Кардинал е от най-ранните сортове праскови

04 януари 2018 Овошки 1     
Няма снимка
 

Един от един от най-отглежданите ранни сортове. Често срещан у нас, основен стандартен сорт.

Дървото е умерено до силно растящо, с ширококълбовидан корона. Цъфтежът е средно ран и изобилен. Самофертилен сорт. Има много добра родовитост.

Чувствителен е на къдравост. Средно устойчив е на зимни студове.

Плодовете узряват в средата на юли. Те са средно едри, със средно тегло 125 грама, кълбовидни, правилни, симетрични.

Месото е топящо се, златисто-жълто, около костилката с бледозеленикав оттенък, сочно, възкисело-сладко, добро на вкус. Костилката не се отделя от месото.

Плодовете са подходящи за консумация в прясно състояние, но са пригодни и за преработка - компот, сокове, нектар.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Овошки
Няма снимка

Сиво гниене по ягодите

При ягодата в началото на цъфтежа трябва да се извърши третиране срещу една от най-важните болести - сиво гниене. Болестта се характеризира със загниване на зелените плодове,

Няма снимка

Болести и неприятели по бадема

Оранжеви листни петна Икономически най-важната болест по бадема. Причинява се от гъбата Polystigma ochraceum, която има морфология и цикъл на развитие, подобни на Polystigma rubrum по сливата.

Няма снимка

Под ягодите да се постеле слама

Съветваме градинарите още от сега да си осигурят малко слама. Това е наложително, ако ягодовата леха се отглежда директно върху почвата, т.е. без полиетиленово покритие.

Няма снимка

Третирания при костилковите видове

. При черешата и вишната се провежда следцъфтежно третиране срещу най-опасната гъбна болест – цилиндроспориозата, известна още като бяла ръжда. Патогенът напада главно листата и при силна зараза

Няма снимка

Възможна е зараза от ранно кафяво гниене

Честите валежи и високата атмосферна влажност през март създадоха благоприятни условия за късни зарази от ранно кафяво гниене по костилковите овощни видове.

Няма снимка

Болести и неприятели по орехите

Антракноза Най–разпространената болест по ореха. При дъжд спорите се разнасят и предизвикват нови заразявания. Ето защо болестта се развива масово само при дъждовни сезони - до такава степен,

Още от Фермер
Няма снимка

Пазете пчелите от третиране на земеделските култури с препарати

Трябва да се вземат мерки за опазване на пчелите, когато предстои третиране на селскостопанските култури или горите с отровни препарати. Открийте паразитите в кошера През април,

Няма снимка

Утре - слънце и максимални темепратури до 29 градуса

Утре ще бъде слънчево. Ще духа слаб до умерен запад-северозападен вятър. Максималните температури ще са между 24 и 29 градуса, в София - около 25 градуса, предаде БТА.

Няма снимка

От 8 до 10 юни Горна Оряховица посреща гости за ХІІ Празник на суджука

С много музика, кулинарни демонстрации, игри, забавления и изненади ще бъде изпълнена програмата на ХІІ-я Празник на горнооряховския суджук, който тази година ще се проведе от 8 до 10 юни.

Няма снимка

Как да предпазите пчелите от болести

Голямо значение за предпазването на пчелите от болести има спазването на мерките при подвижното пчеларствуване и покупко-продажбата на пчелни семейства, майки и пчаларски инвентар.

Няма снимка

2000 австралийски долара седмично получава добър стригач на овце

В една от най-големите овцеферми в австралийския щат Нов Южен Уелс от сутрин до вечер кипи усилена работа в цеха за стригане. Работният ден продължава 9 часа и работата не е лесна.

Няма снимка

Как да успокоим ставните болки

Д-р Емилия Бенова Ставните болки могат да бъдат наистина досадни. Понякога, изглежда че няма облекчение на мъчителната болка, която пълзи в ставите и се установява там.