Лозата измръзва, какво следва?

03 януари 2018 В лозята 0     
Няма снимка
 

Първо трябва да определите дали растението е пострадало. Много любители правят грешката да си мислят, че ако прегледат пръчките и те са зелени вътре, не страдат от студа. Но това не е съвсем вярно.

За да се определи състоянието им, се взимат проби от леторасти и лозя, може и няколко дни след началото на студеното време.

Нарязват се лозовите издънки и не веднага се слагат в топло помещение, а първо - на по-хладно.

След това определете тяхното състояние - дали са зелени и нормални и дали пъпките имат зелен цвят.

Ако са повредени, в зависимост от степента на повреда, при среза ще видите кафяви ивици или напълно кафяв цвят

Така се проучват лозята след студовете - през ранна пролет.

Какви са грижите по-нататък?

Ако кореновата система на растението е повредена от замръзване, по време на периода на засушаване напролет трябва да се полива много често.

В случай на повреда на пъпки, зелени леторасти и съцветия, специално подрязване не се изисква, защото това няма да се отрази на добива - растежът на издънките и съцветията продължава.

Не се отстраняват напълно повредените издънки и леторасти - при някои сортове те дори могат да дадат плодове и добив.

От оцелелите участъци на леторастите е възможно да се появат нови

Когато напролет леторастите са напълно повредени и не се наблюдава развитие на заместители, те се отрязват. В този случай има спящи пъпки, които често започват да се развиват.

Ако лозите са сериозно засегнати от замръзване, не бързайте да ги режете силно. Можете да ги изчакате да се покаже новият пролетен прираст и тогава да решавате. Многогодишното растение има и пасивни пъпки, които може да се развият.

Съвет: След появата на леторастите да се полее с азотни минерални торове - 40-50 грама на 10 литра вода. Близо до храста, направете дупки, които да погълнат около една кофа вода с тор.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Кога да се отстраняват росните корени на лозите

Отговаряме на читателя Атанас Павлов от Варна Една от основните грижи след засаждането на малките лози е постоянната проверка за покарването им. Трябва да знаете, че те са много нежни.

Няма снимка

Червен Бренер в атака

Читателят Георги Георгиев от Чирпан ни зададе въпроса има ли средства за опазване на лозята от "червен огън", както повечето лозари наричат заболяването Червен Бренер.

Няма снимка

През май започва битка с гъбните болести

Маната се обуздава, ако се атакува навреме Дукена Жолева агрометеоролог През май при лозата започва борбата срещу икономически най-важните гъбни болести - мана и оидиум.

Няма снимка

Пролетни обработки на лозето

* Навреме трябва да се унищожат ранните плевели, за да не застрашават растежа Чрез пролетни обработки на почвата в лозята се унищожават ранните пролетни плевели и се подобрява аерацията на почвата.

Няма снимка

Препарати с контактни и системни вещества

Те помагат срещу мана, когато се редуват различните групи активни вещества в тях Орвего, Акробат Р, Акробат Плюс и Полирам - това са рз препарати, за които питат любители лозари.

Няма снимка

Има начин да се пребори маната в лозята

И да не се допуснат екскориоза и черно гниене по младите леторасти Тази година се очертава извънредна и по-проблемна и за лозарите. Трудностите при отглеждането на лозята и асмите няма да липсват,

Още от Фермер
Няма снимка

Амилум България ще прави нова инвестиция в Разград

Министър-председателят Бойко Борисов, министърът на земеделието Румен Порожанов, посланикът на САЩ в България и множество представители на българското правителство и местната власт ще открият нова

Няма снимка

Намаляването на административната тежест обсъдиха общините

Екипът на ДНСК обърна внимание на най-честите причини за отменяне на разрешение за строеж Тази тема бе във фокуса на дискусиите по време на седмата национална среща на главните архитекти и

Няма снимка

През уикенда и в началото на новата седмица ще бъде слънчево

През нощта облачността ще намалее, вятърът ще отслабне, на места в западната половина на страната и ще стихне. Утре ще бъде предимно слънчево, с временни увеличения на облачността главно над

Няма снимка

Кои култури са най-подходящи около дръвчетата

Да се предпочитат ранните видове или подправките Около дърветата може да се отглеждат по-ранни култури, както и тези, които имат по-къса вегетацията.

Няма снимка

Над 200 български животновъди ще участват в най-голямото изложение за животни у нас

Над 200 български животновъди ще вземат участие в най-голямото Национално изложение по животновъдство, което ще се проведе от 27 до 29 април т.г. Домакин на събитието ще е град Сливен.

Няма снимка

Гергана е най-популярният сорт краставици

Гергана е сред най-предпочитаните сортове краставици за отглеждане в домашната градина. Основните характеристики на сорта са: . Средноранен сорт, с вегетационен период от поникване до първа беритба