Струпясване по ябълката

03 януари 2018 Овошки 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
 

Напада всички растителни части

Причинява се от гъба

Струпясването е една от най-опасните болести по ябълката и крушата. При силно нападение вредата от нея е много сериозна, дори може да се стигне до пълна загуба на реколтата. При ненавременна и нередовна растителна защита повредите от струпясване по плодовете могат да достигнат до 90-95%.

Болестта се причинява от гъба. Тя напада всички надземни растителни части на ябълката.

Симптоми на болестта

Признаците на болестта се появяват още в началото на вегетацията.

По долната повърхност на младите листа се наблюдават масленозелени петна покрити с налеп.

По-късно петната се появяват и по горната повърхност на листата. Те могат да бъдат дифузни или закръглени.

По листните дръжки петната са с удължена форма. Силно нападнатите листа от струпясване преждевременно окапват.

Патогенът поврежда цветовете, завръзите и по-рядко едногодишните леторасли.

По кората на плодовете се образуват тъмнозелени до кафяви грапави петна с ясно очертана периферия, отделена с контур от здравата тъкан.

При късни зарази болестта се развива по време на съхранение на плодовете.

Важни мерки през есента и зимата

Почвата задължително се обработва

През есента, в началото на листопада, силно нападнатите от струпясване ябълки трябва да се третират с 5% разтвор от карбамид (500 грама на 10 литра вода).

Карбамидът представлява благоприятна среда за развитие на някои микроорганизми, които унищожават мицела на струпясването.

След листопада листата трябва да се събират и унищожават, тъй като патогенът зимува в растителните остатъци.

Важно агротехническо мероприятие, с което се редуцира инфекцията от струпясване, е качествената обработка на почвата през есента - на дълбочина 20-25 см.

През вегетацията е задължително да се правят редовни профилактични пръскания

Важна агротехническа дейност за ограничаване на болестта са профилактичните пръскания. Те трябва да се извършват редовно и през цялата вегетация.

Преди набъбване на пъпките се провежда зимното пръскане с 2% бордолезов разтвор.

В периода от набъбване до разпукване на пъпките ябълките се третират профилактично с 1% бордолезов разтвор или с някой контактен фунгицид като: щампион ВП - 0,3%, фунгуран ОН 50 ВП - 0,15%, купроксат ФЛ - 0,3%.

n През април срещу струпясването по ябълката, се провежда предцъфтежно пръскане във фаза цветен бутон.

При чувствителните на брашнеста мана сортове - Червена Превъзходна, Златна превъзходна, Грени Смит, Джонатан, Виста Бела, Айдаред и др., се препоръчва третиране с фунгициди ефикасни срещу двете болести (струпясване и брашнеста мана). Това са продуктите: строби ДФ - 0,02%, скор 250 ЕК- 0,02%, флинт макс 75 ВГ - 0,02%, шавит Ф 72ВДГ - 0,2% и др.

През май през периода на формиране и наедряване на завръзите (до големина на орех) трябва да се провеждат сгъстени пръскания през 8-10 дни. Подходящи за целта са някои от посочените по-горе продукти, а също така и фунгицидите: фабан - 0,12%, хорус 50 ВГ - 0,03% (профилактично), хорус 50 ВГ - 0,05% (лечебно), дифо 25 ЕКЦ 0,02% и др.

Заразата става лятото

През летните месеци преминават критичните фази за заразяване на плодовете със струпясване. Растителнозащитните пръскания са в зависимост от степента на допуснати зарази.

В ябълковите градини, с ниска степен на зараза, се провеждат профилактични пръскания с контактни препарати, а при висока степен - е наложително третиране със системни фунгициди.

Препоръчително е продуктите за растителна защита да се редуват, като се използват активни вещества. През вегетацията системните фунгициди се употребяват според указанията на етикета.

Препаратите, които се препоръчват за борба със струпясването по ябълката, са ефикасни и срещу струпясването при крушата.

ПРЕДИ БЕРИТБА

За ограничаване на късните зарази от струпясване, които се развиват по време на съхранение на плодовете, 15-20 дена преди беритбата, се препоръчва третиране.

Използват се фунгицидите: флинт макс ВГ - 0,02% (карантинен срок - 14 дни), санкоцеб 80 ВП - 0,2% (28 дни), скор 250 ЕК - 0,02% (30 дни) и др.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Овошки
Няма снимка

Листно торене на овошките

Листните торове се отразяват изключително благоприятно върху растежа и развитието на растенията. Те се внасят няколко пъти по време на вегетацията на овощните видове: в края на цъфтежа,

Няма снимка

Колоновидна слива "Blue sweet"

Плодовете на сливите "Blue sweet" са много големи и узряват в началото на август. Развитите дърветата достигат височина до 2,20 м, а короната е с диаметър 70-90 см.

Няма снимка

Какви са дозите на торене при овошките

Основното торене на дръвчетата се прави през есента или рано напролет. Тогава е препоръчително да се внасят азотните торове, които са бързо подвижни и лесно се измиват от почвената влага.

Няма снимка

Анализът дава нормите на торене

Да се дадат точни норми на торене при различните овощни видове, е много трудно. Норми на торене на овошките се определят от възрастта на растенията, особеностите на отделните видове, подложките,

Няма снимка

Ръждата се контролира с комбинирани мерки

Борбата срещу цилиндроспориозата или бялата ръжда по череши и вишни се води чрез агротехнически и химически мерки. . Важно мероприятие е заораването на окапалите листа наесен в големите насаждения,

Няма снимка

Ръждата е опасна за череша и вишна

Цилиндроспориозата или бялата ръжда е най-важната болест по черешата и вишната. Най-характерните признаци на болестта са дребните, червено-кафяви до червено-виолетови петна,

Още от Фермер
Няма снимка

Избиват 81 000 глигана, за да спасят от чума 620 000 прасета

l Ловците минават през специално обучение l Има притеснения да не се стреля и по дивеч, който не е разрешен 81 211 диви свине трябва да бъдат отстреляни през тази година,

Няма снимка

Ако беритбата е слаба, давайте храна на пчелите само вечер

Когато няма беритба, никога не трябва да се дава на пчелите храна през деня, а само вечер, всякога вътре в кошера и отгоре на рамките, напомнят от pchelar.net.

Няма снимка

Пак пресконференция за чумата - на областните дирекции по храните

Огромен се оказа интересът към темата за чумата и справянето със заразните болести по животните през този доста горещ за ветеринарите месец юли. Що се отнася до стопаните на стоката,

Няма снимка

527 проекта за 4 месеца подадоха общините по подмярка 7.2

Днес приключи и последният прием на заявленията за подпомагане за реконструкция, ремонт, оборудване и обзавеждане на общински сгради, в които се предоставят обществени услуги,

Няма снимка

Приключи предварителното класиране по подмярка 6.1

Приключи предварителното класиране на проектните предложения по подмярка 6.1. „Стартова помощ за млади земеделски стопани“ от мярка 6 „Развитие на стопанства и предприятия“ от Програма за развитие

Няма снимка

Кои са основните вредители по зелето

Зелето се напада от голям брой вредители, сред които от неприятелите по-важни са бяла зелева пеперуда, зелева нощенка, зелев молец и листни въшки и листни бълхи, а от болестите – мана.