Какво не знаете за собствената асма

01 януари 2018 В лозята и под асмата / Полезни съвети 0     
Няма снимка
1 2
 

* Тя почти не страда от сланите

Асмата е катереща се лозница, която с помощта на ножицата и триона може да бъде формирана различно. В практиката са известни много формиромки - чашовидната, Гюйо, Роая, Мозер, Омбрела и още много други. Най-общо те са нискостеблени, средностеблени и високостеблени.

В двора лозата най-често се отглежда високостеблено, формирана като асма. Вгражда се като елемент в естетичната подредба на двора и в същото време дава богата реколта. Редом с това предлага и битови удобства като сянката.

Асмовидното отглеждане на лозата си има ред предимства:

* Асмите почти не страдат от сланите - те освен това се опазват по-лесно от маната и от сивото гниене.

* Гроздето на тях узрява добре и натрупва много захари, за което не е без значение близостта на постройки, зидове, плочници.

* С нетрудна резитба се постига така желаното ежегодно натоварване с плод и осигуряване на високото му качество.

Да се различават резитбите

които са за формиране и поддържаща резитба.

При тази за формиране се постига необходимата височина на стъблото и хоризонталото разполагане на част от него. На езика на лозарството, хоризонталната част от стъблото е кордон.

От едно стъбло може да се оформят един или два кордона. По тях в резултат на ежегодната резитба се получават къси разклонения, наричани рамена. Всичко това представлява многодишната дървесина - тя не се реже. Впрочем реже се, ако по някаква причина е изсъхала.

При ежегодната резитба за поддържане на всяко рамо оставете по едно чепче с две видими очи (пъпки). Ако миналата година е постъпвано така, от двете пъпки на чепчето са израснали два летораста. Сега режете през средата на стария чеп, премахмате горния, а долния съкратете.

Може да оставите и две чепчета, но не на всяко рамо, като съкратите двете пръчки на две видими очи. Това се прави, когато лозата е силна и ще понесе по-сериозно натоварване с плод.

Сортове като Болгар, Италия

и др. се отличават с по-слаба родовитост на ниско разположените очи по пръчката. Затова на някои рамена се оставят по едно чепче и по една плодна пръчки с 3-4 (стрелки) до 10-12 очи. Тези пръчки прегъвате и привързвате към тела на носещата конструкция. След като дадат плод, при следващата зимна резитба се премахват до основата, а нова пръчка и чепче с две очи се оставя на друго рамо. Броят на тези дълги плодни пръчки върху един кордон може да бъде 2-3 или 4-6, дори и повече. Не бива да са много и трябва да са разположени равномерно. При следващата резитба ще ги премахнете напълно, а нови ще оставите на други места.

Полезни съвети за двора:

* Силното сгъстяване не е желателно, тъй като трудно проникват слънчевите лъчи, проветряването се ограничава, росата се задържа по-дълго време, а това вече е условие за развитие на гъбните болести.

* Някоя дълга плодна пръчка може да запазите, за да послужи за запълване на празно пространство, като я превърнете в кордон. Съкратте я на 5-7 очи, но не и повече.

l Ако в стремежа си бързо да създадете дълъг кордон оставите и дълга пръчка, много от пъпките не се развиват и кордонът остава оголен. Ще го удължавате постепенно, като запазвате последната пръчка по него и я съкращавате на 5-7 очи, а другите - на чепчета с по две очи.

* Рамената по кордона трябва да са на около 25-30 см едно от друго. Ако по някаква причина има оголено място (например рамото е загинало), го запълнете, като до него положите пръчка от съседно рамо. Всички пъпки по нея оронвате и запазвате само последните две над мястото, което ще запълвате - ще изиграят ролята на чепче. От него ще израснат два летораста, които ще ви послужат да формирате ново рамо.

Много често по дворовете може да се видят лози с неоправдано голям брой кордони, преплетени в гъста мрежа - това не е желателно. 

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
Няма снимка

Рецепта за ягодово вино

След като може да се прави вино от малини, може ли да се прави вино и от ягоди и ако е така, то има ли някакви особености, пита Стефан Павлов от Враца Отговаря на инж. техн.

Няма снимка

Как се преодолява полярността при лоза

Въпросът задава Веска Пеева от Благоевград Полярността е силно изразено явление при лозата и асмата. Тя се състои в това, че високо разположените и най-крайните пъпки се развиват по-силно от

Няма снимка

Презимували гъсеници атакуват от април

Опасен бич е лозовата пъстрянка, още преди сокодвижението огледайте пъпките Лозова пъстрянка, лозова педомерка, гъсениците на нощенки, турски лозов хоботник, мъхнат бръмбар.

Няма снимка

Грешки при формиране и резитба на асмите

Рамената трябва да не се оставят да пораснат много дълги Много често стопани, които имат асми в двора, допускат една основна грешка, която после се чудят как да оправят.

Няма снимка

Неутрализиране на стара плодова каша

Кога и в кои смеси се ражда опасният метилов алкохол, продължава отговорът на консултанта за група читатели Преди време подробно обяснихме, че при наличие на оцетнокисел вкус, дължащ се на вкисване,

Няма снимка

Лозата се присажда при над 20°С

За да има ефект операцията по присаждане на лоза със събрани от вас калеми, не се отклонявайте от следните важни правила: * По време на присаждането температурата в зоната на корените да бъде над

Още от Фермер
Няма снимка

Пчелните пчели имат 170 рецептори за миризма

Сравнението е лесно по отношение на рецепторите на другите насекоми -  едва 62 при плодни мухи и 79 в комари. Има и още изненади в полза на пчелите: * Техните изключителни обонятелни способности

Няма снимка

Колко пчели са останали в света?

Почти е невъзможно да се отговори на този въпрос с някаква точност, поради липса на данни и различия в съществуващите данни, пише Лан Слъдър, пчелар любител, информира quora.com.

Няма снимка

Доматеният разсад да не етиолира

Причините за етиолирането, т.е. растенията стават тънки, светлозелено оцветени и много нежни - могат да са различни. Най-добре е превантивно да вземете мерки и да не допуснете растенията да

Няма снимка

Еврокомисията осъди България заради диви птици в Рила

България отново е осъдена от Европейската комисия (ЕК) за неспазване на екологичното законодателство на Съюза. Този път присъдата касае важни природни местообитания в Рила,

Няма снимка

Разлики между No-till, Strip-till и конвенционалното земеделиеи конвенционалното земеделие

В бъдеще ще се разчита все повече на биологични, екологични, биодинамични технологии Гергана Младенова От векове хората обработват почвата по един или друг начин, за да се изхранват с плодовете й.

Няма снимка

Нужно е да имаме дигитална готовност за е-фермерите

Подсказва д-р Михай Чото от Националния институт за обществени услуги в Унгария, консултант на ФАО Унгарският изследовател, внедрител и консултант на ФАО д-р Михай Чото подчерта пред експерти и