Как ще режем лозя, пострадали от студа

03 януари 2018 В лозята 0     
Няма снимка
 

В нашата страна се е случвало често през зимата да настъпват критични за лозята минусови температури.

Тази година май не се очаква да е от най-критичните, но нищо не се знае.

Сем.Петрови от село в Родопската яка ни пишат, че лозите им са на високо и ветровите място, и въпреки, че добре са ги подготвили за зимата, загърлили и увили, пак се опасяват от нощните температури и измръзвания.

Интересуват се как рано напролет ще трябва да ги режат.

Отговор:

В някои райони вечерните и нощните минусови температури може да приближат своите рекорди и сериозно да изненада лозите и асмите.

Това определено ще доведе на тези места до повреждане на пъпките

А дори това може да се случи и на едногодишните и многогодишните части на лозите.

По принцип при понижаване на абсолютните минимални температури под минус 18 градуса рискът за растенията вече става много голям.

Но след студоветеще трябва задължително да се вземат средни проби и тогава да се отчете и прецени какъв е процентът на загиналите пъпки.

Това е валидно и за наличието на повреди по пръчките, раменете, кордоните и стъблата.

След като се установи степента на повредите, които са нанесени от ниските зимни температури, ще трябва да се помисли как да се действа при резитбата

Но да знаете, че преди да се хване ножицата за рязане, е добре да се вземат мерки, за да изчисли компенсиращото натоварване - а то е редно да е съобразено с резултатите от потенциалните повреди и родовитост на пъпките.

Стопаните могат да се ориентират първо по проба, която правят в домашни условия като слагат пръчки за 24 часа във вода и следят дали пъпките са почернели или имат свеж зелен цвят.

Как ще се реже при измръзнали пъпки

При загиване на повече от 70% от главните пъпки и на 40 до 50% от резервните, индивидуалното натоварване на всяка лоза ще трябва да се завиши с процента на загиналите главни пъпки.

Когато са загинали над 70% и до 95% от главните пъпки, а от резервните-60-70%, тогава ще трябва да се оставят всички нормално развити пръчки. В такъв случай най-напред се осигурява необходимият брой чепове - 4-5 за сорта Болгар и 8-10 за другите десертни и винени сортове, при стъблено отглежданите лози.

В зависимост от дължината всички останали пръчки би трябвало да се съкратят на  10-14 до 16 очи

При наличие на добре узрели колтуци, те би трябвало да се оставят, за да се прецени дали могат да послужат като продължител на плодните пръчки или за стрелки с дължина 3-5 очи и чепове с по 2 очи.

Когато са загинали над 95% от главните пъпки и са запазени сравнително малък процент от заместващите и са налице значителни повреди по ликото и дървесинната проводяща тъкан, тогава е необходимо на се проведе резитба за възстановяване

Прибягва се до оставяне на завишен брой - 10 до 12 чепове с по едно две очи.

Ако не дай Боже е налице 100% загиване на главните пъпки и значително повреждане на едногодишните пръчки, то тогава е необходимо да се извърши по-сериозна резитба.

Но първо след покарването им се прави едно филизене и се оставят два най-силни летораста, които се привързват за сухото стъбло, което вече се използва за подпорно колче.

На следващата година стъблата се премахват и резитбата за формиране продължава.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Кои торове за какво се внасят в лозята

При торенето на лозята в почвата се внасят главно азот, фосфор и калий. Всеки от тези елементи има отговорно и специфично въздействие върху растежа и плододаването.

Няма снимка

Дойде времето на капаните за оси

Какви да са примамките За фабричен капан от цилиндър с мрежи и отвори е подходяща рибата - силно привличала осите. Друго, което силно ги мами са вътрешностите на домашна птица.

Няма снимка

Съвети преди гроздобер

Укрепете леторастите, попълнете празнини При асмите, както и при стъблено отглежданите лозя сега периодично трябва да се привързват леторастите към съответната конструкция - правете това,

Няма снимка

Коя е оптималната технологична зрялост на гроздето

Различна е за различните сортове - коя е оптимална Инж.Николай Бакалов Технологичната зрялост на гроздето е най-важният показател, но тя е специфична за всеки отделен сорт.

Няма снимка

От какво грозде да се прави вино

На поредица от въпроси отговаря д-р инж.техн. Николай Бакалов - консултант Поговорката гласи, че "от хубава мома става хубава булка", а това важи с пълна сила и за гроздето и виното.

Няма снимка

Молецът не прощава - важи и за този месец

Новоизлюпените гъсенички се вгризват във вътрешността на зърната През юли щети по лозата, особено по десертните сортове, нанасят гъсениците от второто поколение на шарения гроздов молец.

Още от Фермер
Няма снимка

Съветник на земеделския министър: Избива се само заразеното стадо (Видео)

Със стадото ще се процедира така, както с всички останали стада, които са заразени. При положение, че всички животни са сложени на оборен режим и помежду им няма контакти, избива се само стадото,

Няма снимка

Пренасяне на данни от едни на други телематични системи

Новата технология улеснява работата на операторите, като ликвидира проблема с несъвместимостта чрез обединяване на информацията от всички машини на едно място JCB пуска в действие нова версия на

Няма снимка

ЕК прехвърля отговорността за оценката на глифозат от Германия към Франция

Стремежът на Монсанто да запази продукта си за борба с плевелите на европейския пазар е изправен пред друго предизвикателство. Франция вече планира поетапно да прекрати действието на активната

Няма снимка

Майдел: България е четвърта в ЕС по привлечени инвестиции по плана „Юнкер“

„България е четвърта в ЕС по привлечени инвестиции по плана „Юнкер“. У нас има подписани споразумения за 423 млн. евро, които ще доведат до над 1 милиард и 700 милиона евро допълнителни инвестиции.

Няма снимка

Нова регулация в земеползването

Предвижда се нов ред за разпределяне на държавните и общински пасища, мери и ливади Диана Ванчева Министерство на земеделието, храните и горите стъпи смело на съвсем нова почва,

Няма снимка

Запознаха казахстански учен с растителната селекция в Садово

Подписване на научно сътрудничество в областта на растителните генетични ресурси между Аграрния университет в Казахстан и Института по растителни генетични ресурси "К.