Лозата измръзва, какво следва?

03 януари 2018 В лозята 0     
Няма снимка
 

Първо трябва да определите дали растението е пострадало. Много любители правят грешката да си мислят, че ако прегледат пръчките и те са зелени вътре, не страдат от студа. Но това не е съвсем вярно.

За да се определи състоянието им, се взимат проби от леторасти и лозя, може и няколко дни след началото на студеното време.

Нарязват се лозовите издънки и не веднага се слагат в топло помещение, а първо - на по-хладно.

След това определете тяхното състояние - дали са зелени и нормални и дали пъпките имат зелен цвят.

Ако са повредени, в зависимост от степента на повреда, при среза ще видите кафяви ивици или напълно кафяв цвят

Така се проучват лозята след студовете - през ранна пролет.

Какви са грижите по-нататък?

Ако кореновата система на растението е повредена от замръзване, по време на периода на засушаване напролет трябва да се полива много често.

В случай на повреда на пъпки, зелени леторасти и съцветия, специално подрязване не се изисква, защото това няма да се отрази на добива - растежът на издънките и съцветията продължава.

Не се отстраняват напълно повредените издънки и леторасти - при някои сортове те дори могат да дадат плодове и добив.

От оцелелите участъци на леторастите е възможно да се появат нови

Когато напролет леторастите са напълно повредени и не се наблюдава развитие на заместители, те се отрязват. В този случай има спящи пъпки, които често започват да се развиват.

Ако лозите са сериозно засегнати от замръзване, не бързайте да ги режете силно. Можете да ги изчакате да се покаже новият пролетен прираст и тогава да решавате. Многогодишното растение има и пасивни пъпки, които може да се развият.

Съвет: След появата на леторастите да се полее с азотни минерални торове - 40-50 грама на 10 литра вода. Близо до храста, направете дупки, които да погълнат около една кофа вода с тор.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Кои торове за какво се внасят в лозята

При торенето на лозята в почвата се внасят главно азот, фосфор и калий. Всеки от тези елементи има отговорно и специфично въздействие върху растежа и плододаването.

Няма снимка

Дойде времето на капаните за оси

Какви да са примамките За фабричен капан от цилиндър с мрежи и отвори е подходяща рибата - силно привличала осите. Друго, което силно ги мами са вътрешностите на домашна птица.

Няма снимка

Съвети преди гроздобер

Укрепете леторастите, попълнете празнини При асмите, както и при стъблено отглежданите лозя сега периодично трябва да се привързват леторастите към съответната конструкция - правете това,

Няма снимка

Коя е оптималната технологична зрялост на гроздето

Различна е за различните сортове - коя е оптимална Инж.Николай Бакалов Технологичната зрялост на гроздето е най-важният показател, но тя е специфична за всеки отделен сорт.

Няма снимка

От какво грозде да се прави вино

На поредица от въпроси отговаря д-р инж.техн. Николай Бакалов - консултант Поговорката гласи, че "от хубава мома става хубава булка", а това важи с пълна сила и за гроздето и виното.

Няма снимка

Молецът не прощава - важи и за този месец

Новоизлюпените гъсенички се вгризват във вътрешността на зърната През юли щети по лозата, особено по десертните сортове, нанасят гъсениците от второто поколение на шарения гроздов молец.

Още от Фермер
Няма снимка

Съветник на земеделския министър: Избива се само заразеното стадо (Видео)

Със стадото ще се процедира така, както с всички останали стада, които са заразени. При положение, че всички животни са сложени на оборен режим и помежду им няма контакти, избива се само стадото,

Няма снимка

Пренасяне на данни от едни на други телематични системи

Новата технология улеснява работата на операторите, като ликвидира проблема с несъвместимостта чрез обединяване на информацията от всички машини на едно място JCB пуска в действие нова версия на

Няма снимка

ЕК прехвърля отговорността за оценката на глифозат от Германия към Франция

Стремежът на Монсанто да запази продукта си за борба с плевелите на европейския пазар е изправен пред друго предизвикателство. Франция вече планира поетапно да прекрати действието на активната

Няма снимка

Майдел: България е четвърта в ЕС по привлечени инвестиции по плана „Юнкер“

„България е четвърта в ЕС по привлечени инвестиции по плана „Юнкер“. У нас има подписани споразумения за 423 млн. евро, които ще доведат до над 1 милиард и 700 милиона евро допълнителни инвестиции.

Няма снимка

Нова регулация в земеползването

Предвижда се нов ред за разпределяне на държавните и общински пасища, мери и ливади Диана Ванчева Министерство на земеделието, храните и горите стъпи смело на съвсем нова почва,

Няма снимка

Запознаха казахстански учен с растителната селекция в Садово

Подписване на научно сътрудничество в областта на растителните генетични ресурси между Аграрния университет в Казахстан и Института по растителни генетични ресурси "К.