Струпясване по ябълката

03 януари 2018 Овошки 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
 

Напада всички растителни части

Причинява се от гъба

Струпясването е една от най-опасните болести по ябълката и крушата. При силно нападение вредата от нея е много сериозна, дори може да се стигне до пълна загуба на реколтата. При ненавременна и нередовна растителна защита повредите от струпясване по плодовете могат да достигнат до 90-95%.

Болестта се причинява от гъба. Тя напада всички надземни растителни части на ябълката.

Симптоми на болестта

Признаците на болестта се появяват още в началото на вегетацията.

По долната повърхност на младите листа се наблюдават масленозелени петна покрити с налеп.

По-късно петната се появяват и по горната повърхност на листата. Те могат да бъдат дифузни или закръглени.

По листните дръжки петната са с удължена форма. Силно нападнатите листа от струпясване преждевременно окапват.

Патогенът поврежда цветовете, завръзите и по-рядко едногодишните леторасли.

По кората на плодовете се образуват тъмнозелени до кафяви грапави петна с ясно очертана периферия, отделена с контур от здравата тъкан.

При късни зарази болестта се развива по време на съхранение на плодовете.

Важни мерки през есента и зимата

Почвата задължително се обработва

През есента, в началото на листопада, силно нападнатите от струпясване ябълки трябва да се третират с 5% разтвор от карбамид (500 грама на 10 литра вода).

Карбамидът представлява благоприятна среда за развитие на някои микроорганизми, които унищожават мицела на струпясването.

След листопада листата трябва да се събират и унищожават, тъй като патогенът зимува в растителните остатъци.

Важно агротехническо мероприятие, с което се редуцира инфекцията от струпясване, е качествената обработка на почвата през есента - на дълбочина 20-25 см.

През вегетацията е задължително да се правят редовни профилактични пръскания

Важна агротехническа дейност за ограничаване на болестта са профилактичните пръскания. Те трябва да се извършват редовно и през цялата вегетация.

Преди набъбване на пъпките се провежда зимното пръскане с 2% бордолезов разтвор.

В периода от набъбване до разпукване на пъпките ябълките се третират профилактично с 1% бордолезов разтвор или с някой контактен фунгицид като: щампион ВП - 0,3%, фунгуран ОН 50 ВП - 0,15%, купроксат ФЛ - 0,3%.

n През април срещу струпясването по ябълката, се провежда предцъфтежно пръскане във фаза цветен бутон.

При чувствителните на брашнеста мана сортове - Червена Превъзходна, Златна превъзходна, Грени Смит, Джонатан, Виста Бела, Айдаред и др., се препоръчва третиране с фунгициди ефикасни срещу двете болести (струпясване и брашнеста мана). Това са продуктите: строби ДФ - 0,02%, скор 250 ЕК- 0,02%, флинт макс 75 ВГ - 0,02%, шавит Ф 72ВДГ - 0,2% и др.

През май през периода на формиране и наедряване на завръзите (до големина на орех) трябва да се провеждат сгъстени пръскания през 8-10 дни. Подходящи за целта са някои от посочените по-горе продукти, а също така и фунгицидите: фабан - 0,12%, хорус 50 ВГ - 0,03% (профилактично), хорус 50 ВГ - 0,05% (лечебно), дифо 25 ЕКЦ 0,02% и др.

Заразата става лятото

През летните месеци преминават критичните фази за заразяване на плодовете със струпясване. Растителнозащитните пръскания са в зависимост от степента на допуснати зарази.

В ябълковите градини, с ниска степен на зараза, се провеждат профилактични пръскания с контактни препарати, а при висока степен - е наложително третиране със системни фунгициди.

Препоръчително е продуктите за растителна защита да се редуват, като се използват активни вещества. През вегетацията системните фунгициди се употребяват според указанията на етикета.

Препаратите, които се препоръчват за борба със струпясването по ябълката, са ефикасни и срещу струпясването при крушата.

ПРЕДИ БЕРИТБА

За ограничаване на късните зарази от струпясване, които се развиват по време на съхранение на плодовете, 15-20 дена преди беритбата, се препоръчва третиране.

Използват се фунгицидите: флинт макс ВГ - 0,02% (карантинен срок - 14 дни), санкоцеб 80 ВП - 0,2% (28 дни), скор 250 ЕК - 0,02% (30 дни) и др.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Овошки
Няма снимка

Подходящи подложки за череша

В практиката за подложки най-често се използват семеначета от махалебка, диви череши, както и от някои културни сортове. Махалебка Препоръчва се за варовити почви.

Няма снимка

Правилен избор на подложка

При избора на нови дръвчета е добре градинарите да се поинтересуват на каква подложка са присадени. Подложката е важно условия за правилното развитие на овощното дръвче.

Няма снимка

Кога ягодите са в риск

проверявайте лехата с ягоди, особено ако сте засадили нови растения през миналата година. Новозасадените ягодови растения са в риск, когато температурите са променливи и почвата често замръзва и се

Няма снимка

Някои симптоми, ако има измръзване

Симптомите, които подсказват, че дръвчето е измръзнало, могат да се различни и да се проявят по различни начини. . Много лесно се разпознава в основата на дървото, в областта на кореновата шийка.

Няма снимка

Зимна резитба на дръвчетата

Прави се след силните студове, но преди набъбване на пъпките Зимната резитба на овощните дръвчета се извършва всяка година. Сроковете за отделните видове и за различните овощни видове варират в

Няма снимка

Резките промени са опасни

Резките температурни промени са много по-опасни от ниските температури при нормални зимни условия. Те могат да доведат до повреди по някои растителни части. Какви мерки могат да се предприемат: .

Още от Фермер
Няма снимка

Румънски холдинг инвестира 10 млн. евро в разширяване на птицепроизводство си

Румънският агрохолдинг Agricola Group планира до вложи 10 млн. евро за разширяване на птицевъдното си производство, съобщава Globalmeatnews. В рамките на планираните инвестиции Agricola Group ще

Няма снимка

Оранжев код за вятър и валежи от дъжд и сняг е в сила за 19 области утре

Оранжев код за силен вятър и валежи от дъжд и сняг е в сила за 19 области в страната. Това сочи справка на сайта на НИМХ. Оранжев код: В областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Русе,

Няма снимка

Европейският съюз е вторият по големина световен производител на мед след Китай

Колониите на пчелите са от съществено значение за селското стопанство и околната среда, като осигуряват възпроизводството на растенията чрез опрашване,

Няма снимка

Утре валежи от сняг и дъжд над цялата страна, максимални температури до 3°

През следващото денонощие под влиянието на средиземноморския циклон "Албена", който ще преминава през Гърция, Егейско към Черно море, метеорологичната обстановка ще се усложни.

Няма снимка

Утре ще е ветровито с валежи от сняг и дъжд. В Източна България - виелици!

 През следващото денонощие под влиянието на средиземноморския циклон „Албена“, който ще преминава през Гърция, Егейско към Черно море метеорологичната обстановка ще се усложни,

Няма снимка

Специалисти откриха лек срещу стареенето

Оказа се, че здравословният начин на живот и спазването на диети нямат никакъв принос - човек може да доживее до дълбока старост благодарение на протеин, съобщи Лента.