Как ще режем лозя, пострадали от студа

03 януари 2018 В лозята 0     
Няма снимка
 

В нашата страна се е случвало често през зимата да настъпват критични за лозята минусови температури.

Тази година май не се очаква да е от най-критичните, но нищо не се знае.

Сем.Петрови от село в Родопската яка ни пишат, че лозите им са на високо и ветровите място, и въпреки, че добре са ги подготвили за зимата, загърлили и увили, пак се опасяват от нощните температури и измръзвания.

Интересуват се как рано напролет ще трябва да ги режат.

Отговор:

В някои райони вечерните и нощните минусови температури може да приближат своите рекорди и сериозно да изненада лозите и асмите.

Това определено ще доведе на тези места до повреждане на пъпките

А дори това може да се случи и на едногодишните и многогодишните части на лозите.

По принцип при понижаване на абсолютните минимални температури под минус 18 градуса рискът за растенията вече става много голям.

Но след студоветеще трябва задължително да се вземат средни проби и тогава да се отчете и прецени какъв е процентът на загиналите пъпки.

Това е валидно и за наличието на повреди по пръчките, раменете, кордоните и стъблата.

След като се установи степента на повредите, които са нанесени от ниските зимни температури, ще трябва да се помисли как да се действа при резитбата

Но да знаете, че преди да се хване ножицата за рязане, е добре да се вземат мерки, за да изчисли компенсиращото натоварване - а то е редно да е съобразено с резултатите от потенциалните повреди и родовитост на пъпките.

Стопаните могат да се ориентират първо по проба, която правят в домашни условия като слагат пръчки за 24 часа във вода и следят дали пъпките са почернели или имат свеж зелен цвят.

Как ще се реже при измръзнали пъпки

При загиване на повече от 70% от главните пъпки и на 40 до 50% от резервните, индивидуалното натоварване на всяка лоза ще трябва да се завиши с процента на загиналите главни пъпки.

Когато са загинали над 70% и до 95% от главните пъпки, а от резервните-60-70%, тогава ще трябва да се оставят всички нормално развити пръчки. В такъв случай най-напред се осигурява необходимият брой чепове - 4-5 за сорта Болгар и 8-10 за другите десертни и винени сортове, при стъблено отглежданите лози.

В зависимост от дължината всички останали пръчки би трябвало да се съкратят на  10-14 до 16 очи

При наличие на добре узрели колтуци, те би трябвало да се оставят, за да се прецени дали могат да послужат като продължител на плодните пръчки или за стрелки с дължина 3-5 очи и чепове с по 2 очи.

Когато са загинали над 95% от главните пъпки и са запазени сравнително малък процент от заместващите и са налице значителни повреди по ликото и дървесинната проводяща тъкан, тогава е необходимо на се проведе резитба за възстановяване

Прибягва се до оставяне на завишен брой - 10 до 12 чепове с по едно две очи.

Ако не дай Боже е налице 100% загиване на главните пъпки и значително повреждане на едногодишните пръчки, то тогава е необходимо да се извърши по-сериозна резитба.

Но първо след покарването им се прави едно филизене и се оставят два най-силни летораста, които се привързват за сухото стъбло, което вече се използва за подпорно колче.

На следващата година стъблата се премахват и резитбата за формиране продължава.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Има два начина да се разбере мръзнат ли пъпки

Мръзнало ли е лозето през зимата от ниските отрицателни температури, резитбата му през февруари ще трябва да се извърши по по-специален начин. Съветите за това обаче ще дадем малко по-късно,

Няма снимка

Как да бутилираме виното

Има устройства за затапване, които гарантират пълно опазване Бутилирането може да се извърши в бутилки, с които разполагате. Те могат да бъдат и стъклени, и пластмасови.

Няма снимка

Преди да налеете в бутилки домашното вино

На въпроси на читатели отговор дава консултантът ни д-р инж.техн. Николай Бакалов Студовете през месец януари, дори и не силни, са много благоприятни за избистренето и стабилизирането на виното от

Няма снимка

Велика - най-раннозреещият и едроплоден десертен сорт

Става и за полупланински хълмове до около 500 метра надморска височина Стотици читателски въпроси имахме през 2017 г. за сорта Велика. Интересът към него не стихва,

Няма снимка

Какво се иска за дворовете на високо

Да се засаждат буйно растящи и високодобивни сортове Развитието на лозата може свободно да се направлява от човешката ръка и да се създават най-разнообразни красиви форми.

Няма снимка

От лозето на баир се прави по-добро вино

Наш читател от Врачанско, отглеждащ на две места лозя, разказва как от тях става по-ароматна напитка Едното лозе на Александър Василев, наш читател, е недалеч от Враца.

Още от Фермер
Няма снимка

Намалява износът на мека пшеница от ЕС

От Strategie Grains за пореден път понижават прогнозата си за износа на мека пшеница от ЕС през 2017/18. Последната прогноза е на ниво 21.6 млн. тона и е със 750,

Няма снимка

Колко семена ви трябват

Най-нетърпеливите градинари от най-топлите райони на страната вече се захванаха с разсадите. А през февруари предстои масовото засяване. Ето какво трябва да си припомните,

Няма снимка

Преразглеждане на бюджетните разходи на ЕС за селското стопанство след 2020 г.

Анализ на проф. Алън Матюс, Trinity College, Дъблин Eврокомисарят по бюджет и човешки ресурси Гюнтер Йотингер очерта насоките, по които върви ЕК при изготвяне на своето предложение за Многогодишната

Няма снимка

Евродепутатът Момчил Неков внася в ЕП становище за „Двойното качество на продуктите на единния пазар“

Евродепутатът Момчил Неков обсъди днес с предсатвители на българските институции, браншови и неправителствени организации становище за двойния стандарт при храните в Европейския съюз,

Няма снимка

Спад в производството на царевица

В януарския си доклад USDA повиши прогнозата си за производството на груби зърнени храни през 2017/18 с 0.3 млн. тона до 1,324.2 млн. тона. Според данни от доклада световният износ на царевица през

Няма снимка

USDA повиши прогнозата си за реколтата от пшеница

В своя януарски отчет анализатори от USDA отново повишиха прогнозата си за реколтата от пшеница до 757 млн. тона при 755.2 млн. тона в декемврийската прогноза.