Как ще режем лозя, пострадали от студа

03 януари 2018 В лозята 0     
Няма снимка
 

В нашата страна се е случвало често през зимата да настъпват критични за лозята минусови температури.

Тази година май не се очаква да е от най-критичните, но нищо не се знае.

Сем.Петрови от село в Родопската яка ни пишат, че лозите им са на високо и ветровите място, и въпреки, че добре са ги подготвили за зимата, загърлили и увили, пак се опасяват от нощните температури и измръзвания.

Интересуват се как рано напролет ще трябва да ги режат.

Отговор:

В някои райони вечерните и нощните минусови температури може да приближат своите рекорди и сериозно да изненада лозите и асмите.

Това определено ще доведе на тези места до повреждане на пъпките

А дори това може да се случи и на едногодишните и многогодишните части на лозите.

По принцип при понижаване на абсолютните минимални температури под минус 18 градуса рискът за растенията вече става много голям.

Но след студоветеще трябва задължително да се вземат средни проби и тогава да се отчете и прецени какъв е процентът на загиналите пъпки.

Това е валидно и за наличието на повреди по пръчките, раменете, кордоните и стъблата.

След като се установи степента на повредите, които са нанесени от ниските зимни температури, ще трябва да се помисли как да се действа при резитбата

Но да знаете, че преди да се хване ножицата за рязане, е добре да се вземат мерки, за да изчисли компенсиращото натоварване - а то е редно да е съобразено с резултатите от потенциалните повреди и родовитост на пъпките.

Стопаните могат да се ориентират първо по проба, която правят в домашни условия като слагат пръчки за 24 часа във вода и следят дали пъпките са почернели или имат свеж зелен цвят.

Как ще се реже при измръзнали пъпки

При загиване на повече от 70% от главните пъпки и на 40 до 50% от резервните, индивидуалното натоварване на всяка лоза ще трябва да се завиши с процента на загиналите главни пъпки.

Когато са загинали над 70% и до 95% от главните пъпки, а от резервните-60-70%, тогава ще трябва да се оставят всички нормално развити пръчки. В такъв случай най-напред се осигурява необходимият брой чепове - 4-5 за сорта Болгар и 8-10 за другите десертни и винени сортове, при стъблено отглежданите лози.

В зависимост от дължината всички останали пръчки би трябвало да се съкратят на  10-14 до 16 очи

При наличие на добре узрели колтуци, те би трябвало да се оставят, за да се прецени дали могат да послужат като продължител на плодните пръчки или за стрелки с дължина 3-5 очи и чепове с по 2 очи.

Когато са загинали над 95% от главните пъпки и са запазени сравнително малък процент от заместващите и са налице значителни повреди по ликото и дървесинната проводяща тъкан, тогава е необходимо на се проведе резитба за възстановяване

Прибягва се до оставяне на завишен брой - 10 до 12 чепове с по едно две очи.

Ако не дай Боже е налице 100% загиване на главните пъпки и значително повреждане на едногодишните пръчки, то тогава е необходимо да се извърши по-сериозна резитба.

Но първо след покарването им се прави едно филизене и се оставят два най-силни летораста, които се привързват за сухото стъбло, което вече се използва за подпорно колче.

На следващата година стъблата се премахват и резитбата за формиране продължава.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Кога да се отстраняват росните корени на лозите

Отговаряме на читателя Атанас Павлов от Варна Една от основните грижи след засаждането на малките лози е постоянната проверка за покарването им. Трябва да знаете, че те са много нежни.

Няма снимка

Червен Бренер в атака

Читателят Георги Георгиев от Чирпан ни зададе въпроса има ли средства за опазване на лозята от "червен огън", както повечето лозари наричат заболяването Червен Бренер.

Няма снимка

През май започва битка с гъбните болести

Маната се обуздава, ако се атакува навреме Дукена Жолева агрометеоролог През май при лозата започва борбата срещу икономически най-важните гъбни болести - мана и оидиум.

Няма снимка

Пролетни обработки на лозето

* Навреме трябва да се унищожат ранните плевели, за да не застрашават растежа Чрез пролетни обработки на почвата в лозята се унищожават ранните пролетни плевели и се подобрява аерацията на почвата.

Няма снимка

Препарати с контактни и системни вещества

Те помагат срещу мана, когато се редуват различните групи активни вещества в тях Орвего, Акробат Р, Акробат Плюс и Полирам - това са рз препарати, за които питат любители лозари.

Няма снимка

Има начин да се пребори маната в лозята

И да не се допуснат екскориоза и черно гниене по младите леторасти Тази година се очертава извънредна и по-проблемна и за лозарите. Трудностите при отглеждането на лозята и асмите няма да липсват,

Още от Фермер
Няма снимка

Амилум България ще прави нова инвестиция в Разград

Министър-председателят Бойко Борисов, министърът на земеделието Румен Порожанов, посланикът на САЩ в България и множество представители на българското правителство и местната власт ще открият нова

Няма снимка

Намаляването на административната тежест обсъдиха общините

Екипът на ДНСК обърна внимание на най-честите причини за отменяне на разрешение за строеж Тази тема бе във фокуса на дискусиите по време на седмата национална среща на главните архитекти и

Няма снимка

През уикенда и в началото на новата седмица ще бъде слънчево

През нощта облачността ще намалее, вятърът ще отслабне, на места в западната половина на страната и ще стихне. Утре ще бъде предимно слънчево, с временни увеличения на облачността главно над

Няма снимка

Кои култури са най-подходящи около дръвчетата

Да се предпочитат ранните видове или подправките Около дърветата може да се отглеждат по-ранни култури, както и тези, които имат по-къса вегетацията.

Няма снимка

Над 200 български животновъди ще участват в най-голямото изложение за животни у нас

Над 200 български животновъди ще вземат участие в най-голямото Национално изложение по животновъдство, което ще се проведе от 27 до 29 април т.г. Домакин на събитието ще е град Сливен.

Няма снимка

Гергана е най-популярният сорт краставици

Гергана е сред най-предпочитаните сортове краставици за отглеждане в домашната градина. Основните характеристики на сорта са: . Средноранен сорт, с вегетационен период от поникване до първа беритба