съкращавате на 5-7 очи, а другите - на чепчета с по две очи.

* Рамената по кордона трябва да са на около 25-30 см едно от друго. Ако по някаква причина има оголено място (например рамото е загинало), го запълнете, като до него положите пръчка от съседно рамо. Всички пъпки по нея оронвате и запазвате само последните две над мястото, което ще запълвате - ще изиграят ролята на чепче. От него ще израснат два летораста, които ще ви послужат да формирате ново рамо.

Много често по дворовете може да се видят лози с неоправдано голям брой кордони, преплетени в гъста мрежа - това не е желателно. 

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
Няма снимка

Микросъвети за микроелементите

В трайните насаждения листното подхранване с желязо-съдържащи препарати помага за отстраняване на хлорозата (пожълтяване на листата), предизвикана от недостатъчно снабдяване с този елемент.

Няма снимка

Всеки домашен майстор вече сам може да "изчисли" ракията си

Това е възможно да стане, ако се използва интернет страницата на Института по лозарство и винарство в Плевен. С желанието да бъде максимално полезен на лозарите и винарите колективът на научното

Няма снимка

При повече дъжд и повече лози са гладни

*Измиването на някои елементи от почвата компенсирате с редовно подхранване Тази година много лозари казват, че са забелязали различни дефекти по листата на лозите и асмите.

Няма снимка

Нов биофунгицид за лозето

* Действа и на двете мани, както и на брашнеста мана по плодове и зеленчуци За успешното извеждане на борбата с маната е важна превенцията. Болестта се развива от началото на май до късно през

Няма снимка

Дефектното оплождане при лозята се причинява и от времето

* Кога още се получава то В години с неблагоприятни метеорологични условия за цъфтежа при някои сортове с двуполови цветове като Болгар например, калпачетата се задържат върху плодниците и така

Няма снимка

Изкуственото опрашване на лозата спасява положението

* Налага се при някои сортове по време на цъфтежа Тази операция нерядко се налага при лозата и асмата. Това се прави, когато на едно място са налице сортове с функционално женски цветове.

Още от Фермер
Няма снимка

Министър Порожанов запозна народните представители с мерките срещу чумата по дребните преживни животни и предвидените обезщетения

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов запозна народните представители с мерките срещу заболяването чума по дребните преживни животни в страната.

Няма снимка

Добавяйте 200 г рядка овесена каша на яретата

И още от 10-ия ден Разбира се, не забравяйте и да давате и от най-хубавото сено. А овесената каша трябва да приготвяте всеки ден, тъй като бързо прокисва.

Няма снимка

Днешни решения на фонд "Земеделие" за парите за овце и кози

Фонд "Земеделие" днес реши да увеличи финансовия ресурс за минимална помощ де минимис за земеделски стопани, отглеждащи овце-майки или кози-майки с 9 456 384 лв.

Няма снимка

Аз го правя така

Разказва дядо Борис от с. Новачене, Плевенско Няма лек против това време и дъждовете, оплакват се стопаните на лозя от доста райони на нашата страна. Георги Митов от село Гулянци,

Няма снимка

Полските животновъди ще продължат да хранят стадата си с ГМО фуражи?

Полското земеделско министерство е подготвило пакет от поправки, които внасят промени в т.нар. Акт за комбинираните фуражи, съобщава USDA. Ако те бъдат приети,

Няма снимка

Шведските животновъди тънат в отчаяние заради небивала суша

По ливадите няма добитък, нито зелена трева - незапомнена суша изгаря поля и ниви из Швеция, а това вещае трагични последици за животновъдите - някои ще трябва да отведат питомците си в кланицата