Дървената пергола за лозница е предпочитана

01 януари 2018 В лозята и под асмата / Полезни съвети 0     
Няма снимка
1 2 3 4
 

* Може да се изгради и на малък парцел

Градинари и лозари, които са наши редовни читатели и абонати, ни помолиха да напишем малко повече по темата за подходящото място и време за създаването на пергола за лози и други катерещи се растения, която да е от естествен материал - дърво.

Отговор:

Дори и на малък парцел можете да отглеждате добра реколта от грозде, като ползвате за целта това изключително декоративно решение, наречено пергола.

Обикновено за засаждане на лозя е необходима конструкция с до 2 м височина което да позволи образуването на леторасти с подобна дължина.

Добре е лозите да се засаждат на разстояние около 3 метра една от друга.

За лозаритие перголата предлага удобства, защото цялата нейна т.нар. таванна част е подходяща за отглеждане и там леторастите се осветяват от слънцето добре и нямат ограничения за растежа си по дължина.

Този подход при отглеждането позволява да се получи добър добив и качествено грозде.

Кои материали какви плюсове и минуси имат

Основната трудност при изграждането за много стопани е в избора на самия дизайн и на материала.

Съоръжението може да се се направи от дърво или метал. Дървото е топъл и предпочитан материал, които любителите на естественото избират, защото то им създава в двора и на вилата чувство за топлота и уют.

Но според специалисти то изисква ежегодна обработка срещу неприятели.

Тя е по силите на много любители и домашни майстори и преди да я изработят само е важно добре да я скроят.

Съществува обаче и друга сравнително евтина опция, която е подходяща. Това е пергола от стоманобетонни стълбове, подходяща за лози много видове храсти. Металната конструкция е удобна и сме свидетели, че от десетилетия я има в повечето български селски дворове, където масово се отглеждат асми. Но желязото иска обработка срещу корозия.

Между колоните й се монтира тел - по-добре е тя да е разтегателна - на няколко реда на интервали от 0,7 м. Удобство е, че дължината на структурата може да бъде увеличена по желание.

Желязната пергола изисква стълбовете в горната част да са свързани с метални елементи с диаметър 14 мм и да има подсилване с по-силна армировка, която да уеме усилието от напрежението на жицата.

В допълнение, жицата между първия и втория стълб трябва да бъде разтеглена отделно, защото ако дължината на перголата е например по-голяма, тогава силата от разтягане ще се увеличи значително. Казано от майстори, ако искате да построите дълга структура, тогава телените жици не бива да се разтягат по цялата дължина, а само на части от тях.

Избор на сортове за вътрешен двор под пергола

Важен за стопаните е изборът на сортове, за да се получи добра сянка, а едновременно с това да се роди и добра гроздова реколта.

Тук трябва да се вземат под внимание няколко нюанса. Основната тайна на изобилните реколти с вертикално засаждане е, че освен хибридни сортове сред другите най-добри за перголи са тези, който са подходящи за високостеблено отглеждане и формиране.

В допълнение, трябва да се вземе предвид оцеляването им в различните региони, тъй като не всички от тях са в състояние да издържат на студена зима.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
Няма снимка

Колко години реално може да оцелее у дома бялото и червеното вино

Колко години реално може да оцелее у дома бялото и червеното Бутилките е добре да се съхраняват хоризонтално заредени в стилажи - това е важно, за да не поемат въздух.

Няма снимка

Какво не знаете за собствената асма

* Тя почти не страда от сланите Асмата е катереща се лозница, която с помощта на ножицата и триона може да бъде формирана различно. В практиката са известни много формиромки - чашовидната, Гюйо, Роая,

Няма снимка

Може ли да се сложат гниещи ябълки в компост?

Много градинари през лятото безразсъдно изхвърлят в ямата за компост всичко, което, според тях е в състояние да се преработи и да стане на тор. Въпреки,

Няма снимка

Как се прави ракия от тикви

Отговор дава д-р инж.техн. Николай Бакалов Наесен и от тикви може да се произведе домашна качествена ракия. Само че трябва да се има предвид, че тиквата съдържа от 4 до 15% захари което подсказва,

Няма снимка

Възстановяват ли се измръзнали главини при лозата

* Понякога се налага да се облагородят, но може да не е веднага При изключително силни студове надземните части на лозата може да загинат напълно.Едногодишните пръчки на такива главини се изрязват

Няма снимка

Как се познават повреди по лозата от студ

* По частите на лози и асми Няколко наши читатели-любители ни зададоха тези дни въпроса всъщност как биха могли да разпознаят дали по лозите и асмите има повреди, нанесени от студ.

Още от Фермер
Няма снимка

Намалява износът на мека пшеница от ЕС

От Strategie Grains за пореден път понижават прогнозата си за износа на мека пшеница от ЕС през 2017/18. Последната прогноза е на ниво 21.6 млн. тона и е със 750,

Няма снимка

Колко семена ви трябват

Най-нетърпеливите градинари от най-топлите райони на страната вече се захванаха с разсадите. А през февруари предстои масовото засяване. Ето какво трябва да си припомните,

Няма снимка

Преразглеждане на бюджетните разходи на ЕС за селското стопанство след 2020 г.

Анализ на проф. Алън Матюс, Trinity College, Дъблин Eврокомисарят по бюджет и човешки ресурси Гюнтер Йотингер очерта насоките, по които върви ЕК при изготвяне на своето предложение за Многогодишната

Няма снимка

Евродепутатът Момчил Неков внася в ЕП становище за „Двойното качество на продуктите на единния пазар“

Евродепутатът Момчил Неков обсъди днес с предсатвители на българските институции, браншови и неправителствени организации становище за двойния стандарт при храните в Европейския съюз,

Няма снимка

Спад в производството на царевица

В януарския си доклад USDA повиши прогнозата си за производството на груби зърнени храни през 2017/18 с 0.3 млн. тона до 1,324.2 млн. тона. Според данни от доклада световният износ на царевица през

Няма снимка

USDA повиши прогнозата си за реколтата от пшеница

В своя януарски отчет анализатори от USDA отново повишиха прогнозата си за реколтата от пшеница до 757 млн. тона при 755.2 млн. тона в декемврийската прогноза.