Струпясване по ябълката

03 януари 2018 Овошки 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
 

Напада всички растителни части

Причинява се от гъба

Струпясването е една от най-опасните болести по ябълката и крушата. При силно нападение вредата от нея е много сериозна, дори може да се стигне до пълна загуба на реколтата. При ненавременна и нередовна растителна защита повредите от струпясване по плодовете могат да достигнат до 90-95%.

Болестта се причинява от гъба. Тя напада всички надземни растителни части на ябълката.

Симптоми на болестта

Признаците на болестта се появяват още в началото на вегетацията.

По долната повърхност на младите листа се наблюдават масленозелени петна покрити с налеп.

По-късно петната се появяват и по горната повърхност на листата. Те могат да бъдат дифузни или закръглени.

По листните дръжки петната са с удължена форма. Силно нападнатите листа от струпясване преждевременно окапват.

Патогенът поврежда цветовете, завръзите и по-рядко едногодишните леторасли.

По кората на плодовете се образуват тъмнозелени до кафяви грапави петна с ясно очертана периферия, отделена с контур от здравата тъкан.

При късни зарази болестта се развива по време на съхранение на плодовете.

Важни мерки през есента и зимата

Почвата задължително се обработва

През есента, в началото на листопада, силно нападнатите от струпясване ябълки трябва да се третират с 5% разтвор от карбамид (500 грама на 10 литра вода).

Карбамидът представлява благоприятна среда за развитие на някои микроорганизми, които унищожават мицела на струпясването.

След листопада листата трябва да се събират и унищожават, тъй като патогенът зимува в растителните остатъци.

Важно агротехническо мероприятие, с което се редуцира инфекцията от струпясване, е качествената обработка на почвата през есента - на дълбочина 20-25 см.

През вегетацията е задължително да се правят редовни профилактични пръскания

Важна агротехническа дейност за ограничаване на болестта са профилактичните пръскания. Те трябва да се извършват редовно и през цялата вегетация.

Преди набъбване на пъпките се провежда зимното пръскане с 2% бордолезов разтвор.

В периода от набъбване до разпукване на пъпките ябълките се третират профилактично с 1% бордолезов разтвор или с някой контактен фунгицид като: щампион ВП - 0,3%, фунгуран ОН 50 ВП - 0,15%, купроксат ФЛ - 0,3%.

n През април срещу струпясването по ябълката, се провежда предцъфтежно пръскане във фаза цветен бутон.

При чувствителните на брашнеста мана сортове - Червена Превъзходна, Златна превъзходна, Грени Смит, Джонатан, Виста Бела, Айдаред и др., се препоръчва третиране с фунгициди ефикасни срещу двете болести (струпясване и брашнеста мана). Това са продуктите: строби ДФ - 0,02%, скор 250 ЕК- 0,02%, флинт макс 75 ВГ - 0,02%, шавит Ф 72ВДГ - 0,2% и др.

През май през периода на формиране и наедряване на завръзите (до големина на орех) трябва да се провеждат сгъстени пръскания през 8-10 дни. Подходящи за целта са някои от посочените по-горе продукти, а също така и фунгицидите: фабан - 0,12%, хорус 50 ВГ - 0,03% (профилактично), хорус 50 ВГ - 0,05% (лечебно), дифо 25 ЕКЦ 0,02% и др.

Заразата става лятото

През летните месеци преминават критичните фази за заразяване на плодовете със струпясване. Растителнозащитните пръскания са в зависимост от степента на допуснати зарази.

В ябълковите градини, с ниска степен на зараза, се провеждат профилактични пръскания с контактни препарати, а при висока степен - е наложително третиране със системни фунгициди.

Препоръчително е продуктите за растителна защита да се редуват, като се използват активни вещества. През вегетацията системните фунгициди се употребяват според указанията на етикета.

Препаратите, които се препоръчват за борба със струпясването по ябълката, са ефикасни и срещу струпясването при крушата.

ПРЕДИ БЕРИТБА

За ограничаване на късните зарази от струпясване, които се развиват по време на съхранение на плодовете, 15-20 дена преди беритбата, се препоръчва третиране.

Използват се фунгицидите: флинт макс ВГ - 0,02% (карантинен срок - 14 дни), санкоцеб 80 ВП - 0,2% (28 дни), скор 250 ЕК - 0,02% (30 дни) и др.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Овошки
Няма снимка

Сиво гниене по ягодите

При ягодата в началото на цъфтежа трябва да се извърши третиране срещу една от най-важните болести - сиво гниене. Болестта се характеризира със загниване на зелените плодове,

Няма снимка

Болести и неприятели по бадема

Оранжеви листни петна Икономически най-важната болест по бадема. Причинява се от гъбата Polystigma ochraceum, която има морфология и цикъл на развитие, подобни на Polystigma rubrum по сливата.

Няма снимка

Под ягодите да се постеле слама

Съветваме градинарите още от сега да си осигурят малко слама. Това е наложително, ако ягодовата леха се отглежда директно върху почвата, т.е. без полиетиленово покритие.

Няма снимка

Третирания при костилковите видове

. При черешата и вишната се провежда следцъфтежно третиране срещу най-опасната гъбна болест – цилиндроспориозата, известна още като бяла ръжда. Патогенът напада главно листата и при силна зараза

Няма снимка

Възможна е зараза от ранно кафяво гниене

Честите валежи и високата атмосферна влажност през март създадоха благоприятни условия за късни зарази от ранно кафяво гниене по костилковите овощни видове.

Няма снимка

Болести и неприятели по орехите

Антракноза Най–разпространената болест по ореха. При дъжд спорите се разнасят и предизвикват нови заразявания. Ето защо болестта се развива масово само при дъждовни сезони - до такава степен,

Още от Фермер
Няма снимка

Пазете пчелите от третиране на земеделските култури с препарати

Трябва да се вземат мерки за опазване на пчелите, когато предстои третиране на селскостопанските култури или горите с отровни препарати. Открийте паразитите в кошера През април,

Няма снимка

Утре - слънце и максимални темепратури до 29 градуса

Утре ще бъде слънчево. Ще духа слаб до умерен запад-северозападен вятър. Максималните температури ще са между 24 и 29 градуса, в София - около 25 градуса, предаде БТА.

Няма снимка

От 8 до 10 юни Горна Оряховица посреща гости за ХІІ Празник на суджука

С много музика, кулинарни демонстрации, игри, забавления и изненади ще бъде изпълнена програмата на ХІІ-я Празник на горнооряховския суджук, който тази година ще се проведе от 8 до 10 юни.

Няма снимка

Как да предпазите пчелите от болести

Голямо значение за предпазването на пчелите от болести има спазването на мерките при подвижното пчеларствуване и покупко-продажбата на пчелни семейства, майки и пчаларски инвентар.

Няма снимка

2000 австралийски долара седмично получава добър стригач на овце

В една от най-големите овцеферми в австралийския щат Нов Южен Уелс от сутрин до вечер кипи усилена работа в цеха за стригане. Работният ден продължава 9 часа и работата не е лесна.

Няма снимка

Как да успокоим ставните болки

Д-р Емилия Бенова Ставните болки могат да бъдат наистина досадни. Понякога, изглежда че няма облекчение на мъчителната болка, която пълзи в ставите и се установява там.