Дървената пергола за лозница е предпочитана

01 януари 2018 В лозята и под асмата / Полезни съвети 0     
Няма снимка
1 2 3 4
 

* Може да се изгради и на малък парцел

Градинари и лозари, които са наши редовни читатели и абонати, ни помолиха да напишем малко повече по темата за подходящото място и време за създаването на пергола за лози и други катерещи се растения, която да е от естествен материал - дърво.

Отговор:

Дори и на малък парцел можете да отглеждате добра реколта от грозде, като ползвате за целта това изключително декоративно решение, наречено пергола.

Обикновено за засаждане на лозя е необходима конструкция с до 2 м височина което да позволи образуването на леторасти с подобна дължина.

Добре е лозите да се засаждат на разстояние около 3 метра една от друга.

За лозаритие перголата предлага удобства, защото цялата нейна т.нар. таванна част е подходяща за отглеждане и там леторастите се осветяват от слънцето добре и нямат ограничения за растежа си по дължина.

Този подход при отглеждането позволява да се получи добър добив и качествено грозде.

Кои материали какви плюсове и минуси имат

Основната трудност при изграждането за много стопани е в избора на самия дизайн и на материала.

Съоръжението може да се се направи от дърво или метал. Дървото е топъл и предпочитан материал, които любителите на естественото избират, защото то им създава в двора и на вилата чувство за топлота и уют.

Но според специалисти то изисква ежегодна обработка срещу неприятели.

Тя е по силите на много любители и домашни майстори и преди да я изработят само е важно добре да я скроят.

Съществува обаче и друга сравнително евтина опция, която е подходяща. Това е пергола от стоманобетонни стълбове, подходяща за лози много видове храсти. Металната конструкция е удобна и сме свидетели, че от десетилетия я има в повечето български селски дворове, където масово се отглеждат асми. Но желязото иска обработка срещу корозия.

Между колоните й се монтира тел - по-добре е тя да е разтегателна - на няколко реда на интервали от 0,7 м. Удобство е, че дължината на структурата може да бъде увеличена по желание.

Желязната пергола изисква стълбовете в горната част да са свързани с метални елементи с диаметър 14 мм и да има подсилване с по-силна армировка, която да уеме усилието от напрежението на жицата.

В допълнение, жицата между първия и втория стълб трябва да бъде разтеглена отделно, защото ако дължината на перголата е например по-голяма, тогава силата от разтягане ще се увеличи значително. Казано от майстори, ако искате да построите дълга структура, тогава телените жици не бива да се разтягат по цялата дължина, а само на части от тях.

Избор на сортове за вътрешен двор под пергола

Важен за стопаните е изборът на сортове, за да се получи добра сянка, а едновременно с това да се роди и добра гроздова реколта.

Тук трябва да се вземат под внимание няколко нюанса. Основната тайна на изобилните реколти с вертикално засаждане е, че освен хибридни сортове сред другите най-добри за перголи са тези, който са подходящи за високостеблено отглеждане и формиране.

В допълнение, трябва да се вземе предвид оцеляването им в различните региони, тъй като не всички от тях са в състояние да издържат на студена зима.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
Няма снимка

Как се преодолява полярността при лоза

Въпросът задава Веска Пеева от Благоевград Полярността е силно изразено явление при лозата и асмата. Тя се състои в това, че високо разположените и най-крайните пъпки се развиват по-силно от

Няма снимка

Презимували гъсеници атакуват от април

Опасен бич е лозовата пъстрянка, още преди сокодвижението огледайте пъпките Лозова пъстрянка, лозова педомерка, гъсениците на нощенки, турски лозов хоботник, мъхнат бръмбар.

Няма снимка

Грешки при формиране и резитба на асмите

Рамената трябва да не се оставят да пораснат много дълги Много често стопани, които имат асми в двора, допускат една основна грешка, която после се чудят как да оправят.

Няма снимка

Неутрализиране на стара плодова каша

Кога и в кои смеси се ражда опасният метилов алкохол, продължава отговорът на консултанта за група читатели Преди време подробно обяснихме, че при наличие на оцетнокисел вкус, дължащ се на вкисване,

Няма снимка

Лозата се присажда при над 20°С

За да има ефект операцията по присаждане на лоза със събрани от вас калеми, не се отклонявайте от следните важни правила: * По време на присаждането температурата в зоната на корените да бъде над

Няма снимка

Резници се събират наесен

Отново в отговор на читател за набавяне на собствени резници и присаждане, уточняваме, че събирането им започва през октомври, непосредствено след падането на листата.

Още от Фермер
Няма снимка

Амилум България ще прави нова инвестиция в Разград

Министър-председателят Бойко Борисов, министърът на земеделието Румен Порожанов, посланикът на САЩ в България и множество представители на българското правителство и местната власт ще открият нова

Няма снимка

Намаляването на административната тежест обсъдиха общините

Екипът на ДНСК обърна внимание на най-честите причини за отменяне на разрешение за строеж Тази тема бе във фокуса на дискусиите по време на седмата национална среща на главните архитекти и

Няма снимка

Кога да се отстраняват росните корени на лозите

Отговаряме на читателя Атанас Павлов от Варна Една от основните грижи след засаждането на малките лози е постоянната проверка за покарването им. Трябва да знаете, че те са много нежни.

Няма снимка

През уикенда и в началото на новата седмица ще бъде слънчево

През нощта облачността ще намалее, вятърът ще отслабне, на места в западната половина на страната и ще стихне. Утре ще бъде предимно слънчево, с временни увеличения на облачността главно над

Няма снимка

Кои култури са най-подходящи около дръвчетата

Да се предпочитат ранните видове или подправките Около дърветата може да се отглеждат по-ранни култури, както и тези, които имат по-къса вегетацията.

Няма снимка

Над 200 български животновъди ще участват в най-голямото изложение за животни у нас

Над 200 български животновъди ще вземат участие в най-голямото Национално изложение по животновъдство, което ще се проведе от 27 до 29 април т.г. Домакин на събитието ще е град Сливен.