Дървената пергола за лозница е предпочитана

01 януари 2018 В лозята и под асмата / Полезни съвети 0     
Няма снимка
1 2 3 4
 

* Може да се изгради и на малък парцел

Градинари и лозари, които са наши редовни читатели и абонати, ни помолиха да напишем малко повече по темата за подходящото място и време за създаването на пергола за лози и други катерещи се растения, която да е от естествен материал - дърво.

Отговор:

Дори и на малък парцел можете да отглеждате добра реколта от грозде, като ползвате за целта това изключително декоративно решение, наречено пергола.

Обикновено за засаждане на лозя е необходима конструкция с до 2 м височина което да позволи образуването на леторасти с подобна дължина.

Добре е лозите да се засаждат на разстояние около 3 метра една от друга.

За лозаритие перголата предлага удобства, защото цялата нейна т.нар. таванна част е подходяща за отглеждане и там леторастите се осветяват от слънцето добре и нямат ограничения за растежа си по дължина.

Този подход при отглеждането позволява да се получи добър добив и качествено грозде.

Кои материали какви плюсове и минуси имат

Основната трудност при изграждането за много стопани е в избора на самия дизайн и на материала.

Съоръжението може да се се направи от дърво или метал. Дървото е топъл и предпочитан материал, които любителите на естественото избират, защото то им създава в двора и на вилата чувство за топлота и уют.

Но според специалисти то изисква ежегодна обработка срещу неприятели.

Тя е по силите на много любители и домашни майстори и преди да я изработят само е важно добре да я скроят.

Съществува обаче и друга сравнително евтина опция, която е подходяща. Това е пергола от стоманобетонни стълбове, подходяща за лози много видове храсти. Металната конструкция е удобна и сме свидетели, че от десетилетия я има в повечето български селски дворове, където масово се отглеждат асми. Но желязото иска обработка срещу корозия.

Между колоните й се монтира тел - по-добре е тя да е разтегателна - на няколко реда на интервали от 0,7 м. Удобство е, че дължината на структурата може да бъде увеличена по желание.

Желязната пергола изисква стълбовете в горната част да са свързани с метални елементи с диаметър 14 мм и да има подсилване с по-силна армировка, която да уеме усилието от напрежението на жицата.

В допълнение, жицата между първия и втория стълб трябва да бъде разтеглена отделно, защото ако дължината на перголата е например по-голяма, тогава силата от разтягане ще се увеличи значително. Казано от майстори, ако искате да построите дълга структура, тогава телените жици не бива да се разтягат по цялата дължина, а само на части от тях.

Избор на сортове за вътрешен двор под пергола

Важен за стопаните е изборът на сортове, за да се получи добра сянка, а едновременно с това да се роди и добра гроздова реколта.

Тук трябва да се вземат под внимание няколко нюанса. Основната тайна на изобилните реколти с вертикално засаждане е, че освен хибридни сортове сред другите най-добри за перголи са тези, който са подходящи за високостеблено отглеждане и формиране.

В допълнение, трябва да се вземе предвид оцеляването им в различните региони, тъй като не всички от тях са в състояние да издържат на студена зима.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
Няма снимка

Микросъвети за микроелементите

В трайните насаждения листното подхранване с желязо-съдържащи препарати помага за отстраняване на хлорозата (пожълтяване на листата), предизвикана от недостатъчно снабдяване с този елемент.

Няма снимка

Всеки домашен майстор вече сам може да "изчисли" ракията си

Това е възможно да стане, ако се използва интернет страницата на Института по лозарство и винарство в Плевен. С желанието да бъде максимално полезен на лозарите и винарите колективът на научното

Няма снимка

При повече дъжд и повече лози са гладни

*Измиването на някои елементи от почвата компенсирате с редовно подхранване Тази година много лозари казват, че са забелязали различни дефекти по листата на лозите и асмите.

Няма снимка

Нов биофунгицид за лозето

* Действа и на двете мани, както и на брашнеста мана по плодове и зеленчуци За успешното извеждане на борбата с маната е важна превенцията. Болестта се развива от началото на май до късно през

Няма снимка

Дефектното оплождане при лозята се причинява и от времето

* Кога още се получава то В години с неблагоприятни метеорологични условия за цъфтежа при някои сортове с двуполови цветове като Болгар например, калпачетата се задържат върху плодниците и така

Няма снимка

Изкуственото опрашване на лозата спасява положението

* Налага се при някои сортове по време на цъфтежа Тази операция нерядко се налага при лозата и асмата. Това се прави, когато на едно място са налице сортове с функционално женски цветове.

Още от Фермер
Няма снимка

По какъв начин да си взема восъка и да отделя меда?

Предлагаме ви отговор от Mateev във форума на pchelari.com: Слага се цялата каша в един съд, като предварително се налива вода на дъното на съда - някъде около 10 сантиметра.

Няма снимка

През няколко дни е добре медът да се разбърква за по-фина кристализация

От центрофугата медът изтича през специално кранче и преминавайки през цедка се събира в някакъв съд - кофа, тенджера или направо в съда за съхранение.

Няма снимка

Фасулът е ценен при хипертония

Сътрудници от Американската асоциация на диетолозите заявиха, че хората със слаби кръвоносни съдове и висок холестерол трябва да ядат боб. При повишено артериално налягане, бобът е просто незаменим.

Няма снимка

Съвети на специалиста: Изваждане и съхранение на пчелен мед

Изваждането на меда е тежък, но приятен момент от работата на пчеларя. Това е наградата за добре свършената работа, казва доц. д-р Боян Първулов в книгата си "Уроци по пчеларство".

Няма снимка

Да опазим плодовете

Да се опазят плодовете от болести и неприятели е една от най-важната грижа в овощната градина сега. Променливото време през изминалите месеци, а и обилните валежи в много райони на страната,

Няма снимка

ЕС: Статистиката за износа на мека пшеница и фуражен ечемик е все по-тъжна

Това констатира онлайн изданието зерно онлайн. Според него страните от ЕС за седмицата от 9 юли до 15 юли са изнесли за трети страни 86 096 тона мека пшеница , което е 2,