Какво не знаете за собствената асма

01 януари 2018 В лозята и под асмата / Полезни съвети 0     
Няма снимка
1 2
 

* Тя почти не страда от сланите

Асмата е катереща се лозница, която с помощта на ножицата и триона може да бъде формирана различно. В практиката са известни много формиромки - чашовидната, Гюйо, Роая, Мозер, Омбрела и още много други. Най-общо те са нискостеблени, средностеблени и високостеблени.

В двора лозата най-често се отглежда високостеблено, формирана като асма. Вгражда се като елемент в естетичната подредба на двора и в същото време дава богата реколта. Редом с това предлага и битови удобства като сянката.

Асмовидното отглеждане на лозата си има ред предимства:

* Асмите почти не страдат от сланите - те освен това се опазват по-лесно от маната и от сивото гниене.

* Гроздето на тях узрява добре и натрупва много захари, за което не е без значение близостта на постройки, зидове, плочници.

* С нетрудна резитба се постига така желаното ежегодно натоварване с плод и осигуряване на високото му качество.

Да се различават резитбите

които са за формиране и поддържаща резитба.

При тази за формиране се постига необходимата височина на стъблото и хоризонталото разполагане на част от него. На езика на лозарството, хоризонталната част от стъблото е кордон.

От едно стъбло може да се оформят един или два кордона. По тях в резултат на ежегодната резитба се получават къси разклонения, наричани рамена. Всичко това представлява многодишната дървесина - тя не се реже. Впрочем реже се, ако по някаква причина е изсъхала.

При ежегодната резитба за поддържане на всяко рамо оставете по едно чепче с две видими очи (пъпки). Ако миналата година е постъпвано така, от двете пъпки на чепчето са израснали два летораста. Сега режете през средата на стария чеп, премахмате горния, а долния съкратете.

Може да оставите и две чепчета, но не на всяко рамо, като съкратите двете пръчки на две видими очи. Това се прави, когато лозата е силна и ще понесе по-сериозно натоварване с плод.

Сортове като Болгар, Италия

и др. се отличават с по-слаба родовитост на ниско разположените очи по пръчката. Затова на някои рамена се оставят по едно чепче и по една плодна пръчки с 3-4 (стрелки) до 10-12 очи. Тези пръчки прегъвате и привързвате към тела на носещата конструкция. След като дадат плод, при следващата зимна резитба се премахват до основата, а нова пръчка и чепче с две очи се оставя на друго рамо. Броят на тези дълги плодни пръчки върху един кордон може да бъде 2-3 или 4-6, дори и повече. Не бива да са много и трябва да са разположени равномерно. При следващата резитба ще ги премахнете напълно, а нови ще оставите на други места.

Полезни съвети за двора:

* Силното сгъстяване не е желателно, тъй като трудно проникват слънчевите лъчи, проветряването се ограничава, росата се задържа по-дълго време, а това вече е условие за развитие на гъбните болести.

* Някоя дълга плодна пръчка може да запазите, за да послужи за запълване на празно пространство, като я превърнете в кордон. Съкратте я на 5-7 очи, но не и повече.

l Ако в стремежа си бързо да създадете дълъг кордон оставите и дълга пръчка, много от пъпките не се развиват и кордонът остава оголен. Ще го удължавате постепенно, като запазвате последната пръчка по него и я съкращавате на 5-7 очи, а другите - на чепчета с по две очи.

* Рамената по кордона трябва да са на около 25-30 см едно от друго. Ако по някаква причина има оголено място (например рамото е загинало), го запълнете, като до него положите пръчка от съседно рамо. Всички пъпки по нея оронвате и запазвате само последните две над мястото, което ще запълвате - ще изиграят ролята на чепче. От него ще израснат два летораста, които ще ви послужат да формирате ново рамо.

Много често по дворовете може да се видят лози с неоправдано голям брой кордони, преплетени в гъста мрежа - това не е желателно. 

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
Няма снимка

Колко години реално може да оцелее у дома бялото и червеното вино

Колко години реално може да оцелее у дома бялото и червеното Бутилките е добре да се съхраняват хоризонтално заредени в стилажи - това е важно, за да не поемат въздух.

Няма снимка

Дървената пергола за лозница е предпочитана

* Може да се изгради и на малък парцел Градинари и лозари, които са наши редовни читатели и абонати, ни помолиха да напишем малко повече по темата за подходящото място и време за създаването на

Няма снимка

Може ли да се сложат гниещи ябълки в компост?

Много градинари през лятото безразсъдно изхвърлят в ямата за компост всичко, което, според тях е в състояние да се преработи и да стане на тор. Въпреки,

Няма снимка

Как се прави ракия от тикви

Отговор дава д-р инж.техн. Николай Бакалов Наесен и от тикви може да се произведе домашна качествена ракия. Само че трябва да се има предвид, че тиквата съдържа от 4 до 15% захари което подсказва,

Няма снимка

Възстановяват ли се измръзнали главини при лозата

* Понякога се налага да се облагородят, но може да не е веднага При изключително силни студове надземните части на лозата може да загинат напълно.Едногодишните пръчки на такива главини се изрязват

Няма снимка

Как се познават повреди по лозата от студ

* По частите на лози и асми Няколко наши читатели-любители ни зададоха тези дни въпроса всъщност как биха могли да разпознаят дали по лозите и асмите има повреди, нанесени от студ.

Още от Фермер
Няма снимка

Обеззаразяване срещу вирусни болести

Вирусните болести са едни от най-опасните за културните растения. Това е така, тъй като те не могат да се лекуват, а мерките срещу тях трябва да са превантивни.

Няма снимка

Цветя, които се сеят/садят сега

Ето някои от цветята, които трябва да бъдат засадени/ засети през януари, за да ви радват с красотата си през топлите месеци. Пеларгония Може да се сее от ноември до април.

Няма снимка

Румен Порожанов: ОСП трябва да остане силна и адекватно финансирана политика

Земеделските производители трябва да получават справедлива цена за продуктите си, категоричен е министърът Председателят на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство Румен Порожанов представи

Няма снимка

Рекордно ниски температури в Северен Китай, термометрите показаха -44,5 градуса

Рекордно ниски температури бяха измерени в Североизточен Китай, предаде ТАСС, като се позова на националната метеорологична служба. Термометрите в провинция Хейлунцзян показаха тази нощ 44,

Няма снимка

Как да разберете има ли измръзване в градината

Мразоустойчивостта на овощните видове зависи от много фактори - вид, сорт, време на настъпване на студовете и тяхната продължителност, състояние на растенията от предходната година.

Няма снимка

Внимание! Нов вид телефонна измама, кликват и очакват обратно обаждане

Нов вид телефонна измама става все по-популярна, съобщи Нова телевизия. При нея измамниците кликват веднъж на телефона, колкото да се появи пропуснато повикване,